28 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Daca Senatul i-ar invalida pe Lupascu, Chiujdea si Barbulescu, de la CSM, cei trei sustin ca se va isca un conflict intre puterile statului!

Scris de: | pdf | print

8 November 2010 16:55
Vizualizari: 5191

Saptamana trecuta anuntam ca prin culisele Senatului se cloceste o majoritate pentru a se invalida in Comisia juridica trei dintre candidatii castigatori la alegerile CSM. Este vorba despre Lidia Barbulescu, Dan Lupascu si Dan Chiujdea, pentru care se trag sfori sa fie invalidati pe motiv ca ar fi avut dreptul doar la un mandat in CSM. Lumeajustitiei.ro a pus pe tapet aceasta posibila situatie legata de cei trei vizati de jocurile de culise din Senat.

Intrebati ce s-ar intampla daca Senatul ar invalida alegerea lor, cei trei magistrati si-au expus propriul punct de vedere, dupa cum urmeaza:

Lidia Barbulescu - judecator ICCJ: ”Validarea de catre Senat nu poate viza decat modul de organizare a alegerilor si procedura de votare. Eligibilitatea a fost verificata de catre comisiile locale electorale, conform regulamentelor aprobate de CSM in 2005 si dupa modificarea Legii 317, iar un astfel de motiv, al unui nou mandat, nu e prevazut ca motiv de neeligibilitate. De altfel, Constitutia nu prevede vreo dispozitie din care sa rezulte limitarea la un mandat, iar cand legiuitorul a dorit-o, a spus-o expres, si ma refer aici la prevederea conform careia presedintele Romaniei nu poate avea decat doua mandate sau cu privire la judecatorii Curti Consitutionale care pot avea un mandat de 9 ani. O atare hotarare de invalidare venita din partea Senatului va fi supusa controlului de constitutionalitate!”

Dan Lupascu (presedinte al Curtii de Apel Bucuresti - suspendat pe perioada mandatului la CSM): ”Procedura alegerilor este reglementata detaliat de regulamentul dat in aplicarea Legii 317/2004. Senatul are atributia de a valida alegerile, verificand respectarea dispozitiilor legale in procedura de alegeri. Nu se poate substitui comitetelor electorale locale sau celui permanent al CSM, ci e chemat sa verifice din punct de vedere formal (cum ar fi cvorumul, procesele verbale etc). Senatul, in opinia mea, nu poate sa-si exercite atributiile cu privire la prima faza a procesului electoral. Pe de alta parte, nu trebuie ignorat ca au existat contestatii la alegeri, solutionate de comitetele electorale, si in prezent sunt pe rolul instantelor de contencios administrativ litigii legate de alegeri. Pe fond, modificarea a intervenit in iulie 2005, la circa sapte luni de la inceperea actualului mandat si nu e aplicabila mandatelor in curs. Acea modificare e discutabila si din punct de vedere al Constitutiei, intrucat legiuitorul, acolo unde a dorit sa limiteze numarul mandatelor , a facut-o!”

Dan Chiujdea (prim-procuror al Parchetului Judecatoriei Sector 1 - suspendat pe perioada mandatului la CSM): ”In opinia mea, aceste candidaturi au fost verificate de comitetele electorale locale. In al doilea rand, cunosc faptul ca UNJR si colega Dana Garbovan au atacat in instanta procedura alegerilor, asa ca nu pot decat sa astept verdictul. Candidatura mea a fost perfect legala. Cu privire la competenta Senatului, respectiv a Comisiei juridice, Senatul e competent sa verifice doar daca s-a incalcat legea in procedura alegerii membrilor CSM. Pentru mine, cel mai important lucru, indiferent ce va decide Senatul, este ca m-au votat in tara peste 600 de colegi. Inaintea votului, eu am discutat cu ei si acest aspect al unui nou mandat si le-am spus ca cei care considera ca nu mai am dreptul la un nou mandat sa nu ma voteze. Pe de alta parte, invalidarea noastra de catre Senat ar pune in discutie existenta unui conflict intre puterea legislativa si cea judecatoreasca. Ar fi un precedent periculos, de imixtiune a puterii legislative in puterea judecatoreasca!”

Comentarii

# dan popa date 9 November 2010 14:29 +6

Ia uitati-va cu totii ce idioti analfabeti au fost atatia ani in CSM si inca mai vor!!! Lupascu si Barbulescu se prevaleaza de un regulament, cand interdictia e in LEGE, act normativ cu fota juridica superioara!!! Daca asta e justitia romana, mai bine lipsa si cu totii la mediator sau la stabor. Mai bine Rromanistan decat Romania cu penibili penali ca astia doi.

# dixit date 10 November 2010 12:05 +1

Te miri? Asa merge treaba. De aia nu scartie nimic prin varfuri. Daca Senatul le-ar respinge candidaturile exact pentru modul fraudulos in care au fost organizate alegerile (incluzand si respingerea contestatiilor) atunci as spune ca nu suntem chiar pierduti definitiv.

# Ionescu Ana date 10 November 2010 13:56 +2

Durata mandatelor membrilor CSM este de 6 ani (art. 133 alin. 4 Constituție), fără posibilitate de reînvestire (art. 55 Legea nr. 317/2004), iar în cazul încetării calității de membru al CSM înainte de expirarea mandatului, pentru locul rămas se organizează noi alegeri (art. 55 din Legea nr. 317/2004) iar mandatul noului ales se exercită pe perioada rămasă din mandatul celui pe care îl înlocuiește (art. 33 alin 3 din Hotărârea 327/2005 de aprobare a regulamentului alegerii membrilor CSM. În acest caz, cum și-a permis Plenul să aprobe ca 4 membrii să poată fi realeși pentru un nou mandat iar la 3 membrii să le prelungească mandatele la 6 ani.
La aceste hotărâri ilegale au participat și cei 7 actuali membrii care, normal ar fi ca pentru acest abuz să fie excluși din magistratură. N-au fost trimiși acolo să încalce legea ci s-o respecte. Mai pretind că Senatul nu ar avea voie să invalideze această ilegalitate, din moment ce comisiile electorale centrale nu s-au sesizat. Nici nu puteau să se sesizeze din moment ce Plenul luase o hotărâre nelegală, neanulată.
Acești membrii uită că au votat în plen excluderea de pe lista alegerilor din 1.11.2010 a procurorului Crișu Stefan care fusese ales prin vot secret în alegerile din 17.09.2010, deși legea obliga Plenul numai să întocmească lista cu candidații aleși și care urmau să participe la faza finală, ci nu să valideze sau să invalideze. Procedura alegerilor ca fiind legală fusese confirmată chiar de Plen iar acum cei 4 pretind că Senatul n-ar avea voie să invalideze dacă procedura de alegere a lor a fost legală. Când este vorba de ei fac trimitere la procedură.
Când a fost vorba de un alt candidat, au uitat că toată procedura alegerilor fusese respectată și totuși au încălcat legea.
Senatul, spre deosebire de Plen, are obligația de a invalida alegerile dacă va constata că în procedura alegerilor legea a fost grav încălcată iar acest lucru este cert din moment de 4 actuali membrii și-au permis să ceară votul pentru o nouă reinvestire iar la 3 membrii li-au prelungit mandatele în mod ilegal.
Normal este ca întreg consiliu să fie înlocuit. Și nu înțeleg de ce acești 3 actuali membrii: Dan Lupașcu, Dan Ghiujdea și Lidia Bărbulescu refuză să meargă să reia în primire funcțiile abandonate cu 6 ani înainte, funcții onorabile și bine retribuite.
Să sperăm că Senatul va constat nelegalitatea acestei mascarade, va invalida alegerile și va dispune noi alegeri pentru întregul consiliu, ci nu parțial.
De asemenea, cred că s-ar impune ca noul consiliu să analizeze activitatea actualului consiliu, abuzurile care au fost semnalate în presă, comise cu intenție și să ia măsuri până la îndepărtarea din justiție a celor vinovați.

# dixit date 11 November 2010 14:23 -1

Ai perfecta dreptate. Dar oare nu suntem neputinciosi in fata jocurilor facute pe sub masa?

# pompiliu bota date 11 November 2010 14:54 -4

Din punct de vedere profesional, Lidia Barbulescu, Dan Lupascu si Dan Chiujdea corespund, mai ales Dan Lupascu care studiază şi invocă foarte multe hot. CEDO. Dacă vor veni în locul lor nişte amatori, nu vom sări din lac în puţ?! Şi eu consider intervenţia senatului o ingerinţă neconstituţională.

# ortega date 21 November 2010 09:12 -1

Tu esti un nimeni, nu poti sa consideri "ingerinta" ca neconstitutionala. Esti o matroana unsuroasa, dovada ambulanta a stadiului justitiei romana, de rahat.
Tamaierile disperate pe care le exhibi pe luju dovedesc ca esti speriata, probabil vreun procuror normal are o plangere contra ong-ului si vezi bulaul cum se apropie. Poate o sa-ti placa, cucoano.

# ortega date 21 November 2010 09:09 -1

"Doamna" Barbulescu, amicul dvs. penal Bercea Mondialu este internat in spital, sa nu uitati sa-l vizitati, poate mai pica ceva.

# ortega date 21 November 2010 11:39 0

Recunosc ca sunt un infect caruia ii place sa-l enerveze pe Bota. Din pacate, se pare ca nu reusesc acest lucru, insa, fiind perseverent, nu ma las. Este adevarat ca cei care ma cunosc afirma ca sunt oligofren, dar mie nu-mi pasa ce spun altii.

# ortega date 21 November 2010 14:03 -1

Cel real. Donatorii sau pompilica bota in deghizare sa se abtina. Oligofrenii sunt cei cu donatia.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva