POPORUL POATE OPRI MONSTRUOZITATEA – Romanii trebuie sa ia cu asalt deputatii, cerandu-le sa respinga proiectul legii de aprobare a OUG 68/2021 privind certificatul verde. Avocata Elena Radu: „N-asteptati atacarea legii la CCR!... Duceti-va la birourile de circumscriptie ale deputatilor si depuneti cereri scrise, solicitandu-le sa nu voteze legea!” Senatul a introdus un amendament criminal, ce-i permite Guvernului sa calce-n picioare drepturile si libertatile nevaccinatilor printr-o simpla HG
Daca nu vor ca regimul Iohannis sa-i calce-n picioare sub pretextul pandemiei, romanii au datoria de a se mobiliza masiv si de a-i asalta pe deputati cu cereri de respingere a proiectului legii de aprobare a Ordonantei de urgenta nr. 68/2021 privind certificatul verde.
Apelul a fost lansat vineri, 8 octombrie 2021, de catre avocata Elena Radu (foto), la doua zile dupa ce Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputatilor a avizat negativ initiativa legislativa (vezi facsimil). Din pacate, acest aviz negativ este doar o victorie de etapa. Amintim ca in 22 septembrie 2021 Senatul a aprobat proiectul prin care vor fi incalcate drepturile si libertatile romanilor nevaccinati, in numele certificatului digital pe care ni-l impune Uniunea Europeana. Si nu doar atat: adevarata monstruozitate consta in faptul ca forma trecuta prin Senat permite ca batjocorirea drepturilor si libertatilor sa poata fi facuta printr-o simpla hotarare de Guvern (click aici pentru a citi). Deci nu prin lege, asa cum impune art. 53 din Constitutie, intarit de Decizia CCR 157/2020.
Din fericire, mai exista o speranta pentru oprirea infamului proiect de lege – si anume: Camera Deputatilor. Acolo, este nevoie de cel putin 166 voturi „impotriva” si abtineri pentru ca proiectul sa pice.
Comisiile de sanatate si aparare ale Camerei Deputatilor ar fi trebuit sa intocmeasca raportul asupra proiectului de lege inca de marti, 5 octombrie 2021, insa programul a fost dat peste cap de motiunea de cenzura votata in aceeasi zi. De aceea, romanii inca au timp sa le trimita masiv cereri deputatilor in sensul respingerii infamei initiative legislative.
Acesta este si indemnul avocatei Elena Radu catre poporul roman: sa nu lase ca legea sa fie votata definitiv de Parlament. Desigur ca mai exista speranta desfiintarii ei de catre Curtea Constitutionala a Romaniei, dar acolo mecanismul este destul de complicat, fiind extrem de restransa categoria de persoane care o pot ataca direct la CCR inainte de promulgare. In rest, oamenii obisnuiti o pot ataca abia dupa ce va intra in vigoare, in cadrul unor procese de contestare a unor amenzi primite in baza legii.
Iata explicatiile Elenei Radu postate pe Facebook:
„Observ din comentarii ca nu intelegeti anumite aspecte.
Atacarea legii la CCR (art 146 din Constitutie reglementeaza asta).
O sa va explic de ce nu este o solutie, pentru ca nu sta in puterea noastra sa fie analizata rapid o asemenea cerere adresata CCR.
Deci cum ajunge cetateanul in fata CCR?
Intai trebuie sa existe legea.
Dupa aceea trebuie sa se aplice.
Cand se aplica, trebuie sa il afecteze pe cetateanul care vrea sa sesizeze CCR. Insa nu poate face sesizarea direct.
Trebuie intai sa atace un act prin care s-a aplicat legea si care l-a afectat (hotarare de Guvern, ordin ministru, proces verbal de aplicare amenda).
Face actiunea in anularea actului care l-a afectat si invoca si neconstitutionalitatea unui text de lege, o depune in instanta.
De multe ori, nu prea poti sa ataci toata legea (sunt putine motive pentru care o poti ataca pe toata si numai daca nu s-au respectat anumite proceduri). Asa ca poti sa ataci numai articolul ala din Lege care ti s-a aplicat tie.
Asteapta cateva luni pana cand instanta stabileste termenul de judecata.
La primul termen de judecata in instanta, in cel mai bun caz, se judeca cererea de de sesizare a CCR cu exceptia de neconstitutionalitate. Daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege, instanta de judecata sesizeaza CCR cu exceptia ta (adica trimite cererea ta in care ai invocat criticile de neconstitutionalitate – de ce art ala incalca Constitutia si ce art din Constitutie incalca – catre CCR).
Dupa ce se pronunta, instanta de judecata trebuie sa motiveze hotararea
Dupa aceea, face dosarul pachet si il trimite la CCR.
Uite asa au trecut cel putin 3-6 luni de cand ai depus cerere in instanta si pana a ajuns dosarul la CCR.
De cand se inregistreaza dosarul tau la CCR, iti stabileste CCR termen peste vreo 2 ani ca sa iti judece cererea.
Drept urmare, o sa analizeze CCR daca ai dreptate dupa vreo 2 ani si jumatate.
Pe legea nr. 55/2020, am reusit cu o petitie semnata de 6.700 persoane sa stabileasca CCR termene mai devreme, intr - un numar de vreo 10-15 dosare, in luna iunie.
Am invocat niste prevederi care se refera la situatii extraordinare, insa nu stiu daca ar face la fel daca am depune o noua petitie.
Chiar si asa, termenul nu s-ar stabili mai devreme de vreo 3 luni (+cele 3-6 luni in fata instantei de judecata, ar insemna cel mai devreme peste 6-9 luni).
Asa ca nu este o solutie sa stati si sa asteptati ca se ataca legea la CCR. Cel mai bine este sa nu se adopte o astfel de lege si ar trebui sa faceti ceva ca sa o stopati.
(Duceti-va cu sutele, miile, la sediile birourilor de circumscriptie ale Deputatilor si depuneti cereri scrise prin care le solicitati sa nu voteze legea.
Chiar daca este deputatul plecat, la birou ar trebui sa fie cineva ca sa inregistreze cererea.
Vinerea au program de circumscriptie si teoretic ar trebui sa fie la birou.
NU e, faceti coada si asteptati pana o binevoi cineva sa isi mute fizicul la birou ca sa va inregistreze cererea.
Vedeti ca USR zice ca puteti sa va duceti la Parlament si sa inregistrati cererea acolo, la grupul lor parlamentar.
Puteti sa inregistrati pentru toate grupurile parlamentare cereri).
Varianta mai rapida de sesizare si solutionare a CCR, dar care nu depinde de noi:
Dupa ce adopta Parlamentul legea, dar inainte de a se promulga de presedinte se poate invoca obiectia de neconstitutionalitate a ei de catre: Presedintelui Romaniei, unul dintre presedintii celor doua Camere, Guvern, Inalta Curti de Casatie si Justitie, Avocatul Poporului, un numar de cel putin 50 de deputati sau de cel putin 25 de senatori.
Dupa ce se promulga legea si e aplicabila, putem sa o atacam noi (si va arati mai sus cam cat dureaza) sau poate fi atacata de avocatul Poporului.
Acum: cati credeti ca vor ataca legea dintre cei enumerati anterior?
Mai mult, chiar daca o ataca si CCR nu considera ca sunt intemeiate criticile de neconstitutionalitate si are o alta viziune, cel care a atacat deja nu prea mai ataca si a doua oara, chiar daca gaseste alte critici de neconstitutionalitate.
Asa ca nu mai asteptati nimic (ca 9 luni e deja tarziu cat stai pana zice CCR ca e neconstitutionala.
TOTUL depinde de voi, daca faceti ceva ca sa stopati legiferarea adeverintei verzi”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Rita 8 October 2021 14:14 +47
# Antisistem 8 October 2021 15:02 +21
# xyz 8 October 2021 17:16 +9
# Pai daca o luam cronologic, trebuie phutati senatorii ! 8 October 2021 17:41 +45
# maxtor 8 October 2021 17:41 +13
# Mefisto 8 October 2021 19:19 +35
# Deputatii de la AUR , PSD si minoritati (alta decat hunii) 8 October 2021 20:51 +15
# di ana sosoaca 8 October 2021 21:47 +59
# Cetățeanul 9 October 2021 08:07 +45
# Matei 9 October 2021 10:24 +10
# Victor Butnariuc 9 October 2021 12:21 +8
# di ana sosoaca 9 October 2021 20:08 +5
# Gilu 10 October 2021 11:08 +3
# di ana sosoaca 10 October 2021 15:52 +5
# Neanae 11 October 2021 00:11 +5