INCOMPETENTI PANA LA CRIMA – In timp ce spitalele se plang de lipsa materialelor sanitare si a ventiatoarelor fixe si mobile, milioane de masti si combinezoane si sute de ventilatoare zac in depozitele Unifarm. Echipamentele medicale au fost achizitionate inca din 2020, insa tinute in depozit din cauza haosului legislativ. Unifarm a cerut deblocarea situatiei prin OUG. Citu i-a pasat problema lui Arafat. Abia in al 12-lea, si dupa semnalul Unifarm, CNSU a emis o hotarare salvatoare (Documente)
Guvernantii care si-au pus roba de salvatori ai natiei sunt de fapt groparii ei! Un apel disperat al actualei conduceri a Unifarm, compania care a devenit cumparatorul centralizat al Statului roman de echipamente medicale in pandemia de COVID-19, i-a trezit insa pe guvernanti, in frunte cu premierul Florin Citu, care au realizat ca ajutorul extern pe care il cereau Comisiei Europene se afla de fapt in ograda lor, in depozitele Unifarm.
Concret, Unifarm a solicitat joi, 14 octombrie 2021, deblocarea si utilizarea de urgenta a stocului de echipamente si materiale sanitare achizitionate in 2020 pentru combaterea COVID-19 - respectiv 310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile, 27 de milioane de masti, ochelari si combinezoane de protectie, dezinfectanti si alte materiale sanitare si dispozitive medicale – care se ridica la o valoare de 650 milioane lei. Bani pe care tot Statul roman i-a cheltuit si de care a si uitat, multe dintre materialele sanitare expirand.
La aceasta situatie s-a ajuns dupa ce, in pandemie, in 2020, Unifarm a primit un imprumut de 1,15 miliarde lei pentru achizitionarea de echipamente medicale si materiale sanitare, la preturi chiar si de trei ori mai mari, produse pe care insa nu a mai avut ocazia sa le revanda catre spitalele suport COVID-19, intrucat multe dintre acestea au ales sa achizitioneze materialele din alte surse.
O alta problema care a facut dificila alocarea echipamentelor medicale si a materialelor sanitare catre unitatile medicale a fost data de faptul ca finantarea acordata de Guvern ar fi fost calificata eronat, potrivit actualei conduceri interimare a Unifarm, astfel incat stocul ramas a fost blocat din cauza "calificarii gresite a operatiunii de finantare a achizitiei".
In acest context, actuala conducere interimara a Unifarm a solicitat aprobarea in regim de urgenta, cu amendamente, a OUG 29/2020 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare in contextul COVID-19, astfel incat materialele sa nu mai zaca in depozitul Unifarm si sa poata fi distribuite in sistemul sanitar.
Conform precizarilor Unifarm, pana la aceasta data au fost purtate discutii cu Departamentul pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne cu care a agreat de principiu cedarea stocurilor detinute de Unifarm necesare combaterii pandemiei COVID-19 catre Departamentul pentru Situatii de Urgenta, insa nimic concret.
Citu si Arafat s-au trezit abia cand au auzit galagie
Odata insa cu iesirea publica a companiei Unifarm si cu solicitarea expresa de mobilizare a institutiilor abilitate pentru ca stocurile existente sa poata fi folosite, fara a mai apela la ajutorul extern, s-a trezit subit si premierul demis si interimar Florin Citu! Si nu de buna voie, ci tras de maneca.
Intrebat ce solutie a gasit pentru deblocarea stocului Unifarm, Citu a afirmat ca trebuie "sa vedem care este procedura legala prin care sa le luam, sa le imprumutam". De ce s-o fi gandit Citu la imprumut nu stim, dar avem o banuiala.
„Sa vedem care este procedura legala prin care putem sa le luam, sa le imprumutam, sa le folosim acum. Nu stiu, ele sunt cumparate de Unifarm, dar putem sa le luam, poate, imprumut, si apoi sa le dam inapoi in stocul Unifarm. Nu este nevoie de OUG. I-am cerut lui Raed Arafat sa gaseasca solutia legala", a declarat Citu.
La scurt timp de la apelul de ajutor al companiei Unifarm, societatate aflata la un pas de insolventa, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta condus de Florin Citu a adoptat Hotararea nr. 86/15.10.2021 privind stabilirea unor masuri necesar a fi aplicate in contextul pandemiei de COVID-19 in vederea asigurarii echipamentelor medicale necesare unitatilor sanitare. Culmea este ca aceasta hotarare vine acum, desi conform comunicatului Unifarm, anterior au fost purtate discutii cu DSU, iar singura modalitate gasita a fost ordonanta de urgenta, nicidecum Hotararea adoptata vineri, 15 octombrie 2021, de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta.
In cuprinsul acestei hotarari s-a prevazut abilitarea Ministerului Sanatatii – in calitatea de autoritate publica prin care statul isi exercita drepturile si obligatiile decurgand din calitatea de actionar unic al C.N. Unifarm S.A – sa dispuna folosinta gratuita a celor 396 ventilatoare fixe si mobile si a celor 20 de concentratoare catre Departamentul pentru Situatii de Urgenta, prin Inspectorului General pentru Situatii de Urgenta, care au obligatia de a asigura distribuirea acestora catre unitatile sanitare "in functie de nevoile identificate".
Totusi, dat fiind ca Hotararea CNSU nu are caracter de lege, tinand cont de faptul ca singura modalitate de deblocare a stocurilor de la Unifarm era una strict legislativa (in conditiile in care problema de baza era finantarea pentru achizitia echipamentelor catalogata drept eronata "credit comercial", care a blocat astfel stocul existent in depozitul Unifarm) ne intrebam legitim care sunt implicatiile si efectele unei astfel de hotarari care, pe hartie, rezolva din pix solutia, insa legal poate comporta ample discutii.
Amintim in acest context de scandalul din 2020 de la Unifarm, cand fosta conducere in persoana lui Adrian Ionel a ajuns in vizorul DNA pentru preturile de achizitie ale materialelor sanitare si echipamentelor medicale, acesta fiind pus sub acuzare in doua dosare legate de achizitiile facute la compania nationala Unifarm SA. Intr-unul este acuzat de luare de mita de 760.000 euro pentru achizitia de masti neconforme, iar in altul este acuzat ca ar fi platit catre o alta societate 3,6 milioane lei pentru masti care nu au mai fost livrate.
Iata comunicatul UNIFARM:
Iata Hotararea CNSU:
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# X-link 16 October 2021 08:41 +5
# nume 16 October 2021 16:59 0
# Pintea 16 October 2021 19:58 +12
# maxtor 17 October 2021 00:36 0