28 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DUEL PE SCAUNUL PROCURORULUI BALAN – Candidatele Camelia Petrescu si Luminita Palade au luat licenta in Drept in acelasi an, 1994. Petrescu, sefa PCA Brasov se lauda singura in proiect si vrea ca CSM sa aiba reactie rapida fata de presiunile mass media. Sefa PCA Bucuresti, Luminita Palade, vrea revizuirea detasarilor la CSM (Proiectele)

Scris de: L.J. | pdf | print

8 March 2013 16:41
Vizualizari: 6375

 

 

Dupa cum Lumeajustitiei.ro a sustinut zilele trecute, pentru scaunul lasat liber de procurorul George Balan in CSM se bat doua candidate-procuror: Camelia Petrescu, sefa PCA Brasov si Luminita Palade (foto) sefa PCA Bucuresti. Oricare dintre ele ar castiga, va intari tabara votantilor pro-Haineala din Consiliu. In data de 7 martie 2013, cele doua candidate si-au trimis la CSM curriculum vitae si proiectele. Cititi-le, sunt foarte interesante!


Petrescu se lauda singura: „Omul, sociabil, comunicativ, de o mare buna credinta, coechiper onest si cu vocatia legalitatii, de o sinceritate brutala, a influentat iremediabil magistratul...”

Desi in aparenta cele doua candidate au sanse egale, Camelia Petrescu este favorita actualei conduceri a CSM. Camelia Petrescu si-a pus in curriculum vitae toate seminariile la care a participat. Este licentiata a Facultatii de Drept, Universitatea Bucuresti din 1994, unde a absolvit si un curs postuniversitare in Stiinte penale-Criminalistica, avand mai tarziu si un master in gestionarea si dezvoltarea resurselor umane la Universitatea Transilvania Brasov. Si-a inceput cariera de procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Galati in octombrie 1994, ldin 1997 a activat la Parchetul de pe langa Judecatoria Brasov, dupa un an a trecut la Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov, si dupa ce a stat si acolo doar un an, a trecut mai sus, la Parchetul Curtii de Apel Brasov. Dupa nici sase luni, a ajuns prim-procuror la PT Brasov, dupa opt ani a trecut la PCA Brasov, iar de la 1 ianuarie 2009 este procuror general al PCA Brasov.

Introducerea din proiectul sau reprezinta o lauda de sine: ”De ce eu si de ce la acest moment al anului 2013? Raspunsul la ambele teze ale interogatiei vizeaza atat omul Camelia Petrescu cat si magistratul de cariera, caci nu cred ca cele doua pot fi altfel decat inseparabile. Omul, sociabil, comunicativ, de o mare buna credinta, coechiper onest si cu vocatia legalitatii, de o sinceritate brutala, a influentat iremediabil magistratul, statut pentru care primul, a optat din vocatie, fiind convis ca in justitie, reusesc cu adevarat doar cei altruisti, mari iubitori de oameni si cu respect pentru valorile fundamentale”.

Aflam in continuare ca procurorul Petrescu, de-a lungul celor 19 ani de cariera a construit „adevarate echipe”, a preferat mai mult sa asculte decat sa auda si a ales sa candideze pentru CSM pentru ca a considerat ca e ”timpul maturitatii mele umane si profesionale”. Pentru Camelia Petrescu, recomandarile Comisiei Europene sunt deosebit de importante, considerand ca este ”esentiala asumarea de catre Consiliu a gestionarii reformei sistemului judiciar (...). S-a constatat ca, desi sistemul judiciar roman a evoluat si si-a manifestat independenta, subzista in continuare o serie de factori de risc: jurisprudenta inconsecventa, dificultati in asigurarea respectarii legii, acte de justitie ineficace, inexistenta unor indicatori realisti privind volumul de munca al magistratilor, aplicarea unei proceduri de evaluare a performantei profesionale mai degraba formala, numarul mare de posturi vacante, neatractivitatea functiilor de conducere, insuficienta implicare a unora dintre factorii de decizie din cadrul sistemului in redefinirea rolului si atributiilor personalului auxiliar din cadrul parchetelor si instantelor, presiunilor din partea mass media si cele ale factorului politic asupra magistratilor, si nu in ultimul rand, mentinerea starii de provizorat in ceea ce priveste ocuparea functiilor de conducere de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitiei si Directia Nationala Anticoruptie, ca urmare a esecului procedurii de numire a unor persoane de o moralitate, integritate si profesionalism de necontestat”.

In proiectul sau de candidat, procurorul Camelia Petrescu sustine ca ar fi necesara majorarea mandatului pentru functiile de conducere de la 3 la 4 ani si sustinerea celor 4 probe (psihologica, interviu si scris tip grila pentru accederea la o functie de conducere doar de catre persoana care candideaza pentru postul de procuror general/presedinte de curte de apel, ”acesta avand libertatea de a-si alege restul echipei manageriale atat pe orizontala cat si verticala (...) A-i impune sefului unui parchet o echipa manageriala, asa cum se intampla in prezent, inseamna sa ii conditionezi din start reusita”. In acest proiect se regaseste si dorinta ca MJ, Ministerul Public si CSM sa sesizeze CNA cu privire la ”presiunile asupra sistemului judiciar de catre mijloacele de informare in masa”.

Palade vrea un un CSM „fara interese de grup sau individuale”

Celalalt candidat la acelasi scaun din CSM este procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Bucuresti, Luminita Palade. Dupa ce a absolvit Liceul sanitar din Bacau, a ales cariera juridica si a luat licenta la Facultatea de Drept a Universitatiii Bucuresti in acelasi an cu Camelia Petrescu, 1994. Dupa facultate, a inceput sa lucreze la procuror la Parchetul Judecatoriei Sector 6. In 1997, a trecut la Parchetul Tribunalului Bucuresti si din 1999 a activat i acelasi parchet ca procuror sef sectie, pentru ca in 2001 sa ajunga la PCA Bucuresti. Din 2007 pana in aprilie 2009 a fost inspector la Inspectia Judiciara a CSM, si pana in septembrie 2009 a fost inspector la Corpul de Control al Ministerului Justitiei.

Proiectul Luminitei Palade incepe fara „laudatio” personal, abrupt, cu nelipsitele conideratii generale. Procurorul isi doreste o implicare a CSM ”fara interese de grup sau individuale” in nevoile profunde de reformare a sistemului judiciar. Daca va fi aleasa membru al CSM, Luminita Palade are, printre obiective, consolidarea independentei procurorilor, apararea acesteia si a reputatiei profesionale a magistratilor, o reactie rapida a CSM ”in toate cazurile in care luarile de pozitii din mediul public constituie o veritabila forma de presiune asupra procurorilor (...) In functie de mijloacele folosite in stirbirea reputatiei unui magistrat , posibilitatea sesizarii altor organisme„.

Parca vorbita cu colega sa, contracandidat, Luminita Palade vrea si modificarea mandatelor pe functii de conducere de la 3 la 4 ani, dar mai adauga ceva important: „Revizuirea politicii de detasare a procurorilor, in conditiile in care, in cea mai mare parte, aparatul tehnic din Consiliul Superior al Magistraturii functioneaza cu un numar foarte mare de procurori, prin comparatie cu umulte unitati de parchet functioneaza cu deficit important de procurori”. Luminita Palade vrea ca votul in CSM sa fie public, „evitandu-se astfel ascunderea responsabilitatilor in spatele secretului votului”. Mentionam ca toti membrii CSM au avut in proiectele lor, in campanie, acest obiectiv al votului nesecret, dar apoi au uitat de el atunci cand au ajuns la masa Consiliului! Cu alte cuvinte, prea putin conteaza proiectele din campanie!

* Cititi aici proiectul candidatului la CSM, Camelia Petrescu

* Cititi aici proiectul candidatului la CSM, Luminita Palade

Comentarii

# CI date 8 March 2013 17:22 -5

Judecătoarea Lupea mă face să râd când zice că i s-a mai cerut să scrie articole de presă sau editoriale. Parcă e genială şi se lasă greu la scris, parcă ne-a făcut o concesie. Ce mediocrii sunt indivizii ăştia care populează UNJR...Măcar la AMR Viorica Costiniu scrie totul; se vede condeiul ei, ceilalţi doar semnează.

# VIKY date 8 March 2013 17:55 +8

Vezi ca ai gresit articolul, sau la voi nu conteaza, cum nu conteaza nici legea?.

# mio date 8 March 2013 17:57 +6

VIKY, LASA-L PE seCurIstul asta, ca e beat inainte de 40 de pahae!!! :lol: :lol: :lol:

# didi date 8 March 2013 17:43 +3

Petreasca....hm....executa doleante in comisii pt concursuri la fctii de conducere...pt prietenii din prahova...dolente pt prieteni cu probleme de tot felul...oare stie ca a servit interese obscure si a favorizat caricaturi...data viitoare sa si faca temele...zic eu asa.un procuror bine informat nu face greseli prostesti...altfel...toate candidatele sa nu uite sa si apere procurorii in mod egal , echidistant , si succes!

# CI date 8 March 2013 18:13 +1

erată: mediocri în loc de mediocrii

# bercea mondial ,, e manevra lu fratii miei,, date 9 March 2013 16:15 +1

LUMINITA PALADE nu este o solutie, ea a ajuns unde ESTE acum printr-o conjunctura favorabila, nu are o logica juridica nici ceL putin medie.     ea mai este cunoscuta CA  si procuroarea generala NUP/SUP, NUMAI ACESTE SOLUTII CONFIRMA

# CI date 9 March 2013 16:20 0

E corectă informaţia.

# detasatu date 10 March 2013 13:35 0

Detasarea se face pe o perioada de 3 ani cu posibilitatea de prelungire pentru o prelungire similara! Uitati-va pe site-ul PICCJ si CSM si veti vedea ca unii sunt detasati de peste 6 ani. Ba mai mult, au fost schimbate institutiile de detasare,  numai ca persoanele detasate sa nu indeplineasca atributii de judecator sau procuror! As fi mirat sa se faca ceva impotriva acestei situatii si vor exista la infinit judecatori/procurori functionari publici in institutii publice si nu judecatori in instante si procurori in parchete. Si mai luam  si spor de 50% de stres, desi nu judecam dosare si nu cercetam cauze! Avem drepturi si interpretam legea dupa intetesul individual, chit ca sfidam colegii si pe ceilalti cetateni! Ce conteaza, doar suntem persoanal de specialitate juridica si prin detasare suntem asimilati judecatorilor si procurorilor. CC cand se va sesiza cu privire la statutul detasatilor si la sporurile primite de 50% din salariu pentru invartit hartii, nu judecate, nu cercetare. 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva