24 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RENAR CELEBREAZA ZIUA MONDIALA A ACREDITARII – Presedintele RENAR Fanel Iacobescu atrage atentia asupra importantei acreditarii si rolul pe care il are in justitie: "Acreditarea este modalitatea oficiala de atestare a competentei organismelor de evaluare a conformitatii. Din cauza asta apar situatii de genul: ajung in justitie si buletinul de analiza privind concentratia de alcool nu este recunoscut. De ce? Pentru ca laboratorul nu are acel parametru acreditat"

Scris de: L.J. | pdf | print

12 June 2024 16:30
Vizualizari: 2125

Eveniment marcant pentru acreditarea din Romania. Aula Magna a Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir din Bucuresti a gazduit evenimentul organizat de Organismul National de Acreditare al Romaniei (RENAR), al carui presedinte este Fanel Iacobescu (foto 1), prilejuit de celebrarea Zilei Mondiale a Acreditarii 2024. In acest an, tematica aleasa s-a referit la increderea pe care o confera acreditarea in domenii de dezvoltare globala, de la digitalizare si noile tehnologii pana la sustenabilitate, tratand, asa cum ne-a obisnuit, aspecte care releva importanta si rolul acreditarii in societate.


 

Evenimentul a fost deschis cu momentul Imnului National, dupa care presedintele RENAR, Fanel Iacobescu, a luat cuvantul exprimandu-si credinta ca este de bun augur prezenta mai multor demnitari la conferinta, afirmand ca aceasta confirma continuitatea activitatii de acreditare si menirea Organismului pe care il conduce.

Discursul presedintelui RENAR, Fanel Iacobescu, a continuat cu remarca: "Inca nu se cunosc principiile acreditarii!", motiv pentru care Fanel Iacobescu le-a facut celor circa 200 de participanti la manifestare o introducere in lumea acreditarii, punctand importanta si necesitatea acestei proceduri, precum si a Organismului RENAR in Romania.

In acest sens, Fanel Iacobescu a aratat ca RENAR este singura institutie abilitata si recunoscuta la nivel national si european sa efectueze acreditarea institutiilor si procedurilor, expunand principalele aspecte de ordin juridic care reglementaeaza domeniul acreditarii.
Caci, desi activitatea de acreditare este bine reglementata la nivel european, Romania ezita sa aplice legislatia aferenta, existand in continuare institutii care contesta functionarea RENAR cu toate ca legea este clara.


In cadrul evenimentului care marcheaza Ziua Mondiala a Acreditarii 2024, au luat cuvantul pentru a felicita RENAR pentru intreaga activitate si pentru a subliniat rolul important pe care organismul il are si Terente Ciui, secretar de stat in Ministerul Economiei, Danut Andrusca , fost ministru al Economiei, Sebastian Ioan Hotca, vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Laurentiu Alexandru Pastinaru, presedinte al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Florin Buicu, vicepresedinte al Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, Vasile Barbu, presedinte al Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, Victor Balas, presedinte al Asociatiei Specialistilor Auto din Romania (ASAR), Dorin Sulea, administrator Fotometric Research – laborator de incercari acreditat RENAR, Adela Mirea, director al Laboratoare APANOVA, prorectorul Universitatii Crestine Dimitre Cantemir, Doina Muresan, precum si directorul de cabinet al presedintelui ANSVSA, Cristian Mocasiuc, care a transmis mesajul presedintelui ANSVSA.


Redam in continuare pasaje din discursul sustinut de presedintele RENAR Fanel Iacobescu:


"In Romania, in general, notiunea de acreditare este privita din diverse pozitii, sub diverse forme, si constatand din conferintele pe care le-am sustinut in tara ca inca nu se cunosc principiile, caracteristicile acreditarii, asa cum este inteleasa la nivelul Regulamentului Parlamentului si Comisiei Europene, inteleg sa va prezint cateva aspecte si sa accentuez practica europeana atat in domeniul social, si mai ales in domeniul reglementarilor, si nu in ultimul rand, in domeniu juridic.

Conform Regulamentului (CE) 765/2008 al Parlamentului European si al Consiliului, act legislativ cu caracter obligatoriu, in integralitatea sa in Spatiul Economic European, aplicabil in mod direct statelor membre UE si implicit Romaniei, ca stat membru UE, RENAR este desemnat ca unic Organism National de Acreditare al Romaniei. (...)

Regulamentul a aparut in 2008, in 2019 a fost modificat. In ce a constat modificarea? Regulamentul initial se referea initial nu numai la acreditare, ci si la supravegherea pietei si comercializarea produselor. Aceasta sintagma de comercializare a produselor din titlul regulamentului a fost folosit in mod speculativ de diversi care incercau sa discrediteze acreditarea. Din 2019, Regulamentul 765/2008 a ramas cu un singur obiectiv, cu acreditarea.

Prin Regulamentul 765/2008, Parlamentul European desemneaza European Acreditation, organism de drept privat non-profit coordonatorul activitatii de acreditare in Uniunea Europeana. Asa ca, nu ar trebui sa ne mai intrebam de ce RENAR este de drept privat non-profit. Trebuie sa ne gandim si la faptul ca trebuie sa fie independent. Daca ar trebui in structura unor autoritati ale Statului, independenta, din punct de vedere al acreditarii nediscriminatorii a tuturor celor care solicita, indiferent ca sunt institutii publice sau mediul de afaceri, ar disparea.

Organismul National de Acreditare se supune periodic evaluarii. Este foarte important. Acreditarea este o activitate de autoritate publica si, foarte important ca sarcinile si responsabilitatile se disting in mod clar de cele ale altor autoritati pentru ca nu intotdeauna se respect acest alineat se creaza multa confuzie in randul mediului de afceri, ci si in societatea civila si a cetatenilor tarii.

Avantajele acreditarii – crearea comunitatii UE a reprezentant un lucru esential in inlaturarea barierelor tehnice. Evaluarea conformitatii unui produs sau serviciu in vederea tranzactiei se realizeaza o singura data. Odata pus pe piata circula liber in UE.

Este foarte importanta dispozitia finala a Regulamentului pe care multi nici nu au citit-o: Prevederile se aplica in mod direct, obligatoriu, de catre toate statele membre. Deci, nu mai venim cu floricele si alte reglementari si alte vorbe. (...)

O afirmatie foarte importanta: singurele referentiale recunoscute la nivel european si international pe baza carora se poate demonstra competenta si increderea in rezultatele evaluarii conformitatii - standardele armonizate.

Precizari finale ale CJUE. Au aparut discutii la un moment dat ca un organism de acreditare din SUA a acreditat un OEP din Italia, apoi s-a intamplat si in Romania. Curtea de Justitie a UE a stabilit clar ca in Europa numai Organismul National de Acreditare efectueaza acreditarea. In Europa acreditarea are statut de autoritate publica si poate fi efectuata numai de Organismul National de Acreditare care respecta Regulamentul 765/2008.

E suficient citesti aceste precizari ca sa intelegi ce importanta are acreditarea si cum ea ajuta interesul public. Incepand cu interesele cetatenilor si finalizand cu interesele autoritatilor si UE de aplicare a Directivelor si Regulamentelor UE. Suntem membri ai UE si suntem obligati sa aplicam aceste Directive si Regulamente. Nu sunt voluntare!

Despre RENAR stiti toti cei care lucrati in domeniul infrastructurii calitatii. Din punct de vedere al importantei volumului de activitate si al domeniilor, RENAR reprezinta primele organisme nationale din UE. Acesta este sistemul national de evaluare a conformitatii. Nu trebuie confundata acreditarea cu certificare. De foarte multe ori se confunda. Organismele de evaluare a conformitatii sunt sub acreditare. La nivel international RENAR este membru fondator al tuturor organismelor EA, ILAC si IAF.

RENAR este semnatar al protocolului de recunoastere la nivel european pe toate domeniile pe care se efectueaza recunoasterea. Avem aici Decizia Comisiei – prin European Acreditation – din 25 martie 2022 care stabileste ca in urma evaluarii RENAR de catre EA, RENAR ramane semnatar pentru toate domeniile pentru care a solicitat si pentru care este posibila recunoastere. Deci, ce recunoastere mai mare decat a Comisiei Europene mai trebuie? Poate ca ... mai trebuie!


RENAR acrediteaza tot ce este necesar pe piata Uniunii Europene. RENAR a demonstrat ca indeplineste calitatea de serviciu public, conform Regulamentului 765/2008 si a demonstrat-o si prin evaluarile la care a fost supus, prin participarile la diverse comitete internationale. RENAR are o participare permanenta la nivel european si international.

Acreditarea este modalitatea oficiala de atestare a competentei organismelor de evaluare a conformitatii. Din cauza asta apar situatii de genul: ajung in justitie si buletinul de analiza privind concentratia de alcool nu este recunoscut. De ce? Pentru ca laboratorul nu are acel parametru acreditat.


In Romania, spre deosebire de alte tari unde acreditarea este conditie de a fi autorizat ca laborator, acreditarea este conditie de a intra in contact cu Casa de Sanatate. Acreditarea este confirmarea oficiala.

Romania nu putea sa semneze memorandul de finalizare a negocierilor cu UE legat de libera circulatie a marfurilor daca nu avea RENAR. Acesta este memorandumul semnat de Guvernul Romaniei. A fost conditie: ai organism national evaluat si recunoscut? Nu! Mai vedem. (...)


Mai atrag atentia asupra unui aspect! Autoritatile trebuie sa recunoasca certificatele de acreditare emise de Organism. Asta vine sa intareasca prevederea ca responsabilitatile se disting clar de acreditare. Totusi, in Romania, cele mai multe laboratoare de etalonari sunt atestate, nu acreditate. De aici se creeaza confuzie, si nu numai confuzie. Nu pot sa am incredere intr-un certificat de etalonare care nu este dat de un laborator acreditat. Si totusi, se intampla!


RENAR asigura implementarea a 25 de regulamente si directive in momentul de fata. Pe masura ce apar directive si regulamente noi, RENAR dezvolta schema de acreditarea impreuna cu autoritatea din domeniu.

Indeplinirea cerintelor obligatorii pentru statele UE in domeniul acreditarii si evaluarii conformitatii este data de acreditare!"

 

Redam in continuare cateva imagini de la eveniment:


 

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.01.2025 – DNA are nevoie de 26 de sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva