psdolt
27 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

TESTELE RAPIDE S-AU DAT PE BUNE – ONAC clarifica modul de atribuire a contractelor pentru testele rapide Covid-19: “Invitatia de participare trimisa catre operatorii economici care oferteaza testele rapide de determinare a antigenului SARS-COV-2, in conformitate cu recomandarile OMS... Specificatiile tehnice ale produselor ofertate de operatorii economici selectati respecta prevederile Ordinului Ministrului Sanatatii 1819/2020 si recomandarile Centrului European de Control al Bolilor”

Scris de: L.J. | pdf | print

17 December 2020 17:47
Vizualizari: 4729

Oficiul National pentru Achizitii Centralizate (ONAC) reactioneaza dupa informatiile aparute in spatiul public referitoare la licitatia privind achizitia a 3 milioane de teste rapide Covid-19, despre care s-a sustinut ca ar fi fost castigata in conditii dubioase. Este vorba despre scandalul creat in jurul licitatiei care a avut printre castigatori firma romaneasca MCM EVA SRL, unic distribuitor in Romania al companiei Rapigen din Coreea de Sud, care a achizitionat testele rapide la pretul de 30 lei/testul, in conditiile in care piata ofera aceste produse la preturi duble. Acesta a fost si motivul pentru care s-a contestat modul de atribuire a contractului, acuzandu-se ca pretul mic oferit de MCM EVA SRL ar strica piata. Numai ca lucrurile nu stau chiar asa cum, in mod curios, s-a strigat in cor in spatiul public.


 

Intr-un comunicat de presa postat pe site-ul institutiei, ONAC precizeaza ca in procedura de atribuire a acordurilor-cadru facuta publica in 19 noiembrie 2020 au fost analizate de expertii tehnici cooptati din cadrul Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din Romania un numar de 27 de oferte din punct de vedere al tipului si originii produsului astfel incat testele sa fie agreate si sa respecte recomandarile Comisiei Europene, ale Comisiei de Microbiologie din cadrul Colegiului Medicilor, dar si Ordinul Ministrului Sanatatii 1819/2020 si lista Organizatiei Mondiale a Sanatatii.


In cuprinsul comunicatului, Oficiul National pentru Achizitii Centralizate a subliniat ca la nivelul Comisiei Europene si a Organizatiei Mondiale a Sanatatii nu exista un standard specific pentru testele rapide de determinare a antigenului SARS-COV-2 care sa certifice calitatea produselor – aparand pe piata foarte multe produse neconforme si de calitate indoielnica. Din acest motiv, ONAC a luat decizia ca invitatia de participare impreuna cu documentatia de atribuire sa fie transmisa doar catre operatorii economici care oferteaza testele rapide de determinare a antigenului SARS-COV-2 in conformitate cu recomandarile OMS, ale Comisiei de Microbiologie din cadrul Colegiului Medicilor, dar si Ordinul Ministrului Sanatatii 1819/2020 si lista Organizatiei Mondiale a Sanatatii, fiind selectate astfel cinci societati, respectiv:

-SC PASTEL DIAGNOSTIC SOLUTION SRL

-SC HDL UNION SRL

-SC MCM EVA SRL

-E.DUMAN CONCEPT SRL

-MED HEALTHCARE PROJECT SRL

Aceste cinci societati selectate de ONAC sunt cele ale caror produse ofertate contineau specificatii tehnice care respecta prevederile Ordinul Ministrului Sanatatii 1819/2020 si recomandarile Centrului European de Contro al Bolilor privind utilizarea testelor cu o performanta apropiata de RT-PCR, adica peste 90% sensibilitate si peste 97% specificitate.


In acelasi comunicat de presa pe care il prezentam integral in continuare, ONAC mentioneaza si care au fost motivele pentru care nu au fost selectati alti operatori economici.


Iata comunicatul:


Comentarii

# ?????? date 19 December 2020 11:00 0

@ Deci, sunteți de părere că aceia care au votat programele de guvernare de vaccinare și-au dat acordul de principiu pentru vaccinare , iar listele cu alegătorii care au votat ar trebui să fie publice ca aceia care au votat să confirme dacă se vor vaccina conform ofertei electorale de vaccinare pe care au votat-o, ?

# ?????? date 19 December 2020 12:23 0

@ Sunteți de părere și că fiecare dintre partidele politice ce au susținut în mod public programul de vaccinare, în campania electorală, ar trebui să recomande alegătorilor care i-au votat cel puțin unul dintre vaccinurile împotriva COVID , deși recomandarea unui singur vaccin ar putea fi considerată chiar și un fel de lobby în favoarea firmei producătoare, ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.11.2024 – Fosta sefa de instanta, propusa la MJ in guvernul Sosoaca

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva