psdolt
25 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

Monitorul Oficial s-a pus stapan pe legislatia Romaniei. Si-a inregistrat „produsul” la OSIM si face plangeri pentru incalcarea drepturilor de autor impotriva celor care publica pe site-uri monitoarele oficiale. Parchetele ii tin isonul!

Scris de: Adina A.STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

27 October 2011 16:42
Vizualizari: 9590

Desi cetatenii romani sunt obligati prin lege sa cunoasca legile care se emit, si sunt pedepsiti daca le incalca, legislatia Romaniei a carei publicare este asigurata de RA Monitorul Oficial, a devenit obiect de protectie al drepturilor de autor. Cum anume? Prin inregistrarea drepturilor asupra produsului „publicatia Monitorul Oficial” la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, pentru care s-a eliberat certificatul de inregistrare a marcii nr. 552220/2003. In fapt, in practica, Monitorul Oficial asigura gratuit publicarea legilor pe ultimele 10 zile, dupa care, oricine doreste sa acceseze un Monitor Oficial cu vreun act normativ anume, trebuie sa plateasca pentru a-l obtine. Cei care lucreaza cu legile sunt nevoiti sa se aboneze la Monitorul Oficial. Numai ca acest produs, chiar daca Monitorul Oficial este o regie autonoma, este asigurat de institutiile statului prin procesul legislativ care obliga Parlamentul, Guvernul si orice institutie cu drept de a emite un act normativ sa trimita actul la Monitorul Oficial spre publicare, aceasta fiind conditia stabilita prin Constitutie ca un asemenea act oficial sa intre in vigoare.


Cum poate legislatia Romaniei sa fie protejata de legea drepturilor de autor?

In ultima vreme, mai multe persoane care activeaza in domeniul juridic, au postat pe site-urile proprii monitoarele oficiale, iar Regia i-a somat sa inceteze, sub amenintarea formularii de plangeri penale pentru incalcarea Legii nr. 8/1996 a drepturilor de autor. O astfel de patanie o traieste cetateanul Alberto Ovidiu Kurtyan, care a fost somat de directorul Mircea Marinescu al RA Monitorul Oficial, la data de 06 august 2011sa inceteze sa mai posteze pe siteul sau produsele Monitorului Oficial, acuzandu-l pe acesta ca nu detine „dreptul de folosire a imaginii si formatului MO” pentru site-ul www.kurtyan.ro si www.monstruloficial.ro si ca daca nu va inceta va apela la instanta de judecata pentru a solicita daune.

Pe orice logica a bunului simt, data fiind existenta Monitorului Oficial ca instrument unic de publicare si atestare al autenticitatii unei legi si al momentului intrarii ei in vigoare (raportat la Constitutie), raportat la obligatia cetatenilor de a respecta legile emise de reprezentantii statului, rezulta ca accesul la Monitorul Oficial nu poate fi protejat in baza legii privind protectia drepturilor de autor si nici macar sa se pretinda bani pentru accesul la aceste legi. Asta inseamna ca cine nu are bani, nu poate cunoaste legea, desi e obligat sa o stie si in acelasi timp poate fi tras la raspundere pentru incalcarea ei. Dupa cum nu Monitorul Oficial e cel care creaza legile, ci doar le publica. Chiar daca Legea nr. 202/1998 privind organizarea regiei dispune la art. 3 ca „imaginea si formatul consacrate ale publicatiei Monitorul Oficial sunt protejate de lege”, aceasta prevedere apare in contradictie flagranta cu Constitutia si dreptul cetatenilor de a avea acces neingradit la legislatia tarii.

PJS 5 a inceput urmarirea penala, dupa care a dat-o in amenda administrativa

Cetateanul Alberto Ovidiu Kurtyan a refuzat sa se conformeze, iar conducerea RA Monitorul Oficial i-a facut plangere penala la parchet pentru incalcarea drepturilor de autor. Procuroarea Catalina Pasare, care a inceput urmarirea penala, a finalizat ancheta cu o scoatere de sub urmarirea penala, pe motiv ca fapta nu prezinta pericolul social al unei infractiuni, si i-a aplicat o amenda administrativa in cuantum de 1000 lei pentru fapta de a pune la dispozitia publicului, prin internet, fara consimtamantul titularului drepturilor de autor a operelor si produselor aflate sub protectie.

Alberto Ovidiu Kurtyan a facut plangere impotriva sanctiunii administrative, aratand ca legile unui stat nu pot fi protejate pe legea drepturilor de autor, insa prim-procurorul PJS 5 Cerasela i-a respins plangerea ca neintemeiata prin ordonanta din 29.07.2011. In prezent, cazul a ajuns pe rolul instantelor de judecata.

* Cititi aici somatia RA Montiorul Oficial

* Cititi aici ordonanta de SUP si aplicare a unei amenzi administrative aplicate de PJS 5

Comentarii

# Excrementul oficios date 27 October 2011 22:41 +1

Cei de la MO au dreptate deoarece fac referire la „formatul” și sigla monitorului, nu la conținutul (textul) legilor, care potrivit legii copyright-ului nu poate fi protejat, fiind publice, inclusiv pe site-urile parlamentului sau guberniei. Deci este ilegal postarea PDF-ului cu excrementul oficial, dar legal publicarea textelor și anexelor legilor care ... ESTE.

# Alberto Kurtyan date 29 November 2011 23:06 0

Imaginea Monitorului Oficial ca sursa originara de drept in Romania nu poate fi protejata cu drept de autor. Problema este ca Atelierul tipografic nu a reusit sa produca niciul document sau lege care sa dovedeasca faptul ca este titular de drept de autor  (sau drept conex asupra imaginii publicate de mine)

# Alberto Kurtyan date 11 May 2012 15:16 +1

VICTORIE! Monitorul Oficial a PIERDUT procesul! Solutia Parchetului a fost anulată în totalitate la Judecătoria Sector 5.

# penalu date 27 October 2011 22:49 0

nr de dosar este 19937/302/2011 și poate fi găsit pe portal la Jud. Sect. 5

# jj date 27 October 2011 22:57 0

astia s-au tacanit de tot acesti portocalii.

# europeanul date 28 October 2011 13:37 -1

In cate tari din Europa se intampla ceva similar? cine sesizeaza organismele europene sa mai adauge o bila neagra la sacul sistemului judiciar?

# Avocat cu acte date 28 October 2011 16:22 0

"...fapta de a pune la dispozitia publicului, prin internet, fara consimtamantul titularului drepturilor de autor a operelor si produselor aflate sub protectie" Pai ori MO pune la dispozitie o versiune romantata , epica , a actelor normative publicate, caz in care mai tine faza cu " operele aflate sub protectie" ori face referire la faptul ca e tiparit MO, caz in care se foloseste... ca atare si intra astfel la categoria "produse aflate sub protectie" ( de ex. Ze..va), dar cel mai nimerit ar fi sa faca o plangere pe legea dr. de autor Parlamentul , Guvernul, Ministerele si toate institutiile care isi publica acolo actele emise ptr ca au calitatea de autor si nu MO!

# Ratacitul date 22 November 2011 11:18 0

Sa mai aud vreodata sintagma " necunosterea legii nu este o scuza" cretinism curat, pur romanesc

# Anreea date 25 March 2012 07:23 0

Sunt o gramada de site-uri care ofera acces gratuit la legislatie. Spre exemplu (preferatul meu): http://www.cautalege.ro sau http://www.legex.ro

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva