psdolt
25 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

DNA CONTROLATA LA ACHITARI – Inspectia Judiciara a declansat verificari la DNA privind achitarile definitive inregistrate in 2016-2017: "Identificarea in fiecare caz a datei sesizarii primei instante si a momentului pronuntarii solutiei definitive... Masurile dispuse de procurorii cu functii de conducere pentru organizarea activitatii privind achitarile definitive inregistrate in perioada 2016 - semestrul I 2017"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

23 April 2018 14:51
Vizualizari: 5777

Directia Nationala Anticoruptie condusa de procurorul sef Laura Codruta Kovesi (foto, alaturi de procurorul sef adjunct al DNA Marius Iacob) sta iar cu usile deschise la dulapurile cu dosare. Inspectia Judiciara a anuntat luni, 23 aprilie 2018, ca efectueaza un nou control la Directia Nationala Anticoruptie, de aceasta data fiind vizate de verificarile inspectorilor judiciari dosarele care au fost finalizate cu achitari definitive in perioade 2016-2017. Controlul Inspectiei din aceasta saptamana ii urmeaza celui incheiat vinerea trecuta, 20 aprilie 2018, cand inspectorii au verificat cauzele repartizate spre solutionare procurorilor Doru Florin Tulus si Mihaiela Moraru Iorga, cauzele mai vechi de un an de la data primei sesizari si implicarea procurorilor cu functii de conducere si cu functii de executie in solutionarea cauzelor.


Controlul IJ din aceasta saptamana a fost anuntat de anul trecut, fiind dispus de inspectorul sef Lucian Netejoru inca din 8 decembrie 2017, prin Ordinul nr. 103 prin care au fost stabilite domeniile activitatii de control si controalele planificate pentru anul 2018. La baza controlului tematic de la DNA al IJ sta Hotararea nr. 686 din 31 octombrie 2017 a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii pentru aprobarea Raportului Inspectiei Judiciare privind eficienta manageriala a DNA.

Este practic al doilea control al Inspectiei Judiciare efectuat in decurs de cateva zile, acesta fiind, in opinia noastra, unul ale carui concluzii sunt extrem de importante, din mai multe privinte. Asa cum ne amintim, DNA a trebuit in ultima perioada sa se conformeze unor decizii care au determinat si inregistrarea de achitari pe banda rulanta in dosare in care, in trecut, erau defilati politicieni si afaceristi in catuse in fata sediului DNA, fiind lovita de o decizie CCR care a interzis SRI sa mai colaboreze cu DNA, dar si cu o alta decizie a Curtii Constitutionale care a limitat sfera DNA de anchetare a infractiunilor de abuz in serviciu.

Mai grav e ca in urma deciziilor definitive ale instantelor care au stabilit achitarea celor care au fost trimisi in judecata nevinovati, conducerea Directiei Nationale Anticoruptie nu a luat nicio masura fata de procurorii ratangii in sarcina carora revenea culpa instrumentarii unui dosar lipsit de probe.

In tot acest timp, achitarile au venit in cascada, afectand credibilitatea si profesionalismul Directiei Nationale Anticoruptie, cel putin din punct de vedere al perceptiei publice. Asta desi in statisticile prezentate de Laura Kovesi la bilanturi, s-a incercat prezentarea unor rate de achitari mai mici, raportandu-se numarul achitarilor inregistrat la numarul de dosare trimise in judecata, si nu la dosarele finalizate cu o solutie din respectivul an.

Asa cum Lumeajustitiei.ro a prezentat in editia din 22 aprilie 2018, in ultimii ani, media achitarilor la DNA a fost de 15%, insa la bilanturi se prezenta, sub smecheria expusa mai sus, se prezenta o rata de circa 10%. Comparativ, in Franta, procentul de achitari pe fapte de coruptie este in jur de 1%. (Cititi aici mai multe despre rata achitarilor la DNA)

Iata ce prevede de cel de-al doilea control al Inspectiei Judiciare, potrivit precizarilor reprezentatilor IJ de luni 23 aprilie 2018:

"Incepand de azi Inspectia Judiciara efectueaza un control tematic la Structura centrala a Directia Nationala Anticoruptie.

Controlul tematic a fost dispus prin Ordinul inspectorului sef nr. 37/2018, avand la baza Hotararea nr. 686 din 31 octombrie 2017 a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii pentru aprobarea Raportului Inspectiei Judiciare nr. 5115/IJ/982/DIP/2017 privind eficienta manageriala si modul de indeplinire a atributiilor ce decurg din legi si regulamente, de catre conducerea structurii centrale a Directiei Nationale Anticoruptie, precum si respectarea normelor procedurale si regulamentare de catre procurorii si personalul auxiliar de specialitate din cadrul acestei directii.

1.Primirea, inregistrarea si circuitul lucrarilor avand ca obiect achitarile definitive inregistrate in perioada 2016 - semestrul I 2017, evidenta acestor activitati;

2.Verificarea indeplinirii obiectivelor inscrise in programele de activitate vizand perioada 2016 - semestrul I 2017 referitoare la situatia achitarilor definitive inregistrate;

3.Verificarea situatiei achitarilor definitive inregistrate in perioada 2016 - semestrul I 2017 la nivelul Sectiei judiciare a Directiei Nationale Anticoruptie; identificarea in fiecare caz a datei sesizarii primei instante si a momentului pronuntarii solutiei definitive;

4.Informarile privind hotararile definitive de achitare, intocmite in temeiul Ordinului procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie privind hotararile definitive de achitare si restituire, pronuntate de instante;

5.Masurile dispuse de procurorii cu functii de conducere pentru organizarea activitatii privind achitarile definitive inregistrate in perioada 2016 - semestrul I 2017."


Comentarii

# Dobre date 23 April 2018 15:17 +9

Desfiintarea imediată a structurilor anticonstitutionale DNA,SRI,DIICOT,PG şi parlamentul la muncă sa facă ordine si lege in tara fără vacanță anul asta că doar nu e in postura ,,confortabilă" a lui Johann :-*

# DODI date 23 April 2018 15:32 +6

Dacă ne comparăm cu Franța să menționăm că procurorul lor șef nu are Legiunea de onoare, nu și-a trădat țara, nu a făcut dosare la comanda președintelui Republicii (chiar dacă acesta conduce și guvernul) și nu a lins clanțele ambasadelor. El și-a văzut de profesie și nu a trimis în instanțe decât dosare temeinic întocmite și cu vinovățiile probate. Așa se exlciă 15. La noi procentul mare de achitări ar trebui înmulțit cu 1,5 sau 2 pentru că multe din condamnări se datorau faptului că ”nimereau aleatoriu” la instanțe dedicate, cu nașul în suflet și cu nasul în fese.

# gheorghe date 24 April 2018 08:54 +1

Procurorii care au fabricat dosare sau au facut blat cu infractorii facuti scapati de judecatori, sa restituie salariile incasate ilegal!

# Nick date 23 April 2018 19:59 +2

Noua securitate DNA ar trebui curățată de toate personajele toxice care o populează de ani buni având în vedere scandalurile din ultima vreme ,nu este suficient sa plece madam Kovesy . La minciunile pe care le-a spus ea nu mai are nici o credibilitate in fata poporului . Afara cu Kovesy din magistratură!!

# mihail date 23 April 2018 22:04 +1

Si ce, n-a mai controlat-o ? Oricum concluziile sunt mai mult decat previzibile. Conteaza cine le citeste si ce intelege. Ca cine trebuie sa le citeasca si sa le inteleaga nu intelege nimic ca e GREU DE CAP ! :cry: :cry: :cry:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva