28 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Sefele CSM vad Justitia in roz - Presedintele Alina Ghica: ”O prioritate a mandatului nostru: restrangerea cheltuielilor efectuate pentru activitatea Consiliului!” Vicepresedintele Oana Haineala doreste reducerea mandatului de membru CSM la 4 ani, ”de ajuns pentru a schimba ceva in bine!”

Scris de: Adina A.STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

2 February 2012 15:24
Vizualizari: 7269

 

Pe dinafara, Consiliul Superior al Magistraturii este o cladire albastra, bine construita, inchiriata de multa vreme pe bani multi, cu o parcare in care nu prea mai incap masini. O cladire linistita Pe dinauntru, CSM este, de mai bine de un an, o oala sub capacul careia bolborosesc tot felul de conflicte intestine intrucat, de la ”descalecarea” in CSM a gruparii ”muschetarilor”, parca si-a bagat dracul coada. Anul trecut, care a stat sub mandatul de presedinte al judecatorului Horatius Dumbrava, in Consiliul Superior al Magistraturii a fost un vulcan din care au tasnit tot felul de idei aberante, toate avand un singur tel: imaginea celor trei personaje. Acum, din luna ianuarie, la sefia CSM s-a schimbat garnitura. Nimeni nu stie daca va fi mai bine, dar exista sperante, iar sistemul judiciar are mari asteptari de la echipa Alina Ghica - Oana Schmidt Haineala (foto) care, in calitate de presedinte si vicepresedinte, au ales sa se ocupe in primele saptamani, de reasezarea interna a unor paliere din structura CSM. Inclusiv birouri. Lumeajustitiei.ro a realizat un interviu, fata in fata, cu echipa de conducere a Consiliului, pentru a afla care sunt prioritatile si scurtul bilant al celor trei saptamani de la preluarea sefiei CSM.


Cum catalogati primele saptamani de cand ati preluat conducerea Consiliului? Era un vapor in deriva, unul ancorat la mal sau cu motoarele in stare buna de functionare? Ce prioritati aveti?

Alina Ghica: A fost o perioada in care s-a impus regandirea modului de organizare, in primul rand a Consiliului pentru ca, astfel cum am aratat si in cuprinsul proiectului comun pe care l-am depus la momentul in care am candidat pentru conducerea CSM, se impunea eficientizarea activitatii acestuia. Am inceput prin a diminua numarul comisiilor de lucru din cadrul Consiliului, propunere insusita de plenul CSM, pentru a imbunatati comunicarea Consiliului in exterior, prin regandirea modalitatii de functionare a site-ului acestuia, dar si a domeniului web infocsm. Recent chiar, am dispus transferarea domeniului infocsm, pe serverul institutiei, dupa ce am constatat ca el era gazduit pe un server privat. Am stabilit sectiuni ale site-ului, in care sa se regaseasca informatii privind activitatea instantelor si parchetelor din intreaga tara, opinii asupra problemelor de drept de actualitate, legate de aplicarea noilor coduri, jurisprudenta, doctrina.

Dupa cum s-a vazut in ultimul an, la CSM s-au cheltuit multi bani aiurea. In fata justitiabilului, plimbarile CSM-istilor in masini de lux, care utilizeaza o gramada de combustibil, au facut ca acest CSM care s-a vrut revigorat sa fie socotit mai degraba cu un cuib al ”parvenitilor„ carora le-a stat capul mai mult la deplasari in strainatate, protocoale si decizii luate mai mult de ochii lumii, care nu au modificat cu mai nimic viata magistratului roman. Aveti pe agenda si reanalizarea modului in care se gestioneaza banii de la buget?

A.G. - Este, de asemenea, o prioritate a mandatului nostru restrangerea cheltuielilor efectuate pentru activitatea Consiliului. Suntem la inceputul unor negocieri pentru dotarea parcului auto al Consiliului cu autoturisme adaptate unor nevoi normale, discutii pe care speram sa le finalizam in termen scurt, pentru a limita cheltuielile pe care le implica. Avem in vedere de asemenea o analiza temeinica a necesitatilor legate de intretinerea si utilizarea celor trei limuzine donate de Ministerul Finantelor, incadrarea personalului din afara Consiliului, din surse externe, cum ar fi consilieri la cabinetul demnitarului. Totodata, ne preocupa evaluarea necesitatilor de personal ale Consiliului si alocarea acestuia in functie de expertiza fiecaruia pentru echilibrarea volumului de munca din cadrul diverselor departamente.

Multi cetateni, am observat din comentariile postate pe site-ul nostru, au ajuns sa numeasca CSM-ul ”Consiliul de Sustinere a Mafiei” din Justitiei, si asta pentru ca Inspectia Judiciara a lucrat mai degraba ca o ”cooperativa” cu bilanturi ale caror rezultate au oglindit neputinta. Care e viitorul? Ce doriti sa schimbati aici? Vor fi schimbari radicale sau se va lucra tot de pe scaun, cu inspectii facute de amorul artei?

A.G. - Totul este perfectibil, dar rezultatele Inspectiei Judiciare, cel putin din ultima jumatate de an, sunt din punctul meu de vedere de remarcat. Inspectia Judiciara a finalizat controale importante, de anvergura, in conditiile in care a functionat cu un deficit de personal extrem de acut. Inspectia se confrunta de asemenea cu un numar important de sesizari ale justitiabililor, sesizari pe care le-a solutionat cel putin in ultima perioada cu celeritate, potrivit legii.

Doamna presedinta, daca dvs ati fi luata pe sus de un procuror pe strada, care are si arma si v-o si arata, iar dvs sesizati Inspectia cu privire la presiunile facute, si inspectorul il audiaza doar pe procuror si consemneaza doar ce spune acesta, fara nicio alta veriificare, ati fi multumita de rezultatul Inspectiei?

A.G. - Banuiesc ca vorbim de procurorul si Inspectia Judiciara din Afganistan. Nu am cunostiinta de o asemenea situatie care sa fi fost sesizata Inspectiei Judiciara si sunt convinsa ca niciun reprezentant al sistemului judiciar roman nu procedeaza in acest fel, nici parchetul, nici Inspectia.

Exista un astfel de caz... In fine, cum ramane cu certificatul ORNISS obligatoriu pentru magistrati? Este sau nu obligatoriu? Pe plen, pana acum, s-a tot revenit asupra acestui subiect. Cum ramane? Magistratul, prin confidentialitatea activitatii sale, mai putin a deciziilor sale, de ce ar mai avea nevoie de un astfel de certificat, care i-ar ingradi dreptul de a judeca anumite dosare daca, pe criterii nestiute, nepublice, i s-ar respinge acest ORNISS?

A.G. - Plenul CSM a hotarat conform reglementarilor actuale in situatia in care cadrul legislativ va fi modificat, probabil ca si decizia Plenului va fi in concordanta cu viitoarele reglementari.

Pe vremea cand nu erati presedinte al CSM, dar nu in urma cu mult timp, l-ati atacat dur pe ministrul Justitiei pe Legea raspunderii magistratilor, considerand ca aceasta ataca independenta magistratilor. Acum mai aveti aceeasi parere? Si daca da, ce ati mai putea face? Pentru ca legea e lege pentru toti!

A.G. - Pozitia mea ca judecator pe Legea Raspunderii materiale a coincis cu cea a plenului CSM, pozitie pe care am exprimat-o inaintea intrarii in vigoare a legii. La acest moment, avem de-a face cu o lege intrata in vigoare care stabileste in sarcina CSM elaborarea legislatiei secundare.

Cat conteaza in rezolvarea supraaglomerarii instantelor factorul legislativ? V-ati gandit sa atacati subiectul instabilitatii legislative si legilor asumate, facute dupa ureche, cu Guvernul? Ati avea un cuvant de spus?

A.G. - Categoric, instabilitatea legislatiei si desele modificari ale acesteia afecteaza actul de justitie. Magistratii sunt insa oameni responsabili si profesionisti, care au demonstrat de-a lungul vremii ca pot face fata unor astfel de provocari.

Dupa cum se observa in societatea romaneasca, puterea, odata preluata, este ca un afrodisiac care ia mintile si schimba caracterul omului cu 180 de grade. De ce credeti ca se manifesta aceasta schimbare de atitudine chiar si la nivelul CSM unde ar trebui sa avem oameni cu coloana vertebrala care nu se indoaie dupa cum li se sufla din culisele Puterii?

Oana Schmidt-Haineala: Depinde de la caz la caz, vorbim aici de fiecare persoana in parte. Eu nu am sesizat in CSM pana acum astfel de schimbari de mentalitate si cred ca in situatia in care acestea ar aparea, atat sistemul, cat si consiliul au posibilitatea sa-i sanctioneze.

Se apropie raportul pe MCV din februarie. Anticipati o nota pentru Justitie? Unde considerati ca Justitia va primi note mici?

O.S.H. - Speram ca Raportul de tara din februarie, care va fi unul tehnic, sa fie unul echilibrat care sa reflecte progresele. Consiliul si-a asumat obligatiile care ii revin pentru indeplinirea conditionalitatilor, resepctiv elaborarea si implementarea unei strategii de resurse umane, astfel incat sa nu avem probleme in implementarea codurilor, implementarea noilor reguli de promovare la Inalta Curte, elaborarea regulamentului pentru recrutarea inspectorului sef al Insectiei Judiciare in noul cadrul normativ in care ar functiona inspectia.

Ati fi de acord ca legea sa fie modificata si mandatele membrilor CSM sa fie mai mici de 6 ani? Pana si mandatul presedintelui tarii e mai mic... Nu vi se pare ca un mandat asa de lung deprofesionalizeaza?

O.S.H. - Am sustinut in proiectul cu care am candidat pentru CSM ca mandatul unui membru CSM ar trebui sa fie redus la patru ani. Si imi mentin parerea. Patru ani ar fi de ajuns sa ai initiative, sa le si impui, sa si schimbi ceva in bine.

De ce va e teama cel mai mult in acest mandat?

O.S.H. - Singura mea teama este ca imaginea CSM sa aiba in continuare de suferit. Tocmai de aceea, cred ca ar fi bine ca toti membrii CSM sa inteleaga necesitatea de a comunica in mod unitar. Si sa accepte ca in plenul Consiliului, deciziile luate cu majoritate de voturi sunt cele care angajeaza raspunderea institutiei.

Sunt de actualitate doua arestari proaspete ale unor magistrati din parchete. Sunteti procuror. Considerati ca imaginea Parchetelor va avea de suferit? Au devenit avizele Sectiilor formale sau se dau in cunostinta de cauza, adica dupa ce se vad clar dovezile ca exista o fapta penala?

O.S.H. - Consider ca fiecare padure isi are uscaturile ei si sigur ca arestarea unor magistrati are un impact negativ social. Pe de alta parte, masurile peventive isi au rostul lor. Iar sectiile Consiliului dau avizul ca si conditie de procedibilitate, dupa o analiza a materialului probator transmis de parchet.

Comentarii

# magistrat de pe strada date 2 February 2012 15:47 +8

...da,e clar!Astea traiesc in alta lume, si n-au nicio sansa sa-si revina.Ele reprezinta, alaturi de colegii lor,sistemul judiciar roman actual!Noapte buna,fetelor!(voua sa va fie bine!)

# Lica date 2 February 2012 17:41 -9

Sunt mai bune de o mie de ori decat distrusii aia de Vasilica, Neacsu, Dumbrava, care au nenorocit CSMul. :D Si nu mai comentati pe aici toti daniletii, strim ca muriti de ciuda, da ati pierdul sefia CSM pe prostia voastra :D

# Culmea tupeului date 2 February 2012 22:20 +13

Mi se pare culmea nesimtirii sa zici ca prioritatea ta e "reducerea cheltuielilor" si sa umbli cu masini de lux care consuma enorm! Cat sunt taxele de drum si restul darilor pentru o asemenea masina? Cu Loganul de ce nu pot sa mearga?

# Bombonel date 3 February 2012 15:02 +1


Citeza pe magistrat de pe strada
...da,e clar!Astea traiesc in alta lume, si n-au nicio sansa sa-si revina.Ele reprezinta, alaturi de colegii lor,sistemul judiciar roman actual!Noapte buna,fetelor!(voua sa va fie bine!)
Pe bombonelele astea 2 vedea-le-as extradate in Afganistan! :D

# Vlad date 2 February 2012 17:34 +7

V-am avertizat ieri ca madam Ghica este cu un personaj catastrofal. Nu uitati!

# rica date 2 February 2012 17:42 +5

sper sa nu fie niste tazte sau cu aere de gasca chioara ca avem podul  plin eu nu le dau nicio sansa sa imbunatateasca sistemul adica, vai mama noastra

# Lupta intestinelor date 2 February 2012 18:11 +4

Mancati-va, sfasiati-va, ba chiar si eutanasiati-va! *refren* x 2 bis!

# dascalu date 2 February 2012 19:16 0

eu dau ugir acestei conduceri, pentru ca eu cred ca sint sincer mai cu capul pe umeri decat acesti zombi de danileti si le doresc succes. dar sa incerce sa parcurga mai putini kilometri cu masinile alea de lux, ca le plati,m toti benzina. Asa ar fi frumos. Sa arate ca si fac ceva, nu numai maca maca...

# Curat murdar coana Fanica date 2 February 2012 19:59 +7

Cat consuma lunar masinile alea de lux? Par destul de mari, cu cilindree pe masura. M-as mira sa se incadreze in normative. Cele doua doamne contribuie din buzunar la diferenta sau vin cu canistra de acasa?

# anca date 2 February 2012 20:06 +5

sinistre personaje...

# oftica mare pe unii date 2 February 2012 21:18 +1

vasilicilor, va ofticati degeaba...iar daca vreti sa vedeti ceva sinistru, uitati-va in oglinda....usor, nu?

# vasile date 2 February 2012 21:48 +1

In articolul UN RIL CU TRIL, apreciam-avand in vedere ca sesizarile colegiilor de conducere a patru curti de apel, adresate ICCJ si inaintate de aceasta catre Procurorul General, sunt ele insele cereri pentru RIL, conform art. 329 C.pr.civ.-ca ICCJ a incalcat prevederile art. 330^6 alin. (10) C.pr.civ., nerespectat termenul de 3 luni prevazut de acest articol pentru judecarea RIL-ului. Conditia pentru confirmarea acestei aprecieri era ca ICCJ sa constate ca au fost formulate mai multe sesizari si nu una singura, respectiv cea a doamnei procuror general, sesizare facuta, apreciam eu, intr-o modalitate care pare a fi adaugare la lege:“urmare sesizării din oficiu, precum şi în considerarea sesizărilor(...)” respectivelor 4 curti de apel. Conditia este indeplinita. Iata ce se precizeaza la pct. 6 al Deciziei nr. 29/12.12.2011: „În cuprinsul sesizărilor formulate de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de colegiile de conducere ale curţilor de apel Braşov, Cluj, Craiovaşi Galaţi sunt reflectate soluţiile diferite pronunţate de instanţele judecătoreşti în litigii legate de aplicarea dispoziţiilor art. 1 lit. c) din Legea nr. 119/2010, care reglementează pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea. Deşi sesizarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se referă la aplicarea dispoziţiilor art. 1 din Legea nr. 119/2010, iar sesizarea colegiilor de conducere ale curţilor de apel Braşov, Cluj, Craiova şi Galaţi priveşte interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 1 lit. c) din Legea nr. 119/2010,(...)”. Trecand peste faptul ca formularea „sesizarea colegiilor de conducere ale curţilor de apel Braşov, Cluj, Craiova şi Galaţi” este gresita, neputand avea temei legal si neexistant, in fapt, o singura sesizare comuna a celor patru curti de apel, este evident ca, avand cel putin doua sesizari, este confirmata incalcarea prevederilor art. 330^6 alin. (10) C.pr.civ. Cum, in baza prevederilor art. 330^6 alin. (3) C.pr.civ., se poate stabili cine se face vinovat de incalcare, se pune intrebarea daca CSM se va sesiza si va lua masurile in consecinta. Iar daca nu, este fireasca o alta intrebare: cine si cum poate actiona pentru tragerea la raspundere a celor vinovati de incalcare dar si a celor care nu au luat masurile fata de acestia? Mergand mai departe, sunt reglementari si in sarcina cui este aplicarea lor pentru sanctionarea celor care au formulat sesizari mincinoase pentru RIL si a celor care au pronuntat un RIL CU TRIL? Si-atunci, cu DNA KOVESI cum ramane? Numai-desi putin probabil- cu DNA pe cap? 20.01.2012

# Mitica date 2 February 2012 23:21 +5

Mint paparudele astea doua de ingheata apele, pe cine cred ele ca pot convinge? :-* .... rezultate Inspectiei Judiciare sunt luate cu copy-paste din alte rapoarte, si asta se poate observa cu ochiul liber de oricine..... nu ar fi bai ca rapoartele sunt niste copii la indigo, bai mare este ca incurajeaza coruptia ca de obicei.. tipic unui magistrat roman... astea doua cel mai probabil au apelat la vrajitoarele Vanessa si Melisa pentru a promova la CSM :lol:

# Geta Violenta date 3 February 2012 06:49 +5

"Banuiesc ca vorbim de procurorul si Inspectia Judiciara din Afganistan. Nu am cunostiinta de o asemenea situatie care sa fi fost sesizata Inspectiei Judiciara...." Ce tupeu prost au smecherele astea. CSM: un organism inutil si bugetofag care ar trebui desfiintat.

# haimnaua date 3 February 2012 09:58 -3

ce naste din pisica soarece mananca de ce ar fi ele mai bune decat danileti&dumbraveti? da, hai sa le dam o sansa barbatii au avut-o

# mie imi plac! date 3 February 2012 18:30 0

decat harlebuzele ale, unul mai frumos ca altul si unul mai destept ca altul, care acum isi baga unghia in gat, eu le prefer pe ele. dar atentie, femeile sint periculoase....si unii stiu de ce!

# marele alb date 4 February 2012 12:27 0

doua pasarici, doua mari si doua mici1 pe ele ce le recomnada? Bluca si talentu?

# nica date 5 February 2012 22:26 -1

La doamna creata ii ajung patru ani sa isi indrepte parul :lol: ???? Pe cand la cealalta.......e clar ca traieste pe o alta planeta daca asemenea aberatie poate spune un sef , va invit la, citez"disciplina asociata”, adica respectarea principiului conform caruia majoritatea decide si minoritatea se supune. Pai doamna draga nu stii ca te contrazici? ce inseamna disciplina asociata? Si sa ridici o idiotenie la rang de principiu :eek: Cum e posibil? Pai pe voi nu va tine nimeni in privat mai mult de o luna intr-o functie de conducere.

# vasile date 6 February 2012 14:40 0

Ce parere aveti la ei se poate si la noi Nu??? A aparut in MONITORUL OFICIAL nr. 64 din 26 ianuarie 2012 , LEGEA nr. 303 din 28 iunie 2004 (**republicata**)(*actualizata*) privind statutul judecatorilor si procurorilor (actualizata pana la data de 26 ianuarie 2012*) Si acum, atentie ce apare la ART. 82*)alin.7 (7) Judecãtorii şi procurorii pot opta între pensia de serviciu şi pensia din sistemul public. Judecãtorii şi procurorii militari pot opta între pensia de serviciu şi pensia militarã de serviciu.... Intrebare: mai exista pensie militara de serviciu ? Si la ART. 85*)alin.2 (2) Pensiile de serviciu ale judecãtorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş prevãzute la art. 84 se actualizeazã ori de câte ori se majoreazã indemnizaţia brutã lunarã a unui judecãtor şi procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad al instanţei sau parchetului, cu luarea în considerare, în procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum şi a sporului de vechime. Dacã în urma actualizãrii rezultã o pensie de serviciu mai micã, judecãtorul sau procurorul îşi poate pãstra pensia aflatã în platã. Deci la ei se poate ??!!!!!!!!!!!!!!! CE PARERE AVETI DE ACESTE PREVEDERI ? NE POATE AJUTA INVOCAREA LOR IN PROCESELE NOASTRE ale fostilor militari ?

# nestiutorul date 6 February 2012 19:03 0

Stati linistiti, Barbie de la csm nu se duce in privat, nu are pe cine sa reguleze acolo si la cat e de ranchiunoasa...intrebati pe unde a trecut...ce a lasat in urma ei....are nevoie de functia din csm ca de aer....trebuie sa castige niste osare personale in instanta...si doar din functia asta incearca sa o faca...unii stiu de ce... Apropo, mai iau magistratii chirie de la stat? intrebati-o pe sef csm cum se procedeaza cu chiria....

# STIUTORUL date 8 February 2012 23:28 +1

AVA,IAR ESTI RAUTACIOS?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva