28 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PRETENTII EXAGERATE - CSM cere MJ modificarea unor articole din Legea 303/2004 privind promovarea la Inalta Curte si la evaluarea psihiatrica a magistratilor. CSM-isti vor eliminarea probei scrise si sanctionarea magistratilor care refuza expertizarea psihiatrica. Evaluarea integritatii se vrea lasata la mana Inspectiei Judiciare

Scris de: Ramona LICA | pdf | print

23 October 2012 14:31
Vizualizari: 4366

 

Plenul CSM, prezidat de sefele Alina Ghica si Oana Haineala (foto) a analizat in sedinta din 23 octombrie 2012, anumite lacune ale Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, si a decis sa sesizeze Ministerul Justitiei in vederea initierii si promovarii unui proiect de act normativ care sa fie inaintat Parlamentului Romaniei. Cu prilejul concursului de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, aplicarea legii in acest sens a dovedit, in opinia CSM, o serie de „goluri”, cum ar fi: „concursul a ocupat o perioada foarte mare de timp (peste 6 luni), costul financiar ridicat coroborat cu eficienta scazuta a procedurii (au promovat doar doi candidati, raportat la cele 26 de posturi vacante de judecator la ICCJ), numarul foarte mare de persoane implicate in organizarea concursului etc”.


 

Termenul prevazut pentru concurs sa fie de 40 de zile

Modificarile legislative pe care CSM ar dori sa le faca la prezenta lege sunt: „reducerea la 40 de zile a termenului prevazut de art. 52 alin. (2) din lege, in vederea asigurarii unei mai mari celeritati in desfasurarea procedurii de promovare in functia de judecator la ICCJ, abrogarea textelor de lege care prevad participarea la comisii a persoanelor care nu fac parte din sistemul judiciar, care nu au atributii in formarea magistratilor etc”. Totodata, s-a mai propus ca toate cele trei probe existente in actuala procedura sa aiba o pondere in punctajul final, - inclusiv, deci, interviul – pe care il vor obtine candidatii in cadrul concursului, iar fiecare dintre acestea sa fie eliminatorie prin punctajul minim obligatoriu.

Integritatea judecatorilor sa depinda de Inspectia CSM

O propunere interesanta, dar fara relevanta, a fost si in privinta evaluarii integritatii candidatilor, in conditiile in care, pana in prezent, nu a existat nici un magistrat, cel putin din grupul CSM-istilor, care s-a dovedit a nu fi integru, toti au fost „albiti” de Inspectia CSM. Cu alte cuvinte, CSM ar dori ca Inspectia sa aiba un rol decisiv in ceea ce priveste departajarea la concurs a magistratilor a caror avansare in cariera va depinde de seful inspectiei judiciare (in prezent Rica Vasiliu Cravelos) care va hotara daca judecatorul candidat va primi sau nu certificat de buna purtare. „In privinta probei interviului, s-a propus ca evaluarea integritatii candidatilor sa se efectueze pe baza unui raport intocmit de Inspectia Judiciara, precum si a raspunsurilor primite de la candidati la intrebarile puse de membrii Plenului CSM pe baza acestui raport, a sesizarilor si observatiilor opiniei publice referitoare la integritatea acestora, a datelor existente la dosarul profesional”, se mai arata in comunicatul CSM.

Eliminarea probei scrise

O alta propunere a CSM cu doua taisuri, care ar deschide calea selectiilor de candidati in regim preferential, este eliminarea probei scrise teoretice, „intrucat prin acest concurs este necesara o evaluare a candidatilor sub aspectul experientei profesionale, reflectata in cazurile solutionate, nu prin prisma capacitatii de memorare si reproducere a teoriei”. „In privinta comisiilor de concurs prevazute in actualul art. 52 indice 1, alin. (3), s-a propus ca membrii comisiilor sa nu poata avea apartenenta politica la data formarii comisiilor”, se mai precizeaza in comunicat.

Introducerea sanctiunii pentru magistratul care refuza expertizarea psihica

Plenul CSM s-a gandit sa modifice si articolele din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, care au ridicat mai multe probleme sub aspectul reglementarii situatiei in care un magistrat este afectat de o maladie psihica de natura sa-l impiedice in exercitarea functiei in mod corespunzator. Potrivit CSM, legea nu prevede nicio sanctiune pentru magistratul care refuza nejustificat sa se prezinte la expertiza de specialitate, „astfel incat CSM este in imposibilitate de a dispune suspendarea acestuia din functie pentru inlaturarea starii de pericol general”. „Astfel, din interpretarea coroborata a dispozitiilor art. 62 alin. (1) lit. b) si art. 64 alin. (1) din lege, suspendarea din functie a unui magistrat pe motiv de afectiune psihica se poate dispune de catre CSM doar daca maladia respectiva este constatata de o comisie medicala printr-o expertiza de specialitate (...)S-a propus reglementarea unor masuri prin care magistratul respectiv sa fie determinat sa se prezinte in vederea efectuarii expertizei. Concret, s-a propus instituirea unui caz de suspendare provizorie si facultativa a magistratului in cauza, masura urmand sa fie dispusa tot de catre CSM in situatia in care nu exista motive care sa justifice refuzul prezentarii magistratului la comisia de expertiza. Pe perioada suspendarii din functie pentru acest motiv, magistratului nu ii sunt platite drepturile salariale iar intervalul de timp in care magistratul este suspendat nu constituie vechime in magistratura. S-a mai propus ca suspendarea din functie sa inceteze in momentul prezentarii magistratului la expertiza de specialitate. In situatia in care, la recomandarea comisiei de expertiza psihiatrica, se dispune suspendarea unui magistrat pana la insanatosire, stare care se va dovedi printr-o noua expertiza. S-a propus ca, dupa expirarea termenului de suspendare stabilit de catre comisia medicala de specialitate si efectuarea unei noi expertize, Consiliul Superior al Magistraturii sa aiba posibilitatea de a hotari incetarea suspendarii si repunerea in functie a magistratului, prelungirea suspendarii sau, daca boala este ireversibila, eliberarea din functie in conditiile legii, urmand ca magistratul sa primeasca o indemnizatie speciala, echivalenta cu un anumit cuantum din drepturile salariale pe care le-a avut in ultima luna de activitate. Similar, au fost formulate propuneri legislative pentru anumite categorii de boli fizice”, se mai arata in comunicatul CSM.



Comentarii

# Revocarea de urgenta date 23 October 2012 18:57 +31

Sigur ca da. Sa se elimine repede examenul scris si sa se intre numai pe pile la ICCJ, sa fie multumiti si Ghica, Aron, Danilet, Serban si alti submediocrii intelectual. Sa fie promovati la ICCJ doar magistratii care stiu sa stea corect in pozitia "patru labe" sau "ghiocel". Ce sa ne asteptam de la aceste rusini care alcatuiesc acum CSM-ul. Pai daca un judecator nu reuseste sa treaca testul teoretic scris ce sa faca la ICCJ ? A uitasem, sa execute comenzi fara sa-si puna intrebari. De fapt e simplu, cu cat judecatorii care vor fi promovati la ICCJ stiu mai putin, cu atat executa comenzile mai sigur si fara riscuri. Auziti logica. Daca ratatii din CSM nu reusesc sa organizeze normal si eficient concursul de promovare la ICCJ trebuie desfiintat practic concursul prin transformarea lui intr-o mascarada. Acum sunt preocupati si de cheltuileile financiare, sa-ti vina sa vomti nu alta. Poate ca doresc sa le ramana mai multi bani pentru plimbari in strainantate cu spp-istii. Sa-i revocam odata pe odiosii si incompetentii acestia care uzurpa in prezent functiile de membrii CSM. Afara odata !

# Afara, afara, afara date 24 October 2012 08:41 +16

Dupa cate au facut in CSM, actualii membri stiu sigur ca, dupa alegeri, ori CSM - ul va fi restructurat sau reformulat prin modificararea constitutiei, ori ei vor fi revocati din functii. Prin urmare, incearca sa gaseasca solutii pentru a o duce in continuare bine si pentru a iesi in profit. S-au gandit deci sa inceapa incet incet modificarea procedurii de recrutare pentru ICCJ, sa elimine mai intani examenul si apoi probabil conditia vechimii in functi la nivel de curte de apel. Asa vor putea si Ghica, Dumbrava, Danilet, Neacsu si Serban sa sa se vada judecatori la ICCJ. Pai daca s-ar fi dat examen , ar fi promovat vreodata tractoristul, badaranul si redusul de Aron la ICCJ. Prin uramre si ineptii, alcoolici si " doamnele " din actualul CSM vor sa-si gaseasca refugiul in functii de putere unde sa continue sa faca ceea ce au facut si pana acum. Sa execute orbeste ordinele celor care ii manipuleaza, santajeaza dar si mentin in functii. Pericolele aste trebuie revocate urgent din CSM pentru ca incep sa afecteze puternic insasi fibra sistemului judiciar sau mai bine zis si putinele castiguri realizate de acest sistem in ultiimii ani. Afara, afara, afara!

# Vise erotice date 24 October 2012 12:54 -5

Acuma, sincer, chiar il vezi pe Vasilica judecator la Inalta? Alinuta poate ajunge, dar pe alt drum, prin asternut. Neacsu si Dumbrava...cine stie. Aron fuge grabit spre pensie, deci nu il mai intereseaza...

# Cine da negative? date 24 October 2012 18:05 +1

Care ati inceput sa votati negativ? Vasilica, Ghica, Neacsu, Dumbrava, Serban sau Aron? Hai ca daca va numar cam pe acolo se ajunge!

# Magarilor date 24 October 2012 12:08 +17

De ce vreti bai astia eliminarea probei scrise, atata vreme cat pentru orice examen de intrare in profesii juridice se cere proba scrisa? Va e frica ca o sa va faceti de ras in fata colegilor care vor vedea cine sunteti de fapt? De ce ati anonimizat si concursurile de promovare si acum nu se mai vad numele ci doar niste coduri gen ABC09292? Coruptilor si securistilor ce sunteti! REVOCAREA!!!!!!

# Goe date 23 October 2012 22:36 +15

La ce drac' atatea concursuri. Sa fie promovati doar magistratii care jura cu mana pe biblie ca il au pe nasu in suflet. Ar fi suficient...parerea mea.

# Lipsa de eficienta si risipirea banului public date 24 October 2012 12:10 -6

E adevarat ca CSM a cheltuit aproximativ 40.000 de euro pentru organizarea concursului de promovare la Inalta Curte, iar in urma examenului au trecut doar 2 oameni? Astea sunt costurile uriase, 20.000 de euro pentru un om? Vai, ce va bateti joc de banii publici.

# viziru date 24 October 2012 07:27 +16

Nu va mai satura Dzeu de batjocura si nesimtire??? Chiar credeti ca sunteti Dzeu pe pamint voi cele mai mari... dIn CSM??? Chiar nu va temeti de ce lasati mostenire copiilor, nepotilor si cum va fi viata lor dupa voi?? Blesteme puternie cad zilni asupra voastra si nu o trageti voi ci urmasi , si atunci nu prea mai aveti ce sa faceti .Si durerea voastra va fi mai mare decit mizeria pe care o lasa faptele voastre acum

# PAKYPARA date 25 October 2012 15:44 0

MA INTREB SI EU CA TOT OMUL,CE I-A DETERMINAT PE ACESTI OAMENI SA CEARA SA SE SCHIMBE CEVA ACUM?DE CE NU AU SCHIMBAT PINA ACUM?CE NU LE CONVINE SAU CINE?CIND ESTI ANGAJAT ,TE INTEGREZI IN COLECTIV SI -TI INSUSESTI REGULAMENTUL.VA INCHIPUITI CE S-AR INTIMPLA DACA S-AR DA CURS LA TOATE MOFTURILE?DACA LEGILE AR FI FACUTE PENTRU FIECARE CETATEAN IN PARTE,DUPA CUM AR VREA FIECARE?NUMAI NISTE NEPROFESIONISTI SE POT COMPORTA IN ASEMENEA HAL.SA TOT SCHIMBI REGULAMENTUL PINA ITI PICA BINE TIE.DOAMNE,DOAMNE,UNDE POATE DUCE NESIMTIREA!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva