22 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

IERTAT DE DNA, SANCTIONAT DE CSM - Judecatorul Gabriel Uta de la Tribunalul Covasna a primit "avertisment", pentru exercitarea functiei cu grava neglijenta. CSM a apreciat ca magistratul a nesocotit "din culpa, in mod grav, neindoielnic si nescuzabil, normele de drept material ori procesual". Gabriel Uta este judecatorul pe care procurorii anticoruptie nu l-au mai trimis in judecata, desi l-au inculpat pentru abuz in serviciu, in dosarul lui Viorel Hrebenciuc

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

7 May 2015 15:08
Vizualizari: 5621

Consiliul Superior al Magistraturii a admis, miercuri 6 mai 2015, actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva judecatorului Gabriel Uta, de la Sectia civila a Tribunalului Covasna. Sectia pentru judecatori, condusa de presedintele CSM Marius Tudose (foto), i-a aplicat magistratului un "avertisment" - cea mai usoara sanctiune prevazuta de legea privind statutul judecatorilor si procurorilor - pentru exercitarea functiei cu grava neglijenta. Potrivit CSM, judecatorul a nesocotit din culpa, in mod grav, neindoielnic si nescuzabil, normele de drept material ori procesual. Gabriel Uta este magistratul impotriva caruia DNA a inceput urmarirea penala pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave in dosarul privind retrocedarea pretins frauduloasa a unor mari suprafete de teren forestier in judetul Bacau, dar pe care procurorii au renuntat sa il mai trimita in judecata. In acelasi dosar, deschis la jumatatea lunii octombrie 2014, au mai fost pusi sub acuzare deputatii Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu, dar si judecatorul Ordog Lorand Andras, coleg de sectie cu Gabriel Uta.


Ordog si Uta au fost acuzati de DNA ca ar fi pronuntat in favoarea lui Gheorghe Sturdza Paltin - pretinsul mostenitor al "Domeniilor Ghica", o hotarare judecatoreasca "in contradictie evidenta cu principiile de drept, cu starea de fapt reala si cu practica anterioara a acelorasi judecatori si a tuturor celorlalte instante care solutionasera cauza, prin care au dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru 43.227 de ha teren forestier si 50 de ha de teren agricol pe raza judetului Bacau, creand un prejudiciu in sarcina RNP ROMSILVA de 303.888.615 euro". In referatul cu propunere de arestare preventiva intocmit, la 8 decembrie 2014, pe numele judecatorului Ordog Lorand Andras, procurorii DNA au sustinut ca pentru pronuntarea acestei hotarari judecatoresti s-ar fi dat spaga:

"In luna iunie 2010, inculpatul Ordog Lorand Andras, in calitate de judecator in cauza 2165/270/2007, a primit de la inculpatul Adam Ioan, avocat in respectiva cauza, suma de 10.000 de euro, pentru a formula o solutie favorabila clientului acestuia din urma, inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza. Banii au fost primiti chiar in biroul acestuia din cadrul Tribunalului Covasna.
Dupa ce a primit banii, inculpatul Ordog Lorand Andras, impreuna cu membrii completului, a admis recursul impotriva unei sentinte pe care a casat-o si a trimis cauza spre rejudecare instantei care a pronuntat hotararea atacata, respectiv Judecatoria Sfantu Gheorghe.
In luna martie 2012, pentru a-si indeplini in mod necorespunzator atributiile de judecator in cauza 4014/305/2010, inculpatul Ordog Lorand Andras a solicitat de la inculpatul Adam Ioan, avocat in respectiva cauza, suma de 50.000 de euro, pentru a-i da o solutie favorabila clientului acestuia din urma, inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza.
Banii au fost ceruti chiar in biroul judecatorului din cadrul Tribunalului Covasna. Cu aceasta ocazie, inculpatul Adam Ioan a promis ca-i va da suma ceruta.
Ulterior, dupa formularea deciziei (dispuse de judecatorul Ordog Lorand Andras, impreuna cu judecatorii Uta Gabriel si Velican Maria Daniela), avocatul Adam Ioan i-a dat lui Ordog Lorand Andras suma de 10.000 de euro din suma promisa anterior.
Decizia respectiva a fost data in contradictie evidenta cu principiile de drept si cu starea de fapt reala, urmare a unei analize si interpretari partinitoare a probelor, denaturandu-se vadit starea de fapt. Astfel, s-a creat un prejudiciu in sarcina RNP ROMSILVA de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier)
".

La 22 ianuarie 2015, DNA a solutionat cu rechizitoriu dosarul privind retrocedarile de paduri din judetul Bacau. Judecatorul Gabriel Uta nu se numara printre cei 17 inculpati trimisi in judecata.

Prezentam comunicatul de presa al CSM privind sanctionarea disciplinara a judecatorului Gabriel Uta, de Tribunalului Covasna

"In sedinta din data de 6 mai 2015, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva domnului Uta Gabriel, judecator in cadrul Tribunalului Covasna.

In temeiul prevederilor art. 100 lit. a ) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, Sectia pentru judecatori a aplicat domnului Uta Gabriel, judecator in cadrul Tribunalului Covasna, sanctiunea disciplinara constand in avertisment pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazuta de art. 99 lit. t) teza a II-a raportat la art. 99/1 alin.2 din acelasi act normativ - 'exercitarea functiei cu... grava neglijenta', 'exista grava neglijenta atunci cand judecatorul sau procurorul nesocoteste din culpa, in mod grav, neindoielnic si nescuzabil, normele de drept material ori procesual'.

Hotararea poate fi atacata cu recurs, in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie".

Comentarii

# csm este comisia de gratieri date 7 May 2015 17:01 +3

CRED CA SE DA LIBER LA JEFUIREA PA MAI DEPARTE A PADURILOR PATRIEI.. DRUJBA LUI DUMNEZEU

# unul din lumea cea mare date 7 May 2015 19:17 +1

cesemeaua= masina de spalat albalux 3

# cons date 8 May 2015 10:29 +1

CSM e ca Parlamentul: avizeaza sau nu arestari, urmariri...apara judecatorii si procurorii...dar, nu accepta sa fie comentata activitatea magistratilor...  Cu ce e diferita atitudinea? De privilegii, nu mai vorbim: cele mai mari salarii din bugetul tarii, casa, transport, medicamente, servicii medicale gratuite in timpul activitatii si la pensie. . Aaa...si pensia cea mai "speciala": parca 85 % din brutul pe ultimele luni... adica..pensia poate fi mai mare decat salariul... Macar de nu ar fi o intreaga bataie de joc la adresa vietii cetatenilor, a drepturilor lor... Oare atentez la independenta justitiei?

# suntion date 10 May 2015 20:56 0

Ce sila ti se face!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva