28 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SURPRIZE, SURPRIZE – Judecatorii CCR Iulia Motoc, Petre Lazaroiu si Stefan Minea sunt verificati de CNSAS daca au colaborat cu Securitatea. Asociatia Civic Media a solicitat reverificarea celorlalti judecatori CCR pentru ca deciziile CNSAS cu privire la ei sunt vechi si intre timp SRI a mai trimis inca 1,6 milioane de dosare (Document)

Scris de: A.A.S. - R.S. | pdf | print

30 August 2012 14:10
Vizualizari: 4378

 

Asociatia Civic Media a solicitat Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii reluarea cercetarilor amanuntite asupra judecatorilor Curtii Constitutionale. In cererea catre CNSAS, Asociatia Civic Media subliniaza ca pentru trei dintre judecatorii Curtii, Iulia Motoc, Petre Lazaroiu si Stefan Minea nu au fost formulate inca la CNSAS decizii si adeverinte, acestia fiind printre cei mai ”proaspeti” din garnitura numitilor la CCR pentru un mandat de 9 ani. Totodata, Asociatia Civic Media arata ca si in privinta celorlalti este nevoie de o noua verificare, chiar daca ei au verdicte ca nu au facut politie politica, dar reluarea cercetarilor se impune pentru ca intre timp, de la data la care acestia au primit aceste decizii si pana azi la CNSAS au mai fost trimise peste un milion de dosare din arhivele Securitatii. Proba ca acest milion de dosare a fost ”varsat„ la CNSAS o constituie declaratia sefului SRI, George Cristian Maior, precum si cea a sefului statului, Traian Basescu, in intervalul 2005 - 2011, care mentionau ca Serviciul Roman de Informatii a remis CNSAS, potrivit legislatiei in vigoare, peste 1.600.000 de dosare, cu circa 2.000.000 de volume. Legat de aceste aspecte, in cererea Asociatiei Civic Media catre CNSAS se arata urmatoarele: ”Se impune, consideram, ca adeverintele judecatorilor Curtii Constitutionale, unele datate de dinainte de acest demers gigantic - 2002, 2004, 2005 si chiar si cele din 2006, 2007 si 2009 - sa fie aduse la zi in baza fondului documentar existent, ceea ce va si solicitam”.


Iata intreg cuprinsul sesizarii transmisa de Asociatia Civic Media la CNSAS:

Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii
Catre: Presedintele si membrii Colegiului CNSAS
Distinse Domnule Presedinte si onorati membri ai Colegiului CNSAS,

Am primit adresa Dvs cu Nr P 2918/12 din 23.08.2012 privind solicitarea Asociatiei Civic Media de cercetare a judecatorilor Curtii Constitutionale, drept pentru care va multumim. Dintru inceput va asiguram ca nu avem de gand sa adoptam "unica solutie", "respectiv contestarea in instanta a materialelor emise" de institutia Dvs, intrucat ne bazam total pe profesionismul Dvs si al cercetatorilor si investigatorilor CNSAS. Facem insa o revenire asupra cererii, in temeiul legii, consideram noi.

Intelegem ca pentru Iulia Antoanella Motoc si Mircea Stefan Minea, numiti judecatori ai Curtii Constitutionale in 2010 si Petre Lazaroiu, numit in 2008 pentru un mandat de 2 ani si din iunie 2010 pentru un mandat de 9 ani, nu exista inca formulate Decizii si eliberate Adeverinte, asa ca le asteptam, cu rabdare. Sa intelegem oare ca romanii au inceput sa uite de spectrul Securitatii din moment ce in doi, respectiv patru ani, nimeni nu s-a gandit sa ceara verificarea lor, nici macar distinsii membri ai partidelor politice si Parlamentului atunci cand au propus nominalizarea lor urmata de alegerea acestora, uneori lasata cu scandal si nopti nedormite chiar in plenul Parlamentului?

In cazurile celorlalti sase judecatori, pentru care s-a decis ca "nu au fost agenti/colaboratori ai politiei politice comuniste" se constata, de asemenea, ca nu au fost verificati in calitatea pe care o au astazi, de judecatori ai Curtii Constitutionale, cu o singura exceptie, dl Tudorel Toader, cercetat in baza unei cereri de verificare emisa de Alianta Civica, in 2009.
Astfel, avem urmatoarea situatie, conform documentelor remise de Dvs:
- pentru presedintele Curtii,
Augustin Zegrean, s-a dat o Decizie de necolaborare (nr 99) in 13.04.2006, cand a fost cercetat in calitate de candidat parlamentar din partea PDL
- pentru
Acsinte Gaspar Decizia 7/29.01.2002, de pe cand a fost ministru
- pentru
Ion Predescu s-a dat Decizia 252/28.10.2004, cand a fost verificat din oficiu ca senator PSD
- pentru
Zoltan Valentin Puskas Decizia 71/11.01.2005, verficat tot in calitate de candidat si apoi de senator UDMR
- pentru
Aspazia Cojocaru Decizia 1399/26.04.2007, emisa in urma contestarii Deciziei de colaborare cu Securitate, cu nr 361/08.02.2007
- pentru
Tudorel Toader, Adeverinta nr 9089/08.09.2009, mentionata mai sus,
Conform sefului SRI, George Cristian Maior, cat si a sefului statului, Traian Basescu, in intervalul 2005 - 2011, Serviciul Roman de Informatii a remis CNSAS, potrivit legislatiei in vigoare, peste 1.600.000 de dosare, cu circa 2.000.000 de volume (nu mai stim cati kilometri liniari).
Se impune, consideram, ca adeverintele judecatorilor Curtii Constitutionale, undele datate de dinainte de acest demers gigantic - 2002, 2004, 2005 si chiar si cele din 2006, 2007 si 2009 - sa fie aduse la zi in baza fondului documentar existent, ceea ce va si solicitam, cu deosebit respect.
Totodata, va rugam sa ne transmiteti, inclusiv prin mijloace electronice, Notele de Constatare ale Directiei de Investigatii si Directiei Juridice in cazul doamnei Aspazia Cojocaru„ -
Victor Roncea - Presedinte fondator Asociatia Civic Media - 29.08.2012

Prima solicitare catre CNSAS, prin care cerea Consiliului toate informatiile legate de cercetarile efectuate asupra judecatorilor CCR, a fost transmisa de Civic Media in 14.08.2012. Dovada ca cei trei judecatori CCR, Iulia Motoc, Petre Lazaroiu si Stefan Minea sunt verificati abia acum reiese din raspunsul transmis de CNSAS catre Civic Media la data de 23.08.2012. In acest document se mentioneaza urmatoarele: (...) ”precizam ca institutia noastra a demarat tot inainte de inregistrarea solicitarii dumneavoastra procedura de verificare a judecatorilor Iulia Antonella Motoc, Petre Lazaroiu si Mircea Stefan Minea, in conformitate cu prevederile art.3 lit.I din Ordonanta de Urgenta a Guve rnului nr.24/2008 aprobata cu modificari si completari prion Legea nr.293/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, la momentul actual acestea aflandu-se in derulare”.

* Cititi aici adresa CNSAS catre Civic Media, din data de 23.08.2012


Comentarii

# La mansarda ii verifica cineva? date 30 August 2012 17:26 +4

http://www.catavencii.ro/Exclusiv-iulia-motoc-blonda-de-la-ccr-plagiaza_0_5336.html http://www.antena3.ro/life-show/media/eugen-mihaescu-la-mae-se-stie-foarte-bine-ca-iulia-motoc-este-bolnava-181986.html

# Psihiatrul de serviciu date 30 August 2012 17:41 +9

Motoc!?, a self-importance person, narcisista si exasperata de o vara indiana tarzie rascolindu’i un trecut pe care si l’ar fi dorit mai educat si niciodata de arhivat. O blonda tarzie si cam intarziata. O forma fara pic de fond.

# raluca date 30 August 2012 22:54 +6

Ok, am si eu o intrebare. Din moment ce legea nu ii pedepseste NICICUM pe magistratii care sunt DOVEDITI IN INSTANTA ca au colaborat cu Securitatea, ci doar ca le interzice sa candideze la concursuri pentru promova in functii, nu pot decat sa intreb si ce daca?? Penibil e ca in Romania nu exista nici un magistrat condamnat pentru fals in declaratii, cu toate ca judecatorii si procurorii dau cel putin o declaratie pe proprie raspundere "potrivit legii penale" ca nu au colaborat cu securitatea sau nu au lucrat pentru ea. In schimb, eu stiu vreo trei judecatori care au primit sentinta definitiva si irevocabila si nici naiba nu le are baiul. CU asta ce facem?

# pol date 3 September 2012 08:50 0

Declaratiile sunt si pentru toti functionarii publici, inclusiv pentru presedinte, insa au fost facute de asa maniera incat sa nu duca la infractiunea de fals. Astfel, se cere sa se declare daca au facut "politie politica"...Ceea ce este greu de dovedit, atata timp cat astia au fost doar niste delatori si nu au actionat dorect arestand sau torturand oameni, ceea ce a facut d-na Macovei.Insa cine centreaza si cine da cu capul?!

# raluca date 30 August 2012 23:02 +3

si inca ceva, referitor la pedepsele pentru magistratii "stampilati" ca au colaborat cu fosta politie politica. Sa nu puneti placa aia cu "isi atrag oprobriul public", pentru ca stim cu totii ca pe multi ii doare fix in cot.

# raluca date 30 August 2012 23:31 +1

si inca ceva, referitor la pedepsele pentru magistratii "stampilati" ca au colaborat cu fosta politie politica. Sa nu puneti placa aia cu "isi atrag oprobriul public", pentru ca stim cu totii ca pe multi ii doare fix in cot.

# Cata date 31 August 2012 09:04 +4

dna motoc e pe stat si sotul la fel , parerea mea! pe ce ma bazez? pe vorbele a lu parizianu...

# Alin date 3 September 2012 10:53 0

Panarame si borfasii iau decizii in tara asta, astia nu dau doi bani pe popor, se k-a-k-a pe el popor ! pai la zegrean ala pe bune, nici ochii nui stau bine in cap, sunt aproape cinvins ca are probleme si la pshic omul !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva