1 September 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SE CERE TRANSPARENTA IN CSM – Judecatorul Alexandru Serban propune ca votul membrilor CSM sa nu mai fie secret: “Ar fi intr-adevar o responsabilitate poate mai mare”. Judecatoarea Madalina Afrasinie, reprezentanta UNJR: “Cand ne-au cerut noua votul unul dintre angajamentele lor a fost si acela ca vor vota deschis”. Serban despre decizia CCR in cazul Danilet: “Am remarcat multe erori, confuzii grave si chiar si excese”

Scris de: Elena DUMITRACHE - George TARATA | pdf | print

28 April 2013 11:51
Vizualizari: 4303

Judecatorul Alexandru Serban (foto 1) din CSM propune ca votul in Consiliu sa nu mai fie unul secret. Prezent la dezbaterea privind statutul magistratului si independenta Justitiei, organizata in vederea revizuirii Constitutiei, Alexandru Serban a declarat ca judecatorii, procurorii, dar si cetatenii simpli ar trebui sa stie cum voteaza membrii CSM. In opinia lui Serban, in acest mod fiecare magistrat din Consiliu ar putea sa raspunda conform legii pentru activitatea pe care o desfasoara.


 

Judecatorul Alexandru Serban a precizat ca din Constitutie ar trebui eliminata prevederea potrivit careia votul in CSM este unul secret: “Apropos de componenta Consiliului, tind sa cred ca in acest moment nu ar fi bine sa operam modificari in Constitutie, insa la nivel legislativ este foarte oportun sa clarificam foarte clar faptul ca atributiile privind cariera judecatorilor trebuie gestionate doar de Sectia de judecatori, iar atributiile prividn cariera procurorilor doar de Sectia de procurori. Foarte bine au subliniat colegii de la UNJR, contestatiile la Plen au adus de multe ori niste situatii...as spune inedite, ca sa nu intram in alti termeni. Insa un lucru foarte important, dupa parerea mea, este daca are rost ca in Constitutie sa existe o prevedere, cu asa nivel de detaliu cum este acum, privind secretul votului in CSM. In opinia mea, si am spus-o de multe ori, votul in CSM nu trebuie sa fie secret. Colegii nostri, si nu numai ei, cetatenii in general trebuie sa stie cum votam fiecare dintre noi, trebuie sa stie cum ne exercitam mandatul fiecare dintre noi si in cazul in care nu este exercitat corespunzator sa putem sa raspundem in forma prevazuta de lege. (…) Daca am avea intr-adevar vot deschis, coroborat cu obligatia de motivare a hotararilor, care exista si acum, atunci ar fi intr-adevar o responsabilitate poate mai mare decat in prezent a membrilor CSM. Aceasta trebuie scoasa din Constitutie, nu avea ce cauta de la inceput o astfel de norma de detaliu in Constitutie, urmand sa fie reglementata eventual prin lege”.

Alerxandru Serban a tinut sa precizeze ca atat el, cat si alti colegi din CSM isi semneaza voturile de doi ani: “Atat eu cat si cativa dintre colegii mei am apreciat de la inceput de cand am venit la CSM ca trebuie sa ne asumam raspunderea pentru ceea ce facem si intotdeauna am spus public cum am votat si ne-am semnat buletinele de vot de doi ani. Sigur ca abia acum la inceputul anului au fost unii mai suparati ca le-am semnat, pentru ca au fost devoalate alte jocuri”.

Alexandru Serban despre decizia Curtii Constitutionale in cazul Cristi Vasilica Danilet: “Am remarcat multe erori si confuzii grave si chiar si excese, cum ar fi impunerea dreptului la aparare in fata Consiliului”

Judecatorul Alexandru Serban s-a referit si la decizia Curtii Constitutionale din cazul Cristi Vasilica Danilet, prin care a fost admisa exceptia de neconstitutionalitate ridicata de acesta referitoare la articolul 55 din Legea 317 din 2004 privind CSM. Serban a precizat ca a observat in motivarea CCR grave erori si chiar excese: “Am remarcat in decizia recenta a Curtii Constitutionale, Decizia 196 din 2013, multe erori si confuzii grave si chiar si excese, cum ar fi impunerea dreptului la aparare in fata Consiliului, de parca eu stiu...Consiliul ar fi o instanta. E o eroare grava Consiliul este instanta doar in materie disciplinara, vine Curtea Constitutionala si spune ca avem drept de aparare in fata Consiliului, e o eroare. O alta eroare pe care o fac ei aici este ca, desi citeaza textul de lege care spune foarte clar ca votul este secret, mai departe spun asa ca: prin votul deschis si obligatia de motivare a hotararii, norma asigura transparenta activitatii Consiliului. Este o eroare foarte mare, probabil a fost o scapare”.

Judecatoarea Madalina Afrasinie de la Tribunalul Bucuresti, reprezentanta UNJR, le-a remintit membrilor CSM: “Unul dintre angajamentele lor a fost si acela ca vor vota deschis si vor spune clar cum au votat”

Pe de alta parte, judecatoarea Madalina Afrasinie (foto 2) de la Tribunalul Bucuresti, reprezentanta a Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, a reamintit ca votul deschis a fost una dintre principalele conditii avute in vedere cu ocazia ultimelor alegeri pentru CSM. Mai exact, Madalina Afrasinie a declarat, cu ocazia aceleiasi dezbateri, ca actualii membri ai CSM, votati de catre judecatori, au fost trimisi in Consiliu si pentru ca si-au luat angajamentul de a vota transparent: “De acord cu votul deschis, pentru ca atunci cand ne-au cerut noua votul pentru a-i trimite in CSM unul dintre angajamentele lor a fost si acela ca vor vota deschis si vor spune clar cum au votat. Pentru chestia asta au fost trimisi in CSM, am zis da, in sfarsit avem niste oameni care vor vota transparent si vom sti ce au votat si de ce au votat asa”.

Comentarii

# gabriel date 28 April 2013 14:51 +7

Uneori am senzatia ca unii magistrati sunt naivi.Ei pleaca de la premisa ca cei ce vor sa ajunga in CSM le vor reprezenta interesele,pe cand in realitate doar cateva exceptii au facut acest lucru,majoritatea celor din CSM avand de-a lungul timpului razgandiri,reevaluari in scop strict personal. :sad:

# Serbane, da-ne tu un exemplu de transparenta date 29 April 2013 16:27 0

De ce nu dai tu, Alexandru Serban, un exemplu de transparenta, clarificand mentiunile din CV-ul european postat pe site-ul CSM. Mai precis ce facultate ai urmat intre anii 1993 – 1997, ca in niciun caz nu ai fost student al Facultatii de Drept al Universitatii din Bucuresti. Mai mentioneaza Alexandru Serban in C.V. faptul ca, intre anii 1989 – 1993, a studiat la liceul „Spiru Haret”, Ploiesti . Or, Intre anii 1989 – 1993 nu existat niciun liceu cu numele „Spiru Haret” in Ploiesti . Da-ne un exemplu de transparenta sculer-matriterule si recunoaste faptul ca intre anii 1989 – 1993 ai fost elev al Liceului Industrial nr. 1 din Ploiesti . Si daca mai poti dupa atata transparenta explica-ne de ce nu ai trecut-o pe matusa ta, Avocata Mioara Serban din Baroul Prahova in declaratia data conform art 5 alin 3 din legea 303/2004.

# IOAN DUSCAS date 28 April 2013 16:07 +10

iIN MOD NORMAL CSM UL TREBUIE SA FIE CONSTITUIT DOAR DIN JUDECATORI DEOARECE INTR-UN STAT DE DREPT PROCURORUL NU POATE FI EGALUL JUDECATORULUI CI ESTE EGALUL AVOCATULUI ! PROCURORUL ESTE DOAR O PARTE IN PROCES DECI SUB NICI O FORMA NU POATE FI SI PARTE IN PROCES SI PURTATOR AL ECHIDISTANTEI ! PRESUPUNANAD CA PROCURORUL AR FI ECHIDISTANT ATUNCI CATEGORIA JUDECATORI AR FI IN PLUS SOCOTEALA CARE SE VERIFICA DIN PLIN IN STATELE POLITIENESTI ! PE DE ALTA PARTE PROCURORII AU O GRAMADA DE STRUCTURI IERARHICE DECI LA CE BUN UNA IN PLUS ? SA FACA CE ? NU POATE FI GESTIONATA CARIEREA PROCURORILOR PRIN INTERMEDIUL PARGHETULUI GENERAL ? LA CE ACEASTA COABITARE FORTATA LA VARF INTRE JUDECATORI SI PROCURORI ? PROCURORUL NU POATE FI MAGISTRAT INTR-UN STAT DE DREPT SI IN PRACTICA CARE PROCUROR A VAZUT CINEVA SA-SI BATA CAPUL CU CAUTAREA IMPARTIALITATII ?AR FI LUAT DE NEBUN SAU CEL PUTIN DE CIUDAT UN ASEMENEA EXEMPLAR ! CINE MAI FACE PLANUL SI CINE MAI AVANSEAZA PE ACEASTA CALE ?

# gabriel date 29 April 2013 09:32 +3

In statul politienesc basisto-pontac sunt puse in lumina calitatile(care or fi alea ,ca eu nu gasesc ) procurorilor si sunt de asemenea evidentiate defectele judecatorilor.Oare de ce?Sa conteze doar singura calitate a procurorilor si anume supunerea? Avem o justitie independenta condusa de ...lachei :lol:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.08.2024 – Cami si-a tras patalama de la un ONG dintr-un mall (Galerie foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva