28 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM isi face de treaba. Plenul a dat aviz pentru retinerea de 48 de ore, desi Constitutia, care prevede 24 de ore, nu a fost schimbata

Scris de: L.J. | pdf | print

19 April 2012 17:48
Vizualizari: 5206

 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, condus de presedintele CSM, judecatoarea Alina Ghica (foto) ar fi decis, joi, conform unor surse oficiale citate de Mediafax, sa dea aviz favorabil pentru majorarea perioadei in care procurorul poate dispune retinerea, de la 24 la 48 de ore. Un mic “inconvenient” au omis cei de la CSM: Constitutia Romaniei prevede ca termenul de retinere este de 24 de ore. Iar Legea Fundamentala nu a fost schimbata! Membrii CSM au sustinut ca este important sa fie majorata perioada retinerii, pentru ca procurorii care dispun aceasta masura sa aiba timpul necesar sa intocmeasca toate actele, iar judecatorii indrituiti sa solutioneze in fond cererea de arestare facuta de procuror sa nu mai stea sub presiunea timpului. Din nou, un mic amanunt a fost ignorat: procurorul nu este obligat sa intocmeasca multe acte procedurale dupa luarea masurii retinerii, cum ar fi, de exemplu perchezitiile si audierile de martori, acestea putand fi facute si daca inculpatul nu are o masura preventiva.


Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a sustinut mereu necesitatea majorarii perioadei de retinere, de la 24 la 72 de ore

Imediat dupa sedinta CSM, Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a precizat ca procurorii lucreaza contra cronometru si ca este o practica neobisnuita ca norme de procedura penala sa fie reglementate de Constitutie. O fi sau nu neobisnuit, dar deocamdata, asta e realitatea. Care nu poate fi modificata decat prin ajustarea Legii fundamentale. "Pentru a realiza un echilibru intre drepturile fundamentale ale persoanei si interesul public de a asigura o buna desfasurare a justitiei, statele prevad conditiile in care anumite drepturi pot fi restranse si garantiile care elimina riscul unor eventuale abuzuri. In timp, acest echilibru se poate schimba, astfel incat la un moment dat statul poate avea interesul de a proteja cu precadere drepturile persoanelor, in situatiile in care riscul de abuz al autoritatilor este semnificativ, sau interesul public, atunci cand exista o amenintare reala la adresa sigurantei cetatenilor, de aceea este important sa existe o flexibilitate in abordare, in functie de evolutia realitatilor sociale", mentiona Kovesi in martie 2012. Procurorul General a sustinut ca atunci cand normele de procedura sunt prevazute in Constitutie, aceasta flexibilitate nu exista, iar statul isi limiteaza posibilitatile de reactie la evolutiile fenomenului infractional. Chestionata cu privire la motivele care pot justifica o asemenea modificare si asupra oportunitatii acesteia, Codruta Kovesi a precizat ca actuala reglementare a duratei retinerii cauzeaza probleme semnificative in practica organelor judiciare, "in conditiile in care in interiorul celor 24 de ore trebuie administrate probe, trebuie intocmite actele procesuale prevazute de Codul de procedura penala, trebuie audiati inculpatii, trebuie verificate apararile pe care acestia le formuleaza, intocmita propunerea de arestarea preventiva, trebuie studiat dosarul de catre judecator si de catre aparatori, reaudiati inculpatii in fata instantei si pronuntata hotararea".

Comentarii

# Minte ioc, noroc cu ambalajul date 19 April 2012 18:20 +3

Parca mai conteaza ce scrie la lege. Uitati-va ce ochi frumosi!

# speachless date 19 April 2012 19:01 +8

Au dat favorabil la ce? La Constitutie? Au cazut toti in cap definitiv? De doamna din poza nu ma mir...dar restul...? Inapoi la tsunami ca s-au zdruncinat rau!

# DOREL date 19 April 2012 21:00 +8

Oare de cate mai avem nevoie pentru a ne convinge ca acest CSM a devenit o simpla curea de transmisie ? E trist dar - din pacate - din ce in ce mai adevarat ! Parerea mea ...

# basil date 19 April 2012 19:09 +8

La fel si cu promulgarea confiscarii extinse. Daca la Constitutie spune ca averea se prezuma licita atunci legea tocmai promulgata e neconstitutionala.

# totusi date 19 April 2012 19:12 +7

In ce tara traim? Unul promulga legi neconstitutionale, altii dau avize la legi vadit neconstitutionale. S-a pierdut busola? Toate astea se vor intoarce in capul judecatorilor care se vor razboi pe la CC cu exceptii de neconstituionalitate. Niste netrebnici! Judecatorii, evident!

# Doamnelor si domnilor din csm:de 48 de ore sa aveti parte! date 19 April 2012 19:28 +9

Deci stimate doamne Ghica si Kovesi: Romania are o Constitutie-o lege fundamentala.Fundamental nu vine de la pus la fund, nu.Prin sintagma supremaţia Constituţiei se înţelege poziţia dominantă a Constituţiei în sistemul de drept, ce îi asigură autoritate şi putere în rândul legilor şi celorlalte acte normative.Deci doamnelor Ghica si Kovesi cu toata admiratia va marturisesc ca sunteti de o prostie tulburatoare.

# Muju date 19 April 2012 20:36 -2

Cica "din nou, un mic amanunt a fost ignorat: procurorul nu este obligat sa intocmeasca multe acte procedurale dupa luarea masurii retinerii, cum ar fi, de exemplu perchezitiile si audierile de martori, acestea putand fi facute si daca inculpatul nu are o masura preventiva". DE CA SI CAND RETINEREA INCULPATILOR SE DISPUNE IN VEDEREA EFECTUARII PERCHEYITIILOR SI AUDIERII MARTORILOR. Voi nu vedeti ca nu are sens ce ati scris ????

# Niste netrebnici! date 21 April 2012 19:57 0

ai dreptate MUJU

# pt Muju date 19 April 2012 20:52 +6

Procurorii asa se scuza, ca nu au timp sa faca perchezitii, sa audieze martori si sa faca referatul cu propunerea de arestare in cele 24 de ore. Cearta-te cu logica lor, nu cu a astora de la Luju

# aramis date 19 April 2012 20:57 +4

Acum catva timp cand a devenit sefa CSM, spuneam tot pe aici ca madam Ghica este slab pregatita profesional! Mama, mama, ce de minusuri am mai luat si ce jigniri am mai primit. Acum v-ati convins ca am avut dreptate? Si inca n-ati vazut nimic! Dar, ce sa-i faci, fiind pupila lui Dan Lupascu, i se permite!

# Fanatic date 19 April 2012 22:15 +5

Ideea e urmatoarea:intai retinem dupa care facem probe. Dupa care mergem la judecator,ala o baga pe aia cu ' motive rezonabile( bine,sa nu uit, mergem la mandat in interiorul a 48 de ore,cand e completul format din fosti procurori),sta fraierul vreo 3-4 luni arestat,dupa care ' sa avem incredere in justitie',ca il mai achita dracu dupa atatea luni de arest. Dar nu mai bine ne strangem probele,le punem in fata omului si il trimitem in judecata ? Si daca probele sunt imbatabile e condamnat de instanta ? Nu e bine,daca ar fi asa ,s-ar face justitie,nu s-ar distruge oamenii. Iar noi traim in republica procurorilor,care sufera si acum ca nu mai aresteaza 29 zile. Dar incet si sigur, 24,72,144 si tot asa... Oare chiar nu mai e nici o sansa si chiar trebuie sa ne gandim la o tara libera in care sa plecam ? Si daca plecam in masa,pana nu ridica kovesi sau ghica pasapoartele,nu ar mai avea pe cine aresta si poate s-ar aresta intre ele . Din partea mea ,sa le vad la targsor !

# show fanatic date 21 April 2012 20:05 0

ma-i fat-o (fanatic-o) ia-i vrea pe infractori liberi, NU? ai facut si tu puscarie, NEVINOVATA!

# Fanatic date 19 April 2012 22:18 +1

Dorele,ti-ai cerut scuze lui ci  ca te-ai luat de dna de paste ?! Ai grija ,ca acum e 48 de ore...

# Bercea Localul date 20 April 2012 01:31 +5

Sa speram ca initiatorii acestui proiect precum si cei care l-au aprobat vor fi primii beneficiari ai lui.

# carcotas date 20 April 2012 09:04 +2

Nu stiu cum dracu sa facem sa avem si noi judecatori adevarati in tara asta, nu asistenti de procuror, cum este cazul in prezent.De unde siguranta asta in a cere ca instanta sa se pronunte asupra arestarii in interiorul termenului de retinere? Sa fiu judecator si sa-mi faca programul procurorul, ca este miezul noptii sau duminica...!Apoi, dna. Kovesi ce considera oare, ca traim vremuri in care interesul statului trebuie protejat in dauna drepturilor omului, sau traim vremuri in care institutiile statului prin oamenii sai savarsesc abuzuri impotriva cetatenilor? pe ce se bazeaza?

# geo popa date 20 April 2012 10:21 +3

am citit eu bine? in cele 24 de ore de retinere trebuiesc administrate probe? mai oameni buni? au inebunit salcami? pai astia intai iti incalca drepturi apoi iti cauta probe sau sa te ingroape? ca deja ei daca te-au retinut fara probe au incalcat grav dreptul omului, doamna presedinta a csm suntem stat de drept alunga conceptia comunista din sistem nu iti trai clipa gandestete la copii tai care vor trai intr-o tara cu conceptie comunista la baza unei asa zise democrati. rusine stat de drept

# MIRAS date 20 April 2012 12:06 +1

PSD sa traiasca! ei au stabilit in 2003 , hmmmmmm  si vin pe cai mari la putere sa nu stabilesca 12 ore ha,ha ca au tupeu cat casa

# c gh dosar barou 735/2010, dosare en gross DNA=Nup en gros date 20 April 2012 17:23 +3

Cred, din punctul meu de vedere întemeiat pe art. 143 și următoarele din CPP că a comenta acest articol este pierdere de vreme. CSM poate să dea aviz si pentru 72 sau 100 de ore, obligația respectării prevederilor art. 144 CPP revine procurorului sau organului de cercetare penală. Greșeala pe care o face CSM -ul este că nu a dedus durata cât persoana a fost condusă la sediul poliției, parchetului (legea nr. 218/2002) în loc să fie scăzută ea a fost adunată cu 24 de ore- durata legală de reținere. Excepția ca reținerea să fie legală de peste 24 ore este numai atunci când ea este solicitată de :STOINA, SURDU ori BOCȘAN. Dar avocații ce păzesc ? cauza tutor rebuturilor o constituie nerespectarea de către procurori ori judecători a principiului: SE PLEACĂ DE LA PROBE LA INFRACTOR ȘI NU DE LA INFRACTOR LA PROBE, acest principiu echivalează cu literea ,,A,, din alfabet (clasa a-I-a).

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva