21 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RETROSPECTIVA JUDICIARA 2015 - Un an plin de retineri, arestari, spectacol de catuse, foc de artificii si coloane oficiale ucigase, achitari rasunatoare, conflicte intre magistrati si judecatori urecheati. 365 de zile de maxima incrancenare!

Scris de: Adina ANGHELESCU - STANCU | pdf | print

30 December 2015 16:05
Vizualizari: 4450

Anul de care tocmai ne despartim a fost unul clocotitor. Incalzire globala, cum s-ar spune, pe tot teritoriul Justitiei, scurt-circuite judiciare care au inflamat opinia publica si foc mistuitor. Colectiv. Guvernul a picat in urma protestelor, a venit altul, tehnocrat. Fostul premier are probleme mari cu Justitia, la fel si alte nume grele din peisajul politico-afaceristo-judiciar.


2015 a inceput cu supararea sefei Inaltei Curti, Livia Stanciu la prima sedinta a CSM, pe jurnalistii din cauza carora, cica (!?), incearca "sa induca ideea unei neincrederi in Justitie". De parca cetatenii ar fi niste minori pusi la reeducare, nu ar avea spirit de observatie si nu si-ar da seama ce e bine si ce e rau in "Marea Adunare Nationala a Magistraturii". Fireste, a fost prezent si prospatul presedinte ales, Klaus Iohannis, care a prezidat sedinta.

Judecatorul Livia Stanciu a fost cam incruntata tot anul. A tunat si-a fulgerat cum a putut. Dar cel mai tare a traznit taria functiei sale in crestetul unei vechi cunostinte care si-a permis sa ii ceara o asa-numita datorie. De aici s-a nascut marele scandal al dosarului "Rarinca". Acest caz a facut scantei la Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce DNA a trimis-o in judecata pe Rarinca pentru santaj, iar dupa ce a fost achitata, cazul s-a reluat prin contestatia in anulare in premiera depusa de procurorii anticoruptie. Rarinca s-a ales in cele din urma cu condamnarea de 3 ani cu suspendare de la fond, desi in apel fusese achitata. Ghinion si pentru cei doi judecatori care o achitasera. Anul se incheie cu ei judecati disciplinar la CSM. Tot la CSM ramane nedeslusit inca daca presedinta AMR, Gabriela Baltag, magistrat de inalta tinuta morala si profesionala, va primi "bila neagra" pentru o inchipuita incalcare a Codului deontologic. In 8 ianuarie 2016 vom afla deznodamantul acestei povesti.

Ianuarie 2015. Primele catuse din 2015 au aparut in a noua zi a acestei luni. DNA i-a retinut pe secretarul de stat de la Agricultura, Nagy Peter Tamas si secretarul general a acestei institutii, Virgil Gamas. Pentru o mita de 40.000 euro. In ianuarie trecut s-a mai intamplat ceva extraordinar: presedintele CCR, Augustin Zegrean a iesit la rampa acuzand SRI ca face presiuni. OOOPS! Apoi, "ciocarlia" si-a pierdut glasul....

In 22 ianuarie 2015, DNA a recunoscut oficial ca a inchis dosarul "Flota".. Ex-prezidentul a rasuflat linistit. Pentru sine. Caci pentru Emil Boc a inceput cosmarul. Ex-ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu l-a turnat la DNA pe fostul premier: "Am finantat PDL cu sume lunare insumand circa 300.000 euro. Le-am inmanat direct sefului meu, Emil Boc!". Auuuu...si atat. Boc a ramas la Cluj tot anul, neatins de valul spumelor revarsate din gura lui Sandu.

Furtunos inceput de an, nu? Caci nu s-a terminat ianuarie si, hopa!!, la DNA s-a declansat urmarirea penala impotriva altor 6 persoane in dosarul cu strutii si caprele lui Toni Grebla, fost judecator CCR. Printre ele, deputatul PSD Iulian Iancu. Deci, 6 dintr-un foc, la pachet cu Toni Grebla.

In aceeasi zi, DNA i-a trimis in judecata pe fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu, Viorel Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam si sotia, dar si un judecator, in dosarul retrocedarii padurilor din judetul Bacau.

La ICCJ s-a intarit forta fostilor procurori pusi in functii de conducere. Sectia Penala a ICCJ a intrat pe mana judecatoarei Mirela Sorina Popescu. Despre care nu putem spune, insa, ca nu este o profesionista!

Pentru Elena Udrea, 2015 nu a fost deloc bun. A tot facut jogging intre arestul cu wc turcesc si sobolani si arestul la domiciliul de la "Stejarii”. Ba "Microsoft, ba "Gala Bute" i-au tot dat batai de cap. A inceput sa vorbeasca, sa acuze pana si pe Kovesi si Coldea, dupa care a invatat sa taca si sa scrasneasca din dinti. Pentru fosta ministra a Dezvoltarii, 2016 e previzibil, doar e Anul maimutei. Iar maimuta stiti ce face: vine pe furis si plezneste, taman cand lumea crede ca doar se joaca!

Fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, a avut o soarta aproape identica, mai ales dupa ce oameni cu care a lucrat, pe care i-a sprijinit in cariera, cum ar fi ex-ofiterul de politie judiciara Ionut Mihailescu, au denuntat-o ca sa-si salveze pielea pe jumatate. Asa s-a trezit acuzata de mita. Bica a fost si ramane si in 2016 o "tinta" de 10 puncte in poligonul DNA.

Februarie 2015. Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a fost trimis in judecata impreuna cu fosta sefa a DIICOT Alina Bica. Deputatul si prietenul lui Victor Ponta, Sebastian Ghita, a fost adus cu mandat la DNA, in dosarul privitor la presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma. La ICCJ, fostul ministru Miron Mitrea a fost condamnat definitiv la 2 ani inchisoare cu executare si, in bataie de joc, dupa ce tocmai fusese liberata conditionat, Irina Jianu, fost sef al ISC, a primit si 5 luni de inchisoare cu executare.

La Cotroceni, Iohannis l-a anuntat pe noul sef al SRI, Eduard Hellvig.

In martie 2015, primarul Sectorului 5 a primit, catuse pe post de "martisor". Marian Vanghelie a stat cam pana spre finele anului la loc racoros. Nu stim daca s-a specializat in "almanahe", dar sigur vrea sa-si petreaca anul ce vine langa fetita sa.

In aceeasi zi, ministrul Finantelor, Darius Valcov, a fost ridicat de DNA, dus la sediu si pus sub acuzare pentru mita.

Primavara a adus si primul referat al DNA si cererea de incuviintare a retinerii si arestarii preventive trimisa Parlamentului Romaniei pentru senatorul Dan Sova in pricina numita 'Rovinari-Turceni". A urmat cererea de retinere a deputatului PNL, Teodor Nicolescu, in dosarul ex-sefului ANI, Horia Georgescu, arestat si el intr-un dosar privind retrocedari ANRP.

In pas vioi, s-a prezentat a Parchetul General si fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, primind calitatea de suspect in dosarul privind santajul la senatoarea Gabriela Firea. Intre timp, acest dosar a ramas suspendat intr-o "mediere" nereusita inca.

In martie, DNA a esuat a treia oara in incercarea de a-l aresta pe Radu Mazare. Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a fostului sot al Elenei Udrea, Dorin Cocos, a primarului din Piatra Neamt Stefan Gheorghe zis Pinalti, a ex-minstrului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) Gabriel Sandu si a afaceristului Nicolae Dumitru zis Niro, toti acuzati de savarsirea infractiunii de trafic de influenta sau trafic de influenta in forma continuata in vestitul "Microsoft". A ramas in lucru disjungerea privind finantarea campaniei prezidentiale din 2009 a lui Traian Basescu. Claudiu Forica si Dinu Pescariu au "varsat" cat si ce s-a vrut si au scapat curati si cu banii nedati din acest dosar. Tot in martie, doctorul Serban Bradisteanu a fost condamnat definitiv la un an cu suspendare, in simulacrul de dosar numit "Favorziarea lui Adrian Nastase".

Aprilie 2015. Ginerele lui Traian Basescu, Radu Pricop, a fost pus sub acuzare pentru complicitate la santaj. Tot la DNA, fostul consilier prezidential George Scutaru a ajuns inculpat, sub acuzatia de complicitate la luare de mita si spalare de bani. Dupa multi ani de mistere nedezlegate in legatura cu emisarul lui Basescu in operatiunea "Jurnalisti rapiti in Irak", Mohammad Yassin a fost saltat de procurorii anticoruptie, denuntat ca a cerut doua milioane de euro ca sa-l scape de puscarie pe Omar Hayssam. Gigi Becali a iesit din inchisoare dupa un an si 10 luni. Cele doua asociatii reputate ale magistratilor, AMR si UNJR, s-au ales cu un mare flit din partea CSM la sesizarile facute pe raportul DNA 2014, in care judecatorii care au dat decizii de achitare s-au simtit atacati in mod nepermis. In avocatura a inceput lupta pentru sefia Baroului Bucuresti. Printre candidati, avocata Laura Voicu, dupa ce avusese parte, in urma cu doar o luna, de un conflict cu DNA, in care procurorii cerusera arestarea acesteia, dar fara succes in fata instantei, pe motiv ca lucra cu un avocat care facea parte din baroul paralel al lui Bota.

Darius Valcov, aflat in arest, a intrat iar in morisca anticoruptiei cu al doilea dosar cunoscut sub numele "Tablourile ministrului".

Dupa cinci luni de arest, fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, a parasit Penitenciarul Targsor, find plasata in arest la domiciliu, in timp ce Elena Udrea se afla in arest de doua luni. In 21 aprilie, dosarul "Gala Bute" a luat drumul instantei supreme. Sarabanda arestarilor in randul parlamentarilor a continuat cu cererea de arestare a deputatului PSD Ion Ochi. In fine, dupa incercari nereusite, DNA l-a bagat in arest pe Radu Mazare, care a iesit de la "beciul domnesc" abia dupa doua luni.

In luna mai 2015, a inceput conflictul surd intre asociatiile magistratilor si CSM, care nu a reactionat la declaratia reprezentantului SRI, Dumitru Dumbrava, despre "campul tactic" din Justitie. Fostul primar al Sectorului 6, Cristian Poteras, a fost condamnat definitiv la 8 ani inchisoare.

La DIICOT, miliardarul Remus Truica si mai multi directori BRD au fost pusi sub acuzare in dosarul "Credite neperformante". Truica a primit control judiciar.

La Baroul Bucuresti s-a instituit, prin vot, o noua conducere, Ion Dragne fiind noul decan.

La ICCJ, instanta a dat, in sfarsit, hotararea pe fond in dosarul privind fraude la referendumul din 2012: Liviu Dragnea a fost condamnat la 1 an cu suspendare. Mohamad Yassin, "beneficiarul cinstit al averii lui Hayssam", a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta.

Iunie 2015. Afaceristii Ovidiu Tender si Marian Iancu au fost condamnati definitiv la 12 si, respectiv, 14 ani de inchisoare. In sfarsit, dupa scandalul violatorilor de la Vaslui lasati in libertate, ministrul Justitiei Robert Cazanciuc a iesit din letargie si a ceruta adoptarea ordonantei de urgenta pentru reglementarea duratei arestului la domiciliu in faza preliminara si de judecata care fusese declarata de CCR neconstitutionala. Procurorul Marius Vladoianu de la Parchetul Tribunalului Dolj a fost trimis in judecata. Executorul judecatoresc Vasile Deacu a fost achitat definitiv de ICCJ. In dosarul "Procurorii CSM", fostul magistrat George Balan a primit achitare definitiva, in timp ce judecatoarea ICCJ Georgeta Barbalata a fost condamnata de fostii colegi la 4 ani de inchisoare cu executare.

Din cauza unei erori a DNA, ex-ministrul Economiei, Adrian Videanu a scapat de controlul judiciar impus.

Iulie, august, septembrie, octombrie 2015. Premiera judiciara: DNA l-a pus sub acuzare, pentru 19 infractiuni, pe Victor Ponta, prim-ministru in functie, si i-a pus si sechestru pe avere, iar acesta a uzat de dreptul la tacere. Fostul ministru de interne PDL, Gabriel Berca, a fost retinut pentru trafic de influenta, executorul judecatoresc Gabriel Kiss a fost trimis in judecata, ex-seful CFR Mihai Necolaiciuc a fost pus sub contro judiciar, o directorare din Ministerul Sanatatii a fost retinuta pentru luare de mita, Alina Bica a fost rearestata, fostul sef ANAF Serban Pop a primit si el mandat. Dan Voiculescu a solicitat trimiterea de comisii rogatorii pentru a se dovedi ca nu are conturi in strainatate, PICCJ a schimbat incadrarea judiciara a lui Traian Basescu, din santaj la senatorul Firea, in amenintare.

Seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a iesit la rampa si a acuzat existenta "Republicii procurorilor", aratand ca judecatorii se simt timorati, iar cetatenii "sunt pur si simplu calcati in piciare de sistem", iar peste 1000 de judecatori au cerut trecerea urgenta a bugetului instantelor la ICCJ.

Alina Bica a fost trimisa in judecata in al treilea dosar care are la baza un denunt fara alte probe al ex-colegului ei Ionut Mihailescu privind o presupusa mita data chiar de el de la afaceristul Horia Simu Schiopu.

Intr-un final, unul dintre instrumentele de forta impotriva patronului Trustului Intact, procurorul DNA, Emilian Eva, folosit pe post de calau in dosarul "Telepatia" a fost trimis in judecata de colegii lui pentru luare de mita si spalare de bani.

Avocatul Lucian Papacostea a fost condamnat definitiv la 1 an cu executare. George Costin, fost secretar de stat a fost retinut, iar Dorin Lazar Maior a fost dat in urmarire internationala. In 30 septembrie, procurorul ICCJ, Angela Nicolae a fost liberata conditionat din penitenciarul Targsor.

In 14 octombrie, printr-o ordonanta surprinzatoare, dosarul "Revolutiei" a fost clasat de seful Sectiei Parchetelor Militare, generalul Ion Vasilache. Asociatia "21 decembrie 1989" a reactionat imediat, insa cauza a ramas sub "capac". A urmat moartea politistului Bogdan Gingina, din coloana oficiala a vicepremierului ministru de Interne Gabriel Oprea. Strada i-a cerut acestuia din urma demisia, fara succes. S-a deschis un dosar penal. Nefinalizat inca.

In 30 octombrie 2015 a avut loc incendiul de la "Colectiv". O tragedie fara precedent, soldata cu un bilant cutremurator: 63 de persoane decedate si alti multi raniti care au reusit sa supravietuiasca, dar urmarile arsurilor grave si infectiile intraspitalicesti au lasat urme ireversibile. O tragedie care a cutremurat societatea romaneasca si opinia publica internationala. Parchetul Inaltei Curti a deschis un dosar care va fi finalizat la inceputul anului 2016, in urma anchetei urmand a fi trimisi in judecata toti vinovatii. Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost retinut un pic in ancheta de la "Colectiv". Nu a demisionat. Nici Gabriel Oprea, vicepremierul.

Noiembrie 2015. In mod suprinzator, in cea de-a patra zi a acestei luni, premierul Victor Ponta si-a depus mandatul. Guvernul a picat in urma acestei decizii luate dupa protestul a 25.000 de cetateni. Fosta sefa DIICOT, Alina Bica a scapat si de arestul la domiciliu, ramanand sub control judiciar in dosarul privind presupusa mituire pe axa "Schiopu- Mihailescu". Decisi sa il infunde definitiv pe Dan Sova, procurorii anticoruptie au deschis al treilea dosar,"CET Govora" si au cerut pentru a doua oara retinerea si arestarea senatorului. De data aceasta, Sova a fost arestat si va petrece finele acestui an incatusat.

In urma unei ample anchete a DNA, toata conducerea Oficiului National pentru Protectia Martorilor a fost retinuta si arestata dupa decizia Curtii de Apel Bucuresti, pentru grave fapte de coruptie.

Ioan Oltean, "piesa" grea din arsenalul PDL-ist al vremurilor, a fost saltat de procurori si dus la DNA, pus sub acuzare in urma denuntului unui preot incarcerat pentru fapte de coruptie in legatura cu retrocedari, dar DNA nu a reusit la instanta arestarea lui preventiva. In aceeasi cauza, DNA a retinut-o pe fosta sefa ANRP, Crinuta Dumitrean, insarcinata in luna a 8-a.

Avocatul Pompiliu Bota a fost trimis in judecata impreuna cu alti opt colegi din baroul paralel pentru "parcticarea fara drept a profesiei de avocat".

La evenimentul "Ziua europeana a avocatilor", pentru prima data, avocatii UNBR au pus in discutie la modul cel mai serios, libertatea de exprimare.

Decembrie 2015. Lui Ioan Oltean i s-a dat doar control judiciar in dosarul "Mita de la biserica Chitila". ICCJ a revocat mandatele de arestare date Crinutei Dumitrean (motivul fiind acela al incalcarii drepturilor omului), dar si altor 6 persoane implicate in acelasi dosar, instituind acelasi control judiciar. In ce-l priveste pe Dan Sova, mai intai, cererea de arestare a fost respinsa de ICCJ. Apoi, s-a admis contestatia DNA si, in 15 decembrie, senatorul a fost arestat.

Dan Andronic, patron al EVZ, afaceristul Remus Triuca, avocatul Robert Rosu, dar si Paul Lambrino, autointitulatul "Printul Paul al Romaniei" au fost retinuti de DNA. Ulterior, CA Brasov a refuzat arestarea lor si a instituit arest la domiciliu. Marian Oprisan si alti cinci inculpati din vestitul dosar "Caprioara" au fost achitati definitiv de Curtea de Apel Cluj dupa zece ani de procese. DNA a inceput urmarirea penala impotriva primarului Sector 1, Andrei Chiliman.

Noul guvern tehnocrat, condus de Dacian Ciolos, a marit bugetul DNA, SRI si CCR pe 2016. MJ, PICCJ si CSM au avut parte de reduceri la banii alocati pentru anul viitor.

Dupa o asemenea trecere succinta in in revista, cum vi s-a parut anul 2015 si ce asteptari exista pentru 2016?

Comentarii

# LEO date 30 December 2015 17:51 +18

In ultima perioada a fost lansata dinspre PALATUL COTROCENI Lozinca cu sintacma CORUPTIA UCIDE,suna frumos avand impact in randul multor cetateni.Tot in acest an au fost scoase la suprafata multe dosare complexe ce privesc jafuri de proportie cu prejudicii impresionante,lucru iarasi bun,numai ca faptele au fost comise in urma cu 4,5 sau 7 ani,unele in forma continuata.Intrebarea ce a facut JUSTITIA INDENPENDENTA,mult laudata pana acuma,pentru ce CORUPTIA UCIDE,deabea in toamna acestui an.Concluzia este una singura.Traim intro tara unde cetateanul este furat in mod sistematic,iar dosarele tinute in fisete si scoase cand trebuie si pt.cine trebuie.Nu este bine si nici democratic.

# Vladi Mir date 30 December 2015 18:49 +19

In continuarea acestei retrospective juridice, iată si o nesimtita perspectiva juridica: “domnul" "președinte” Iohanis, nu i-a fost rușine și a acționat, conform celor afirmate, atacând Decizia civilă nr. 655/2015 a Curții de Apel Brașov, DEFINITIVĂ ȘI IREVOCABILĂ prin CONTESTAȚIE ÎN ANULARE, la fel cum a procedat în cazul Rarinca și DNA-ul Lulutei, obedient Liviei Stanciu, "președinta" Înaltei Curți de Casație și Justiție.(ttp://www.justitiarul.ro/klaus-iohannis-recurs-in-anulare-la-o-sentinta-definitiva-si-irevocabila-a-justitiei/)

# Tică date 30 December 2015 20:43 +20

Pentru acest interlop mârșav care este "domnul" presedinte Iohannis o hotărâre definitivă și irevocabilă pronunțată de o instanță are tot atâta valoare cât soarta copiilor pe care-i trafica în perioada de maximă activitate infracțională.Pe cine crede acest iindivid că mai prostește ducând mâna la inimă când se aude imnul național ? Poporul s-a lămurit deja ce creatură certată cu legea a ajuns sa ocupe fotoliul de la Cotroceni. Bineînțeles că în mintea lui de emigrant se crede "for ever" acolo !

# Vladi Mir date 30 December 2015 22:05 +21

Tica dragule, individual asta nu duce mana la inima, ci la ... PORTOFEL ! Sa ai un an bun, care sa te (ne) apropie de vremea cand vom avea presedintele pe care-l meritam !!!

# ARGUS date 31 December 2015 00:47 +5

Pai,tocmai il avem

# unul din lumea cea mare date 30 December 2015 21:56 +16

predictia mea pentru 2016.justitia o sa fie si mai mermelita,caci de la cotroceni o sa vina,(joianis o sa/si recupereze casele furate prin falsuri),miscari de strada,aproape cu certitudine dau CA posibila, ruperea romaniei ca un hint http://www.aeroseek.com/webtrax/airnav.html(este liniste mormintala dpdv aviatie comerciala din ne ro,turcia,ukraina-de obicei pina acum 10/15 zile era trafic ca pe magheru CEVA ESTE FOARTE CIUDAT!!!!!!! chiar si discutiile dintre aeronave si radiofaruri)razboiul cibernetic si electronic a inceput de cca 1 an si jumatate si rusii l/au cistigat(ultimul ex dislocarea de avioane de bombardament si vinatoare in siria (lataquia)FARA CA WESTUL MACAR SA BANUIASCA(au aflat dupa 10 zile,americanii sint scosi din minti caci rusii au demonstrat ca POT SA ,,ORBEASCA,, SI SATELITII MILITARI).prezic razboiul CALD sub forma pe care o stim,polonezii fac recrutari si pregatiri reale de razboi,noi ne/am instalat guvern de tehno...ca...ati(tradatori si cu probleme psi

# cristal date 30 December 2015 19:36 +15

Foare buna retrospectiva. Citesti si iti dai seama ce trai cotidian are romanul si ce stresant este sa respiri acest aer poluat de Sistem! Sucees in anul ce vine! :-)

# DODI date 30 December 2015 20:55 +13

2015 a fost anul în care justiția ar fi renăscut dacă nu i se băgau atâtea bețe în roate începând cu CIOLANIS (cleptoman dovedit și nesimțit), DNA (care a atacat pe toți cei care nu au luat poziție de drepți în fata ”rezoluțiilor” date de ei), CSM (cel mai slab organism al justiției), ÎCCJ (tovarăș de nădejde al DNA), CCR (cu petele pe care le cunoaștem) și Parlamentul (care nu a binevoit să modifice Codurile cu hibele cunoscute și recunoscute).  La mulți ani și să auzim de bine!

# Baspunar date 2 January 2016 11:09 +1

Ciuma roşie, P.S.D. lui A. Nastase şi Pinocchio Ponta şi P.D.- Laşii lui Șantaj Basescu şi gagica lui Nuti Udrea, au organizat şi condus partidul stat, un sistem în care corupția, lăcomia, aroganţa, populismul şi lipsa de respect a guvernanţilor faţă de Normele Legale (Tratate, Constituţie, Legi, s.a.m.d.), au fost politici de stat fără precedent în România. Toate acestea cu duplicitatea marilor puteri şi U.E., in funcţie de interesele lor economice sau politice. Cine mai crede în ciuma roşie reprezentata de P.S.D., în Șantaj Băsescu, în gagica lui Nuti Udrea şi în băsişti, ori e prost, ori nu gândește!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva