PROIECTUL CARE ADUCE STATULUI 345 MILIOANE ANUAL – CCIR face precizari privind contextul dezvoltarii noului Romexpo si importanta sa. Presedintele CCIR Mihai Daraban: “Discutia este simpla, fie ramanem la stadiul actual cu Romexpo, fie investim in modernizarea lui si il readucem la viata”
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) vine cu noi precizari legate de terenul aferent Centrului Expozitional Romexpo, in contextul reglementarii situatiei juridice prin trecerea acestuia in proprietatea CCIR. Intr-un comunicat de presa de miercuri, 10 martie 2021, CCIR subliniaza care sunt avantajele revitalizarii Romexpo prin implementarea unui proiect de anvergura, care nu doar ca nu va fi instrainat de Stat, dar urmeaza sa aduca anual si importante venituri bugetului de stat. 345 de milioane euro este suma pe care Statul o poate incasa de pe terenul Romexpo: 202 milioane euro numai in perioada de constructie din taxe si impozite, si 345 milioane euro generate in fiecare an de functionare. Pe langa aceasta, vor fi infiintate peste 30.000 locuri de munca.
CCCIR precizeaza in comunicatul pe care il prezentam in continuare faptul ca „terenul nu va fi folosit gratuit, dezvoltatorul urmand sa achite, in conditiile legii, o taxa de superficie catre CCIR, care va fi folosita pentru consolidarea institutionala, implicit pentru sustinerea mediul de afaceri din Romania”.
„Discutia este simpla, fie ramanem la stadiul actual cu Romexpo, fie investim in modernizarea lui si il readucem la viata printr-o investitie de 2,87 miliarde de euro, cu ajutorul unui partener roman, situatie in care ne este necesara proprietatea asupra terenului. Dat fiind intregul context, dreptul de folosinta al CCIR si proprietatea pe constructiile existente, CCIR este singura institutie cu care statul poate fi partener in valorificarea acestui teren. Noi ne dorim un Romexpo simbol, asa cum a fost in perioada sa de glorie, cu sala polivalenta, centru expozitional, muzee, gradina si credem ca asta isi doresc si romanii”, a punctat presedintele CCIR Mihai Daraban.
Cititi aici integral comunicatul CCIR:
„Am luat act despre interesele si actiunile unui anumit operator economic, care tind spre ingreunarea demersului investitional propus pentru revitalizarea Romexpo si pe care le consideram ca fiind generatoare nu numai de prejudicii de imagine, ci si de limitari ale oportunitatilor de dezvoltare locala si nationala.
In primul rand, nu se poate vorbi despre o pagubire a statului. Romexpo S.A. poate fi considerata ca fiind pagubita, in conditiile in care, in anii 1990 - 1991, a fost printre putinele entitati din Romania, daca nu chiar singura, careia i s-a refuzat constituirea dreptului de proprietate cu privire la terenul pe care se afla, in raport de toate celelalte societati existente si inainte de 1990, care si-au dobandit in mod gratuit dreptul de proprietate asupra terenurilor pe care isi desfasurau activitatea. In acest context, adoptarea modificarilor aduse legii camerelor de comert din Romania reprezinta, mai intai de toate, o recunoastere si, totodata, o corectie istorica.
Pentru suprafata de teren care face obiectul actual al transferului nu exista cereri de retrocedare
Cu privire la despagubirile pe care statul ar fi obligat sa le faca ca urmare a acestui transfer, asa cum s-a transmis, in mod eronat, in spatiul public, precizam ca, in conformitate cu art. III alin. (2) din legea adoptata de Parlament, in cazul terenurilor pentru care exista cereri de restituire in curs de solutionare, transmiterea cu titlu gratuit a dreptului de proprietate catre CCIR se face numai dupa clarificarea regimului lor juridic. In concluzie, pentru suprafetele de teren care au regimul juridic clarificat, nefiind afectate de cereri de retrocedare, transmiterea dreptului de proprietate catre CCIR are loc dupa intrarea in vigoare a legii, iar pentru suprafetele de teren pentru care exista cereri de retrocedare, dupa pronuntarea de catre instantele judecatoresti investite cu solutionarea acestora a unor decizii definitive prin care sa fie clarificat regimul juridic al acestor suprafete de teren.
Statul va incasa 345 de milioane de euro anual
Studiile realizate de o renumita companie de analize financiare releva faptul ca in perioada de constructie vor fi achitate statului taxe si impozite de 202 milioane de euro, iar in fiecare an de functionare, proiectul va genera, exclusiv statului, 345 de milioane de euro, inclusiv prin cele peste 30.000 de locuri de munca astfel create. De asemenea, precizam ca terenul nu va fi folosit gratuit, dezvoltatorul urmand sa achite, in conditiile legii, o taxa de superficie catre CCIR, care va fi folosita pentru consolidarea institutionala, implicit pentru sustinerea mediul de afaceri din Romania.
Terenul nu poate fi vandut de stat
Trebuie precizat faptul ca terenul care face obiectul transferului catre CCIR, prin modificarile legislative a caror constitutionalitate a fost validata de catre Curtea Constitutionala a Romaniei, se afla in administrarea si folosinta CCIR inca din anul 1972 si, totodata, ca aceasta are drept de folosinta a terenului pentru inca 32 de ani de acum inainte.
Mai mult, constructiile actuale aflate pe terenul in discutie sunt in proprietatea Romexpo S.A., societate al carei actionar majoritar este CCIR. Aceasta inseamna ca terenul, afectat de dreptul de folosinta pana in anul 2053, adica nefiind liber de sarcini, nu poate fi instrainat fara justa despagubire a Romexpo si a CCIR, iar despagubirea din partea statului in acest caz s-ar ridica la aproximativ 300 de milioane de euro, suma comparabila cu cea vehiculata in spatiul public ca fiind valoarea terenului.
„Discutia este simpla, fie ramanem la stadiul actual cu Romexpo, fie investim in modernizarea lui si il readucem la viata printr-o investitie de 2,87 miliarde de euro, cu ajutorul unui partener roman, situatie in care ne este necesara proprietatea asupra terenului. Dat fiind intregul context, dreptul de folosinta al CCIR si proprietatea pe constructiile existente, CCIR este singura institutie cu care statul poate fi partener in valorificarea acestui teren. Noi ne dorim un Romexpo simbol, asa cum a fost in perioada sa de glorie, cu sala polivalenta, centru expozitional, muzee, gradina si credem ca asta isi doresc si romanii”, a spus Mihai Daraban, Presedintele CCIR".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii