PALATUL DE JUSTITIE - Dupa 105 ani de la lansare a reaparut Revista de informare si cultura juridica “Palatul de Justitie”. UJR promite 24 de pagini de cunoastere pentru imbogatirea sufletului si a mintii cu autori de top
Cu ocazia sarbatoririi Zilei Justitiei, organizata de Uniunea Juristilor din Romania (UJR) joi, 1 iulie 2021, a fost relansata Revista de informare si cultura juridica “Palatul de Justitie”, editata de UJR si de Societatea Academica “Titu Maiorescu”. Vorbim despre Revista “Palatul de justitie”, fondata in 1916 si retiparita dupa Revolutie de regretatul Ministru al justitiei, Gavril Iosif Chiuzbaian care astazi, gratie eforturilor UJR, revine pe piata publicatiilor de elita din Romania, nu numai prin lectura incitanta propusa de personalitatile care semneaza in paginile revistei sau prin grafica inspirata, ci si prin calitatea tiparului.
Paginile revistei sunt deschise de presedintele Uniunii Juristilor din Romania prof. univ. dr. av. Ioan Chelaru cu ZIDUL... CULTURII JURIDICE (I) sau „FIDES ENIM SCIENTIA JUSTUM”* care provoaca autorii acestui prim numar al revistei la dezbaterea unei teme generoase: “Dreptul si cultura”.
In paginile revistei, raspund, rand pe rand, provocarii lansate, academicienii Ioan-Aurel Pop, presedintele Academiei Romane cu “Dreptul romanesc si latinitatea” si Razvan Theodorescu, vicepresedinte al Academiei Romane, cu “Pornind de la un manual de legi”, fostul ministru al justitiei, prof. univ. dr. av. Valeriu Stoica cu eseul “Slujitorul echitatii” si profesorii emeriti, membri corespondenti ai Academiei Romane, Andrei Marga cu “De la legalitate, la legitimare” si Liviu Pop, cu “Unele ganduri despre libertate, dreptate si justitie in vremurile in care traim”.
Daca autorii amintiti fac apel la istoria dreptului romanesc, motivandu-ne intr-o constructie solida si demna a dreptului zilelor noastre, prof. univ. dr. Bogdan Ciuca, vicepresedintele Academiei Juridice din Romania cu eseul “Teoria pendulului, intre fast-justice si elegantia juris” si cunoscutul avocat Florin Tuca cu “Dreptul si cultura, ei doi s-o umbrela” descriu cu umor un prezent dureros. “Despre Justitia noastra cea de toate zilele” vazuta prin ochii absolventilor de la “Drept”, scrie de aceasta data cu resemnare si Nicolae Cirstea, presedintele Grupului Editorial “Universul Juridic” Conf. univ. dr. Gheorghe Gheorghiu, redactorul sef al publicatiei, aduce in dezbatere “Comunicarea publica a operelor juridice”, esentiala in creionarea prezentului juridic. Si daca ne gandim la viitor pentru inceput pornim de la certitudini si drepturi ce nu ne pot fi luate: “Dreptul de a fi nefericit in minunata lume noua”, dupa cum ne aminteste conf. univ. dr. Lavinia Tec.
Oprindu-se din lectura cartii “Vietile secrete ale creierului” a lui David Eagleman, directorul fondator al publicatiilor “Dreptul”, prof.univ.dr.h.c. Ovidiu Predescu lanseaza o noua provocare a viitorului: “Neurostiintele si Dreptul”.
Viitorul nu poate fi inteles fara a lectura eseul prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan “Nasterea, justitia si statul de drept”.
Ar mai fi de spus ca acest numar exceptional al revistei “Palatul de justitie” beneficiaza si de o grafica pe masura, realizata de artistii plastici: Florian Doru Crihana si Ovidiu Iovanel, despre care puteti citi in paginile revistei. Daca Ovidiu Iovanel redeseneaza in acuarela frontispiciul revistei, Florian Doru Crihana ne cucereste prin subtilitatea umorului operelor sale.
Si daca ar fi sa concluzionam, “Palatul de justitie”, este azi dupa 105 ani de la lansare un univers de cunoastere, in doar 24 de pagini. Merita cautat, citit si privit! Pentru imbogatirea sufletului si a mintii!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Ioan Barbatei 6 July 2021 08:15 0