1 September 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Plenul CSM a votat: toti magistratii trebuie sa detina ORNISS, desi unii membrii CSM au sustinut contrariul, aratand ca un document clasificat nu poate fi proba decat dupa declasificarea sa! Urmeaza o nebunie intreaga la instante si parchete!

Scris de: Adina A.STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

21 December 2011 15:43
Vizualizari: 9788

 

In sedinta de plen din 20.12.2011 a Consiliului Superior al Magistraturii a fost pus in discutie un subiect extrem de interesant, dar si foarte important pentru eficientizarea activitatii instantelor si parchetelor. Este vorba despre certificatul ORNISS si daca magistratii – procurori si judecatori – au nevoie de acest certificat pentru a putea avea acces la probele clasificate de la dosare. Unii dintre membrii CSM au luat pozitie, argumentand ca magistratii nu au de ce sa solicite ORNISS, pentru ca atunci cand intrumenteaza un dosar, probele sunt publice, ca trebuie ca inculpatii si avocatii acestora sa aiba habar de ele, deci nu pot fi clasificate, iar magistratul – procuror sau judecator – nu are cum sa realizeze un rechizitoriu sau sa judece si sa decida intr-o cauza atunci cand e vorba de documente clasificate, intrucat clasificarea ar presupune ca ele sa nu fie cunoscute de nimeni inafara celor care au dreptul si obligatia de a lucra cu astfel de documente. Altii au sustinut ca orice document trimis la instanta ar trebui declasificat, altfel nu poate constitui proba!


In esenta, mai multi membri CSM au sustinut ca este o prostie sa se ceara pentru fiecare magistrat certificat ORNISS. Cu toate acestea, cand a fost sa se voteze, rezultatul a fost ca magistratii trebuie sa detina certificat ORNISS. Va dati seama ca, de acum incolo, si asta va fi o problema in parchete sau instante! Si ca adevarul, viata si libertatea depind de accesul partilor la probe.

Aceasta problema a fost analizata, inainte de a intra pe ordine a de zi a plenului, in sedinta Comisiei nr.1, condusa de judecatorul Alexandru Serban, din 14.10.2011, la care au participat ca invitati Georgica Nita- adjunctul Oficiului pentru Supravegherea Secretelor de Stat – SRI si Mihai Vasilescu de la Oficiul Registrului National al informatiilor Secretelor de Stat. In cadrul comisiei s-a disecat si punctul de vedere al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a Curtii de Apel Bucuresti referitoare la dificultatile intampinate in materia gestionarii, arhivarii si manipularii informatiilor clasificate. Cele doua institutii au lansat ideea propunerii de lege ferenda in aceasta materie. In urma dezbaterii din cadrul comisiei conduse de judecatorul Serban au fost mai multe opinii, printre care si aceea ca ”realizarea unei politici unitare la nvelul instantelor judecatoresti excede competentelor CSM, competenta revenind Ministerului Justitiei. Altii au fost de parere ca CSM are acest drept, facandu-se trimitere la Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti. Unii membri au considerat ca pentru a avea acces la informatiile clasificate, judecatorii sunt supusi normelor legale comune de verificare si detinere a certificatelor de securitate ori a autorizarii de acces, dupa caz, altii au sustinut ca ”toti judecatorii sa detina astfel de certificate”. Discutii aprinse pe aceasta tema au fost formulate si in plenul CSM. Pana la urma, s-a votat ca toti magistratii sa aiba ORNISS. Numai ca, in practica, e clar ca nu toti vor primi acest certificat, din varii motive. Si atunci, daca le va pica de judecat un caz cu materiale ”clasificate” in anexa, e clar ca dosarul va fi dat spre judecare altui complet. Poate chiar unul „cu dedicatie”... Asta va duce la un timp mai lung al procesului in astfel de dosare. La parchete, in schimb, dosare de acest gen vor ajunge doar in mainile unor procurori care, evident, vor avea ORNISS. Hotararea plenului CSM este aplicabila de la data la care a fost luata, adica din 20 decembrie 2011.

* Cititi aici minuta Comisiei nr.1 a CSM pe tema ORNISS pentru magistrati

Comentarii

# DOREL date 21 December 2011 17:23 +8

Nu e cumva o metoda "oblica" de a-i face pe toti magistratii supusii serviciilor, mai rau ca inainte de '89, cand nici macar atunci nu erau toti obligati sa aiba acces la documente secrete ? Intreb si eu, nu dau cu paru ' ...

# eu date 21 December 2011 20:11 +4

"Dorel" are dreptate. Trebuie totusi sa spunem ca CSM nu a hotarat ca toti magistratii trebuie sa detina ORNISS asa cum scrie in titlul articolului. CSM nu a facut altceva decat sa se conformeze la o lege proasta deja existenta in sensul ca a stabilit ca, pentru a avea acces la informatii clasificate judecatorii trebuie sa aiba ORNISS (lucru corect in raport cu legea informatiilor clasificate) si ATENTIE - aceste certificat este obtinut numai de magistratii care il doresc

# 1984 date 21 December 2011 20:56 +6

bine si ala cu ornisul lui nu e omul executivului, nu se conformeaza ierarhiei care administreaza secretul ? ce fel de juzi sunt astia cu juraminte pe la mama dracului ? n-am scapat de securitate si iar vor scrie angajamente ca pazesc secretul. iar cu aia care nu stiu secretul ce facem ? ne intoarcem la circul totalitar. plus securime printre juzi, dosare facute juzilor.

# Blaireau date 21 December 2011 21:30 +7

Ca sa obtin certificatul, trebuie sa-l solicit, iar eu nu doresc aceasta. Care este temeiul legal pentru a ma obliga in acest sens, daca legea nu prevede o asemenea obligatie ? Pe de alta parte, cunosc situatii in care, prevalandu-se de faptul ca nu au certificat, unii judecatori au scapat foarte lesne de la a intra in dosare mai "delicate", ceea ce iar nu este in regula, fara a mai vorbi de darea peste cap a repartizarii aleatorii in astfel de cazuri. Toata aiureala porneste de la legea tembela in materie, lege care, in mod evident, trebuie amendata si pusa in acord cu realitatea si normalitatea, adica sa nu mai fie construita dupa principii securistice de doi bani. Un magistrat este un magistrat, nu un oarecare de pe strada, el are reprezentarea precisa si exacta a dimensiunii problemelor si, a nu se uita,el este supus dispozitiunilor procedurale privind secretul profesional.

# turi date 22 December 2011 12:51 0

certificatele astea sunt doar pentru acces la informaţii secrete de stat. Oricum procurorii le au demult. Problema e la instanţe pentru că n-avea cine să-i verifice după desfiinţarea SIPA

# Dan date 22 December 2011 13:14 -1

Da o talanga de gat nu le atarna la magistratii astia? Ah, am uitat...si un butoias cu rom.

# reconstituire fara cerere depusa date 22 December 2011 18:13 -1

reconstituire fara cerere depusa in termen la Satu Mare. Imi comunica cineva hotararea ? O tot astept sa fie postata.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.08.2024 – Cami si-a tras patalama de la un ONG dintr-un mall (Galerie foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva