28 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Curtea de Conturi a avertizat ca sistemul ECRIS poate fi manipulat. Constatarile Curtii de Conturi pentru anul 2011: „Sistemul permite unui justitiabil sa investeasca instanta cu mai multe dosare, avand acelasi obiect... existenta unor riscuri in sensul ca apare posibilitatea dirijarii doar a unuia dintre multiplele dosare cu care a fost investita instanta in aceeasi speta” (Raportul)

Scris de: George TARATA | pdf | print

24 March 2013 12:24
Vizualizari: 4099

 

Sefii CSM, procurorarea Oana Haineala si judecatorul Adrian Bordea, au sesizat in urma cu cateva zile Inspectia Judiciara in vederea declansarii unui control la Tribunalul Bucuresti referitor la modul de repartizarea aleatorie a dosarelor, dupa ce cazul judecatoarelor Antonela Costache si Viorica Dinu artestate pentru coruptie a aratat ca sistemul ECRIS poate fi manipulat. De asemenea, Sectia pentru judecatori a CSM a decis extinderea verificarilor de catre Inspectia Judiciara la toate instantele. Trebuie spus insa ca o institutie importanta a statului a atras atentia asupra acestor probleme cu cateva luni inainte ca CSM sa se autosesizeze.


Deficientele din sistemul de repartizarea „aleatorie” au fost constatate de inspectorii Curtii de Conturi, ele fiind mentionate in raportul realizat in cursul anului trecut, dat publicitatii la inceputul anului 2013, raport care a privit anul 2011. Cu toate acestea, nici CSM si nici vreo alta insititutie de la varful sistemului judiciar nu au iesit public macar pentru a-si arata interesul pentru rezolvarea acestor probleme.

Unul din capitolele din raportul Curtii de Conturi pe 2011, publicat de Lumeajustitiei.ro in data de 31 ianuarie 2013, s-a referit la performanta “Sistemului Informational (IT) al instantelor de judecata: Judecatorii, Tribunale, Curti de Apel si Inalta Curte de Casatie si Justitie”, cel care asigura, printre altele si repartizarea aleatorie a dosarelor, pentru evitarea dirijarii anumitor dosare. Aici sunt mentionate cateva dintre problemele acestui sistem, cea mai importanta referindu-se posibilitatea dirijarii dosarelor catre un anumit complet de judecata.

Lumeajustitiei.ro va prezinta cateva din constatarile inspectorilor Curtii de Conturi cu privire la sistemul de repartizare aleatorie a dosarelor:

- din punct de vedere al functionarii sistemului informatic, s-a constatat absenta unor proceduri de avertizare, care sa vina in sprijinul utilizatorilor interni, din cadrul instantelor, pentru a evita unele carente pe care le prezinta mecanismul de inregistrare a dosarelor, atribuirea electronica a numarului unic de dosar si repartizarea aleatorie a primului termen, astfel:

- permite unui justitiabil sa investeasca instanta cu mai multe dosare, avand acelasi obiect, consecintele acestui mod de lucru conducand la existenta unor riscuri in activitatea jurisdictionala, in sensul ca apare posibilitatea „dirijarii" doar a unuia dintre multiplele dosare cu care a fost investita instanta in aceeasi speta, urmata de renuntarea la celelalte, cu ocazia primului termen. Prin aceste dosare, „construite" artificial, se denatureaza statistica oficiala a dosarelor, pe total, pe tipuri de cauze si pe judecator etc.;

- permite acordarea primului termen de judecata, diferit semnificativ pentru acelasi gen de speta.

- lipsa unei proceduri a sistemului ECRIS, de blocare a investirii aceleasi instante cu aceeasi cauza si de transmitere automata a solutiei la instanta initiala ingreuneaza rezolvarea unor situatii in care acelasi justitiabil sesizeaza ICCJ cu aceeasi speta de mai multe ori, uneori existand chiar in acelasi dosar doua solutii diferite. Nu exista implementat un mecanism care sa sesizeze si sa atentioneze, cu privire la investirea Instantei Supreme cu cauze imposibile (de ex.: recurs la hotarari privind stramutarea) sau, in cazul unor procesomani, care incarca nejustificat volumul de munca al magistratilor. In acest context este utila gasirea unor solutii tehnice, oferite de aplicatia informatica, care sa contribuie la diminuarea acestor practici si, implicit, a cheltuielilor suplimentare pe care le implica;

* Cititi aici Raportul Curtii de Conturi

Comentarii

# DOREL N date 24 March 2013 16:46 +7

Nu numai ca sistemul Ecris permitea insa si CSM tolereaza cu brio procedura. Am sesizat CSM ca s-au intodus mai multe cereri de contestatie in anulare pentru a pica la completul dorit, renuntandu-se la cele ce nu picasera la respectivul complet, insa CSM nu a reactionat. Puteti bănui rezultatul contestiei in anulare in conditiile descrise.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva