28 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM sustine ca nu poate sa-l sanctioneze disciplinar pe procurorul Dragos Bujorean de la Parchetul Judecatoriei Suceava, cel care a cerut arestarea avocatului Pompiliu Bota, intrucat "incalcarea dispozitiile referitoare la declaratiile de avere si declaratiile de interese nu mai constituie abatere disciplinara"

Scris de: E.D. | pdf | print

25 July 2013 18:53
Vizualizari: 6441

 

Inspectia Judiciara a clasat memoriul formulat de presedintele UNBR, avocatul Pompiliu Bota impotriva procurorului de la Parchetul Judecatoriei Suceava, Dragos Bujorean, prin care il acuza pe procuror ca nu si-a depus la timp declaratiile de avere si interese, inspectorii judiciar stabilind ca nu exista indicii ale savarsirii unor fapte de natura sa atraga raspunderea disciplinara a magistratilor. Raspunsul Inspectiei Judiciare este echivoc, in conditiile in care scrie negru pe alb ca neprezentarea la timp, conform legii, a declaratiilor de avere si interese inseamana incalcarea dispozitiilor legale si poate atrage raspundere judiciara.


Inspectia Judiciara: "Judecatorii si procurorii sunt obligati sa prezinte, in conditiile si la termene prevazute de lege, declaratia de avere si declaratia de interese, ceea ce inseamna ca incalcarea acestor dispozitii poate atrage raspundere juridica in conformitate cu legea speciala"

Motivul pentru care Bujorean nu va fi tras al raspundere disciplinara, desi nu a prezentat conform legii declaratiile de avere si interese sta in faptul ca art. 99 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor a fost modificat, in sensul ca au fost inlaturate dispozitiile referitoare la declaratiile de avere si interese. Asta inseamna ca incalcarea acestora dispozitii legale nu mai constitutie abatere disciplinara, desi in art. 93 din Legea 303/2004 este prevazut faptul ca judecatorii si procurorii sunt obligati sa prezinte, la termenele prevazute de lege, declaratiile de avere si declaratiile de interese, iar incalcarea acestor dispozitii ar atrage raspundere judiciara.

De fapt, intregul raspuns graviteaza in jurul unor nuante, din care reiese ca desi procurorul Bujorean nu si-ar fi depus, conform legii, declaratiile de avere si de interese, nu poate fi tras la raspundere disciplinara, intrucat articolul 99 din Legea 303/2004 a fost modificat, iar singura sanctiune care ii poate fi aplicata acestuia ar fi raspunderea judiciara, care insa nu constitutie obiectul memoriului formulat de avocatul Pompiliu Bota.

"Sanctionarea disciplinara a magistratilor poate avea loc doar in cazul savarsirii vreuneia dintre abaterile disciplinare prevazute de art. 99 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata si modificata, iar aspectele sesizate nu constituie temei de angajare a raspunderii disciplinare.

Prin Legea nr. 24/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 303.2004, privind statutul judecatorilor si procurorilor si Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, publicata in Monitorul Oficial nr. 51 din 23 ianuarie 2012, partea I, textul art. 99 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor a suferit modificari.

Astfel, abaterile disciplinare in varianta normativa referitoare la incalcarea dispozitiilor legale privind incompatibilitatile magistratilor sunt reglementate prin art. 99 lit. b teza 1 si art. 99 lit. i teza 1, din Legea 303/2004.

Din textul abaterii disciplinare prev. de art. 99 lit. b a actualei reglementari au fost inlaturate dispozitiile referitoare la declaratiile de avere si declaratiile de interese, astfel ca incalcarea acestor dispozitii legale nu mai constituie abatere disciplinara, potrivit Legii 303/2004. Totusi, potrivit art. 93 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, judecatorii si procurorii sunt obligati sa prezinte, in conditiile si la termene prevazute de lege, declaratia de avere si declaratia de interese, ceea ce inseamna ca incalcarea acestor dispozitii poate atrage raspundere juridica in conformitate cu legea speciala, care este legea 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate.

Astfel, potrivit legii susmentionate, fapta persoanelor care, cu intentie, depun declaratii de avere sau declaratii de interese care nu corespund adevarului constituie infractiunea de fals in declaratii si se pedepseste potrivit Codului penal (art.28). (...)

Fata de aceasta stare de fapt, in conformitate cu prevederile art. 45 alin. 4 lit. b din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata dispun:

Clasarea memoriului formulat de domnul Pompiliu Bota, intrucat nu exista indicii ale savarsirii unor fapte de natura sa atraga raspunderea disciplinara a magistratilor".

Avocatul Pompiliu Bota a formulat denunt si plangere impotriva procurorului Dragos Bujorean de la Parchetul Judecatoriei Suceava dupa ce a magistratul a vrut sa il aresteze preventiv pe Bota pentru exercitarea fara drept a profesiei de avocat

Amintim ca avocatul Pompiliu Bota a depus la Parchetul Curtii de Apel Suceava si la Consiliul Superior al Magistraturii un denunt penal si o plangere disciplinara impotriva procurorului Dragos Bujorean de la Parchetul Judecatoriei Suceava, sesizand faptul ca acesta a comis falsuri si nu si-a depus conform legii declaratiile de avere si interese. Denuntul si plangerea avocatului Bota impotriva procurorului Dragos Bujoranu au fost formulate la o saptamana dupa ce procurorul a deschis dosare penale mai multor avocati din structurile Bota, pe care ii acuza de inselaciune si practicarea fara drept a profesiei de avocat, efectuand in acelasi timp mai multe perchezitii, inclusiv la sefiul UNBR – Bota din strada Academiei din Capitala si solicitand, fara succes, arestarea preventiva a avocatului Pompiliu Bota.

La data de 2 iulie 2013, avocatul Pompiliu Bota inainta denuntul si plangerea formulata catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Suceava si catre CSM impotriva procurorului Dragos Bujorean de la Parchetul Judecatoriei Suceava. Prezentam in continuare cele doua solicitari:

Catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Suceava

Domnule procuror general,

Subscrisa, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, prin presedinte, av. drd. Pompiliu Bota, formulam

DENUNT

impotriva procurorului Bujorean Dragos din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Suceavapentru incalcarea:

- art. 292 c.p. – falsul in declaratii

- si art. 289 cod penal - falsul intelectual:

,,Falsificarea unui inscris oficial cu prilejul intocmirii acestuia, de catre un functionar aflat in exercitiul atributiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau imprejurari necorespunzatoare adevarului ori prin omisiunea cu stiinta de a insera unele date sau imprejurari, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.”

1. Niciodata de cand este procuror, Bujorean Dragos nu a inregistrat la dosarul profesional nicio declaratie privind incompatibilitatile si interdictiile, asa cum il obliga art. 5 alin.(3) din Legea nr. 303/2004:

,,Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul auxiliar de specialitate sunt obligati sa dea, anual, o declaratie pe propria raspundere in care sa mentioneze daca sotul, rudele sau afinii pana la gradul al IV-lea inclusiv exercita o functie sau desfasoara o activitate juridica ori activitati de investigare sau cercetare penala, precum si locul de munca al acestora. Declaratiile se inregistreaza si se depun la dosarul profesional.”

2. In perioada 2012 - 2013, procurorul Bujorean Dragos a refuzat sa declare ca ar detine:

I) Bunuri imobile ( terenuri, cladiri )

II) Bunuri mobile ( autovehicule, autoturisme, tractoare, masini agricole, salupe, iahturi, bunuri sub forma de metale pretioase, bijuterii...)

III) Bunuri mobile, a caror valoare depaseste 3000 de euro fiecare si bunuri imobile instrainate in ultimele 12 luni

IV) Active financiare (conturi si depozite bancare, fonduri de investitii, forme echivalente de economisire si investire, inclusiv cardurile de credit...)

V) Datorii (Debite, ipoteci... )

VI) Cadouri, servicii...

VII) Venituri realizate in ultimul an fiscal incheiat.

A se vedea site-ul C.S.M. http://www.csm-just.ro:

http://emap.csm1909.ro/site/Statements.aspx

Cerem trimiterea in judecata a procurorului Bujorean Dragos din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Suceava, pentru incalcarea art. 292 c.p. – falsul in declaratii si art. 289 cod penal - falsul intelectual, cu aplicarea art. 41 alin. 2 c.p.:

,,Infractiunea este continuata cand o persoana savarseste la diferite intervale de timp, dar in realizarea aceleiasi rezolutii, actiuni sau inactiuni care prezinta, fiecare in parte, continutul aceleiasi infractiuni.”-Presedinte, av. drd. Pompiliu Bota".

---------

Catre Consiliul Superior al Magistraturii

Domnule presedinte,

Subscrisa, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, cu sediul in Bucuresti, str. Academiei, nr. 4-6, scara B, ap. 31, sector 3, prin presedinte, av. drd. Pompiliu Bota, formulam

PLANGERE

impotriva procurorului Bujorean Dragos din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Suceava, pe care cerem sa il sanctionati cu excluderea din magistratura pentru:

-incalcarea prev. art. 99 d) din Statutul judecatorilor si procurorilor (LEGE Nr. 303 Republicata din 28 iunie 2004)- Constituie abateri disciplinare:

a) ,,incalcarea prevederilor legale referitoare la declaratiile de avere, declaratiile de interese, incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii;”

1.Niciodata de cand este procuror, Bujorean Dragos nu a inregistrat la dosarul profesional nicio declaratie privind incompatibilitatile si interdictiile, asa cum il obliga art. 5 alin.(3) din Legea nr. 303/2004:

,,Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul auxiliar de specialitate sunt obligati sa dea, anual, o declaratie pe propria raspundere in care sa mentioneze daca sotul, rudele sau afinii pana la gradul al IV-lea inclusiv exercita o functie sau desfasoara o activitate juridica ori activitati de investigare sau cercetare penala, precum si locul de munca al acestora. Declaratiile se inregistreaza si se depun la dosarul profesional.”

2.In perioada 2012 - 2013, procurorul Bujorean Dragos a refuzat sa declare ca ar detine:

I) Bunuri imobile (terenuri, cladiri)

II) Bunuri mobile (autovehicule, autoturisme, tractoare, masini agricole, salupe, iahturi, bunuri sub forma de metale pretioase, bijuterii...)

III) Bunuri mobile, a caror valoare depaseste 3000 de euro fiecare si bunuri imobile instrainate in ultimele 12 luni

IV) Active financiare (conturi si depozite bancare, fonduri de investitii, forme echivalente de economisire si investire, inclusiv cardurile de credit...)

V) Datorii (Debite, ipoteci...)

VI) Cadouri, servicii...

VII) Venituri realizate in ultimul an fiscal incheiat.

A se vedea site-ul C.S.M.: http://www.csm-just.ro:

http://emap.csm1909.ro/site/Statements.aspx

Consideram ca procurorul Bujorean Dragos a incalcat cu rea credinta, in mod repetat dispozitiile art. 99 d) din Statutul judecatorilor si procurorilor si, ca atare, cerem excluderea sa din magistratura, conform art. 100 lit.d) din acelasi statut.” -Presedinte, av. drd. Pompiliu Bota".

*Cititi aici raspunsul Inspectiei Judiciare referitor la sesizarea avocatului Pompiliu Bota

Comentarii

# bujorene, nu scapi ! date 25 July 2013 19:09 +4

PENAL NU ARE CUM SA SCAPE ! http://bota.ro/wp-content/uploads/2013/07/BUJOREANU-U.P..pdf

# POLO.NICU date 25 July 2013 19:21 +8

CSM-ul sanctioneaza pe toata lumea numai pe judecatori si procurori nu...

# AVOCAT date 26 July 2013 19:38 0

Faptul ca CSM sanctioneaza slectiv, este arhicunoscut. Insa, incercarile lui Bota de se razbuna pe oricine il acuza de vreo infractiune, nu trebuie analizate in aceasta cheie. BOTA ESTE UN IFRACTOR, care-si bate joc de o multime de naivi, carora le vinde, pe bani grei sperante, dupa care da vina pe altii.

# CSM SINDICAT INFRACTORI CU ROBE date 25 July 2013 19:24 +7

Mai bine, ca daca il sanctiona scapa de raspundere penala ! (TSONEV vs Bulgaria)

# Ultimul Charlot date 25 July 2013 19:28 +7

Si cu denuntul de la Curtea de Apel Suceava cum ramane? Oare Curtea o sa raspunda ca...\"incalcarea dispozitiilor referitoare la declartiile de aver si interse nu mai constituie infractiune\"???

# La parchet date 25 July 2013 19:32 +5

Parchetul C AP SV nu il poate ierta ! E prea dobitoc !

# HTC date 25 July 2013 19:56 +1

Stie cineva daca avocata de la Iasi ii mai reprezinta pe cei din Suceava? Se aude ca s-a renuntat la ea. 

# JIJA date 26 July 2013 06:25 +5

Unii au renuntat la ea. E proasta si e pe mana cu procurorul analfabet ! Se crede procuror ! Se aude ca traieste cu Bujorean !

# avo date 25 July 2013 20:00 +6

CSM-ul nu este la ora actuala decat \"SINDICAT\" ptr. ai lor si de multe ori chiar fac pe avocatii neplatiti in loc sa fie instanta disciplinara. CSM-ul ar trebui inlocuit sau format (constituit) din juristi independenti nu din magistrati. Cum si cand sa sanctioneze disciplinar pe \"fratii\' lor de brreasla cand se gandesc ca cel sanctionat \"maine/poimaine\" va fi in locul lui la CSM si va putea fi si el sanctionat de \"fratele\" lui. Cu asemenea institutii nu se mai poate trai in Romania. Am formulat unele plangeri disciplinare impotriva unor magistrati care faptele lor disciplinare depaseau aceasta raspundere si erau chiar de natura penala dar nici cel putin un avertisment pe linie disciplinara nu li s-a aplicat motivand dupa aproape dupa 180 zile ca nu se confirma si mi-a clasat plangerea.

# cota date 25 July 2013 21:36 +3

De parca asta este o surpriza din partea Inspectiei Judiciare si a C.S.M.de a interpreta sau adauga la lege dupa bunul lor plac.

# Tudor Raneti date 26 July 2013 05:37 +2

CSM/Inspectia Judiciara la puscarie. Decat mafioti ne putem lipsi de ei de tot. Mars la puscarie! Jos dictatura magistratilor mafioti!

# alex date 26 July 2013 13:58 0

Ca fapt divers, 292 și 289 Cp sancționează declarații false sau înscrisuri falsificate cu ocazia întocmirii. Ori dacă nu scrii nimic, cum poți falsifica nimic? Problema este că toată lumea crede că știe despre ce vorbește. Mai e o problemă. Că cei ce ar trebui să știe, cum ar fi avocatul care a făcut plângerea, nu știu. Iar dacă o abatere disciplinară nu mai e incriminată, nu poate fi pedepsită, ceea ce rezultă dintr-o logică de bun simț. Sunt destule obligații pe care le au persoanele fără a fi prevăzute sancțiuni pentru nerespectarea loc. Dar asta nu prea e vina celui care aplică legea, ci a celui care o face. Să știți că televizorul într-adevăr prostește. Iar acum hai cu înjurăturile....

# POLO.NICU date 26 July 2013 15:20 0

Esti varza frate. Sper ca nu esti avocat

# Fals prin omisiune date 26 July 2013 15:05 +1

Alex, e clar ca nu ai habar de penal: ,,Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de către un funcţionar aflat in exerciţiul atribuţiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu ştiinţă de a insera unele date sau împrejurări, se pedepseşte cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.”

# alex date 30 July 2013 12:36 0

Fals prin omisiune? Adică falsifici ceva nefăcând nimic? Adică întocmești un înscris fără să-l întocmești? Și presupunând prin absurd că se poate așa ceva, întocmirea declarației de avere făcea partea din atribuțiile de serviciu, adică el se scula de dimineață, se ducea la muncă și făcea declarații de avere până la 4, apoi se ducea acasă? Văd că ai găsit art. 289 în Codul penal. Ai văzut și denumirea marginală? Ai văzut că nu se cheamă fals prin omisiune? Iar omisiunea se referă la faptul că scrii ceva, dar nu scrii tot, ci omiți unele lucruri, ceea ce nu poți face dacă nu scrii nimic? Prea greu de înțeles? Se pare că pentru tine da. Și ai fi surprins dacă ai ști cât penal am în mine.

# ALEX ULE date 30 July 2013 13:01 0

alex, tata, penalu nu-i pentru orice anal-fabet ! Cred ca ai fost coleg de primara cu botomiei ,,dar nu scrii tot, ci omiți unele lucruri,, OVINO, daca in loc de unele lucruri le omiti pe toate si nu dai declaratia pe care ESTI OBLIGAT sa o dai ? Am vb cu Bota, are jurisprudenta, dar o foloseste doar in instanta. Da, esti penal !

# alex date 30 July 2013 15:10 0

Cât de retard să fii să nu înțelegi că întocmirea unui înscris presupune ca cineva să ia o foie de hârtie și un pix și să înceapă să scrie? Cât de prost să fii să susții că nedarea unei declarații obligatorii este echivalentă cu darea uneia cu omisiuni? Păi ție îți lipsește logica elementară, să nu mai zic de cunoștințe juridice. Păi declarația se dă în vederea producerii unor consecințe, iar una falsă produce asemenea consecințe, pe când lipsa ei nu poate produce nicio consecință. Cred că tu ești din ăia care se uită toată ziua la TV și absoarbe toate porcăriile ca un tampon, fără să le treacă prin filtrul gândirii. Vai, și câți mai sunt ca tine.... Ai vorbit cu Bota .... ăsta da argument.... Are jurisprudență pe care o folosește numai în instanță.... Auzi tu, bă!

# dan date 29 July 2013 01:34 -1

Avocatul sau uzurpatorul Bota? Bine ca nu I-a acceptat judecatorul delegat la Registrul Comertului Infiintarea de Unitati de Parchet ca atunci aveam o tara numai de Procurori!

# POLO.NICU date 29 July 2013 08:07 +1

:D :D :D cred ca te afecteaza tare canicula . Nu intrerupe medicatia si bea multa apa . :P

# pentru super idiotul dan date 29 July 2013 06:49 +1

Da lui bota i-a acceptat infiintarea de barouri ! Si voua legea 3 / 48 v-a acceptat desfiintarea barourilor ! Vezi care e uzurpatorul ?

# avocatii din baroul legal recunoscuti de ECHR date 30 July 2013 14:51 0

http://hudoc.echr.coe.int/sites/fra/Pages/search.aspx#{\"fulltext\":[\"anghel\"],\"itemid\":[\"001-121774\"]}

# avocatii din baroul legal recunoscuti de ECHR date 30 July 2013 14:54 0

http://hudoc.echr.coe.int/sites/fra/pages/search.aspx?i=001-121774

# avocati bota date 30 July 2013 22:13 0

DECIZIE Cererea nr. 28906/09 Mihai GÂNGĂ şi Sindicatul Independent al Juriştilor din România împotriva României Curtea Europeană a Drepturilor Omului (Secţia a treia), reunită la 10 aprilie 2012  http://www.csm1909.ro/csm/index.php?cmd=950301

# Av. Popa Nicolae - Tulcea date 9 September 2013 20:18 0

Domnilor, trebuie retinut ca nu exista personalitate morala in afara prevederilor legale (art.14 din decret-Lege nr.90/28.09.1990, M.Of.nr.32), astfel nu exista personalitate in afara tipurilor prevazute, organizate de norma juridica clara      ( ex. art.80 Legea nr.26/2000).Persoana juridica nu poae fi creata decat de lege, insa nu vorbim aici de acele texte general formulate numai in alb conform acelora din Legea nr.51/1995. Textele care corespund liberalitatilor sunt : art.40 si art.9 din Constitutie, raportate la art.8 alin.1 din aceasta, precum si art.135 alin.1 combinate cu art.16 alin.2 din legea fundamentala. Orice asociatie care imbraca forma legala denumite grupari profesionale predestinate sa apere drepturile omului in general cat si pe cele ce reprezinta profesia de avocat in ansamblul ei, nu trebuie sa ne pierdem curajul, ci trebuie sa fim uniti si sa colaboram ca niste profesionisti impotriva celor ce ne vor raul in continuu. A se vedea Aocat Popa Nicolae.blogspot.ro.  

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva