MODALITATEA CATRE REVENIREA LA NORMALITATE – Testele non-invazive pe baza de saliva, posibila solutie pentru controlul pandemiei. Cat costa si cum se utilizeaza
Abia a inceput vacanta prelungita de primavara si oficialii dezbat deja conditiile de revenire fizica in bancile scolii. Una dintre conditiile subliniate de autoritati se refera la testarea elevilor. Pana in prezent, in scoli au fost distribuite peste un milion de teste rapide, dar nu au fost utilizate nici 20.000. Iar aceasta din cauza ca parintii nu si-au dat acordul pentru testarea copiilor considerand testele invazive, spun reprezentantii Ministerului Educatiei. Tocmai de aceea, in prezent se discuta de posibilitatea de testare a elevilor, dupa vacanta de primavara, folosindu-se teste rapide non-invazive, pe baza de saliva.
„Testarea elevilor la revenirea in scoala pe baza achizitionarii de teste noninvazive este esentiala”, declara saptamana trecuta ministrul Educatiei, sorin Cimpeanu.
Metoda de testare rapida si eficienta
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda utilizarea testelor antigenice rapide, in particular, atunci cand testele RT-PCR sunt temporar indisponibile. Cu toate acestea, testele antigenice rapide prezinta cateva avantaje extrem de importante: simplitatea echipamentului necesar, pretul si rapiditatea obtinerii rezultatelor. De altfel, acest tip de testare cu teste rapide pe baza de saliva a fost deja aplicata in scolile din tari occidentale, precum Franta si Austria.
”Pentru testarea copiilor, in special a celor de varste mici, folosirea unor teste rapide non-invazive poate reprezenta o solutie adecvata, pentru ca testarea este mult mai usoara, rezultatele sunt disponibile in 10 – 15 minute, iar eficienta testelor este comparabila cu rezultatele celorlalte tipuri de teste de depistare a SARS-CoV-2”, au explicat reprezentantii protejat.ro, platforma online care ofera produse esentiale in lupta impotriva COVID-19 si care a donat in scolile din Bucuresti sute de mii de masti de protectie si mii de teste rapide de depistare a sARs-CoV-2, inclusiv pe baza de saliva.
OMs recomanda folosirea testelor rapide care indeplinesc anumite cerinte: performanta,respectiv sensibilitate > 80% si specificitate > 97%.
”Performantele clinice ale testelor oferite de protejat.ro au fost comparate cu rezultate PCR in timp real, in sensul ca probele de saliva au fost recoltate de la persoane care au fost diagnosticate pozitiv sau negativ la testarea RT-PCR, si s-a dovedit ca pentru testele pe baza de saliva procentul de concordanta pozitiva (sensibilitate) este de 94%, iar procentul de concordanta negativa (specificitate relativa) este mai mare de 99,9 %”, au sublinitat reprezentantii protejat.ro.
Calitate la preturi accesibile
Potrivit Consiliului Concurentei, pretul unui test rapid antigen sARs-CoV-2, comercializat online in Romania variaza intre 30 lei si 68 lei, situandu-se la un nivel comparabil cu preturile practicate in mai multe tari europene. Preturile pentru trusele cu cate 20 de teste rapide pentru detectarea COVID 19 variaza in Romania intre 600 lei si 1000 lei, in timp ce in Germania un kit cu 20 de teste costa intre 170 euro (827,9 lei) si 190 euro (925 lei), in Franta intre 132 euro (642,8 lei) si 142 euro (691,54 lei), in Italia -224 euro (1090,8 lei), in Austria 115 euro (560 lei), in timp ce in Polonia costa 132 euro (642,8 lei).
”Pandemia COVID-19 ne-a afectat pe toti. Chiar si cei care au avut norocul sa nu treaca prin aceasta boala grea au trecut prin incercari emotionale si financiare. si pentru ca noi cunoastem indeaproapre situatia financiara a romanilor avem intotdeauna grija ca produsele pe care le oferim sa ramana accesibile tuturor celor care doresc sa fie protejati de sARs-COV-2. Astfel, preturile testelor rapide pe baza de saliva pornesc de la numai 24,95 de lei pentru kiturile de testare”, precizeaza reprezentantii protejat.ro.
Acestia adauga ca testele distribuite prin platforma online protejat.ro sunt fabricate in Coreea de sud, una dintre tarile cu cele mai avansate tehnologii, inclusiv medicale, si cu numar redus de cazuri de COVID-19 si datorita testarii in masa. Testele sunt disponibile in set de 1, 5, 10 si 50 de kituri.
”Am inceput prin a avea grija de sanatatea noastra si a celor din jur si am ales sa avem grija de sanatatea tuturor celor care isi doresc sa fie protejati de virusul actual. Astfel, oferim produse de incredere, de o calitate superioara, certificate atat la nivel international, cat si la nivel national. Privim cu optimism la o gestionare individuala si colectiva corecta a acestei pandemii aflata inca in desfasurare”, subliniaza reprezentantii site-ului protejat.ro.
Pasi de folosire a testelor rapide pe baza de saliva
Utilizarea testelor rapide pe baza de saliva este sigura si facila si nu necesita echipament special. Persoana care urmeaza sa fie testata nu va consuma alimente inainte de prelevarea probei timp de 30 de minute inainte de testare. Pentru testare, va colecta saliva in gura, pe varful limbii tip de 30 de secunde, pe care apoi o va scuipa in tubul de extractie direct pentru uz imediat. saliva colectata va fi amestecata cu reactivul lichid inclus in kitul de testare, iar din solutia obtinuta vor fi aplicate cateva picaturi pe orificiul cardului de test.
Rezultatul testului va aparea dupa doar 10 - 15 minute. Daca apare o singura banda de culoare in regiunea de testare, in apropierea literei “C”, rezultatul este valid si “non-reactiv”, adica nu au fost detectati antigeni sARs- CoV-2. Daca apare o a doua banda de culoare in regiunea de testare, in zona literei “T”, rezultatul este valid si “reactiv”, adica antigenul sARs-CoV-2 a fost detectat. Iar daca nu apare nicio banda de culoare sau daca apare o singura banda de culoare in dreptul literei “T”, rezultatul este invalid. In acest caz rezultatul nu poate sa fie folosit deoarece testul nu a functionat asa cum trebuia si se impune realizarea unui test nou.
”Testele rapide pe baza de saliva nu trebuie sa fie considerate absolute, si nu trebuie sa fie singura baza pentru tratamentul si gestionarea pacientului. Infectia trebuie sa fie confirmata de un specialist cu un alt rezultat experimental, simptome clinice, date clinice epidemiologice si date suplimentare”, mentioneaza reprezentantii protejat.ro.
Protejat.ro este platforma online care ofera produse esentiale in lupta impotriva COVID-19, masti de protectie, teste rapide, dezinfectanti, pusloximetre. Protejat.ro este unul dintre principalii parteneri InfoCons in campania sociala ”Nimeni sa nu fie uitat! Ajuta-ne ca sa-i ajutam!”, in cadrul careia a donat 850.000 de masti de protectie si 700 de teste rapide pentru elevii si cadrele didactice din medii defavorizate din sectoarele 3 si 6 ale Capitalei, precum si un numar de 10.000 de masti de protectie si 200 de teste rapide pentru depistarea sARs-CoV-2, catre Directia Generala de Asistenta sociala a Municipiului Bucuresti, pentru copiii si persoanele fara adapost aflate in adaposturi temporare sau permanente, spalatorii sociale, cantine sociale si alte spatii similare aflate in subordinrea DGAs Bucuresti.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Augias 5 April 2021 16:52 +25
# gabi 6 April 2021 10:12 +35