24 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

OUG PE MOTIVARI DUPA DECIZIA CCR – Avocatul Toni Neacsu cere ordonanta de urgenta dupa decizia CCR privind motivarea hotararilor penale la pronuntare: „Blocaj iminent in instante... Guvernul trebuie sa-si asume riscul politic, sa reglementeze urgent, prin OUG... Ar insemna incalcarea spiritului referendumului pe justitie din 2019. Cei ce l-au sprijinit iar acum sunt la guvernare vor trebui sa recunoasca: a fost doar un calcul politic de moment, cinic si populist, bun doar de prostit electoratul”

Scris de: V.B. | pdf | print

9 April 2021 14:52
Vizualizari: 6986

Decizia de miercuri, 7 aprilie 2021, prin care Curtea Constitutionala obliga judecatorii sa-si motiveze hotararile penale in momentul pronuntarii va crea un imens haos in instante, singura sansa pentru deblocarea situatiei ramanand stabilirea rapida, prin ordonanta de urgenta, a regulilor privind motivarile.



Este apelul lansat catre Guvern vineri, 9 aprilie 2021, de catre avocatul Adrian Toni Neacsu (foto), acesta evidentiind astfel ipocrizia regimului PNL-Iohannis.

Mai exact, maestrul Neacsu se refera la referendumul pe justitie pe care presedintele Klaus Iohannis l-a convocat in 2019, referendum unde participantii au votat pentru interzicerea legiferarii prin ordonanta de urgenta „in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare”. Chiar daca o OUG care sa deblocheze situatia din instante dupa decizia CCR legata de motivari nu ar afecta litera referendumului (a se vedea citatul de mai sus), o asemenea ordonanta ar incalca totusi spiritul a ceea ce lumea a votat in 2019, explica Toni Neacsu. Si astfel se dovedeste inca o data caracterul pur populist al referendumului de acum doi ani, conchide maestrul Neacsu.


Prezentam postarea de pe Facebook a avocatului Toni Neacsu:


Se poate sau nu da ordonanta de urgenta pentru modificarea codului de procedura penala?

Referendumul pe justitie din 2019 (una din marile gafe ale populismului politic de la noi) a avut ca a doua intrebare urmatoarea:

'Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare si cu extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala?'

Sunt deci interzise OUG-urile in materia infractiunilor, in materia pedepselor si in materia organizarii judiciare.

Strict formal, interdictia priveste Codul penal (acesta stabileste infractiunile si pedepsele) si organizarea judiciara, atat a instantelor cat si a parchetelor, adica Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara.

Codul de procedura penala nu tine (stricto sensu) de organizarea judiciara si cu atat mai putin de infractiuni si pedepse, stabileste doar reguli formale pentru modalitatea in care se solutioneaza dosarele penale.

Riguros vorbind deci, litera referendumului nu este incalcata daca se da OUG in materia codului de procedura penala.

Mai mult, o eventuala neconstitutionalitate nu va putea fi constatata decat de CCR si doar daca va fi sesizata, ea producand efecte doar dupa ce CCR o va constata si doar de la acel moment incolo.

Avand in vedere blocajul iminent care va fi produs in instante o data cu publicarea deciziei CCR pe motivarea hotararilor judecatoresti, cred ca Guvernul trebuie sa-si asume riscul politic si sa reglementeze urgent, prin OUG, in domeniul codului de procedura penala, stabilind macar provizoriu regulile pe care judecatorii vor trebui sa le urmeze pentru pronuntarea si motivarea hotararilor judecatoresti.

Desigur, aceasta ar insemna incalcarea spiritului acestui referendum, iar cei care l-au sprijinit iar acum se afla la guvernare vor trebui sa recunoasca ca acesta a fost doar rezultatul unui calcul politic de moment, cinic si populist, bun doar de prostit electoratul.

Comentarii

# LUCICĂ date 9 April 2021 19:59 +19

Blocajul este asigurat și imposibil de deblocat în pe baza legilor actuale . Nu pot pune în aplicare decizia CCR prin emiterea unei OUG pentru că ar fi și aceasta neconstituțională. Pe cei care ne conduc asăzi nu i-a interesat soarta tuturor românilor. Visul lor suprem și scopul determinant a fost condamnarea lui Dragnea , preluarea puterii și folosirea acesteia în scupuri străine românilor. Președintele și Guvernul să demisioneze pentru că au făcut referendum prin care s-a interzis modificarea legilor justiției prin OUG, blocând, în situația actuală, instanțele penale.

# Gyuse Bogdan date 10 April 2021 10:14 +7

Nu prin OG! Parlamentul sa modifice in regim de urgenta Cod proc. pen. si sa-l puna in acord cu taote deciziile CCR, nu doar cu aceasta decizie. Pentru ca altfel judecatorii nu vor da curs acestei decizii. De ex: jud Ene Laura Elena refuza sa puna in aplicare Decizia 236/2020, astfel acest jud ameninta si constrange martorii sa dea declaratie. Desi recuzata jud Bogdan Gavrila, ce a judecat de 2 ori aceeasi speta dar pe motivari diferite, a respins cererea de recuzare folosindu-se ca justificare de vechile art din Cod proc. pen., cele declarate de CCR ca fiind neconstitutionale. Deci, Deciziile CCR sunt facutative pentru judecatori! Deciziile CCR sunt blocate de judecatori pentruc a ei au interes sa paradeasca, sa corupa actul de justitie in interes propriu sau in interesul grupului de securici de care sunt apartinatori. Cetateanul nu conteaza!

# Rusu date 11 April 2021 08:14 +7

Nu prin OUG ci printr-o lege trebuie operate urgent modificări ale Codului de procedură penală, altfel, va interveni un blocaj total în instanțe. De asemenea, CSM va trebui să ia urgent măsuri de deblocare a posturilor de judecători și de completare a statului de funcții la toate instanțele din România.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.01.2025 – DNA are nevoie de 26 de sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva