28 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Lidia Barac data pe mana CSM! Asociatiile magistratilor o acuza de incalcarea interdictiei de a comenta procese aflate pe rol (Document)

Scris de: | pdf | print

28 November 2010 09:21
Vizualizari: 6281

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) si Asociatia Procurorilor din Romania (APR) au adresat Consiliului Superior al Magistraturii o plangere, prin care au solicitat cercetarea disciplinara a secretarului de stat din Ministerul justieiei, Lidia Barac (foto), pe motiv ca in calitatea ei de judecator a incalcat interdictia prevazuta de art. 10 (1) din Legea nr. 303/2004, fapta care atrage raspunderea disciplinara conform art. 98, alin 1, teza a doua si art. 99, lit. a) partea a doua din Legea nr. 303/2004. Plangerea AMR si APR adresata CSM o puteti citi integral la finalul articolului.

 

AMR si APR, reprezentate de judecatorul Mona Maria Pivniceru si procurorul Constantin Sima au aratat ca prin adresa nr. 1/29366/1154 din 15.11.2010, Lidia Barac a inaintat CSM o sesizare de urmarire disciplinara a judecatorilor de la Tribunalul Valcea, care s-au pronuntat in unele dosare pe faptul ca taierile cu 25% ale salariilor, prin acte normative, incalca Drepturile Omului. AMR si APR au calificat demersurile Lidiei Barac drept o imixtiune nepermisa in aplicarea legii si o lezare grava a independentei puterii judecatoresti. S-a aratata ca potrivit art. 10 (1) din Legea nr. 303/2004, judecatorii nu isi pot exprima public opinia cu privire la procesele aflate in curs de desfasurare: „opinia exprimata de doamna judecator Lidia Barac vizeaza hotarari pronuntate in prima instanta si, in consecinta, este realizata cerinta privind nefinalizarea procesului. Imprejurarea ca doamna judecator Lidia Barac este detasata la Ministerul Justitiei nu este de natura a inlatura gama incompatibilitatilor si interdictiilor prevazute in Capitolul II din Legea 303/2004, deoarece conform art. 58, alin. 3 din lege, in perioada detasarii, judecatorul isi pastreaza calitatea de judecator.”

In plangerea inaintata CSM, se mai arata ca: „In conditiile in care doamna judecator Lidia Barac apartine, ca efect al detasarii, puterii executive, ea nu poate fara a incalca interdictiile prevazute expres pentru judecatori, sa emita opinii in legatura cu procesele aflate in curs de judecata, chiar disimulate sub forma unei sesizari de cercetare disciplinara. Prevalandu-se de art. 45, indice 1, din Legea 317/2004, sesizarea se constituie intr-o actiune intimidanta impotriva judecatorilor, deoarece Ministerul Justitiei, parte componenta a Guvernului Romaniei, nu este persoana interesata, ci putere executiva in stat, si nici conducator de instanta.... Nu in ultimul rand, conduita doamnei judecator Lidia Barac incalca hotararea 328/2005 a CSM cu privire la Codul Deontologic al judecatorilor si procurorilor, care obliga judecatorul la apararea independentei justitiei (art. 3), la promovarea suprematiei legii (art. 7) si la abtinerea de la orice activitate legata de actul de justitie in cazurile care presupun existenta unui conflict intre interesele lui si interesul public de infaptuire a justitiei (art. 23).”

AMR si APR au adresat CSM si o cerere de aparare a independentei Justitiei

Diferit de plangerea de mai sus, AMR si APR au inaintat CSM si o cerere in care arata: „Va solicitam sa luati toate masurile necesare pentru apararea independentei si impartialitatii atat a instantelor judecatoresti si a corpului de judecatori din Romania, cat mai ales, a acelor judecatori care au judecat ori urmeaza sa judece litigii de munca ce au ca obiect actiuni prin care, in esenta, se contesta reducerile salariale ale bugetarilor cu 25% (...) Amenintarea judecatorului cu urmarirea disciplinara pentru aplicarea legii in cauza dedusa judecatii, proferata de Ministerul Justitiei, reprezinta poate cea mai grava atingere a statului de drept de dupa 1989 si o ingerinta nepermisa in atributul de a judeca, rezervat constitutional doar puterii judecatoresti, cu consecinte grave asupra substantei democratiei, care a organizat functiunile separate ale puterilor in stat (...) Practic, prin aceasta pozitie ministeriala, judecatorul este obligat sa pronunte solutia vizata de Ministerul Justitiei, contrar dreptului conventional prioritar aplicabil care, de la data de 31 mai 1994, data ratificarii Conventiei pentru apararea drepturilor omulul si a libertatilor fundamentale si a protocoalelor aditionale la aceasta conventie (...) Procedand in acest fel, Ministerul Justitiei a transformat legea in dictat si judecatorul in executant dependent, resuscitand astfel practici dictatoriale de trista amintire, a caror abolire si interzicere si pe viitor semnifica tocmai castigul instaurarii statului democratic”.

* Cititi aici plangerea asociatiilor profesionale impotriva Lidiei Barac.

 

Comentarii

# ortega date 28 November 2010 09:41 -1

E trasa de par plangerea. Doamna Barac nu este judecator in functie, nu i se aplica interdictia. Dar este interesanta incadrarea in drept, care ar functiona in privinta altor magistrati, activi, care isi dau cu presupusul in tot felul de litigii.

# 2NA date 28 November 2010 16:01 +6

Raspunderea disciplinara instituita de lege pentru magistrati nu are nimic de-a face cu raspunderea Lidiei Barac in calitatea sa de secretar de stat!In plus, vorbim despre o abatere disciplinara - fapta savarsita in legatura cu raportul de munca al judecatorrului. Cu parare de rau, dar comisia de disciplina a CSM nu prea are obiectul muncii in acest caz!

# pompiliu bota date 28 November 2010 10:48 +1

Să înţeleagă şi analfabeţii: art. 58 alin. 3 din L. 303/2004 ,,În perioada detaşării, judecătorii şi procurorii îşi păstrează calitatea de judecător..."

# ortega date 28 November 2010 15:24 -4

Ai prins glas, cucoano? Tocmai te-am intrebat daca ai studii juridice si unde, aspect sub care taci vitejeste, cocota donatara.

# Poc date 28 November 2010 18:56 0

Cococa donatara e ******. Vorbeste frumos, mai draga animalule. Pastreaza-ti limba pentru mafiotii pe care ii slujesti, desfiintatii avocaturii clandestine. De Legea 3 din 1948 ai auzit sau te prefaci ca esti batut in cap?

# ortega date 28 November 2010 21:24 -5

Nu ma prefac; chiar sunt batut in cap!

# Cop date 29 November 2010 06:54 -3

Ahhh, scuza-ma atunci pentru pleonasm. Haiosule mic si obraznic. Îhî...îhî...îhî! Ce m-ai mai distrat...

# nu e trasa de par date 28 November 2010 14:54 +1

Nu e trasa de par deloc plangerea.
Nu a vrut doamna cu pricina, deunazi, un loc in CSM?
Nu a zis ea (si cei care i-au validat candidatura) ca este in continuare judecator, chiar daca e detasata?
Prin urmare i se aplica si incompatibilitatile si interdictiile unui judecator.

# ortega date 28 November 2010 15:22 0

Candidatura ei nu trebuia validata. Acum, intr-adevar, va avea dificultati sa sustina ceea ce a sustinut atunci.

# andrei date 28 November 2010 18:34 0

Evident ca isi pastreaza calitatea de judecator, cu toate drepturile dar si cu toate incompatibilitatile si interdictiile ce decurg din aceasta!! Ceea ce este greu de inteles este aversiunea fata de magistrati care transpare din sesizarea a carei semnatara este!! Ma intreb daca la fel se manifesta si in campania pt CSM?

# herodot date 2 December 2010 11:12 0

Ne-ar impusca pe toti cotofana...E numai venin...Pe fond ar intra in discutie raspunderea disciplinara sau raspunderea ministeriala.Cred caeste vorba de prima inclusiv pentru argumentele de pe forum.

# ceres date 2 December 2010 11:17 +1

Menopauza ,bat-o vina...Uitati-va la ea cum mediteaza.La ce oare?

# catalin date 29 November 2010 05:50 0

Ca-si pastreaza statutul de magistrat, e clar. Ca nu avea voie sa trancaneasca, iar e clar si e grav. Dar cel mai grav este faptul ca si-a permis sa ameninte. Unde dracu mai e independenta? sau inamovibilitatea? Adica pe viitor judecatorii vor trebui sa se consulte cu d-na Barac asupra solutiilor?

# DOREL date 29 November 2010 08:31 0

Din cauza copacilor nu se mai vede padurea !
Problema este ca nu pot face obiect al controlului CSM solutiile pronuntate, supuse exclusiv cenzurii instantelor de control judiciar.
Altfel e amestecul puterii/autoritatii administrative in activitatea unei alte puteri/autoritati ( autoritatea judecatoreasca), ceea ce este curat neconstitional.
Daca guvernul sau MJ aveau ceva de spus puteau interveni in proces ca orice simplu cetatean.
Se vede ca nu numai dl. Boc e corigent la constitutional.
Sau poate ca nu este o "nevinovata" tentativa de amestec ci dovada explicita a dictatului !?
Sa ne asteptam oare ca maine judecatorii de la Valcea sa fie arestati preventiv, asa ca sa se stie odata pentru totdeanua cine e seful in tara asta si sa nu mai fluiere nimeni in biserica decat cu voie de la stapanire ?

# PAUL SNAIDER date 30 November 2010 13:06 0

AS INTREBA PE JURISTUL BOC SI PE JURISTA BARAC , DE CE A FOST CREEAT ARTICOLUL 20 DIN CONSTITUTIE ? CINE, CIND SI IN CE OCAZIE SE POATE FOLOSI DE EL ?. VETI VEDEA CA RASPUNSUL LOR VA DOVEDI SI INALTUL (NE) PROFESIONALISM DE CARE DAU DOVADA.

# zicu date 2 December 2010 15:32 -1

Bine,astea le inteleg dar nestiinta de carte,asta nu o mai iteleg.Oare unde o fi facut facultatea?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva