28 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Sase alesi pentru CSM propun Senatului sa amane validarea lui Barbulescu, Lupascu si Chiujdea, pana la solutionarea contestatiilor contra acestora

Scris de: | pdf | print

17 December 2010 10:10
Vizualizari: 5120

Judecatorii Toni Neascu, Horatius Dumbrava, Alexandru Serban, Cristi Danilet si procurorii George Balan si Oana Schimdt Haineala – cu totii alesi pentru un mandat in CSM si care asteapta sa fie validati de Senat – au adresat vineri o scrisoare deschisa parlamentarilor prin care ii atentioneaza asupra consecintelor intarzierii procedurilor de validare a unui nou Consiliu. Pentru a preveni riscul unei invalidari in bloc a alegerilor CSM, din cauza celor trei membri realesi (Barbulescu, Lupascu si Chiujdea) ce fac obiectul unor puternice contestatii politice si din interiorul sistemului judecatoresti, cei sase semnatari ai scrisorii propun varianta validarii partiale a alegerilor in ceea ce-i priveste si amanarea, la o adica, a validarii celor trei membrii contestati, pana la solutionarea contestatiilor formulate impotriva acestora. Totul in scopul evitarii blocarii activitatii CSM, cu consecinte imprevizibile asupra bunei functionari a Justitiei. Publicam in continuare scrisoarea celor sase.

 

Scrisoare deschisa

Avand in vedere calitatea subsemnatilor de judecatori si procurori alesi in adunarile generale ale magistratilor pentru un mandat de membru in Consiliul Superior al Magistraturii, prin prezenta scrisoare dorim sa atragem atentia asupra riscurilor pe care la comporta pentru stabilitatea constitutionala si credibilitatea Romaniei in spatiul european tergiversarea procedurilor parlamentare de validare a magistratilor pentru Consiliul Superior al Magistraturii.

Mandatul constitutional de 6 ani al actualilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii expira de drept la data de 29 decembrie 2010. Aceasta este data cand s-a publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Hotararea Plenului Senatului nr. 75 din 27 decembrie 2004 privind validarea magistratilor alesi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Natura constitutionala a mandatului de membru CSM interzice modificarea (prelungirea) duratei acestuia prin lege, ordonanta de urgenta sau alt act al legislativului sau de vointa politica.

Astfel fiind, procedurile parlamentare ce au loc in prezent cu privire la validarea magistratilor alesi pentru Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa aiba in vedere urgenta data de iminenta incetarii mandatelor actualilor membrii CSM.

Intrucat Consiliul Superior al Magistraturii este o autoritate constitutionala, e inacceptabila intreruperea functionarii sale cauzata de intarzierea procedurilor de validare a unui nou CSM, ceea ce ar reprezenta o incalcare extrem de grava a ordinii constitutionale in Romania. Orice accident in continuitatea existentei institutionale a Consiliului Superior al Magistraturii ar insemna aparitia unui dezechilibru fara precedent in functionarea constitutionala a statului roman.

Permanenta functionarii acestei autoritati constitutionale nu poate fi asigurata decat daca hotararea de validare emisa de Senat se publica inainte de data de 29 decembrie 2010, astfel incat incepand cu 30 decembrie 2010 sa inceapa exercitiul mandatelor noilor membrii CSM.

Precizam ca insusi Senatul Romaniei are responsabilitati proprii in indeplinirea angajamentelor Romaniei in contextul Mecanismului de Cooperare si Verificare instituit de Comisia Europeana, in ce priveste asigurarea “unei tranzitii usoare si corecte din punct de vedere legal catre un nou Consiliu Superior al Magistraturii, respectand cerintele legii privind eligibilitatea candidatilor.” Potrivit prevederilor Constitutiei Romaniei, Senatul este cel care valideaza magistratii alesi in adunarile generale ale magistratilor pentru un mandat de membru CSM. Atragem atentia ca Senatul trebuie sa-si indeplineasca aceste atributii cu respectarea termenelor constitutionale, fara sa puna in pericol continuitatea existentei CSM si pana la expirarea actualelor mandate de membru CSM.

Avand in vedere blocajele aparute in procedura de validare a membrilor CSM apreciem ca, pentru asigurarea corectei functionari a institutiilor statului si respectarea preeminentei dreptului instantelor judecatoresti in interpretarea legii in statul de drept, Senatul poate sa aiba in vedere varianta validarii partiale a listei cu magistratii alesi ca membri in Consiliul Superior al Magistraturii si a amanarii validarii candidaturilor a caror alegere formeaza obiectul unor contestatii in justitie sub aspectul legalitatii eligibilitatii, pana la survenirea unor hotarari judecatoresti irevocabile. in aplicarea acestei ipoteze, functionarea normala a sistemului judiciar va putea fi asigurata, caci se va putea intruni cvorumul prevazut de lege pentru constituirea noului Consiliu Superior al Magistraturii.

Reamintim ca responsabilitatea noastra, in calitate de magistrati alesi de catre judecatori si procurori pentru a-i reprezenta in Consiliul Superior al Magistraturii, vizeaza nu doar mentinerea integritatii si independentei sistemului judiciar, ci si respectarea legalitatii in ceea ce priveste constituirea si functionarea Consiliului”.

Semneaza:

Judecator Adrian Toni Neacsu, Presedinte Tribunalul Vrancea, ales membru CSM din partea tribunalelor;

Judecator Alexandru Serban, Vicepresedinte Curtea de apel Brasov, ales membru CSM din partea curtilor de apel;

Judecator Horatiu Nicolae Dumbrava, Presedinte Curtea de Apel Mures, ales membru CSM din partea curtilor de apel;

Judecator Cristi Vasilica Danilet, Vicepresedinte Judecatoria Oradea, ales membru CSM din partea judecatoriilor;

Procuror George Balan, Procuror Parchetul de pe langa Curtea de apel Bucuresti, ales membru CSM din partea parchetelor de pe langa curtile de apel;

Procuror Oana Schmidt Haineala, Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov, ales membru CSM din partea parchetelor de pe langa tribunale;

 

 

Comentarii

# nick date 17 December 2010 11:30 +3

Senatul trebuie sa valideze pe cei fara probleme si sa invalideze cei trei cotletisti, nu sa-i amane, textul de lege e simplu pana si pentru un politician!

# lion el amar date 17 December 2010 17:40 +2

Domnii alesi in CSM trebuie sa renunte la functiile lor de conducere din instantele unde au functionat.Acesta este un test!

# 2NA date 17 December 2010 18:09 +7

Asta numesc eu disperare! Le este teama oare de o noua runda :-?

# romanica date 20 December 2010 06:10 -3


Citeza pe 2NA
Asta numesc eu disperare! Le este teama oare de o noua runda :-?

asta numesc eu prostie !!!
o noua runda ? unde ai mai auzit tu de o solutie (LEGALA) de genul asta ?

# Carmen Amza date 17 December 2010 22:22 +3

Dacă ar aplica textul legii ar pierde ocazia de a câştiga în recurs după care vor afirma că o hotărâre judecătorească irevocabilă este lege. După umila mea părere ei, magistraţii vor să se substituie parlamentului şi să devină prima putere în stat!

Niciodată nu poţi fi sigur ce hotărâre dă justiţia şi, mai nou,Curtea Constituţională.

# ariadna florescu date 18 December 2010 11:35 +2

Am nutrit speranta ca daca va vom avea in CSM, seva schimba putin si soarta noastra, a justitabililor! Dar nu in ultimul rand a judecatorilor. De ce nu se pot da hotarari corecte, de ce nu se aplica legea nici macar de catre cei care au datoria sa o faca? Stiti unde suntem? Un functionar inalt dintrun minister a afirmat, cand i-am rapit o ora intro audienta, ca "se merge" pe cutume! (eu, vorbindu-i de articole de lege). Poate asa este peste tot! CSM a produs multe pagube,multe suferinte; cei care i s-au adresat stiu si nu mai doresc sa auda de nici unul din membrii "vechi" ai CSM.

# xena date 18 December 2010 23:34 -1

http://www.youtube.com/watch?v=RPe3w37DaYU

# Radu date 21 December 2010 11:51 0

Din pacate d-na Haineala, desi a semnat imediat petitia, a uitat ca a candidat impotriva unuia care nu mai avea voie, si anume Cristian Deliorga...
Si daca ea a luat 153 de voturi si Deliorga 150, asta inseamna ca voturile lui, redistribuite ar fi putut duce la un cu totul alt castigator...nu ???
Deci, invalidarea Senatului ar trebui sa o priveasca inclusiv pe d-na Oana Schmidt Haineala...NU ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva