28 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Ministrul Justitiei s-a razgandit de doua ori in cadrul sedintei CSM: nu mai vrea suspendarea programului de optimizare a volumului de munca in instante

Scris de: | pdf | print

4 November 2010 15:46
Vizualizari: 5790

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, joi, ca programul care prevede optimizarea volumului de munca in instante va continua, in ciuda cererii Ministrului Justitiei, de a dispune suspendarea programului. Decizia nu a fost insa usor de luat, Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, razgandindu-se de doua ori in timpul sedintei. Initial, Ministrul a spus ca intelege sa isi revizuiasca solicitarea de suspendare, in sensul ca doreste oprirea aplicarii programului. Ulterior, dupa discutii aprinse cu membrii CSM, Catalin Predoiu s-a razgandit din nou, sustinand ca renunta la cererea sa de suspendare a aplicarii programului, dar si la aceea de oprire a acestuia. Astfel ca, dupa mai bine de o ora de discutii aprinse, membrii CSM si Ministrul Justitiei au ajuns in sfarsit la concluzia care era previzibila inca de dimineata: programul merge mai departe.

73% din instantele romanesti vor continuarea programului

Fostul membru CSM, judecatorul Alexandrina Radulescu, cea care a coordonat grupul de lucru ce a realizat acest program, a sustinut in fata plenului CSM ca rezultatele aplicarii acestuia sunt foarte bune. In sustinerea afirmatiei sale, judecatorul Alexandrina Radulescu a spus ca, dupa consultarea tuturor instantelor din tara, a rezultat ca 73,36% din instantele romanesti, care judeca peste 78% din volmul de activitate al instantelor de la toate nivelele, au opinat ca programul trebuie continuat. In schimb, numai 7,18% din instante, care au in lucru aproximativ 5% din totalul de activitate al instantelor, au solicitat oprirea programului. Aceste din urma instante, a sustinut judecatorul Alexandrina Radulescu, sunt cele in care volumul de activitate era unul optim si inainte de aplicarea acestui program. De asemenea, presedintele Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti a sustinut ca “unii dintre judecatorii de la instanta noastra au avut nevoie de psiholog pentru a reduce stresul. Daca suspendam acum programul, ne blocam, nu mai putem vorbi despre independenta judecatorului”. Presedintele CSM, judecatorul Florica Bejinaru, a intervenit spunand ca, din punctul sau de vedere, programul a demonstrat ce poate aduce in sistemul judiciar. “Sunt trei argumente care ne determina sa credem ca acest program este eficient: a crescut numarul de cauze solutionate, ca atare este departe de a fi reala impresia ca, gratie aplicarii acestui program, judecatorii huzuresc. Am imbunatatit respectarea principiului unui proces echitabil si nu in ultimul rand trebuie sa tinem cont de procentul mare al instantelor care ne-au spus ca programul trebuie continuat”.
“Trebuie de asemenea sa tinem cont de faptul ca, de mai bine de 13 ani, schemele de personal nu s-au schimbat, desi numarul dosarelor s-a triplat”, a mai spus Bejinaru.

Predoiu: “Nu dorim suspendarea programului, ci oprirea lui. Trebuie sa facem un program serios”

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a trecut prin toate fazele unei “afaceri” judiciare, la CSM. Mai intai si-a exprimat nemultumirea si a criticat, apoi a replicat dur, dupa care a avertizat voalat membrii CSM ca are in orice moment puterea sa ceara abrogarea textului de lege care prevede infiintarea unui astfel de program, dupa care a incercat sa negocieze pastrarea programului cu imbunatatiri si, in final, a cedat.

Astfel, in prima luare de cuvant, Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu a sustinut ca “suntem si in acord si in dezacord. Ministerul Justitiei nu isi doreste un magistrat care sa fie agresat, din contra, dorim sa evaluam corect, ca sa gasim solutii. Noi am considerat ca, din start, conceptia acestui program este una gresita. In primul rand, trebuie stabilit volumul optim de munca, lucru care nu s-a facut, s-a evaluat numai numarul de dosare. De asemenea, atasarea gradelor de complexitate s-a facut pe subcategorii de cauze, si nu pe categorii, asa cum trebuia”. Totodata, Ministrul a atras atentia ca in multe instante, cererile accesorii si incidentale sunt inregistrate ca dosare separate, nu atasate la dosarul initial, fapt care este de natura sa mareasca numarul dosarelor aflate pe rolul instantelor. “La Judecatoria Sectorului 3, de exemplu, o treime din activitatea acestei instante este reprezentata de cereri de incuviintare a executarii silite, la unele instante incarcatura pe judecator este de 400 de dosare pe an, altele au 250 de dosare, altele 1.000. Dar asta nu este numai din cauza lipsei de resurse umane, de asemenea, si Comisia Europeana ne-a transmis ca o conditie este sa gasim o formula de realocare a resurselor. Avem posturi vacante in sistemul judiciar, facem concurs, se prezinta 3.000 de oameni si trec 30, hai 40 dupa contestatii. Trebuie sa va mai spun ca nu rezulta o crestere a calitatii redactarii hotararilor”, a mai spus Ministrul.

In discutie a intervenit si presedintele Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti, care i-a spus Ministrului ca la Judecatoria pe care o conduce cererile incidentale si cele accesorii sunt inregistrate in cauza initiala, iar gradul de complexitate al acestora nu se poate adauga la cel al cauzei, pentru ca “programul nu permite asta, si nu sta nimeni sa le faca cu creionul”.

Fostul presedinte al CSM, judecatorul Virgil Andreies a izbucnit brusc: “Dupa procedura civila pe care o stiu cei de la Ministerul Justitiei se poate face asa ceva! Este absurd, aberant! A fost doar o gluma amara”.

Ministrul a incercat sa “corecteze corecturile” pe care le facuse presedintele Judecatoriei Sectorului 2, dar a continuat cu o avertizare voalata la adresa membrilor CSM: “nu vreau sa trag concluzia ca scopul raportului a fost transferarea responsabilitatii la Ministerul Justitiei, sunt absolut convins ca ati fost de buna credinta. Nu dorim suspendarea programului, ci oprirea lui. Trebuie sa facem un program serios, mai intai facem o redistribuire a posturilor in sistem, dupa care il extindem”.

Replica nu s-a lasat mult asteptata. Judecatorul Alexandrina Radulescu i-a spus Ministrului pe un ton raspicat: “Daca vreti sa nivelati volumul de munca al instantelor, puteti foarte bine sa desfiintati cateva judecatorii care nu sunt productive. Este o decizie politica, noi deocamdata, conform legii, suntem obligati sa avem cate 3-4 judecatori intr-o judecatorie care deserveste 9.000 de oameni. Este decizia dumneavoastra, nu a noastra. Aveti o datorie din 2005 sa sporiti numarul de grefieri in sistem cu 2000 de oameni. Nu ati facut-o nici pana acum”.

Ministrul Justitiei: “Noi am alocat resurse, ele nu s-au cheltuit. Nu avem de ce sa alocam altele”

Cand a auzit din sala o voce care a explicat ca nicio redistribuire a oamenilor din sistem nu se poate face fara bani pentru investitii, Ministrul Predoiu s-a inrosit si a continuat cu un ton gatuit: “Cred ca ignorati realitatea. In ceea ce priveste spatiile pentru desfasurarea sedintelor de judecata, adica investitii, trebuie sa va spun ca in 2010, conform unor studii s-au cheltuit mai putin de 25% din banii alocati. Eu spun 50%, dar chiar si asa, este absurd sa se spuna ca din cauza nealocarii de bani nu s-au facut investitii. Este ca si cum as fi dat 100 de lei pentru ceva, si, dupa ce a cheltuit 50 de lei, omul ar tipa ca mai are nevoie de alte 200 de lei. Chiar daca nu a cheltuit cei 50 de lei. In lume, de regula, exista in medie un judecator la 15.000 de oameni, in Romania avem un numar dublu de judecatori, unul la 6.000 de oameni. Inchiderea catorva instante nu vor rezolva problema”.

Judecatorul Andreies: “Judecatorul roman nu mai judeca. Nu mai are timp sa judece!”

Judecatorul Virgil Andreies a recunoscut ca si-a exprimat de la inceput rezerva in ceea ce priveste functionarea acestui program, dar a opinat ca “ar trebui sa privim acest program din perspectiva calitatii actului de justitie. Judecatorul roman nu mai judeca, el nu mai are timp sa judece. El a devenit un robot care macina un numar tot mai mare de dosare. Este o violare constanta a drepturilor cetateanului, prin legislativ. Efectul este cresterea numarului de dosare in instanta. Ceea ce inseamna ca oamenii au incredere in justitie. Si aici este un paradoc. Oamenii vin din ce in ce mai mult la instanta, desi in multe sondaje justitia apare cu un nivel scazut de incredere. Trebuie sa vedem ca la nivelul anului 1999 erau 900.000 de dosare in instanta, acum sunt peste 2 milioane, iar numarul judecatorilor este aproximativ acelasi. O sa patim exact ca taranul cu carul cu boi, care a tot pus saci, a tot pus saci cu faina, a incarcat caruta, si, cand sa plece la moara, i-au cazut boii in nas, si a ramas si fara ei, si cu graul nemacinat. Nu putem face compatie intre numarul de judecatori din Romania si cel din Franta, de exemplu, pentru ca in statele UE sunt trei categorii de judecatori, la noi este una singura. La asta trebuie sa adaugam si faptul ca romanii se judeca cu toti pentru orice. Despre ce independenta vorbim daca ajungem la 80 de dosare pe sedinta? In Germania, daca un judecator considera ca volumul de munca ii afecteaza independenta, da statul in judecata, si exista hotarari in acest sens”.

Lupascu: “Alergam pe culoare diferite si justitiabilul e la mijloc!”

Ultimul vorbitor a fost judecatorul Dan Lupascu, care a explicat ca: “alergam pe culoare diferite, Ministerul Justitiei o tine pe a lui, noi pe a noastra, si justitiabilul este la mijloc. Era clar ca nu se putea ajunge decat aici, ca urmare a neimplicarii MJ-ului. La noi au fost peste 2 milioane jumatate de dosare in 2009. Noi ne comparam de exemplu cu Irlanda? Irlanda are un judecator la 35.000 de oameni, dar justitiabilii din Irlanda sunt irlandezi. La noi sunt romani. Cum este posibil ca o Judecatorie din Romania sa aiba 2.500 de dosare pe judecator pe an si Tribunalul Militar Iasi sa aiba numai 8 dosare pe judecator. Vorbiti despre redistribuire, dar uitam despre inamovabilitate. Eu va mai spun ceva: daca desfiintam acum niste judecatorii care deservesc sate si comuna, pe cateva sute de kilometri, oamenii veneau la judecata cu caruta, pe jos. Este o drama pentru ei daca facem asta, nu o sa mai faca nimic pentru drepturile lor, mai ales in conditiile astea de criza. Si eu nu inteleg cum vreti sa suspendam un program care a fost adoptat printr-o Hotarare de Guvern. Cum sa facem asta? Si mai e ceva: stresul judecatorilor, din cauza sutelor de mii de dosare, este imens. Daca legea sanatatii publice s-ar aplica cu adevarat in instantele noastre, ne-ar rari semnificativ randurile. Justitie fara bani nu se poate!,” a continuat judecatorul Lupascu, care a adaugat ca sunt zeci de alte probleme mai importante, care zac la Ministerul Justitiei: “Ecris 4, asteptam de doi ani si jumatate rezolvarea, legea informatiilor clasificate, sunt judecatori care nu vor sa se supuna controlului riguros, pentru ca ei considera ca li se incalca intimitatea, de cinci ani nu stim cat ar trebui sa se pastreze dosarele, instantele nu mai au loc, stau cu dosarele pe hol, nu zice nimeni nimic”.

Comentarii

# doi papagali date 4 November 2010 16:45 -23

Ce poza comica cu doi papagali penali. Bine ca e de arhiva de-acum si vor veni oameni de soi mai bun in consiliu. Ma refer la ambii papagali ca sunt pe duca, pentru ca mandatul reinnoit papagalului din dreapta nu va reinnoit, Senatul nu-l va valida.

# un papagal date 5 November 2010 07:10 -33

Ala din stanga. E o vorba: poti scoate omul din bistrita, dar bistrita din om niciodata. Andreies e doar un taran redus intelectual ajuns in justitie fiind lingau secu'.

# nedumeritul date 6 November 2010 13:25 +35

Dupa modul in care te exprimi pari mai securist decat el...Nu stiu ce vor face sindicalistii tai din CSM dar cei doi au facut multe...Mai este ceva,ori esti bolnav sau ura iti intuneca mintea.Ia o pauza...

# themis date 6 November 2010 18:23 +39

Bingo nedumeritule,papagalii nu se dezmint.Interviul lui Andries de pe juridice.ro este cel mai citit...Cred ca asta spune ceva...mult mai mult decit papagalii comunisti si securisti.

# nelutu date 4 November 2010 17:51 -3

subscriu la poza, dar Lupascu e un judecator vero, asta e orice ati zice!

# dana date 6 November 2010 13:36 +34

Si Andreies e un judecaror foarte bun.In plus are si caracter .Aspus ca nu mai candideaza si s-a tinut de cuvint.

# ortega date 6 November 2010 14:45 +2

Ce bine de tot, bine de tot imi pare ca ai luat teapa, dana garbovan, tuta zero profesional. Clocotesti de ciuda ca Lupascu a candidat? Si daca nu candida tot acolo erai, matracuca.

# tepes date 12 November 2010 13:01 +22

Asa este Dana iar caracterul lipseste la multi de pe forum si din viitorul CSM...

# stefan date 12 November 2010 13:05 +40

Andries si-a dovedit profesionalismul si atasamentul fata de sistem in anul 2009.

# Catalin date 5 November 2010 05:52 +5

Cine e Predoiu asta?
Este o Monica Macovei in varianta masculina?
Propun ca ziua justitiei sa fie sarbatorita in ziua in care Predoiu va fi demis.

# racaceanu catalin date 5 November 2010 08:10 +2

:-) Nu va fi demis...Ca si Boc e bun acolo unde e :cry:

# pompiliu bota date 5 November 2010 07:12 0

Măcar Monica Macovei ştie carte.Predoiu este un cameleon politic şi o nulitate în drept. Nu îl interesează justiţia. Execută ordinele mafiotului-socru C. Zamfirescu.

# Radu Dragan date 7 November 2010 10:06 +5

Gresiti d-le Bota, d-na Macovei a fost un procuror obscur, iar ca reprezentant al societatii civile altii i-au castigat procesele la cedo (ex.av.d.hatneanu)si i-au facut discursurile.ca ministru a dovedit din nou ca stie meserie, culegem roadele astazi.ca om...............

# oblio date 5 November 2010 07:49 +4

ce arte? MISA?

# temis date 6 November 2010 13:31 +12

L-as completa pe oblio in sensul ca MM E buna si la ...limbi.Cel putin asa spun cei care o stiu mai bine...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva