28 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Statutul de demnitar al membrilor CSM, motiv de disputa intre Basescu si Parlament. Presedintele a trimis spre reexaminare legea prin care s-a eliminat statutul de demnitar pentru reprezentantii societatii civile si s-a conferit aceasta calitate doar magistratilor (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

7 December 2012 17:47
Vizualizari: 4919

 

Presedintele Traian Basescu se agita ca aparator al intereselor societatii civile in CSM. Dupa ce ani la rand a ignorat cu nonsalanta orice recomandare sau opinie venita din aceasta directie, acum, cand alegerile bat la usa, seful statului se arata brusc ingrijorat de discriminarea la care sunt supusi reprezentantii societatii civile din CSM. Traian Basescu a profitat de o aberatie legislativa si a atras atentia asupra unei nedreptati care se face prin eliminarea statutului de demnitar in cazul reprezentantilor societatii civile din CSM.


Traian Basescu a trimis spre reexaminare Legea privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 23/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, precum si pentru prorogarea termenului prevazut la Articolul III din Titlul XVI al Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniul proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente. Motivul pentru care Traian Basescu a refuzat sa promulge legea se refera la faptul ca, pe langa aprobarea OUG 23/2012, la Senat in actul normativ a fost introdus un articol pentru modificarea Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Mai exact, este vorba despre o prevedere prin care doar judecatorii si procurorii din CSM au calitatea de demnitar, nu si reprezentantii societatii civile din Consiliu, asa cum este in prezent.

Basescu, deranjat de modificarea articolului 54 din Legea 317/2004

Astfel, in forma trimisa spre promulgare, in legea pentru aprobarea OUG 23/2012 se mentioneaza modificarea articolului 54 din Legea 317/2004:

Alineatul (1) al articolului 54 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 628 din 1 septembrie 2012, se modifica dupa cum urmeaza:

Art. 54 – (1) Durata mandatului membrilor alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fara posibilitatea reinvestirii. Judecatorii si procurorii, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, au calitatea de demnitar”.

In momentul de fata, articolul 54 din Legea 31/2004 prevede ca toti membrii CSM au calitatea de demnitar, nu doar judecatorii si procurorii. Iata ce se spune la respectivul articol, in ultima forma a legii:

Art. 54 – (1) Durata mandatului membrilor alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fara posibilitatea reinvestirii. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au calitatea de demnitar”.

Traian Basescu: “Apreciem ca statutul de demnitar nu deriva din calitatea de judecator sau procuror, ci din atributiile si responsabilitatile specifice calitatii de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, se impune ca toti membrii Consiliului Superior al Magistraturii sa aiba acelasi statut”

Acesta este articolul din cauza caruia presedintele Basescu a cerut reexaminarea legii, precizand ca nu poate exista o diferenta de statut intre judecatorii si procurorii din CSM si reprezentantii societatii civile. Traian Basescu a explicat faptul ca statutul de deminitar deriva nu din calitatea de magistrat, ci din atributiile si responsabilitatile specifice membrilor CSM.

Iata motivele pentru care Traian Basescu a trimis spre reexaminare Legea pentru aprobarea OUG 23/2012:

Legea aflata la promulgare aproba Ordonanta de Urgenta nr. 23/2012 si totodata, prevede modificarea Articolului 54 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, stabilind ca au calitatea de demnitar judecatorii si procurorii, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. In conditiile in care Consiliul Superior al Magistraturii are in componenta sa si doi reprezentanti ai societatii civile, specialisti in domeniul dreptului, care se bucura de inalta reputatie profesionala si morala, consideram ca nu se justifica diferenta de statut dintre acestia si ceilalti membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Apreciem ca statutul de demnitar nu deriva din calitatea de judecator sau procuror, ci din atributiile si responsabilitatile specifice calitatii de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, se impune ca toti membrii Consiliului Superior al Magistraturii sa aiba acelasi statut.

Fata de cele afirmate, am aprecia intelegerea manifestata de legiuitor pentru adoptarea legii de aprobare a Ordonantei de Urgenta, fara aceasta modificare a statutului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii trimise spre promulgare, urmand ca Parlamentul sa decida asupra acesteia”.

Reprezentantii societatii civile au fost lasati de senatori fara calitatea de demnitar

Ordonanta 23/2012 nu facea nicio referire la modificarea articolului 54 din Legea 317/2004. Aceasta a fost adoptata de Camera Deputatilor in forma venita de la Guvern, in sedinta din 25 septembrie 2012. Modificarea articolului 54 a aparut insa la Senat si a fost propusa de senatorul PSD Toni Grebla, presedintele Comisiei Juridice. Amendamentul a fost respins cu majoritate de voturi de Comisia juridica a Senatului, dar aprobat apoi de plen in data de 20 noiembrie 2012, cu 64 de voturi “pentru”, niciunul “impotriva” si o abtinere.

Articolul 54 are forme diferite in aceeasi lege, in functie de institutie. La CSM articolul 54 apare ca fiind abrogat, la MJ el se refera modul de alegere a membrilor Consiliului

Pe de alta parte, articolul 54 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii are o forma diferita de la institutie la institutie, actul normativ nefiind actualizat cu ultimele modificari. In acest sens, in legea postata pe site-ul CSM, articolul 54 apare ca fiind abrogat prin OUG 59/2009. Daca mergem pe site-ul Ministerului Justitiei, articolul 54 exista, insa nu face nicio referire la statutul membrilor CSM, ci la cu totul si cu totul altceva: “In cazul incetarii calitatii de membru al Consiliului Superior al Magistraturii inainte de expirarea mandatului, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii propune Senatului validarea magistratului care a obtinut numarul urmator de voturi in cadrul alegerilor desfasurate potrivit art. 9 alin. (3) sau art. 14 ori, dupa caz, alegerea unuia dintre candidatii prevazuti la art. 20. Mandatul noului membru dureaza pana la expirarea mandatului celui in locul caruia a fost ales”. Vedem asadar cum ultima forma a articolului 54 nu poate fi gasita nici pe site-ul CSM si nici pe cel al MJ. Cine doreste sa citeasca varianta corecta si actuala trebuie sa caute in Monitorul Oficial.

Totusi, atat in Legea 317/2004 de pe site-ul CSM, cat si in cea de pe site-ul Ministerului Justitiei, exista cate un articol legat de calitatea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. De fiecare data insa este altul. Astfel, in legea postata pe pagina de internet a CSM, articolul 51 face referire la statul de demnitar al membrilor Consiliului: “Durata mandatului membrilor alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fara posibilitatea reinvestirii. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au calitatea de demnitar”.

Daca ne uitam pe legea existenta pe pagina de internet a Ministerului Justitiei, calitatea membrilor CSM este stabilita prin articolul 52, alineatul 1, intr-o alta forma: “Durata mandatului membrilor alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au calitatea de demnitar”.

*Cititi aici Ordonanta de Urgenta a Guvernului 23/2012

*Cititi aici forma legii pentru aprobarea OUG 23/2012 pe care Camera Deputatilor a trimis-o la Senat

*Cititi aici raportul Comisiei juridice a Senatului privind modificarea articolului 54 din Legea 317/2004

*Cititi aici forma trimisa de Senat presedintelui Traian Basescu pentru promulgare

Comentarii

# Hucko date 7 December 2012 20:27 +8

Tot raul spre bine. Cel mai bine ar fi sa se elimine statutul de demnitar pentru toti. Sa-i mai vedem pe Danilet, Ghica, Haineala demnitari ar fi o insulta continua la adresa noastra.

# basinosul chior coda de topor la strainii date 8 December 2012 15:21 +2

:D tradatorul de neam basescu sarpele securist cu gasca lui mafia odiosa nea vandut la americani ,a vandut flota,aurul,petrolu,gazul,bancile,a lovit un copil,a violat pe o studenta an 1973,vedeti cazul pe net,a fost spion la anwers,a lichidat omenii cu securitatea,sia dat csa mihaileanu sia pus-o pe eba la bruxel,ioana cu vila dela popovicu,mircea cu trfic de arme-drogurii,conduce afaceii murdare an port constanta ,vila dante renovat pentru en cu 2 .ooo ooo euro din banii taiati cu 25% nerusinatul cu stat de mafiotii a lui sri---csm--dna morar calaul,kövesy curva-macovei securista--videanu bordura,unguientul tradatorul nea lasat fara fundatia gojsdu,blaga mizerabilu,georgescu ani hotul fara diploma spagarul ,totii hotii udrea-cocos listai lunga sai vedem la puscarie pe banditii lui homalaul basescu cap de porc. :sigh:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva