22 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MINISTRUL JUSTITIEI ELIMINAT DIN SCHEMA – Comisia nr. 1 CSM propune modificarea Legii 303 din 2004. Sefii marilor parchete vor fi numiti de presedintele Romaniei la propunerea CSM. Vechimea necesara creste de la 10 ani la 12 ani: “Revocarea se face de presedinte, la propunerea CSM care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numarul membrilor sau la cererea a doua treimi din numarul total al membrilor adunarii generale corespunzatoare unitatii de parchet” (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

6 April 2015 15:51
Vizualizari: 4502

Ministrul Justitiei nu va mai avea niciun rol in numirea sefilor din PICCJ, DNA si DIICOT. Asta prevede o propunere de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, aflata in dezbatere la Consiliul Superior al Magistraturii.

Comisia nr.1 din CSM – Independenta su responsabilizarea justitiei, eficientizarea activitatii acesteia si cresterea performantei judiciare; integritatea si transparenta sistemului judiciar, coordonata de judecatorul Mircea Aron, a decis in sedinta din 23 martie 2015 ca se impune modificarea articolului 54 din Legea 303/2004. Astfel, conform minutei Comisiei nr.1, Procurorul General al Romaniei, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul-sef al DNA, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, procurorul sef al DIICOT si adjunctii acestuia vor fi numiti de presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, potrivit propunerii de modificare a Legii 303/2004, va creste si vechimea necesara pentru numirea in aceste functii, care va fi de 12 ani.


In momentul de fata, sefii marilor parchete sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul consultativ al CSM. Acestia trebuie sa aiba o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror.

Iata propunerea de modificare a art. 54 alin. (1) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:

(1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Presedintele Romaniei la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii dintre procurorii care au o vechime minima de 12 ani in functia de judecator sau procuror, au cel putin gradul de parchet de pe langa tribunal, care au indeplinit efectiv cel putin 5 ani functia de procuror la un parchet de pe langa tribunal sau la un parchet ierarhic superior, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data”.

Iata forma actuala a art. 54 alin. (1) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:

(1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data”.

Ministrul Justitiei nu va mai propune nici revocarea din functie

Comisia nr. 1 din CSM a considerat ca se impune si modificarea prevederilor privind revocarea din functie a sefilor marilor parchete. In momentul de fata, potrivit art. 54 alin. (4) din Legea 303/2004, revocarea se face de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau dupa caz a sefilor PICCJ sau DNA, cu avizul CSM. In viitor, revocarea sefilor marilor PICCJ, DNA sau DIICOT ar putea fi facuta de presedintele Romaniei la propunerea CSM.

Iata propunerea de modificare a art. 54 alin. (4) din Legea 303/2003:

(4) Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. (1) se face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numarul membrilor sau la cererea a doua treimi din numarul total al membrilor adunarii generale corespunzatoare unitatii de parchet la care se exercita functia de conducere, pentru motivele prevazute la art. 51 alin. (2) care se aplica in mod corespunzator”.

Iata forma actuala a art. 54 alin. (4) din Legea 303/2004:

(4) Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. (1) se face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplica in mod corespunzator”.

Comisia a decis trimiterea propunerii privind revocarea sefilor marilor parchete la PICCJ, DNA si DIICOT in vederea exprimarii unui punct de vedere din partea acestor institutii. De asemenea, a existat si o opinie majoritara in ceea ce priveste formularea cererii de revocare din functie: “S-a exprimat si opinia minoritarea in sensul ca pentru formularea cererii de revocare din functie este necesara majoritatea simpla a membrilor adunarii generale”.

*Cititi aici minuta Comisiei nr. 1 din CSM privind propunerile de modificare a procedurii de numire a sefilor PICCJ, DNA si DIICOT

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 6 April 2015 16:03 +4

pai cum sa mai vrea ???cind il are pe ,,vorbaretul ,,ala in frunte???nici nu va putea pune ponta unul mai bun!!!!!!!!!,,VORBARETUL,, ESTE CEA MAI BUNA REPREZENTARE A JUSTITIEI DIN ROMANIA!!!!!!!!!!! ramine mai departe chestia cu .....RATIA, cum v/am mai spus si stiti

# MARIA date 6 April 2015 17:05 +10

CONFORM ART 132 DIN CONSTITUTIA ROMANIEI.PROCURORIIISI DESFASOARA ACTIVITATEA SUB AUTORITATEA MINISTRULUI JUSTITIEI.CUM SE REALIZEAZA IN OPINIA CSM ACEASTA PREVEDERE  CONSTITUTIONALA?

# mulder, agentul mulder date 6 April 2015 23:20 +7

Raspuns oficial csm: Maria, pe noi nu ne intereseaza Constitutia! Pe noi ne intereseaza doar NOI! Restul.....frectie! P. S. Si, sa nu uitam! Cine e ministrul justitiei si cu se ocupa el? Daca si noi ne-am dat seama ca nu ne trebuie, ce sa mai raspundem prostimii?! Prin decizia noastra sugeram guvernului si primului ministru sa desfinteze postul.....eventual intreg ministerul, nu de alta, dar se face o mare economie la buget....

# franc date 6 April 2015 19:17 +10

Procurorii nu sunt magistrati! Sunt avocati ai statului! De veacuri, in toata lumea (mai putin Romania de azi si Burkina Fasso), numai judecatorii sunt magistrati. Asta am invatat chiar si in timpul comunistilor! Ceea ce vrea sa faca acum gasca procurorilor, este inca un pas pentru a iesi de sub controlul institutional al ministrului justitiei si a deveni "stat in stat". Perspectiva este ca, in viitor, tarisoara asta sa poarte cu mandrie denumirea de Dictatura Procurorilor Romania. Doamne fereste, de asa blestem!

# Avsen date 6 April 2015 22:42 +6

Daca intr-o logica elementara , procurori nu sunt magistrati si ca peste tot in aceasta lume  (evident cu o anume civilitate ) acestia indeplinesc functia (atributul ) de ACUZATOR din partea statutului -la nivel de parchet , (adica la acelasi nivel cu avocatul potrivit frantuzului ) ce treaba ai tu , DOMNULE (si doamnelor) C S M ?! IN tara asta credeti ca sunt numai TAMPITI?

# Avsen date 6 April 2015 22:58 +7

ALO C S M ! Cine face parte din comisia nr.1 ? Sa- si depuna DEMISIILE DIN FUNCTII. ACESTI DOMNI SI DOAMNE  AU AUZIT DE CONSTITUTIA ROMANIEI ?  AU CITIT MACAR ODATA CAPITOLUL  VI , SECTIUNEA A 2-A   intitulata   MINISTERUL PUBLIC ? Dar  art. 132 (2) ? Primiti tot dispretul meu de om care a slujit justitia peste 40 de ani .

# santinela date 7 April 2015 08:20 +2

Domnilor de la Luju va rog publicati componenta membrilor Comisiei nr.1 sa vedem si noi cine sint persoanele cica cu "studii juridice" care au putut propune asa cretinitate. Astia primesc si bani pentru faptul ca nu gindesc deloc .

# Vasile date 12 April 2015 13:36 0

Salvati minuta ! Evident, Danilet !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva