OBSEDAT DE SIIJ, IOHANNIS ISI CEARTA “PARLAMENTUL MEU” – Presedintele Klaus Iohannis fierbe ca Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie nu a fost desfiintata: “In domeniul justitiei si al statului de drept, agenda publica a fost ocupata de cateva aspecte importante, precum desfiintarea SIIJ si necesitatea unui cadru normativ care sa aseze sistemul judiciar pe baze solide. Acestea sunt obiective foarte importante, a caror indeplinire nu mai poate trena”
Vai de Romania: in timp ce PNL si USR-PLUS sunt intr-un scandal monstru si arunca tara in haos, presedintele Klaus Werner Iohannis (foto) s-a apucat sa certe “Parlamentul meu”. Un Parlament in care majoritatea este detinuta de partidele pe care chiar el insusi le-a sustinut, PNL si USR-PLUS, si care a dat actuala coalitie de guvernare pe care el insusi o sustine.
In plin razboi intre PNL si USR-PLUS, Klaus Iohannis a iesit miercuri seara, 1 septembrie 2021, pentru a adresa un mesaj cu ocazia inceperii noii sesiuni parlamentare, evident, citind de pe prompter. Pe langa indemnurile sterile ca partidele sa lucreze in folosul romanilor, Iohannis s-a apucat sa certe “Parlamentul meu” pentru ca nu a indeplinit promisiunile PNL si USR-PLUS. Iar printre respectivele obiective, la loc de cinste, se afla mai vechea obsesie a lui Iohannis privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ). O desfiintare prin care, asa cum se stie, se urmareste reinstaurarea controlului DNA asupra judecatorilor, astfel incat acestia sa poata fi din nou santajati si presati cu dosare fabricate astfel incat sa pronunte condamnarile dorite de parchetul anticoruptie.
In acest sens, in cuvantarea sustinuta de la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a ordonat desfiintarea SIIJ, precizand ca acesta este si ramane un obiectiv a carui indeplinire nu mai poate fi amanata. Tot la fel trebuie sa se intample si cu Legile Justitiei care trebuie iar modificate.
In rest, observam ca presedintele Klaus Iohannis a amintit in treacat despre cresterile de preturi care infioara romanii. A pretins in schimb ca in economie sunt semne promitatoare, in pofida sondajului dat publicitatii in urma cu cateva zile care arata ca 65% dintre romani cred ca tara se indreapta intr-o directie gresita (click aici pentru a citi).
Iata declaratia de presa a presedintelui Klaus Werner Iohannis:
“Buna seara!
Astazi incepe o noua sesiune parlamentara, intr-un context national si international complicat, marcat inca de efectele pandemiei de COVID-19, care este, din pacate, departe de a se fi incheiat.
Ultimele luni au dat romanilor si motive de optimism, pentru ca incepem sa vedem ca vaccinarea ofera protectie impotriva imbolnavirii si faciliteaza reintoarcerea la normalitate.
Au fost luni in care oamenii au calatorit mai usor si au putut sa isi petreaca vacantele in conditii aproape normale.
Un procent cat mai ridicat de vaccinare a populatiei este esential pentru a putea spera in continuare la o imbunatatire a situatiei din punct de vedere epidemiologic.
Vedem cum varianta Delta, mult mai contagioasa, duce la o accelerare a ratei de infectare, inclusiv in tara noastra. Un context dificil, care insa poate fi si o buna oportunitate pentru clasa politica de a demonstra ca are maturitatea, vointa si responsabilitatea de a garanta siguranta si prosperitatea romanilor.
Increderea oamenilor in Legislativ nu este la cele mai inalte cote, o problema cronica, acutizata de-a lungul anilor pe fondul discrepantei dintre promisiunile asumate de politicieni in campaniile electorale si rezultatele lor la final de mandat. Tocmai de aceea, reintoarcerea la agenda cetateanului va trebui sa reprezinte linia directoare a activitatii parlamentare in sesiunea care a debutat astazi.
Un Parlament cu un nivel scazut de credibilitate afecteaza insasi constructia democratica a tarii, in timp ce un Parlament mult mai activ, mai responsabil si mai orientat catre actul legiferarii ar fi cu totul altfel perceput de catre cetateni.
In ciuda provocarilor legate de pandemia de COVID-19, anul acesta si anii urmatori sunt ani de constructie. De aceea este nevoie ca agenda legislativa sa fie permanent adaptata nu doar programelor electorale, dar mai ales la nevoile reale ale cetatenilor.
Sunt, asadar, multe restante care isi asteapta rezolvarea, multe reforme legislative care inca nu au fost demarate. Parlamentarii au datoria de a pune in aplicare ce au promis. Atentie – nu le cer sa vorbeasca despre asta, ci le cer rezultate. De vorbit este usor, insa oamenii s-au saturat de discursuri sterile, de vesnicele promisiuni neonorate. Vor sa vada mai putin scandal si mai multa cooperare. Nu ii intereseaza cine striga mai tare sau cine critica mai eficient.
Fac pe aceasta cale un apel catre toate partidele, atat cele din Coalitia de guvernare, cat si cele din opozitie, sa priveasca spre viitor si sa le arate romanilor ca ii respecta prin actiunile lor.
Simpla retorica nu isi are rostul. In contextul pandemiei, sunt constient ca ritmul reformelor nu este mereu cel asteptat, dar sunt multe subiecte importante, fundamentale pentru viitorul Romaniei, al caror succes va fi foarte greu de atins fara dialog si cooperare.
Fie ca vorbim de punerea in practica, printr-un nou cadru normativ, a Proiectului 'Romania Educata', de revizuirea indelung asteptata a legilor justitiei, de pregatirea viitorului buget, toate necesita implicare, dialog si coordonare.
In domeniul justitiei si al statului de drept, agenda publica a fost ocupata de cateva aspecte importante, precum desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie si necesitatea unui cadru normativ care sa aseze sistemul judiciar pe baze solide.
Acestea sunt si raman obiective foarte importante, a caror indeplinire nu mai poate trena.
Am cerut constant Parlamentului un act de legiferare exercitat cu responsabilitate atat fata de cetateni, cat si fata de Constitutie. Prin votul dat in anul 2020, cetatenii s-au exprimat fara echivoc pentru repunerea Parlamentului si a autoritatii acestuia pe o directie clara, creand premisele unor reforme mult asteptate in diverse domenii cu impact asupra vietii cetatenilor.
Obiectivele ambitioase anuntate in campania electorala, precum si cele stabilite de Coalitie trebuie sa ramana reperele activitatii Parlamentului si ale guvernarii, iar realizarea acestora este supusa unei evaluari permanente din partea romanilor.
In economie sunt semne promitatoare si, inca de anul trecut, au fost regandite mecanismele care sa faca posibila o crestere sanatoasa, ancorata in primul rand in investitii.
Suntem in mod cert pe directia corecta, dar nu este suficient sa ne raportam doar la cifre, la statistici. Este nevoie de mai multa empatie, de mai multa implicare si de rezultate concrete pentru oameni.
Cresterea de preturi exista, este reala si afecteaza multi romani. Pentru ei, trebuie pregatite solutii si aici cred ca este sarcina in primul rand a Guvernului, a ministrilor si a autoritatilor locale sa transforme in beneficii pentru cetateni cifrele din statistici – care, repet, sunt bune si arata o directie corecta. Mai multe investitii, in special in sanatate si infrastructura, mai multe locuri de munca, incurajarea afacerilor, absorbtia de fonduri europene, protejarea veniturilor - acestea sunt coordonatele de la care guvernantii nu trebuie sa se indeparteze.
Perioada luptelor electorale s-a incheiat, guvernarea nu este despre competitia dintre un partid sau altul, nu este despre competitiile din interiorul partidelor sau cele dintre un lider sau altul.
Guvernarea si legiferarea sunt despre a face politici publice pentru romani. Niciunul dintre partidele de la guvernare nu trebuie sa uite acest lucru. Niciun lider politic nu trebuie sa uite ca puterea se exercita pentru romani, nu pentru vreun interes vremelnic de partid.
Dincolo de viziunile diferite, firesti, asupra unui proiect sau altul, este fundamental ca toate partidele din arcul guvernamental sa dea dovada de maturitate si responsabilitate si sa ajunga la un numitor comun atunci cand miza este de o importanta capitala pentru romani.
De aceea, imi doresc sa vad de la partidele aflate la guvernare un bun exemplu de eficienta, de dialog si de democratie. Si cand spun democratie, ma refer si la un mod democratic de functionare in primul rand in propriile formatiuni politice.
Alegerile interne din partide nu sunt despre a inlocui prin orice mijloace un lider cu un alt lider, ci sunt despre competitie de proiecte, despre dezbateri care sa conduca la modernizare, eficientizare si innoire, in asa fel incat rezultatul final sa fie atingerea unui nivel si mai bun de reprezentare a romanilor.
Stiu ca in coalitie exista multa dorinta de a guverna bine si multe intentii laudabile. O parte dintre rezultate se vad deja. insa mai sunt destule de invatat din ce nu a mers bine in ultimii ani. Inclusiv opozitia are multe de invatat si noi, cu totii, trebuie sa fim mai implicati sa livram rezultate si sa ducem la capat reformele pe care le-am promis.
Parlamentul creeaza o punte intre societate si legile tarii, de aceea premisele actuale pot conduce la acele reforme profunde de care tara noastra are nevoie.
Domeniile justitiei, educatiei, sanatatii, administratiei publice au nevoie sa fie asezate pe baze solide.
Cu puterea de care dispune prin Constitutie, responsabilitatea Parlamentului este una pe masura.
De aceea, in speranta unei sesiuni parlamentare cu reusite notabile, solicit intregii clase politice, tuturor membrilor Parlamentului si ai Executivului cumpatare, echilibru si deschidere la dialog!
Va multumesc si va doresc multa sanatate!”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# CARCOTAS 1 September 2021 19:28 +153
# DODI 1 September 2021 20:27 +88
# Mda , sceleratu` de la Cotroceni 1 September 2021 20:31 +57
# Oaie , ce rahat vrei 1 September 2021 20:37 +78
# Valter Cojman 1 September 2021 21:24 +85
# imun/teanu 2 September 2021 06:57 +138
# VIKY 2 September 2021 07:52 +97
# santinela 2 September 2021 08:03 +87
# ALI BABA-JOYANA'S 2 September 2021 08:17 +59
# VIKY 2 September 2021 11:34 +82