SIFONARE PE PROTOCOL – Iata cum se punea in aplicare art.7 din protocolul SRI-PICCJ care obliga procurorii sa trimita la SRI “datele si informatiile referitoare la implicarea unor cadre militare sau salariati civili in pregatirea sau savarsirea de infractiuni”. DNA a trimis un denunt impotriva unor ofiteri SRI, direct la SRI: “Va trimitem alaturat, spre informare, denuntul, intrucat face trimitere si la ofiteri din cadrul institutiei dumneavoastra” (Documente)
Una dintre cele mai scandaloase si grave prevederi din odiosul protocol SRI-PICCJ, desecretizat si dat publicitatii vineri 30 martie 2018, se refera la obligativitatea procurorului de a furniza SRI orice fel de date si informatii privind implicarea unor cadre ale Serviciului Roman de Informatii in comiterea de infractiuni. Este vorba despre art. 7 alin. (2) din protocolul SRI-PICCJ, din capitolul “Responsabilitatile Parchetului”, care stabileste urmatoarele:
“(2) Pune la dispozitia Serviciului, datele si informatiile referitoare la implicarea unor cadre militare sau salariati civili ai acestuia in pregatirea sau savarsirea de infractiuni, daca apreciaza ca, prin aceasta, nu se impiedica sau ingreuneaza aflarea adevarului in cauza”.
Practic, prin acest articol, procurorul a fost transformat intr-un informator al SRI, el trebuind sa sifoneze la SRI ori de cate ori intra in posesia unor informatii privind implicarea unor angajati ai Serviciului in comiterea de infractiuni. In editia de astazi, Lumeajustitiei.ro prezinta un caz concret care arata cum se punea in aplicare art. 7 din protocolul SRI-PICCJ. De fapt, este un caz despre care care Lumeajustitiei.ro a scris inca din 2015, caz care a fost dezvaluit de jurnalistul Robert Turcescu pe blogul turcescu.ro, dar care a fost abordat si de alte publicatii precum incisivdeprahova.ro.
Coruptie si imixtiuni in Justitie
Cazul la care ne vorm referi in cele ce urmeaza este cel al fostului ofiter SRI Daniel Florea (foto), indepartat din serviciu dupa ce a intrat pe lista neagra a conducerii de la Bucuresti in frunte cu George Maior si Florian Coldea. In 24 iunie 2014, maiorul (r) SRI Daniel Florea a formulat la DNA un denunt in care a acuzat implicarea unor ofiteri ai Serviciului in acte de coruptie, in frunte cu fostul sef al Directiei Judetene de Informatii Prahova, colonelul Marin Constantin (vezi facsimil 1). Totodata, Daniel Florea a oferit detalii despre imixtiunea Serviciului in Justitie, dar si despre existenta acoperitilor in magistratura.
SRI pus in garda de DNA
Nu vom insista pe denuntul lui Daniel Florea, al carui continut poate fi citit aici, ci pe ceea ce s-a intamplat dupa ce maiorul (r) a semnalat implicarea unor ofiteri SRI in acte de coruptie. Ei bine, incredibil, denuntul lui Daniel Florea a ajuns chiar la SRI. A fost trimis acolo de seful Sectiei militare din DNA de la acea vreme, generalul Ion Alexandru.
Astfel, in 4 iulie 2014, deci la zece zile dupa depunerea denuntului, generalul Ion Alexandru a trimis la SRI denuntul lui Daniel Florea, insotit de o adresa in care cerea date de la Serviciu in legatura cu ceea ce a reclamat Daniel Florea, dar si despre Daniel Florea (vezi facsimil 2). Deci, un ofiter SRI a reclamat posibile fapte de coruptie ale unor alti ofiteri SRI, iar denuntul sau de la DNA a ajuns chiar la SRI. Practic, cei vizati de denunt au fost pusi in garda chiar de catre cei care trebuia sa ii ancheteze, printr-o incalcare grava a secretului anchetei. Asa functiona protocolul SRI-PICCJ.
Iata adresa generalului Ion Alexandru din DNA trimisa al SRI:
“Catre Servicul Roman de Informatii,
Va trimitem alaturat, spre informare, denuntul formulat la data de 24.06.2014 (inregistrat sub nr. 83/P/2014 la Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari), de numitul FLOREA DANIEL, fiul lui..., domiciliat..., intrucat prin acuzatiile formulate face trimitere si la ofiteri din cadrul institutiei dumneavoastra.
In interesul solutionarii acestei cauze, va rugam sa ne precizati:
1.daca denuntatorul sus-mentionat este ofiter activ SRI si daca da, gradul si functia detinute;
2.daca datele si informatiile din cuprinsul denuntului au caracter clasificat sau nepublic, care anume si nivelul lor de clasificare;
3.daca pasajele citate de denuntator sunt corect redate si provin din documentele interne ale SRI;
4.daca denuntatorul, in virtutea atributiilor sau sarcinilor de serviciu aferente functiei sale, avea sau nu acces la aceste informatii;
5.daca institutia dumneavoastra a fost informata de catre denuntator cu privire la acuzatiile formulate impotriva colonelului Marin Constantin, inainte de a se adresa Directiei Nationale Anticoruptie;
6.orice alte date si informatii referitoae la aspectele prezentate de numitul FLOREA DANIEL in denuntul sau din 24.06.2014, necesare pentru stabilirea corecta si completa a situatiei de fapt.
Procuror militar sef Sectie
general maior Ion Alexandru”
()
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Dorina 1 April 2018 13:44 +2
# Georgel 1 April 2018 14:38 -8
# Adrian 1 April 2018 15:19 +2
# Daniel Florea 1 April 2018 16:06 +5
# unul din lumea cea mare 2 April 2018 00:09 +2
# Gogu 2 April 2018 10:33 -2
# Botomei Vasile, doctor in drept, 0744191717 2 April 2018 18:46 +1
# Marin Nicolae 2 June 2018 12:31 0