22 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LULUTA PIERDE IAR – CSM a respins actiunea disciplinara pe care Codruta Kovesi i-a intentat-o judecatorului Lucian Buta, de la Judecatoria Cluj-Napoca. Sefa DNA ceruse Inspectiei sa il verifice pe magistrat pentru tergiversarea dosarului "Caprioara". Sesizarea a fost depusa cu 8 luni inainte ca Buta sa dispuna achitarea lui Marian Oprisan in acest dosar. Este a doua actiune disciplinara initiata impotriva unor judecatori si pierduta de Kovesi, dupa episodul Rodica Cosma (Document)

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

22 February 2015 12:13
Vizualizari: 4606

La scurt timp dupa achitarile pe linie incasate in dosarul "Caprioara", Laura Codruta Kovesi (foto) primeste o noua lovitura, de aceasta data din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a respins ca nefondata, miercuri 18 februarie 2015, actiunea disciplinara intentata judecatorului Lucian Rares Buta de la Judecatoria Cluj-Napoca, pe care sefa DNA l-a reclamat la Inspectia Judiciara, in vara anului trecut, pentru tergiversarea dosarului "Caprioara":


"Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva domnului Buta Lucian Rares, judecator in cadrul Judecatoriei Cluj-Napoca, pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. h) teza I si art. 99 lit. s) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca neintemeiata. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie".

Kovesi a cerut Inspectiei Judiciare sa il verifice pe judecatorul Lucian Buta pentru "intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile"

La 5 iunie 2014 - exact in ziua in care se implineau 8 ani de cand DNA trimitea Judecatoriei Focsani rechizitoriul in dosarul "Caprioara" -, Laura Codruta Kovesi a sesizat Inspectia Judiciara pentru a verifica daca judecatorul Lucian Rares Buta de la Judecatoria Cluj-Napoca a respectat normele de procedura penala, in contextul nesolutionarii vreme de 8 ani a dosarului presedintelui Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan. Sefa DNA le-a cerut inspectorilor judiciari sa stabileasca daca tergiversarea dosarului "Caprioara" - solutionat intre timp, la 6 februarie 2015, cu achitarea tuturor inculpatilor - constituie sau nu abaterea disciplinara prevazuta de art. 99 lit. h) teza a II-a din Legea nr. 303/2004 - "nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor ori intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile":

"Procurorul sef al DNA, in conformitate cu prevederile art. 97 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 si art. 45 din Legea nr. 317/2004, republicate, cu modificarile si completarile ulterioare, a sesizat Inspectia Judiciara cu privire la efectuarea de verificari sub aspectul respectarii normelor de procedura penala de catre judecatorul din cadrul Judecatoriei Cluj-Napoca pe rolul careia se afla dosarul nr. 19/P/2005 al Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, avand in vedere ca de peste 8 ani aceasta cauza nu a fost solutionata de instanta de judecata, fapta ce ar putea constitui abatere disciplinara, prevazuta de art. 99 lit. h) teza a II-a, din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Urmarirea penala in acest caz a inceput in noiembrie 2005, iar pe 5 iunie 2006, prin rechizitoriu, procurorii au dispus trimiterea inculpatilor in judecata pentru abuz in serviciu, utilizarea creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, fals si uz de fals, cauza fiind inregistrata la Judecatoria Focsani
".

In cele din urma, demersul Codrutei Kovesi nu a avut succes, asa cum am vazut mai sus.

Plenul CSM a stabilit ca DNA a incalcat independenta sistemului judiciar atunci cand a scurs in presa pasaje din sesizarea lui Kovesi impotriva judecatoarei ICCJ Rodica Cosma

Judecatorul Lucian Buta nu este singurul magistrat care a avut castig de cauza la CSM, dupa ce a fost reclamat de sefa DNA pentru pretinse abateri disciplinare. In aceeasi situatie s-a aflat recent si Rodica Cosma, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a respins cererea DNA de arestare a primarului Constantei, Radu Mazare, solutie confirmata de judecatoarele supreme Simona Encean si Silvia Cerbu. In cazul Rodicai Cosma, CSM nu doar ca i-a dat dreptate judecatoarei ICCJ, clasand sesizarea sefei DNA, dar a si constatat ca Directia Nationala Anticoruptie a adus atingere independentei sistemului judiciar pe motiv ca a scurs in presa de casa pasaje din sesizarea pe care Laura Codruta Kovesi a formulat-o la Inspectia Judiciara impotriva acesteia.

In sedinta din 17 decembrie 2014, in care Plenul CSM a stabilit ca DNA a incalcat independenta sistemului judiciar, judecatorul Mircea Aron a criticat aspru demersul Laurei Codruta Kovesi impotriva Rodicai Cosma: "Cand ceri sa fie sanctionat un magistrat de la ICCJ atunci cand ai un demers juridic care nu a fost transat definitiv, mi se pare semn de imaturitate, lipsa de gandire profunda... Sa lansezi un astfel de atac, mi se pare ca este pernicios".

*Cititi aici solutia CSM in cazul judecatorului Lucian Buta

Comentarii

# ddan date 22 February 2015 13:41 +4

bine zice MIRCEA ARON, bravooooooooo!

# outsider date 22 February 2015 21:32 +3

Asta e una din lecțiile predate de tov-a Macovei! S-a agitat mititica să-l dea în gît pe procurorul brașovean MN. Nu ni s-a spus în interesul cui... Invatind din propriile greseli (198 dosare NEREZOLVATE la PARCHETUL GENERAL cu vechime de 60-1030 zile) eurodeputatul Monica Macovei a cerut PICCJ preluarea dosarului penal nr. (…), inregistrat la Parchetul de pe langa Judecatoria Brasov aflat in instrumentarea procurorului MN in vederea „solutionarii rapide si profesioniste a acestuia”, solicitind sa se efectueze inclusiv verificari privitoare la existenta unor posibile abateri disciplinare ale respectivului magistrat. Plenul CSM, intrunit in 22 mai 2012 pentru a dezbate admiterea cererii de aparare a independentei, impartialitati si reputatiei profesionale a procurorului brasovean a concluzionat ca presiunea exercitata de Monica Macovei, prin cererea forumulata la PICCJ "constituie o ingerinta in activitatea de urmarire penala...”

# vasile date 22 February 2015 21:11 +3

Kiovesi este sefa justitiei in Romania. Judecatoarea n-a scapat. Ii gaseste ceva Kiovesi si Koldea si o va aresta ca pe judecatorul Mustata.

# Constantin date 23 February 2015 10:12 +2

Cred ca este foarte clar pentru toti ca probabil judecatorul a fost interceptat ilegal si cand mafia securisto-juridica a aflat ca omul vrea sa-l achite au decis sa-l preseze cu plangere la CSM. Ca si in cazul judecatorului din dosarul lui D. Voiculescu.

# Irina date 23 February 2015 11:10 +1

Mafiotul de Oprisan,e mai tare decat toti! Chiar nimeni nu poate sa-i confiste averea acestui mare hot si sa-l bage la parnaie?!

# Stanciu date 9 April 2015 15:33 0

ar trebui sa cada toata judecatoria si tribunalul Vrancea , ptr ca de la inceputul procesului a fost musamalizat de Gradinescu Mariana 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva