24 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DE LA GLORIE LA INSOLVENTA – 89 de ani de Electrecord, spre un nou viitor! Conducerea Fabricii de discuri Electrecord nu lasa sa moara brandul romanesc si ii cheama pe artisti in studioul de inregistrari, unic in Romania din punct de vedere al tratamentului fonic. Compozitorul Ionel Tudor: "Lovirea in arta inseamna declinul unei societati. Fara arta, o tara nu are coloana vertebrala"

Scris de: L.J. | pdf | print

12 May 2021 14:42
Vizualizari: 6922

Electrecord implineste in acest an 89 de ani de existenta. Infiintata in 1932 de comerciantul evreu Nathan Mischonzniki, care a cumparat din Germania mai multe echipamente de productie pe care le-a adus in Romania, Compania de discuri Electrecord a trecut prin glorie si mai apoi prin insolventa, transformandu-se astazi intr-o pasare Phoenix care refuza sa isi stranga aripile. Si are si de ce!


 

Cu o istorie demna de film, fabrica de discuri Electrecord a fost nationalizata in 1948, moment care a culminat cu modernizarea utilajelor si a tehnologiile folosite, generand astfel cresterea tirajelor. In 1956 apar si discurile de vinil, in paralel cu placile de ebonita, pentru ca in 1967 sa se treaca la imprimarea exclusiva pe discuri de vinil si sa se puna in practica o metoda de inregistrare pseudo-stereofonica (uneori orchestra era repartizata pe un canal, iar vocea pe celalalt).


Gloria casei de discuri romanesti a continuat pana 1990, dupa care a intrat intr-un con de umbra. "Disparitia" Electrecord din prim-planul muzicii romanesti a coincis cu aparitia CD-urilor si a caselor de discuri private, iar sfarsitul acesteia s-a cantat odata cu intrarea in insolventa a companiei Electrecord, conform Deciziei Tribunalului Bucuresti, din 29 ianuarie 2018.


89 de ani, celebrati cu entuziasm si speranta


In prezent insa, Electrecord se reinventeze, cativa tineri, ajutati si sfatuiti de titani ai muzicii romanesti, venind cu noi idei pentru readucerea in actualitatea zilelor noastre a casei de discuri romanesti si mai ales a locatiei de referinta din Capitala.


Si au inceput cu un eveniment organizat din ambitia lui Doru Iuga, cel care si-a dorit ca cei 89 de ani de existenta ai Electrecord sa fie sarbatoriti cu fast si istoria sa se scrie in continuare.

Astfel, in 7 mai 2021, la sediul Electrecord din bulevardul Corneliu Coposu nr. 11 (foto)unde de-a lungul a zeci de ani au fost inregistrate toate melodiile de filme, de teatru si unde au calcat cei mai buni maestri de sunet – mai multi cantareti si dirijori invitati sa ia parte la eveniment au cantat impreuna "La multi ani, Electrecord!". Tonul a fost dat de cantaretul Gheorghe Turda, acestuia alaturandu-i-se rand pe rand toti cei prezenti la celebrarea celor 89 de ani de existenta ai Electrecord.


Cu prilejul celebrarii celor 89 de ani de existenta, in fata invitatilor, multi dintre acestia fiind dintre cei care au si inregistrat in studioul Electrecord – precum Gabriel Cotabita sau Aurelian Temisan a luat cuvantul si directorul general al casei de discuri Electrecord, doamna Cornelia Andreescu, care a tinut sa isi manifeste speranta ca, in viitor, numele Electrecord va reveni in actualitate, fara a se uita faptul ca in acest loc si-au inregistrat piesele cei mai mari artisti ai Romaniei, dar si marii poeti.


Alexandru Ardealan, cel care se ocupa in prezent de administrarea si renovarea sediului Electrecord din Capitala, si-a exprimat convingerea ca in circa 6 luni cladirea va putea fi functionala si transformata intr-un studio de ultima generatie in care sa poata fi organizate nu doar sesiuni muzicale, ci si spectacole live si chiar piese de teatru: "Vad o oportunitate pentru acest spatiu, dar din punct de vedere al tratamentului fonic, acesta este unic in Romania. Dat fiind ca aici exista si o scena, consider ca se pot face multe alte lucruri".


Practic, vorbim despre 200 de metri patrati de pereti tratati fonic, cu o scena care se desfasoara pe circa 80 metri patrati, care in prezent trec printr-o modernizare necesara pentru ca sediul sa corespunda nevoilor si cerintelor actuale.


Compozitorul Ionel Tudor: "Lovirea in arta inseamna declinul unei societati"


La eveniment l-am intalnit si pe Ionel Tudor, maestrul care s-a aflat in spatele celor mai mari festivaluri romanestiFestivalul Mamaia, Festivalul Melodii, Festivalul Bucuresti, Cerbul de Aur, etc – in calitate de compozitor, instrumentist, orchestrator si dirijor, acesta vorbindu-ne cu nostalgie despre vremurile apuse ale Electrecord, in care au fost inregistrate melodiile care astazi se gasesc la Fonoteca de Aur aflata in posesia Radio Romania si TVR: "Aici a existat unul dintre cei mai buni maestrii de sunet din toate timpurile, Theodor "Fredy" Negrescu. Un artist exceptional, un mare om", ne-a declarat Ionel Tudor.

Tot cu regret ne-a marturisit Ionel Tudor si faptul ca situatia in care se regaseste astazi Electrecord se "datoreaza" lipsei de interes a autoritatilor de a investi in muzica: "Lovirea in arta inseamna declinul unei societati. Fara arta, o tara nu are coloana vertebrala", a punctat maestrul Ionel Tudor.


Speram totusi ca iubirea pentru arta si pentru ceea ce a insemnat Electrecord sa invinga, si in viitor sa putem vorbi despre celebrarea celor 100 de ani de existenta ai companiei de discuri romanesti.

Pana atunci, La multi ani, Electrecord!


Redam galerie foto de la eveniment:


Comentarii

# Dan date 12 May 2021 14:55 +82

Electrecord nu trebuie sa moara Niciodata! ❤️

# Mihaela date 12 May 2021 16:51 +98

Lăudabilă inițiativă, mai auzim și lucruri bune ! Să sperăm că " Tot ce-i românesc nu piere ..... Și nici nu va pieri ", vorba unui vechi cântec. Felicitări celor care se implică !

# Aurelian date 12 May 2021 23:45 +4

O echipa buna...si fonoteca pusa la treaba. Felicitari Cornelia Andreescu ...Iuga...Ardelean si echipa de acolo

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.01.2025 – DNA are nevoie de 26 de sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva