CSM SOMAT SA GASEASCA ACOPERITII DIN JUSTITIE – Judecatoarea Lacramioara Axinte de la Tribunalul Botosani, solicitare catre sefa CSM Mariana Ghena: “Sa dispuneti efectuarea verificarilor necesare pentru clarificarea sub toate aspectele si in conditii de totala transparenta a existentei (sau nu) a unor informatori, colaboratori sau ofiteri acoperiti ai serviciilor de informatii in instante si parchete, dar si a implicarii SRI in instrumentarea unor dosare penale”
Presedinta Consiliului Superior al Magistraturii, judecatoarea Mariana Ghena, trebuie sa dispuna declansarea unor verificari privind existenta sau inexistenta informatorilor, colaboratorilor si ofiterilor acoperiti ai serviciilor de informatii in instante si parchete, dar si in legatura cu implicarea SRI in instrumentarea unor dosare penale. Cererea i-a fost adresata de judecatoarea Lacramioara Axinte (foto), presedinta Sectiei a II-a Civila a Tribunalului Botosani.
Lacramioara Axinte a facut publica, miercuri 25 ianuarie 2017, pe blogul personal axinte10.wordpress.com, solicitarea pe care i-a adresat-o Marianei Ghena. Axinte aminteste de afirmatiile generalului Dumitru Dumbrava, directorul Directiei juridice din SRI, privind transformarea instantelor in “camp tactic” si urmarirea dosarelor pana la solutionarea lor definitiva, precizand din aceasta declaratie rezulta implicarea SRI in actul de justitie. De asemenea, Axinte reia si o declaratie a directorului SRI Eduard Hellvig, care devoaleaza, in opinia judecatoarei, ca Serviciul asigura o urmarire informativa a tututor judecatorilor si procurorilor.
Prezentam solicitarea judecatoarei Lacramioara Axinte:
„Doamna Presedinte,
Subsemnata Axinte Lacramioara, judecator in cadrul Tribunalului Botosani, presedinte al Sectiei a II-a Civila, de contencios administrativ si fiscal, avand in vedere dispozitiile art. 133 alin. 1 din Constitutia Romaniei si art. 30 alin. 3 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, va rog sa dispuneti efectuarea verificarilor necesare pentru clarificarea sub toate aspectele si in conditii de totala transparenta a existentei (sau nu) a unor informatori, colaboratori sau ofiteri acoperiti ai serviciilor de informatii in instante si parchete, dar si a implicarii Serviciului Roman de Informatii in instrumentarea unor dosare penale.
Astfel, intr-un interviu publicat pe juridice.ro la data de 30.05.2015, domnul general Dumitru Dumbrava, directorul Directiei Juridice din cadrul SRI, a declarat urmatoarele: 'daca in urma cu cativa ani consideram ca ne-am atins obiectivul odata cu sesizarea PNA, de exemplu, daca ulterior ne retrageam din campul tactic odata cu sesizarea instantei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) ca misiunea noastra a fost incheiata, in prezent ne mentinem interesul/atentia pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze'.
Din aceste fragment rezulta ca SRI se implica in instrumentarea dosarelor penale pana la trimiterea in judecata si 'urmareste' ce se intampla cu dosarele penale dupa ce acestea ajung in instante, probabil cu ajutorul informatorilor si colaboratorilor.
De asemenea, in acelasi interviu domnul general Dumitru Dumbrava a mai afirmat ca: 'Realitatea este ca, in foarte putine cazuri de coruptie in sistemul judiciar, SRI pleaca de la un anumit magistrat corupt. Am spune mai degraba ca, aplecandu-ne asupra fenomenului, am determinat analitic cateva pattern-uri infractionale care apar ca niste anomalii in sistem. Acestea fac obiectul efortului nostru investigativ, iar schemele infractionale sunt apoi decriptate pas cu pas, identificand actorii si partiturile jucate de acestia, fie ca este vorba de politisti, de procurori, judecatori si, de ce nu, SRI-isti'.
Din acest fragment rezulta ca SRI asigura o urmarire informativa a tuturor judecatorilor si procurorilor, probabil cu ajutorul informatorilor si colaboratorilor, apoi cand in urma analizarii informatiilor primite se trage concluzia ca apar 'niste anomalii in sistem', unii judecatori si procurori sunt supusi investigarii informative, probabil de catre ofiteri acoperiti. Toate aceste activitati se desfasoara, asa cum a declarat domnul general, fara sa se porneasca de la informatii, aparent credibile, referitor la suspiciunea ca un anumit magistrat ar fi corupt.
La sedinta de bilant DNA, din 25 februarie 2016, Directorul SRI Eduard Hellvig a declarat 'SRI aloca resurse umane, resurse procedurale si tehnologice de cel mai inalt nivel in cooperarea cu DNA. Asta se poate traduce in sute de echipe operative comune, care reprezinta un parteneriat interinstitutional de succes'.
Declaratia este publicata pe site-ul SRI, la adresa https://www.sri.ro/fisiere/discursuriinterviuri/Discurs_DNA.pdf, dar a fost preluata si de presa https://www.youtube.com/watch?v=zkiWJ4Iiq8s (de la minutul 1:06).
Asadar, directorul SRI confirma si clarifica afirmatiile anterioare ale generalului Dumitru Dumbrava, in sensul ca au existat in trecut si existau inca, la data de 25 februarie 2016, echipe operative mixte, formate probabil din procurori si lucratori SRI.
Procurorul General al Parchetului de pe langa ICCJ, in fata membrilor CSM si a reprezentantilor organizatiilor profesionale ale magistratilor, la data de 18 ianuarie 2017, a recunoscut existenta unui Protocol incheiat intre Ministerul Public si SRI, pe care l-ar fi gasit cand a fost numit in functie (28 aprilie 2016): 'A existat un protocol in care se discuta despre echipe operative intre Ministerul Public si serviciile de informatii, insa eu mereu mi-am pus urmatoarea problema: acest protocol nu exista, eu nu mi l-am insusit si nu mergem inainte cu astfel de inginerii, sa zic asa, pentru ca ele nu se gasesc in Codul de procedura penala'.
Inregistrarea audio este disponibila la urmatoarea adresa http://www.luju.ro/magistrati/parchete/planul-de-fabricare-a-dosarelor-vizionati-uluitoarea-recunoastere-a-lui-augustin-lazar-despre-actul-de-infiintare-a-politiei-politice-protocolul-dintre-servicii-si-parchete-a-fost-anulat-de-procurorul-general-este-adevarat-ca-a-existat-un-protocol-care-nu
Doamna Procuror sef DNA, Laura Codruta Kovesi a recunoscut de asemenea, intr-un interviu din 20 ianuarie 2017, existenta acestui Protocol, despre care a afirmat ca ar fi unul obisnuit, cum s-ar fi incheiat si cu alte institutii publice. http://m.ziare.com/laura-codruta-kovesi/kovesi-a-existat-protocol-nu-doar-cu-sri-ci-cu-mult-mai-multe-institutii-vezi-si-reactia-parchetului-general-1450800-font1
Totodata, in spatiul public au aparut o serie de dezvaluiri privind implicarea SRI in instrumentarea unor dosare penale.
Consider ca este in interesul inlaturarii suspiciunilor si clarificarii afirmatiilor aparute in spatiul public, privind imixtiunea SRI in actul de justitie, sa dispuneti efectuarea de verificari complete, in conditii de totala transparenta, in ce priveste respectarea dispozitiilor art. 7 alin. 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor de catre persoanele din justitie implicate in echipele operative, in 'urmarirea' dosarelor pana la solutionarea definitiva, urmarirea si investigarea operativa a judecatorilor si procurorilor.
25.01.2017
Doamnei Presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Luca 25 January 2017 16:44 -1
# Camp tactic 25 January 2017 17:07 -6
# V 25 January 2017 17:29 -4
# zn-zn*!* 25 January 2017 17:48 -2
# basicuta 25 January 2017 18:00 -4
# Edelweiss - Logician de Bukowina 25 January 2017 18:15 -4
# Lilu 25 January 2017 18:36 -2
# gigi 27 January 2017 11:23 +2