Serviciile tac si fac?
Am dezvaluit ca sunt interceptat. Din nou. Este o certitudine. Si am incercat sa explic cat de cat convingator ca nu sufar de mania persecutiei. Dar trebuie sa-mi apar intimitatea. Si, pana la urma, libertatea de a-mi exercita meseria de jurnalist. Protejandu-mi sursele. Am avansat ipoteza ca ma intercepteaza SRI. Sau servicul secret al Armatei. Niciuna dintre cele doua institutii nu a raspuns. Oare de ce?
Sa admitem ca tacerea este cauzata de weekend. Dar azi nu mai e weekend. Daca SRI tace si astazi, inseamna ca este cu musca pe caciula. Si nu-si poate permite sa dea un raspuns public care, ulterior, sa se dovedeasca a fi mincinos. Intr-o democratie, principalul serviciu secret este dator sa-i raspunda unui jurnalist daca-l intercepteaza sau nu. Mai ales in ipoteza ca dispune de vreun mandat semnat de un judecator. Si in ce calitate ma intercepteaza? Intr-o ipotetica ipostaza de spion? Sau de terorist? Sau pur si simplu pentru ca am devenit un jurnalist incomod? Si poate ca baietii cu ochi albastri sunt interesati sa-mi descopere sursele.
Exact acelasi tip de rationament se potriveste ca o manusa si serviciului secret al Armatei. Intamplator sau nu, reprezentanti importanti ai ambelor institutii de forta au toate motivele sa ma dusmaneasca pentru dezvaluirile pe care le-am facut in ultima vreme. Dar situatia devine mult mai incurcata daca luam in calcul si existenta altor servicii. Care, dupa cum s-a dovedit de-a lungul timpului, trag si ele cu urechea. Cu, dar mai ales fara mandat de la vreun judecator. Cum ar fi de pilda STS. Serviciul de Telecomunicatii Speciale. Institutia care numara voturile cum o taie capul. Singura institutie militarizata din Europa care numara voturi. O anomalie care da peste cap intreaga definitie a statului de drept. Dar de interceptari se mai ocupa si serviciul secret al Ministerului de Interne, de curand reorganizat. Si sa vezi dracie! In Romania, interceptari poate sa faca si este dotat in acest sens pana si Serviciul de Paza si Protocol. Ca sa nu ma mai refer la DNA. In prezent, DNA este dotat cu tehnica la varf. Poate face oricand concurenta SRI-ului in materie de interceptari.
Marea problema in Romania e ca, pe langa fel de fel de „particulari” care se ocupa cu asa ceva, filaje si interceptari pot efectua o multime de servicii. E ca si cand cauti acul in carul cu fan. Problema mea este aceea de a-mi avertiza pe aceasta cale sursele, rugandu-le sa fie prudente. In ceea ce-i priveste pe nenumaratii mei prieteni, este interesant ca cele mai multe reactii ale acestora au fost cat se poate de firesti. Mi-au spus ca nu se mira deloc. Ca s-ar mira sa fie altfel. Posibil. Dar totusi, dincolo de imixtiunea in viata personala a unui jurnalist, mai apare un element la care avem datoria sa ne gandim. Este vorba de costuri. Costurile interceptarilor le suporta pana la urma cetatenii Romaniei. Daca, din punctul de vedere al functionarii statului democratic, o buna parte dintre aceste interceptari se dovedesc a fi inutile si reprezinta cel mult tentative de a intimida persoane active in domeniul presei, al societatii civile sau al politicii, atunci avem de-a face pur si simplu cu o gaura la buget generata de iresponsabilitatea unor indivizi.
Mai devreme sau mai tarziu, asa cum s-a mai intamplat si in alte ocazii, sapand in continuare, voi afla ce si cum. Si voi face public acest lucru. Si voi cere ca cei care au gresit sa raspunda administrativ si financiar. Iar daca este cazul, chiar penal. Intr-o buna zi, asemenea practici abuzive ar trebui sa inceteze in Romania. Tara cu cele mai multe interceptari din lume pe cap de locuitor.
sursa: Corectnews.com
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# imun/teanu 9 August 2021 13:51 -96
# Pintea 9 August 2021 15:06 +78
# Cuie Moldea 9 August 2021 16:53 +175
# Gilu 9 August 2021 18:00 +42
# Liz 10 August 2021 14:33 +23
# Liz 10 August 2021 14:50 +1
# Socrate Toma 21 August 2021 17:45 0