28 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Inalta Curte ignora deciziile CEDO: Judecatorii au condamnat un om la 12 ani de inchisoare, direct in recurs, desi acesta fusese achitat in primele instante!

Scris de: Voichita RASCANU | pdf | print

15 March 2011 18:58
Vizualizari: 8739

Judecatorii Georgeta Barbalata (presedinte) Iulian Dragomir si Margareta Teodorescu l-au condamnat definitiv, in martie, 2009, pe Valentin Leauta(foto) un om de afaceri din Constanta, la 12 ani de inchisoare pentru inselaciune. Contrar dispozitiilor CEDO, care a stabilit ca o instanta de recurs nu poate condamna un inculpat care a fost achitat in toate instantele inferioare fara sa administreze probe noi, cei trei judecatori, fara a administra probe noi si fara a-l audia macar pe inculpat, i-au aplicat acestuia o pedeapsa crancena. Nu este pentru prima data cand judecatorii supremi sunt mai preocupati de a aplica legea in litera ei decat de a face dreptate, iar Romania a primit pana acum mai multe condamnari la CEDO tocmai din cauza magistratilor care au pronuntat decizii de condamnare direct la ultima treapta de jurisdictie, fara a avea probe noi.


Leauta a fost acuzat de procurorul Camelia Manuela Vutcovici, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta, ca, in calitate de administrator al companiei Dominus Rei, in mod deliberat a indus in eroare firma Compania Industriala Grivita, eliberandu-i acesteia mai multe bilete la ordin care au fost refuzate de banca, pe motiv ca acestea fusesera semnate numai de Leauta, nu si de garantul unui imprumut pe care acesta il luase, un anume Constantin Fratila. Unitatea bancara a recunoscut insa (vezi facsimil 1) in timpul primei revizuiri a procesului ca biletele la ordin erau valabile, ba mai mult, acest lucru a fost statuat si printr-o sentinta civila a Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti. Prin urmare, omul de afaceri a fost condamnat penal pentru un litigiu comercial. Leauta a fost incarcerat imediat dupa decizia definitiva a instantei supreme, reviziuirea ceruta de acesta urmand sa se judece in 17 martie, la Curtea de Apel Constanta.

Procurorul Vutcovici a incurcat inculpatul cu faptuitorul si l-a trimis pe acesta din urma in judecata

Traseul pe care l-a avut dosarul lui Leauta a fost unul sinuos. Astfel, initial, Parchetul a dat solutia de neincepere a urmaririi penale, dar aceasta a fost infirmata, Leauta fiind urmarit penal. Politistii care au instrumentat dosarul au facut o propunere de scoatere de sub urmarire penala a lu Leauta, propunere care a fost insa urmata de un rechizitoriu, semnat de procurorul Camelia Manuela Vutcovici, in aprilie 2006. Concret, Leauta a fost acuzat ca, in urma unui imprumut contractat de la numitul Constantin Fratila, i-a dat acestuia drept de semnatura in firma in banca, fara a informa societatea Compania Industriala Grivita SA, cu care Dominus Rei, firma lui Leauta, incheiase un contract de vanzare-cumparare a mai multor autobuze, determinand astfel banca sa respinga biletele de la plata, pe motiv ca semnatura lui Fratila nu se regasea pe bilete. Pe de alta parte, banca a recunoscut ca biletele erau valabile si a permis incasarea lor partiala. Procurorul s-a incurcat insa in rechizitoriu, sustinand pana la urma trimiterea in judecata a lui Constantin Fratila, care avea insa numai calitatea de faptuitor - (vezi facsimil 2).

Tribunalul Constanta: “Nu exista niciun fel de actiune frauduloasa din partea inculpatului Leauta Valentin”

Acuzat ca a indus in eroare SC Compania Industriala Grivita SA, dupa ce banca a respins mai multe bilete la ordin semnate de Valentin Leauta ca unic asociat si administrator al firmei SC Dominus Rei SRL, omul de afaceri a fost achitat de Tribunalul Constanta, prin sentinta nr. 150, din 19 martie 2008, pronuntata de judecatoarea Monica Tanase. Instanta a admis de la bun inceput ca societatea SC Compania Industriala Grivita SA nu a fost prejudiciata, intrucat a girat biletele la ordin catre SC Roman SA. Pentru a pronunta achitarea, instanta a retinut ca “in urma analizarii tuturor raporturilor juridice instanta apreciaza ca nu este intrunit continutul constitutiv al infractiunii de inselaciune. (…). Chiar daca Fratila Constantin s-a prezentat initial, in luna iunie 2001 la SC Compania Industriala Grivita SA, alaturi de inculpat, pentru a vedea marfa ce urma a fi cumparata in aceeasi luna de Dominus Rei, acesta nu era parte in contractul de vanzare-cumparare incheiat de cele doua societati (...). Fratila Constantin este doar parte in contractul de depozit (…), garantand imprumutul pe care Demirbank (n.n.-acutala Unicredit) l-a acordat la 12.07.2001 inculpatului Leauta Valentin si in virtutea acestui raport juridic dobandeste drept de semnatura in banca, in acest mod putand controla derularea imprumutului. Apreciem ca nu a existat o actiune de inducere in eroare a societatii vanzatoare a autobuzelor (…) la acel moment, numitul (n.n.-Constantin Fratila) neavand nicio calitate in societate si nici drept de semnatura in banca in numele societatii Dominus Rei SRL si neexistand niciun fel de actiune frauduloasa din parte inculpatului Leauta Valentin. (…) La momentul emiterii celor doua bilete la ordin refuzate ulterior la plata, numitul Fratila Constantin dobandise drept de semnatura in banca, insa acuzarea nu a dovedit in ce mod aceasta influenta legala emitere a biletelor, pentru ca Fratila nu avea calitatea de reprezentant al cumparatorului, ci avea doar dreptul de a urmari daca inculpatul folosea creditul garantat de el, pentru a plati autobuzele (...)”. In final, instanta de fond mentioneaza ca: “atat actiunile vanzatorului, cat si ale cumparatorului, precum si cele subsecvente ale altor parti implicate succesiv (…) apar ca facand parte dintr-un joc in care fiecare fuge de postura pagubitului, fara ca inculpatului sa i se poata retine valente frauduloase indreptate catre vanzator”.

Curtea de Apel Constanta a mentinut achitarea data de Tribunal, pe motiv ca nu sunt intrunite elementele infractiunii de inselaciune

Parchetul a contestat sentinta Tribunalului Constanta, astfel ca dosarul a ajuns la judecatorii Valentin Iancu si Lucia Dragomir, de la Curtea de Apel Constanta. Acestia, prin decizia nr.118/P, din 11 noiembrie 2008, au dispus achitarea lui Leauta, pe motiv ca “instanta de fond, in mod legal si temeinic a constatat ca la momentul incheierii contractului de vanzare-cumparare, nu a indus in eroare vanzatorul, mai ales ca acesta a si primit o parte din bani, iar pe parcursul executarii acestuia, desi s-au emis bilete la ordin, pentru achitarea diferentei de pret, refuzul de plata al bancii, este nefondat, intrucat inculpatul era singurul administrator care avea drept de semnatura, numitul Fratila Constantin nu avea calitatea de reprezentant al cumparatorului (….)”.

Judecatorii supremi l-au condamnat pe Leauta la 12 ani de inchisoare, fara a avea vreo proba in plus fata de primele doua instante!

Completul format din judecatorii Georgeta Barbalata (presedinte), Ilie Iulian Dragomir si Margareta Teodorescu l-au condamnat pe Leauta, prin decizia definitiva nr.1052, pronuntata in 24 martie 2009, la 12 ani de inchisoare, utilizand aceleasi probe pe care le-au analizat si celelalte doua instante, care au dispus achitarea. Desi primele doua instante nu au confirmat savarsirea vreunei infractiuni de catre Leauta, completul de judecata al instantei supreme a conchis: “mijloacele de proba administrate in cauza denota intentia frauduloasa a inculpatului Leauta Valentin, care s-a prezentat ca fiind abilitat sa angajeze in relatiile contractuale singur societatea SC Dominus Rei SRL, a efectuat plati in avans cu ordine de plata transmise electronic si ulterior a emis bilete la ordin semnate numai de el, desi stia ca vor fi refuzate la plata si crearea unei stari de insolvabilitate in detrimentul Companiei Industriale Grivita SA, prin instrainarea bunurilor”. Dupa decizia ICCJ, avocatii lui Leauta au cerut revizuirea dosarului, aducand la dosar o adresa care, daca ar fi fost luata in considerare, ar fi schimbat cursul procesului: Anca Piperea, directorul adjunct al Directiei Juridice si Conformitate a Unicredit Tiriac Bank a depus la dosar o adresa in care a precizat ca biletele la ordin erau valabile, si a invocat doua decizii, a Judecatoriei Sectorului 1 si a Sectiei a -VI-a Comerciala a Tribunalului Bucuresti, in care se confirma valabilitatea biletelor. Niciun complet de judecata nu a tinut cont de aceasta adresa, si nici de deciziile celor doua instante, revizuirea fiind respinsa.

Comentarii

# emi date 15 March 2011 19:57 +1

o justitie politizata,un om nevinovat inchis degeaba,incredibil dar adevarat!!!!!

# ion date 3 April 2013 12:57 0

8) saracu

# pompiliu bota date 15 March 2011 20:03 0

Din păcate, va câştiga la CEDO după 7 ani, i se va revizui condamnarea după încă un an şi jumătate, adică după ce va fi liber.

# John date 15 March 2011 21:01 +1

Nu am citit cu atentie speta, dar e vorba de motivul de contestatie in anulare prevazut de art. 386 lit. e din Codul de procedura penala: când, la judecarea recursului sau la rejudecarea cauzei de către instanţa de recurs, inculpatul prezent nu a fost ascultat, iar ascultarea acestuia este obligatorie potrivit art. 385 indice 14 alin. 1 indice 1 ori art. 385 indice 16 alin. 1. Deci, mai are o cale de atac interna.

# partea vatamata date 15 March 2011 21:20 -1

o decizie legala si corecta. altfel un infractor ramanea nepedepsit datorita incompetentei celorlalte 2 instante. orice hotarare judecatoreasca definitiva trebuie respectata fie ca ne convine sau nu. Numai intr-o tara inapoiata nu exista acest cult iar cei care au pierdut arunca cu noroi in judecatori si procurori cu ajutorul mai mult sau mai putin interesat al mass mediei trunchiind probele din dosar si prezentand deformat realitatea.Rusine.

# jurist date 15 March 2011 22:06 +3

Partea vatamata  nu este nici pe departe o victima ! A vandut niste jafuri de caroserii , intrucat sasiurile au fost livrate de o alta firma, autobuzele au fost de rasul orasului:  in timpul unei calatorii unul dintre acestea a ramas fara ACOPERIS !Presa vremii  a imortalizat momentele  ... asa incat ... nu stiu cine pe cine a pacalit. Si inca ceva ce vatamatii uita sa spuna: desi biletele la ordin au fost refuzate la plata  li s-au  facut platii de Leauta  exact in aceasi perioada prin  ordine de plata  care  culmea  au fost semnate tot numai de  Leauta .Dar aceste fapte nu au interesat-o pe procuproare  si nici pe inteleptii judecatori de la  inalta ......Cine pe cine a inselat?! 

# traiasca blaga date 16 March 2011 08:31 +3

doamna barbalata a avut un mic dosar la dna in 2010 ...fapt tinut secret de mr morar iar domnul dragomir iulian este viitorul sef de sectie penala basesciana

# Observator date 16 March 2011 14:36 +2

Asta cu " respectarea hot.jud.definitive " face parte din ciclul (Basmele si legendele la Romani) In secolul XXI ,anumiti judecatori si procurori in cauzele deduse judecatii,respectiv dosarele de U.P. nu numai ca nu respecta hotararile judecatoresti definitive si irevocabile cu autoritate de lucru judecat si putere de lege,incalcand in mod flagrant disp.art. 16 , 17 din legea nr.304/2004,dar le si rejudeca dupa cum le dicteaza interesul lor sau a celor pe care ii protejeaza si favorizeaza. In plus , pentru a-si etala ignoranta deoarece "prostul daca nu este si fudul parca nu e prost destul" comenteaza ca acele hotarari sunt gresite si numai ce hotarasc ei prin rejudecare,reprezinta adevarul absolut. Pe langa pericolul evident ce il reprezinta,ca persoana,acei magistrati corupti , acestia mai implementeaza si statueaza mai presus de lege o stare infractionala fara precedent in sistemul legislativ din Romania. In acest sens ,magistratii incapabili si parsivi au statuat ca cei protejati si favorizati de ei pot comite cate infractiuni doresc fara teama ca vor suporta rigorile legii. PE LANGA ACEST PERICOL EVIDENT JUDECATORII MAI PRODUC UNUL SI MAI NAUCITOR PRIN REALIZAREA UNEI DISFUNCTIONALITATI IN CADRUL AUTORITATILOR STATULUI CE LE REPREZINTA. IN ACEST MOD S-A CREAT O GRAVA VATAMARE INTERESELOR LEGALE A SOCIETATII CIVILE. DAR CE ESTE EXTREM DE PRIMEJDIOS ESTE FAPTUL CA SI CEILALTI JUDECATORI VAZAND CA SE POATE SI ASA,ADERA INCETUL CU INCETUL LA CLANUL MAGISTRATILOR CORUPTI. OARE LE INTRERUPE CINEVA ACTIVITATEA INFRACTIONALA ? DORESTE CINEVA EXEMPLE CU NUME , PRENUME SI PROBE INDUBITABILE ?

# calu date 16 March 2011 18:39 -4

dar dc era condamnat de primele instante si achitat in recurs cum era? dati repede cu cedo dar nu aveti habar de el.

# calu date 16 March 2011 18:39 -4

dar dc era condamnat de primele instante si achitat in recurs cum era? dati repede cu cedo dar nu aveti habar de el.

# calu2 date 16 March 2011 18:42 -2

... si sa-mi spuneti unde scrie in cedo ca ultima instanta nationala nu poate casa hotararile anterioare gresite si eventual condamna.

# o telecomanda ,DOUA telecomande...SAAAU date 17 March 2011 11:01 +1

calule nu ai inteles nimic ,esti prea obosit asa ca dute si te culca. Sa te trezesti cand ai sa inveti cate ceva in ale dreptului. .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva