28 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Membrii CSM dau semne ca inteleg criza de judecatori de la Sectia Penala a Inaltei Curti. La solicitarea Liviei Stanciu, CSM a declansat o noua procedura de promovare, tot pe interviu!

Scris de: Voichita RASCANU | pdf | print

30 September 2011 15:54
Vizualizari: 5186

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, in sedinta din 27 septembrie 2011, la propunerea presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Livia Stanciu (foto) sa declanseze o noua procedura pentru promovarea in functia de judecator la Sectia Penala a instantei supreme. In conditiile in care la Sectia Penala este un deficit de 9 judecatori si alti doi se pregatesc sa plece, dupa cum Lumeajustitiei.ro a anuntat, iar la ultimul interviu pentru promovarea la ICCJ au fost promovate la instanta suprema doar doua judecatoare, presedintele ICCJ, Livia Stanciu, a reusit sa ii convinga pe cei din CSM ca Sectia Penala are mari probleme in a functiona, precum si in a respecta termenele rezonabile in care trebuie solutionata o cauza. Avand in vedere ca Senatul nu a votat inca noua lege de promovare la suprema, care prevede un concurs, mai-marii Justitiei au hotarat ca se impune de indata o noua sesiune de promovare.


CSM a fost de acord sa promoveze din nou judecatori supremi pe interviu, pentru ca Senatul nu a votat inca legea care prevede promovarea la ICCJ doar pe baza de concurs

Conform unui comunicat al Consiliului Superior al Magistraturii, „Plenul CSM a hotarat in sedinta din 27 septembrie 2011 declansarea unei noi proceduri de ocupare a posturilor vacante de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, procedura aplicabila fiind cea prevazuta de dispozitiile art. 52 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si in Hotararea nr. 484 A din 21 iulie 2011 a Plenului CSM. Hotararea CSM vine in contextul neadoptarii pana la acest moment, de catre Senatul Romaniei, a proiectului de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si are in vedere situatia concreta a numarului mare de posturi vacante de judecatori cu care se confrunta ICCJ intr-un an crucial pentru realizarea obiectivelor din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare”. Toate aceste conditii existau si in momentul ultimului interviu pentru promovarea la ICCJ si cu toate acestea, membrii CSM, in frunte cu Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, nu s-au putut abtine de la a comenta “netransparenta” si “inechitatea” unei asemenea modalitati de promovare.

Promovarea se impune pentru a putea fi judecate repede dosarele de coruptie

In comunicatul CSM se mai arata ca “in perioada care a urmat imediat dupa publicarea Raportului Comisiei Europene catre Parlamentul European si Consiliu privind progresele realizate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, din data de 20.07.2011, Inalta Curte de Casatie si Justitie a luat urgent masurile organizatorice necesare in scopul stabilirii unor termene scurte de judecata in cauzele de coruptie la nivel inalt aflate pe rolul Sectiei penale a instantei supreme, masuri care insa nu isi pot atinge finalitateadin cauza numarului mare de posturi vacante de judecator din cadrul acestei sectii. Completarea schemei de personal reprezinta o prioritate in raport de competentele ce revin ICCJ ca urmare a intrarii in vigoare la 1 octombrie 2011 a noului Cod civil, precum si fata de necesitatea realizarii recomandarilor Mecanismului de Cooperare si Verificare in privinta accelerarii judecarii cauzelor de mare coruptie.(…) Decizia Plenului Consiliului Superior al Magistraturii este, de asemenea, in deplin consens cu recomandarile MCV privind necesitatea accelerarii judecarii cauzelor de coruptie la nivel inalt aflate pe rolul Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Promovarea la ICCJ, in special la Sectia penala, reprezinta o prioritate tocmai pentru ca solutionarea dosarelor de mare coruptie, aflate pe rolul ICCJ, depinde de completarea schemei de personal a acestei sectii. Or, in acest moment, Sectia penala a ICCJ functioneaza cu aproape doua treimi din schema prevazuta prin actul normativ”.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva