23 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROCESUL RAIFFEISEN LEAKS (VII) – S-a batut in cuie: Inalta Curte a confirmat sentinta prin care Curtea de Apel Bucuresti a obligat banca sa se conformeze ordinului ANPC de a inceta practicile comerciale incorecte fata de debitori. Protectia Consumatorilor a sanctionat Raiffeisen pentru planul de a majora dobanzile la creditele in CHF, euro si lei fara informarea debitorilor. In 2020 banca a pierdut definitiv si procesul in care a contestat amenda primita de la ANPC la pachet cu ordinul (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

2 March 2022 10:31
Vizualizari: 16860

Raiffeisen Bank Romania (RBRO) – condusa de Steven van Groningen (foto) – a intentionat sa bage mana mai adanc in buzunarele clientilor, planuind sa majoreze unilateral dobanzile la creditele in franci elvetieni (CHF), euro si lei, fara informarea debitorilor. Asta au stabilit definitiv marti, 1 martie 2022, judecatorii Lucian-Catalin Mihai-Zamfir, Carmen Mihaela Voinescu si Gheza Attila Farmathy de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.



Cei trei magistrati supremi au respins recursul RBRO impotriva sentintei prin care, in iulie 2019, judecatorul Vasile Bicu de la Curtea de Apel Bucuresti (promovat intre timp la ICCJ) a obligat banca sa execute un ordin al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. Ordinul presupune ca Raiffeisen sa readuca la parametrii initiali contractele de credit incheiate in perioada 2006-2008 in CHF, RON si EUR. (Gasiti la final linkuri catre toate episoadele serialului.)


Iata minuta deciziei ICCJ nr. 1189/2022 din dosarul nr. 8763/2/2017:


Respinge recursul declarat de reclamanta Raiffeisen Bank SA impotriva sentintei civile nr. 2195 din 12 iulie 2019 a Curtii de Apel Bucuresti – Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal, ca nefondat.

Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 1 martie 2022”.


Amintim minuta sentintei din aceeasi cauza, prin care CAB a respins contestatia bancii impotriva ordinului ANPC:


Respinge cererea ca neintemeiata. Admite cererile de interventie accesorie.

Cu recurs in 15 zile de la comunicare. In cazul declararii, recursul se va depune la Curtea de Apel Bucuresti. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin grefa instantei, azi 12.07.2019”.


Victorie de ziua lui Piperea


Mentionam ca in sprijinul ANPC a pledat – in calitate de intervenient accesoriu atat la fond, cat si la recurs – Asociatia Parakletos, ONG-ul avocatului Gheorghe Piperea. Ca o coincidenta: decizia ICCJ a fost pronuntata chiar in ziua in care avocatul a implinit 52 de ani.

De asemenea, amintim ca in 2020 banca a pierdut definitiv si celalalt proces, in care a contestat amenda de 50.000 de lei primita de la Protectia Consumatorilor pentru practici comerciale incorecte fata de debitori (detalii in ultimul link de mai jos).


Cititi precedentele episoade ale serialului „Raiffeisen Leaks”:


- episodul I;

- episodul II;

- episodul III;

- episodul IV;

- episodul V;

- episodul VI.


sursa foto: Ziarul Financiar

Comentarii

# Băran Gheorghe date 2 March 2022 10:55 +172

Sa inteleaga tot roamanul de ce van Groningen a iesit la manifestatii in piata Victoriei. Felicitari domnule Piperea din partea unui roman care a avut poprire pe cont la doua banci dar executarea a facut-o doar una desi nu exista un titlu executor . E vorba de o suma mica 900 lei , din care nici pana in ziua de azi nu am recuperat jumatate desi am o hotarare judecatoreasca definitiva. Prima banca a spus ca a blocat banii dar nu vor pleca din contul meu fara un titlu iar cealalta a plasat banii in contul Anaf fara titlu la 15 zile de la poprire, fara sa raspunda macar la scrisoarea depusa cu numar de inregistrare.Nu conteaza suma, conteaza prorietatea . Banuiti care este banka care a procedat altfel decat prima.

# DODI date 2 March 2022 12:21 +172

Greu mai pot fi puși la punct distrugătorii băncilor și pădurilor României atâta vreme cât un tembel stă ca un nesimțit la Cotroceni și pune piedică măsurilor (firave și uneori tardive) luate de câteva dintre instituțiile românești care nu se vând pe 30 de arginți. Se aude... românul HELLvig???

# Octav date 2 March 2022 15:01 +7

:sad: Este o realizare... Ptr ca banca încă are practici necobforme: repetarea de 40 de ori a plății unei facturi, cu luarea banilor din cont eronat. Oriunde în lume, e frauda. La noi, îți folosesc banii ti-i returnează dacă ceri.... :sad:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva