27 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NOTELE INFORMATIVE ALE CSM CATRE COMISIA EUROPEANA - Sefa CSM, Oana Schmidt-Haineala, recunoaste ca paraste lunar la Comisia Europeana. Haineala afirma ca pana la finele acestei saptamani va trimite la Bruxelles “informarea” pe decembrie, in care va pune si scandalul modificarilor la Codul penal, desi ele, practic, au ramas in aer!

Scris de: L.J. | pdf | print

16 December 2013 12:43
Vizualizari: 4449

In ultima sa luna de mandat ca sefa a CSM-ului, procuroarea Oana Schmidt-Haineala (foto) isi arata coltii la televiziuni si transmite un mesaj deloc bun pentru imaginea Romaniei in Raportul MCV din luna ianuarie a anului 2014. Haineala a iesit, duminica, 15 decembrie 2013, pe ecranul Digi24, avertizand ca ultimele modificari ale Codului penal adoptate de deputati vor fi incluse in informarea ce va fi transmisa saptamana aceasta Comisiei Europene cu date despre “evolutiile” pe luna decembrie.


Desi modificarile Codului penal nu mai au sansa de a fi puse in aplicare pentru ca, asa cum a aratat deputatul Eugen Nicolicea in conferinta de presa din aceeasi zi, 15 decembrie 2014, procedurile ce tin de dezbaterea la Curtea Constitutionala si cele ce-i urmau nu se finalizeaza pana la intrarea in vigoare a noului Cod penal, adica 1 februarie 2014, sefa CSM vrea cu orice pret sa introduca in “informala” catre Bruxelles si aceasta referinta. Astfel, ea face un joc aproape identic cu cel al europarlamentarei Monica Macovei. Cu alte cuvinte, desi CCR nu s-a pronuntat pe modificarile Codului Penal, la Bruxelles va aparea o imagine compromisa a Parlamentului Romaniei, chiar daca aceste modificari nu si-au produs efectele si nici sanse nu mai au pe viitor, pana la intrarea in vigoare a Noului Cod penal.

Sefa CSM, Oana Schmidt-Haineala, a iesit la rampa la Digi 24 avertizand ca se va duce cu para la Comisia Europeana in aceasta saptamana si va lasa pe masa Bruxellesului punctul de vedere transmis Parlamentului: Noi, oricum, informam Comisia Europeana, lunar, referitor la toate elementele de interes, pe MCV. Nu a plecat (n.r. — informarea pe decembrie), dar va pleca si va include aceste aspecte, cu siguranta. Pana la finele saptamanii. Este raportul de progrese pe care il trimitem, e in practica noastra. Orice institutie care are competente din perspectiva MCV informeaza periodic, lunar respectiv, cu privire la evolutiile relevante si este clar ca atat timp cat implementarea noilor coduri si stabilitatea cadrului normativ reprezinta chestiuni de referinta pentru Comisia Europeana, este evident ca ne vom referi la ele si vom face exact istoricul din perspectiva noastra si din punctul nostru de vedere”.

Sefa CSM vrea legi si mai dure!

In legatura cu modificarile Codului penal si proiectul de lege privind amnistia si gratierea, Haineala a sustinut ca solutia este la Curtea Constitutionala si ca spera sa fie declarate neconstitutionale aceste initiative legislative.

Facandu-se ca nu intelege ca, totusi, Romania are nevoie urgenta de o lege a amnistiei intrucat este sanctionata pe banda la CEDO pentru conditiile din detentie sub standardul european, Haineala a sustinut, ca un procuror veritabil ce este, ca legislatia trebuie sa devina si mai dura: “Apoi, sigur, Parlamentul va fi tinut de limitele deciziei CCR. Dar in forma in care sunt acum reprezinta un regres major pentru Romania, sincer. (...) Semnalul este clar, unul negativ, evident. (...) In momentul in care noi, magistratii, stim foarte bine ca activitatea noastra este sub lupa CE, ca trebuie sa atingem anumite standarde in modul in care aplicam legea, este descurajant sa vezi ca nu mai ai ce sa aplici, ca nu mai ai o lege care sa-ti permita sa raspunzi nevoilor de aparare sociala. Ce inseamna nevoi de aparare sociala? Daca o societate se confrunta la un moment dat cu un anumit fenomen, atunci legislatia pentru combaterea si prevenirea fenomenului respectiv trebuie sa devina mai dura sau sa se mentina cel putin la gradul de duritate pe care il avea, in niciun caz sa se creeze tot felul de portite pentru exonerarea, pentru scaparea de raspundere penala a unor persoane”.

Procuroarea a mai spus ca toate efectele acestei situatii vor fi sterse printr-o eventuala decizie de neconstitutionalitate a CCR insa perceptia CE nu va putea fi inlaturata. Or, perceptia aceasta este facuta chiar de informarile pe care CSM le trimite si de intoxicarile pe care Bruxelles-ul le primeste pe axa unor europarlamentari. Desi Constienta de efectele unei informari denaturate, Haineala a explicat: “Sterge efectele in plan concret, la modul ca nu vom mai avea niste acte normative cu un astfel de continut. Ceea ce nu va sterge o eventuala decizie a Curtii Constitutionale va fi perceptia CE asupra noastra. Repet, avem obligatia de a mentine cadrul legislativ pe ce inseamna anticoruptie, pe ce inseamna legislatie privind integritatea, intact. Or, noi exact asta nu am facut si efectul asta imi vine greu sa cred ca se va sterge sau se va sterge prea usor din perceptia CE".

Haineala: “Nici noi nu avem contract de munca!”

In legatura cu modificarile la Codul penal, sefa CSM a facut urmatoarele declaratii: Cand se ajunge sa nu se mai considere functionar public decat persoana care are o fisa a postului si un contract de munca nu mai avem subiect activ la infractiunile de dare si luare de mita, conflict de interese, cele care circumscriu sfera marii coruptii. Actuala reglementare din Codul penal corespunde reglementarilor internationale pe deplin (...) Actuala reglementare nu s-ar mai aplica nici judecatorilor, nici procurorilor pentru ca nici noi nu avem contract de munca. Sunt o serie de categorii profesionale care au acces la decizii importante, unele economice, altele juridice si care nu ar mai putea fi trase la raspundere penala pentru situatiile in care incalca legea penala. Nici primarii, nici notarii, nici executorii judecatoresti, pentru ca exercita profesii liberale, si profesiile liberale au fost exceptate si ele. Se goleste de continut un mare numar de infractiuni. Nemaiavand subiectul infractiunii se ajunge la solutia achitarii”.

Comentarii

# mircea date 16 December 2013 12:55 -22

Asta cu \" Haineala paraste la Bruxelles \" ce se intampla in Romania, in Parlament e o golaneala care n-are ce cauta pe un site care se vrea de justitie. Se stie foarte bine care sunt intentiile clasei politice fata de institutiile de justitie din Romania, mai ales cele noi, tinere cu sustinere mai ales din partea Occidentului - ma refer la DNA si ANI. Citez \" nu avem toata puterea pana nu avem si Justitia \" . 

# titi date 16 December 2013 13:11 +17

Ce ani, ce dna MircIulica,nu pe legislatia actuala si cu institutiile astea s-au blocat ToAte fondurile europene pentru ffrauda?Ca sa nu mai vorbesc de cele neeuropene ca de alea n are treaba ani si dna.

# BERCEA MONDIAL :,, e manevra lu frații miei.........,, date 16 December 2013 17:38 +7

Șefa a CSM-ului, procuroarea Oana Schmidt-Haineala  prin informările făcute către  Comisia Europenă  face rău ROMÂNIEI ȘI ROMÂNILOR, afectează iremediabil imaginea Romaniei. Acest procuror nu reprezintă interesele României, ea apără ultima redută a CARACATIȚEI . Ea știe că are bani în buzunar din pensiile și salariile românilor ???????. Concluzia: O PLĂTIM BOIEREȘTE SĂ NE FACĂ RĂU. SĂ PLECE SĂ NU AUZIM DE EA.  Parlamentul este impotent să plece și el.

# unul din lumea cea mare date 16 December 2013 17:58 +3

pentru BERCEA MONDIAL :,, e manevra lu frații miei.........,,parca se mai indoieste cineva de ultimii 10 ani pe care romania i/a pierdut si a fost jefuita cu bestialitate.cred ca tot terapia mea cu napalm o sa dea roade cit si cura cu judecati publice

# geo date 16 December 2013 13:07 +7

las ca Justitia o are baselul, fii fericit!

# ... ele, practic, au ramas in aer! date 16 December 2013 13:49 +4

Or fi ramas ele in aer, draga L.U.J.(u), dar ramane si tentativa unora de a ne fura! Si asta, doreste dna. Schmidt Haineala, sa nu mai fim furati, sa nu mai existe tentive de a fi inselata vigilenta noastra si sa sesizeze Bruxelles, de intentia continua de furt, spert si dezincriminare . E ceva in neregula ? E ceva nelalocul sau?

# violeta date 16 December 2013 15:44 +9

aceasta matracuca a justitiei,adusa in CSM de Hrebenciuc/Bacau si care a defectat in anturajul lui Basescu ,va aduce mari deservicii sistemului de justitie prin actiunile ei....speram ca sa plece in o luna si am incerederea ca voi LUJU sa monitorizati orice intentie de fraudare/subjugare a viitorului CSM..

# Alooooo??? date 16 December 2013 16:00 +8

Aloooo! Inspecţia judiciară, sau ce naiba mai sunteţi: cum rămâne cu votatul la telefon? Vi se pare NORMAL ce-au făcut ciumafaiele astea?....

# Outsider date 5 January 2014 22:04 0

Vai, aşa vă exprimaţi despre o kadră şcolită în spionaj prin ISRAEL ? ? ?

# emil date 16 December 2013 16:30 +7

Asta isi pune poalele in cap si cu jalba in protap si merge cu para la inalta poarta. Apucaturile de fanarioti au ramas inradacinate in gasca basista condusa de fanariotul sef. Mai mare penibilul sa mergi pe la straini sa parasti ceva ce nu-ti convine  facand deservicii propriei tari.....Nici noua cetatenilor acestei tari nu ne convine multe, dar pentru aceasta nu ne denigram tara prin strainatate.  Apucaturi de  haimanale fara scrupule si demnitate ......

# Av. Popa Nicolae - Tulcea date 16 December 2013 18:21 -3

U.E., stie ca magistratii nu stiu de stautul barourilor legal infiintate de dl. Bota?Or,bine ar fi sa retina d-na Haineala ca statul de drept este opus statului politie ce-l aplica.Statul politie este acaela de care autoritatea judecatoreasca din cadrul C.S.M., poate sa aplice dupa politica lor proprie,si vedem,  incearca in mod nediscretionar sa aplice actiuni de ancheta,pe de o parte,impotriva justitiabililor,pe de alta parte, fata de mass-media si politicienilor spunandu-le masurile care-i judeca mai putin sau mai mult util,cu de la sine putere, pentru a face fata circumstantelor?Or, scopul este cu totul altul decat cel al dreptatii si moralitatii, intrucat statul de drept este un stat care in raporturile cu entitatile persoana juridica legal constitutita s-a desprins U.N.B.R.infiintat de dl.Boat Pompiliu;garantarea statutului acesteia se supune unui regim de drept ce obliga moral sa-si incadreze actiunea si asupra noastra prin respectarea unor reguli rezervate omului P.F. legal.  

# Urare date 16 December 2013 20:33 +5

Sa va fie rusine d-na Hajnal pentru tot ce ati facut acestei tari si acestui popor amarat. O sa va petreceti vesnicia alaturi de Basescu. 

# Oblio date 16 December 2013 21:02 +2

Bobocica dnei Gisca Berlineza si rusinea - nu se asorteaza ! ! !

# mircea date 16 December 2013 23:39 0

Ce ti-a facut tie Haineala ?  :-|

# Sandy date 18 December 2013 13:22 +1

Mi-a demonstrat ce fraier sunt, eu trebuie sa respect LEGEA , ea/ei se pot usura pe ea. Daca eu as fi angajat o cheltuiala, mi-as fi angajat un consilier fara sa am dreptul, eram la puscarie si nu orice consilier, unul cu drept de vot care a rasturnat voturile. A spus o gramada de minciuni, este dezinformator si face deservicii Romaniei.

# ion date 17 December 2013 08:45 -3

UE e noua POARTA sau CE? Rusine gastii de psihopate corupte impuse de SECURISTUL BASHE: MOTOC, HAINEALA, UDRICA.

# santinela date 17 December 2013 09:50 -1

Mama,mama, cind no mai fi matrafoaxa asta ce este acum, atunci sa vezi cum va merge pe strada.Adica cum se va ascunde de colegi,de justitiabili.Cineva tot are sa o gaseasca.Merita din plin sa fie putin jumulita.

# daniel date 17 December 2013 12:24 +3

DEci problema nu este ca parlamentarii fac legi pentru ei prin care se pun la adapost de o eventula raspundere, ci problema e ca CSM paraste aceste lucruri la Comisie. NU e asa ca ar fi fost mult mai bine dca Comisia nu ars ti ce se intampla la noi, nu? Sa ii lasam pe parlamentari sa isi faca de cap cand ne convin, cand sunt de ai nostri, si sa ii param doar atunci cand gresesc ceilalti.Mentalitate de roman hot: vinovat e cel care paraste nu cel care face gafa.

# mihai date 17 December 2013 15:07 +1

Doamna Haineala ar trebui sa informeze comisia si despre cumparaturile facute si despre faptul ca a mers la cumparaturi cu masina de serviciu si cu SPP-istii dupa ea. Cred ca asa ar fi corect. Sa spuna absolut totul.

# Ginsacu Berlinez date 17 December 2013 16:27 +1

Sa nu ne pierdem in amanunte nesemnificative . . . :lol:

# eu date 17 December 2013 17:14 +3

foarte bine face, daca nu ar avea ce reprosa, nu ar citi nimeni raportul ei.  dar cu atatia lingai in romania, nu ai cum sa intelegi ce inseamna \"civilizatie\". rau fac cei care fac abateri. nu am citit propuneri legislative mai agramate precum in ultimul an de 23 de ani. iar problema de fond ramane. o justitie precara atacata politic. problema este cunoscuta de ani de zile.  ma surprinde sa-l vad pe lingaul sef, ponta, dand inapoi la presiunea comisiei, dar ma bucura ca nu poate face nimeni in tara asta chiar ce vrea el. 

# Buda date 17 December 2013 20:51 +1

Sa ne dea si noua cineva adresa exacta sa scrim si noi de abuzurile si excesele lor in justitie pana in prezent si cum inteleg ei statul totalitar la acre adera azi. 

# Spital Aglomerat date 18 December 2013 11:03 +1

Dar in SPITALE nu este aglomerat???? Am terminat grijile fata de cei ce platesc taxe si se supun legilor, astfel ca este imperios necesar sa ne preocupe aglomeratia de la bulau? CONSTRUITI puscarii noi, pentru ca faptele penale cresc in numar!!! Creati locuri de munca prin personalul din/de pe langa penitenciare. MIZERABILI si lujisti si uslistii Cand minte statul roman, cand spune ca n-are bani sa prinda infractorii sau cand zice ca n-are bani sa-i tina? Cu banii cu care platim timp de 4 ani diferenta de la 300 la 688 si personalul aferent: soferi, \"cabinetzi\", secretare etc, faceam cel putin o puscarie noua.

# Avocat - Popa Nicolae - Baroul Tulcea date 19 December 2013 20:55 0

Domnilor,concursul de legi a intervenit atuni cand raporturile prodedurale sau/si procesuale de infiinatre a persoanei juridice obligatoriu trebuia aplicat.Astazi, prev.de art.39 din Legea nr.51/1995 cad sub incidenta unei legei generale (ex.art.28 si art.34 din Decretul - Lege nr.31/1954); neglijat art.14 Decret-Lege nr.90/28.02.1990 M.Of. nr.32 special promulgat pentru rezolvarea problemelor entitatii atunci imediat dupa Revolutia din 1989 se aplica dupa urmatoarele reguli : legea speciala (Decret90/1990) deroga de la legea generala fiind aplicat in cazul tipic domeniului special de reglementare (lex specialis derogant generali); obligatoriu, legea speciala se completa si cu legea generala in toate cazurile cand imprejurarile nereglementate in norma speciala trebuia aplicata (ex. art.28, art.33 si 34 din Decretul nr.31/1954) era si izvorul pentru prev.art.48 alin.2 si art.57 alin.2 neclare din Legea nr.51/1995. Nu este exclusa interpretarea analogica a altor norme clare si mai ample.

# Florin date 21 December 2013 07:34 0

Eu ma pis pe MCV-ul lor ! :P Va sfatuiesc sa faceti la fel, pentru ca nu-i decit o gogoritza; nici nu ne incurca , nici nu ne ajuta 8)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva