28 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ONG-URILE MAGISTRATILOR VOR SA DECIDA IN CSM - Vicepresedintele AMR, judecatorul Norel Popescu, cere: “Se impune introducerea in Constitutie a dreptului asociatiilor profesionale de a participa la lucrarile plenului si ale sectiilor Consiliului”. Popescu: “Raspunderea magistratului pentru fapte neintentionate creeaza o presiune in plus afectand independenta acestuia”

Scris de: G.T. | pdf | print

10 July 2013 15:43
Vizualizari: 3808

Judecatorul Norel Popescu (foto), presedinte al Tribunalului Mehedinti si vicepresedinte al AMR, considera ca reprezentantii asociatiilor profesionale ale judecatorilor si procurorilor ar trebui sa participe la lucrarile Plenului si ale Sectiilor CSM. Vicepresedintele Asociatiei Magistratilor din Romania sustine ca o asemenea prevedere ar trebui introdusa in noua Constitutie, fiind cat se poate de normale, in conditiile in care, asa cum se stie, AMR a sanctionat in nenumarate randuri derapajele din activitatea CSM: “Este stiut rolul Asociatiei Magistratilor din Romania in sanctionarea derapajelor intervenite in activitatea Consiliului Superior al Magistraturii si, ca atare, se impune introducerea in Constitutie a dreptului asociatiilor profesionale, nationale, de larga reprezentativitate ale judecatorilor si procurorilor, de a participa, prin reprezentanti desemnati, la lucrarile plenului si ale sectiilor Consiliului Superior al Magistraturii cu drept de vot consultativ”.


Norel Popescu: “Sa se constituie un Consiliu Superior al Magistraturii al judecatorilor si un altul al procurorilor care sa-si asume separat gestionarea carierelor profesionale ale acestora”

In ceea ce priveste Consiliul Superior al Magistraturii, Norel Popescu a precizat, intr-un interviu acordat magistrati.ro, ca sistemul judiciar ar avea de castigat daca ar exista un CSM al judecatorilor si un CSM al procurorilor: “Apreciez ca este in folosul sistemului judiciar sa se constituie un Consiliu Superior al Magistraturii al judecatorilor si un altul al procurorilor care sa-si asume separat gestionarea carierelor profesionale ale acestora. Sunt pentru consolidarea statutului procurorului prin inlaturarea dependentei de politic, intarirea independentei procurorului prin inlaturarea subordonarii ierarhice avand ca efect imediat cresterea increderii in impartialitatea acestora atat la nivelul cetateanului, cat si in interiorul sistemului. Nu trebuie uitata insa diferenta ce exista intre rolul si statutul judecatorului si rolul si statutul procurorului in cadrul procesului, din aceasta perspectiva constituirea a doua Consilii impunandu-se cu necesitate. Mentionez ca o astfel de organizare exista, spre exemplu, in Spania, dovedindu-se ca fiind o forma de organizare eficienta.

Totusi in conditiile pastrarii a doua sectii care sa gestioneze cariera profesionala a judecatorilor si a procurorilor trebuie asigurata la nivelul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii majoritatea in luarea deciziilor prin intermediul judecatorilor, altfel s-ar ajunge la aparenta gestionarii de judecatori a puterii judecatoresti, in realitate aceasta aflandu-se la dispozitia unei majoritati ce ar putea afecta interesele justitiei in detrimentul cetateanului.

Ar fi de dorit ca plenul Consiliului Superior al Magistraturii sa aiba atributii doar de reprezentare, si nicidecum atributii care sa impieteze asupra activitatii judecatorului sau procurorului”.

Judecatorul Popescu: “Raspunderea materiala a judecatorului trebuie atrasa doar pentru erori materiale savarsite cu intentie, in urma unei condamnari penale, trebuind a fi inlaturata raspunderea pentru orice erori materiale savarsite din neglijenta, pentru acestea din urma fiind suficient de acoperitoare raspunderea disciplinara”

Pe de alta parte, judecatorul Norel Popescu a criticat prevedera privind raspunderea magistratilor pentru erorile judiciare comise din neglijenta. In opinia judecatorului, in acest fel se creeaza o presiune in plus asupra magistratilor, afectandu-se independenta acestora: “Raspunderea magistratului pentru fapte neintentionate creeaza o presiune in plus asupra activitatii magistratului afectand independenta acestuia in detrimentul justitiabilului, obligandu-l pe judecator sa judece sub spectrul raspunderii materiale in conditiile in care nu mai exista nicio alta norma constitutionala cu referire la o alta categorie de persoane care sa raspunda in modalitatea reglementata. In timp ce judecatorul este tinut sa raspunda material nicio alta putere nu constituie subiect al unei reglementari constitutionale echivalente. O multitudine de situatii in care condamnarile statului Roman la CEDO nu se datoreaza judecatorului (ex. nemodificarea deindata a unei dispozitii legale, nerespectarea unei hotarari judecatoresti, etc), ci reprezentantilor celorlalte puteri in stat, incalcarea CEDO prin aplicarea deciziilor Curtii Constitutionale toate finalizate cu prejudicierea partilor nu au fost sanctionate nici constitutional, nici printr-o alta lege organica.

Atata timp cat statul de drept functioneaza pe principiul egalitatii intre cele trei puteri, nu este normal ca formele de raspundere sa fie diferentiate discriminatoriu”.

Norel Popescu a precizat ca raspunderea materiala ar trebui sa priveasca doar erorile savarsite cu intentie, pentru cele din neglijenta fiind suficienta raspunderea disciplinara: “Prin urmare, cred ca raspunderea materiala a judecatorului trebuie atrasa doar pentru erori materiale savarsite cu intentie, in urma unei condamnari penale, trebuind a fi inlaturata raspunderea pentru orice erori materiale savarsite din neglijenta, pentru acestea din urma fiind suficient de acoperitoare raspunderea disciplinara. (…) Dintr-o alta perspectiva, conditiile in care isi desfasoara activitatea judecatorul roman reprezinta un element puternic ce inlatura raspunderea acestuia pentru fapte neintentionate, o vina importanta in acest proces avand-o executivul care nu asigura finantarea necesara pentru crearea unor conditii decente de munca care sa nu expuna judecatorul unor erori judiciare neintentionate”.

Comentarii

# ADEVARUL date 10 July 2013 16:07 -10

DE CE NU LE ACORDA CONSTITUTIA JUDECATORILOR DREPTUL DE A FI DEASUPRA LEGII CA SI PANA ACUM,SA ISI BATA JOC DE OAMENI EI,PROCURORII SI AVOCATII.GUNOAIELE DRACULUI,CU SISTEMUL VOSTRU DE JEGOSI UMILITI ROMANIA DE ATATA TIMP,IRESPONSABILILOR,PROFITORILOR CARE IN LOC SA FACETI ROMANIA FUNCTIONABILA II SUGETI SANGELE,NU SUNTETI DECAT NISTE VAMPIRI,NISTE ORDINARE SCURSURI ALE SOCIETATII BASISTE,PONTISTE,VOICULISTE.

# CI date 10 July 2013 17:28 -17

Propun ca în Constituţie să se prevadă expres că Viorica Costiniu va fi pe viaţă preşedinte AMR (asociaţie profesională cu 3 membri, toţi cu funcţie de conducere) şi să se consacre faptul că e cel mai deştept magistrat din Europa! Punct!

# Propunere pentru modificarea Constitutiei date 10 July 2013 21:55 +2

judecatorii  sa astepte a doua venire a Mantuitorului,la fel cum asteptam noi deciziile lor si in acest timp sa traiasca din mila oamenilor,nu sa fie platiti ca niste presedinti de tara,ca ei nu isi fac treaba pentru care sint platiti,sau daca i platim pentru aminari e vina noastra,sa fie din partea mea si procurorii ca judecatorii,daca mi se aproba amendamentul.

# VALI date 10 July 2013 18:31 +1

LA PROCURORI CAM TOATE SUNT INTENTIONATE. ASA CA SA NE LASE NEA nOREL, COCOTAT PE SCAUNEL...

# eco date 11 July 2013 00:24 +5

-Indiferent de natura activitatii cred ca fiecare dintre noi trebuie sa-si asume raspunderea propriilor fapte. -\'\'Raspunderea magistratului pentru fapte neintentionate creeaza o presiune in plus asupra activitatii magistratului\'\' :cry: - lucrez in mediu privat, si zi de zi sunt supus presiunii datorita obiectivelor pe care trebuie sa le realizez (si n-am murit!!!) - faptul ca executivul nu asigura cele mai bune conditii de lucru, nu trebuie sa reprezinte o scuza pentru neglijenta, sau uneori incompetenta unor magistrati.

# paula date 11 July 2013 07:18 -1

sa ne lase AMR si UNJR ! Nu e nevoie de politizarea pe fata a CSM Asta ar mai lipsi ! Cat priv rasp mat ,in nici un stat din lume nu e conditionata de prealabila rasp pen a magistratului.Ar fi si un nonsens,caci daca ai sav o infract care a generat pagube morale sau mat oricum se rasp in cadrul rasp penale ,in bz art 346 cpp In Italia asoc prof au infiintat un sistem de asig de rasp pt magistrati,pt malpraxis !La noi,fac politica la greu ! Nici pana in prez,magistr nu au rasp material,desi in Const e prevazuta rasp mat pt fapte sav cu rea-cred(adica intentie calificata) si grava neglijenta ! 

# ASOCIAŢIA VICTIMELOR MAGISTRAŢILOR DIN ROMÂNIA(A.V.M.R.) date 11 July 2013 07:29 -5

ONG - urile MAGISTRAŢILOR = ONG - urile INFRACTORILOR. Preşedinte A.V.M.R., av. Neagu Rodica, tel.0743242121.

# ASOCIAŢIA VICTIMELOR MAGISTRAŢILOR DIN ROMÂNIA(A.V.M.R.) date 11 July 2013 07:31 -4

ONG - urile MAGISTRAŢILOR = ONG - urile INFRACTORILOR. Preşedinte A.V.M.R., av. Neagu Rodica, tel.0743242121.

# BTS date 11 July 2013 08:34 +3

Dar cand faptele sunt savarsite din prostie si incompetenta crasa,atunci ce raspundere este atrasa?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva