22 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PRIMUL DOSAR DNA IMPOTRIVA MAFIEI PDL – Procurorii i-au trimis in judecata pe Dorin Cocos, Gheorghe Stefan “Pinalti”, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru "Niro", in mega-dosarul "Microsoft”. Din “Microsoft”, DNA a mai faurit un dosar in care cerceteaza finantarea campaniei prezidentiale a lui Basescu: “Rezulta ca beneficiarul final al sumei de bani primita este Partidul Democrat Liberal”. Denuntatorii Dinu Pescariu si Claudiu Florica au scapat de acuzatii

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

24 March 2015 16:01
Vizualizari: 3649

Anuntat cu surle si trambite ca fiind cel mai mare dosar de coruptie din ultimii 25 de ani, cu cei mai multi ministri vizati de ancheta si cu un prejudiciu urias, “Microsoft” isi striga primii inculpati. Procurorii DNA Mihaela Iorga Moraru si Marius Vartic au dispus trimiterea in judecata a fostului sot al Elenei Udrea, Dorin Cocos, a primarului din Piatra Neamt Stefan Gheorghe zis Pinalti, a ex-minstrului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) Gabriel Sandu si a afaceristului Nicolae Dumitru zis Niro, toti cei patru fiind acuzati de savarsirea infractiunii de trafic de influenta sau trafic de influenta in forma continuata. Conform comunicatului de presa al DNA din data de 24 martie 2015, dosarul “Microsoft” a fost deja trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorii solicitand judecatorilor sa mentinta atat masurile preventive fata de cei patru inculpati, cat si sechestrul asigurator instituit in cauza asupra bunurilor mobile si imobile aflate in proprietatea inculpatilor Dumitru Nicolae, Cocos Dorin si Gheorghe Stefan.


Din “Microsoft” s-a nascut un alt dosar care ancheteaza modul de finantare a campaniei lui Traian Basescu din 2009

Pe de alta parte, procurorii DNA precizeaza in rechizitoriu ca dosarul “Microsoft” s-a disjuns intr-un alt dosar care ancheteaza modul in care a fost finantata campania prezidentiala a lui Traian Basescu din 2009. Decizia de disjungere a cauzei pentru continuarea cercetarilor cu privire la infractiunea de spalare de bani pretins a fi fost savarsita de Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu. Cei doi au sustinut ca beneficiarul real al sumelor de bani primite de la martorii denuntatori a fost Partidul Democrat Liberal.

Iata ce se retine in rechizitoriul DNA:

Cu privire la infractiunea de spalarea de bani fata de inculpatul Gheorghe Stefan se va dispune disjungerea cauzei pentru a fi verificata apararea acestuia cu privire la faptul ca beneficiarul real al unor sume de bani este Partidul Democrat Liberal si pentru a se stabili circuitul financiar al acestor sume de bani pana la beneficiarul final.

"De asemenea, se va dispune disjungerea cauzei in vederea continuarii cercetarilor fata de inculpatul Sandu Gabriel pentru infractiunea de spalare de bani. Din declaratiile inculpatului Sandu Gabriel si documentele depuse de acesta (facturi ce atesta achizitionarea prin societatile controlate de materiale electorale aferente campaniilor PDL din perioada 2008-2009), rezulta ca beneficiarul final al sumei de bani primita de la martorii denuntatori este Partidul Democrat Liberal. Pentru a se stabili circuitul financiar al sumelor de bani pana la beneficiarii finali si implicarea acestora in savarsirea faptelor, se impune continuarea urmaririi penale".

Au scapat pentru ca au denuntat

In schimb, Dinu Pescariu, Claudiu Florica si Dragos Stan, la randul lor cercetati in mega-dosarul “Microsoft” au fost rasplatiti de procurorii DNA pentru ca au recunoscut inca de la inceput faptele pe care le-ar fi comis, dar si pentru ca au contribuit la ancheta prin oferirea de informatii fata de activitatile desfasurate in cauza, facand in acelasi timp si denunturi impotriva inculpatilor din dosar. Astfel, in cazul celor trei, DNA a dispus clasarea acuzatiilor care ii vizau.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
"In perioada 2004 – 2010, inculpatul Dumitru Nicolae a primit de la doua persoane (denuntatoare) suma de 7,65 milioane USD in anul 2004, si respectiv suma de 2.700.000 euro in anul 2009, pentru a-si exercita influenta asupra unor membri ai Guvernului Romaniei si functionari din cadrul ministerelor implicate sau asupra unor persoane cu influenta asupra acestora - Serban Mihailescu, cercetat intr-un dosar disjuns (fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului), un om de afaceri cu influenta asupra unor persoane din Guvern in anul 2004, Cocos Dorin – persoana cu influenta asupra unor membri ai Guvernului in anul 2009, astfel incat sa asigure firmelor sustinute de denuntatori incheierea si derularea contractelor de licentiere Microsoft. Sumele de bani pretinse au fost transferate in contul Running Total Group, societate care apartine inculpatului Dumitru Nicolae, in baza unor contracte de consultanta ce atesta operatiuni comerciale fictive. Din contul Running Total Group Ltd., sumele de bani respective au fost virate in conturi de economii si investitii deschise pe numele inculpatului, nefiind efectuate operatiuni de disimulare a provenientei sumelor de bani,a circuitului acestora sau a beneficiarului real al acestora.

In anul 2009, in baza intelegerii prealabile cu inculpatii Gheorghe Stefan si Sandu Gabriel, inculpatul Cocos Dorin a pretins de la aceleasi doua persoane denuntatoare suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Stefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul de la acea vreme Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-si exercita influenta asupra inculpatului Gabriel Sandu, precum si asupra altor persoane din Guvern – intre care ministrul Udrea Elena Gabriela, in scopul de a asigura firmelor sustinute de denuntatori, adjudecarea contractului de licentiere Microsoft din anul 2009.

Inculpatul Cocos Dorin a primit de la la denuntatori suma de 9.000.000 USD.
In anul 2009, in calitate de ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), inculpatul Sandu Gabriel a pretins si a primit de la cele doua persoane denuntatoare suma de 2.196.035 euro pentru a asigura promovarea hotararii de guvern, pentru a face demersuri in vederea obtinerii bugetului necesar, pentru a facilita firmelor sustinute de denuntatori incheierea contractului de inchiriere de licente Microsoft prin exercitarea influentei asupra unor persoane din cadrul Guvernului, respectiv asupra unor functionari. Suma de 2.196.035 euro a fost transferata, la solicitarea sa, in contul firmei ESSIM PARTNERS Ltd. pe care o controla prin intermediar, in baza unor contracte de consultanta ce atesta operatiuni comerciale fictive.

In anul 2009, perioada in care exercita functia de primar al mun. Piatra Neamt si vicepresedinte al partidului aflat la guvernare, inculpatul Gheorghe Stefan, in baza intelegerii prealabile cu inculpatul Dorin Cocos, a pretins si primit de la cele doua persoane denuntatoare suma de 3.996.360 euro pentru a-si exercita influenta asupra inculpatului Gabriel Sandu, in scopul de a asigura firmelor sustinute de denuntatori adjudecarea contractului de licentiere Microsoft din anul 2009. Sumele de bani au fost transferate in contul firmei DD LAND OIL CORPORATE LTD, apartinand unei persoane din cercul relational al inculpatului Gheorghe Stefan si care a acceptat tranzactionarea acestei sume prin contul firmei sale, la solicitarea unui alt apropiat al inculpatului Gheorghe Stefan.

In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile si imobile aflate in proprietatea inculpatilor Dumitru Nicolae, Cocos Dorin, Gheorghe Stefan.

Fata de alte fapte retinute in sarcina inculpatilor, precum si fata de alte persoane s-a dispus disjungerea cauzei, pentru continuarea cercetarilor. Unele detalii despre faptele si persoanele respective au fost comunicate anterior (comunicate nr. 1342/VIII/3 din 26 septembrie 2014, 162/VIII/3 din 29 ianuarie 2015, 260 din 10 februarie 2015).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie".

Foto: mediafax.ro

Comentarii

# parere date 24 March 2015 17:32 +9

abureli!!dosarul pare o copie perfecta Alro,Luluta si gasca ei periaza diosarul si ascund probele care duc la adevaratii faptasi.nu se va intampla nimic!

# DOREL date 25 March 2015 09:58 0

Asa cum ghioceii vestesc primavara, poate si dosarul Microsoft (I) ne vesteste ceva ! Deci: sa fim optimisti, poate ca viitorul suna bine ! Parerea mea ...

# remember bis date 26 March 2015 11:48 0

Lasati prostiile!  "Nu partidul greşeşte, un om poate să greşească, partidul nu greşeşte", zice V. Blaga. 

# Minte musiu Blaga? date 26 March 2015 12:17 0

Gheorghe Ştefan a venit să dea o declaraţie chiar în dosarul disjuns din dosarul Microsoft.  Acesta a vorbit despre "genţi cu bani" care ar fi ajuns la PDL, în campania prezidenţială a lui Traian Băsescu din 2009.  De altfel, spunea Gheorghe Ştefan că ar fi primit indicaţie de la Vasile Blaga că trebuie să finanţeze partidul şi, de altfel, nu este singurul care a făcut astfel de declaraţii în faţa magistraţilor. 

# Socrate date 12 June 2016 21:04 0

Claudiu Dumitrescu, director al Direcţiei Feroviare din Ministerul Transporturilor, urmărit penal pentru corupţie, a intervenit la ministerele Transporturilor şi Finanţelor pentru urgentarea circuitului documentelor şi obţinerea avizelor în favoarea oamenilor de afaceri ...Petricu Cristian Alexe, mafiot sau om simplu? Kg de aur si 10 case? Nu au de unde justifica averile facute peste noapte.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva