SCRISOARE DESCHISA – Inaintea rundei finale de la CAB cu sefa DNA Codruta Kovesi, jurnalistii Razvan Savaliuc, Mihai Gadea, Radu Tudor, Bianca Nae si Mugur Ciuvica semnaleaza public faptul ca nu au parte de un proces echitabil: „Intreaga sentinta nu este decat o transpunere a Raportului Inspectiei CSM de aparare a reputatiei dnei Kovesi, intr-o sentinta civila de pedeapsa... S-a fortat judecarea noastra in regim de urgenta, dupa ce ni s-au respins absolut toate probele in aparare cerute”
La Curtea de Apel Bucuresti va avea loc, miercuri 6 aprilie 2016, termenul final de dezbateri din procesul deschis de sefa DNA Laura Codruta Kovesi (foto) impotriva jurnalistilor Mihai Gadea, Radu Tudor, Bianca Nae, Mugur Ciuvica, de la Antena 3, si Razvan Savaliuc, senior editor la Lumeajustitiei.ro, proces aflat in faza de apel. Va fi probabil ultimul termen, judecatoarele Gabriela Manuela Radulescu si Adreea Doris Tomescu de la Sectia a III-a civila a CAB urmand sa ramana in pronuntare.
Inainte de runda finala de la Curtea de Apel Bucuresti cu Laura Codruta Kovesi, jurnalistii Razvan Savaliuc, Mihai Gadea, Radu Tudor, Bianca Nae si Mugur Ciuvica semnaleaza public, prin intermediul unei scrisori deschise, faptul ca nu au parte de un proces echitabil. Astfel, cei cinci ziaristi arata ca sentinta de la fond, pronuntata de judecatoarea Crina Buricea de la Tribunalul Bucuresti - prin care au fost obligati la plata a 250.000 lei, dupa ce sefa DNA ceruse 1 milion de lei – a fost dispusa desi Laura Codruta Kovesi nu a putut sa dovedeasca prejudiciul. Sentinta Crinei Burincea nu este altceva decat o transpunere a Raportului Inspectiei Judiciare din CSM de aparare a reputatiei Codruta Kovesi, fiind ignorate apararile jurnalistilor. Practic, s-a luat in considerare doar ce era scris in acel raport, desi CSM nu are atributii prin lege in a stabili vinovatia ziaristilor, iar materialele Inspectiei sunt realizate fara audierea celor acuzati ca au afectat independenta Justitiei.
Sentinta judecatoarei Buricea a fost atacata cu apel. Odata ajuns dosarul la CAB, la primul termen din 23 martie 2016, s-a fortat judecarea celor cinci in regim de urgenta, fiind respinse toate probele cerute in aparare de Mihai Gadea, Radu Tudor, Bianca Nae, Mugur Ciuvica si Razvan Savaliuc.
Nu in ultimul rand, nu poate fi ignorat ca judecatoarea Andreea Doris Tomescu de la CAB a fost procuror DNA in trecut, devenind judecator prin votul dat de un Consiliu Superior al Magistraturii din componenta caruia a facut parte si Laura Codruta Kovesi, pe vremea in care aceasta era Procuror General. Cu toate acestea, judecatoarea Tomescu nu a inteles sa se abtina.
Prezentam scrisoarea deschisa a jurnalistilor Razvan Savaliuc, Mihai Gadea, Radu Tudor, Bianca Nae si Mugur Ciuvica:
„Scrisoare deschisa
Miercuri 6 aprilie 2016 la Curtea de Apel Bucuresti se va judeca apelul in dosarul in care sefa DNA Laura Kovesi a cerut uriasa suma de 1.000.000 lei daune morale pentru ca intr-o emisiune de televiziune cativa jurnalisti am pus intrebari si emis opinii absolut normale intr-o societate democratica fata de un eveniment public comentat de intreaga presa.
Am fost obligati la fond, de judecatorul Crina Buricea de la Tribunalul Bucuresti, la plata unor daune de 250.000 lei (aproape 60.000 euro) o suma colosala, pe care reclamanta Laura Kovesi nu a putut sa o justifice. A recunoscut in sala ca nu poate dovedi prejudiciul. Nu a depus niciun inscris pentru a dovedi prejudiciul, dar i s-au acordat despagubiri reprezentand contravaloarea unui apartament in Capitala – cea mai mare suma acordata vreodata intr-un dosar de presa.
Am avut parte de un simulacru de judecata. Judecatorul fondului Crina Buricea nu a putut indica in sentinta care sunt probele cu care reclamanta a dovedit fapta noastra ilicita. Impotriva noastra s-a folosit pur si simplu un Raport al Inspectiei CSM prin care Laurei Kovesi i s-a aparat reputatia fata de comentariile aparute in intreaga presa in iunie 2014, pe marginea acuzelor aduse acestea si presedintelui ICCJ Livia Stanciu de detinutul Sandu Anghel.
Intreaga sentinta nu este decat o transpunere a Raportului Inspectiei CSM de aparare a reputatiei dnei Kovesi, intr-o sentinta civila de pedeapsa, in cadrul unui proces in care nu au contat apararile noastre, ci doar ce era scris in respectivul Raport. CSM nu are atributii prin lege in a stabili vinovatia jurnalistilor, iar materialele Inspectiei CSM acuzatoare la adresa presei sunt emise unilateral, in absolut toate cazurile fara audierea jurnalistilor acuzati de afectarea independentei sistemului judiciar.
Semnalam opiniei publice ca jurnalistii nu mai sunt judecati pe probele care se produc in instanta, ci pe baza Rapoartelor Inspectiei CSM - care nu are atributii in stabilirea raspunderii civile a unor persoane si nu poate emite cu autoritate de lucru judecat - atunci cand este vorba de magistrati precum sefa DNA Laura Kovesi.
Am declarat apel impotriva sentintei nedrepte de la fond. La primul termen din 23.03.2016 s-a fortat judecarea noastra in regim de urgenta, dupa ce ni s-au respins absolut toate probele in aparare cerute. Pana si inregistrarile de la sedintele de fond de la Tribunalul Bucuresti – cu care intentionam sa dovedim ca Laura Kovesi a spus in sala ca nu poate dovedi ca a suferit un prejudiciu – ne-au fost refuzate, asa cum ne-au fost refuzate aceleasi inregistrari si pe toata perioada cat dosarul a stat la Tribunalul Bucuresti. Ni s-a interzis practic accesul la propriul dosar.
Ce judecata dreapta putem avea in apel, cand nu ni s-a primit niciun act la dosar si ni s-au respins absolut toate probele? Au fost obligati la plata de daune pana si jurnalisti care nu au facut nicio afirmatie la adresa reclamantei Kovesi.
Nu mica ne-a fost mirarea sa descoperim dupa incheierea sedintei de judecata din apel, ca din completul care ne-a respins toate probele judecatoarea Andreea Doris Tomescu a fost in trecut procuror DNA si a devenit judecator prin votul dat de CSM, din componenta caruia a facut parte si reclamanta Laura Kovesi pe cand era Procuror General.
Judecatoarea Andreea Doris Tomescu nu a inteles sa se abtina, desi este de notorietate ca reclamanta Laura Kovesi, in calitate de sefa a DNA a atacat in 2015 cu contestatie in anulare sentinta defintiva de achitare a Marianei Rarinca, pe motiv unul dintre judecatorii apelului s-ar fi aflat in incompatibilitate pentru simplul fapt ca inainte cu trei ani de pronuntarea solutiei de achitare ar fi avut o discutie contradictorie in CSM cu partea vatamata Livia Stanciu. Contestatia in anulare a fost admisa in cazul Rarinca pe motiv de incompatibilitate a judecatorului, din motivul aratat, dar iata ca in cazul unde sefa DNA este reclamanta aceasta vede normal sa fie judecata de un fost procuror DNA pe care ea l-a avizat ca judecator.
Evident, nu putem spera la o judecata dreapta, in conditiile in care problema nevinovatiei noastre nu tine de probele de la dosar, ci de cine ne judeca, actul de justitie devenind o loterie in care poti avea sansa sau ghinionul sa nimeresti la anumiti judecatori.
Prezenta noastra scrisoare deschisa nu urmareste decat sa traga un semnal de alarma in societate fata de modul in care consideram ca suntem hartuiti in instante de sefa DNA Laura Kovesi, fara ca in apararea noastra sa mai conteze probele si nici macar aparenta unui proces echitabil".
Mihai Gadea
Radu Tudor
Bianca Nae
Mugur Ciuvica
Razvan Savaliuc
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# pelin 5 April 2016 18:16 +22
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 6 April 2016 15:34 +4
# unul din lumea cea mare 6 April 2016 15:47 +4
# mishulescu 5 April 2016 19:12 +15
# dudu 5 April 2016 19:41 -9
# mishulescu 5 April 2016 21:18 +12
# VA ASTEPTAM LA ASOCIATIE 5 April 2016 19:58 +13
# Marius Palade 5 April 2016 23:25 -5
# Dan V. 6 April 2016 00:27 -5
# Andrei Muresan din Miami 5 April 2016 22:13 +10
# Salvamar 6 April 2016 08:24 +6
# 1989 6 April 2016 09:54 +7
# cum le stiu unii pe toate ... 6 April 2016 14:23 -3
# vandam 10 April 2016 10:18 -1