23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TOTI JUDECATORII FUG DE DOSAR – Stupoare la Tribunalul Calarasi: Sectia penala s-a abtinut in bloc in cauza vizandu-l pe presedintele Consiliului Judetean Calarasi Vasile Iliuta. Judecatoarea Cristina Imireanu a trimis dosarul la Curtea de Apel Bucuresti pentru desemnarea altei instante, pe motiv ca toti magistratii Sectiei penale a Tribunalului Calarasi sunt incompatibili. Cauza a fost deschisa la autosesizarea procurorului DNA Andrei Bodean (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

23 July 2024 14:56
Vizualizari: 1001

Agitatie la Tribunalul Calarasi: intreaga Sectie penala a instantei fuge de dosarul PSD-istului Vasile Iliuta (foto), presedintele Consiliului Judetean Calarasi. Cauza – pe care Directia Nationala Anticoruptie a trimis-o in judecata la 26 aprilie 2024 – se afla acum in faza de camera preliminara.



In numai doua saptamani, trei judecatoare au formulat cereri de abtinere in dosarul nr. 971/116/2024, in care DNA l-a inculpat pe Iliuta pentru un presupus abuz in serviciu in legatura cu achizitia unor servicii de paza pentru diverse obiective din subordinea CJ Calarasi.

Prima a fost judecatoarea Monica Drumcea, a carei cerere a fost admisa in 8 iulie 2024 de catre magistrata Andreea-Iulia Culcearu (vicepresedinta si purtatoarea de cuvant a instantei). A doua oara, a fost randul Andreei Culcearu sa se abtina, solicitarea ei fiind admisa in 18 iulie de catre presedintele Sectiei penale, Liviu-Petronel Nedelcu. In fine, luni, 23 iulie, judecatoarea Cristina Imireanu a facut acelasi gest si, in plus, a inaintat dosarul catre Curtea de Apel Bucuresti, in vederea solutionarii cererii de abtinere si pentru ca, eventual, CAB sa desemneze alta instanta care sa solutioneze dosarul lui Iliuta, avand in vedere ca toti judecatorii Sectiei penale de la Tribunalul Calarasi sunt incompatibili sa judece speta.


Iata minutele celor trei abtineri (vezi facsimil 1):


- 8 iulie (judecatoarea Drumcea, cerere admisa de judecatoarea Culcearu):

„Se inainteaza la Curtea de Apel Bucuresti pentru solutionarea cererii de abtinere si, eventual, pentru desemnarea altei instante, intrucat toti ceilalti judecatori ai Sectiei penale sunt incompatibili sa judece cauza”;

- 18 iulie (judecatoarea Culcearu, cerere admisa de judecatorul Nedelcu):

In baza art. 68 alin. 5 Cod procedura penala rap. la art. 64 alin. 1 lit. f Cod procedura penala, admite cererea de abtinere formulata de dna. judecator Culcearu Andreea-Iulia de la judecarea dosarului 971/116/2024. Constata ca dna. judecator nu a indeplinit acte si nu a dispus masuri in cauza. Definitiva. Pronuntata in sedinta camerei de consiliu din 18.07.2024”;

- 22 iulie (judecatoarea Imireanu + dosar trimis la CAB):

Se inainteaza la Curtea de Apel Bucuresti pentru solutionarea cererii de abtinere si, eventual, pentru desemnarea altei instante, intrucat toti ceilalti judecatori ai Sectiei penale sunt incompatibili sa judece cauza”.

 



Seful a fost JDL, ceilalti au impartialitatea afectata


Contactata de Lumea Justitiei, purtatoarea de cuvant a Tribunalului Calarasi, judecatoarea Andreea Culcearu, a precizat ca presedintele Sectiei penale, magistratul Liviu Nedelcu, a invocat drept motiv de abtinere faptul ca a fost judecator de drepturi si libertati in cauza. In drept, este vorba despre art. 64 alin. 4 din Codul de procedura penala: „Judecatorul de drepturi si libertati nu poate participa, in aceeasi cauza, la procedura de camera preliminara, la judecata in fond sau in caile de atac”.

In rest, ceilalti judecatori (deci inclusiv vicepresedinta Culcearu) au invocat ca temei de abtinere art. 64 alin. 1 lit. f CPP: „Exista o suspiciune rezonabila ca impartialitatea judecatorului este afectata”. Purtatoarea de cuvant nu a oferit detalii cu privire la motivele concrete de afectare a impartialitatii.


Dosar deschis la autosesizarea lui Bodean


Precizam ca rechizitoriul nr. 32/9/P/2022 a fost semnat la 26 aprilie 2024 de catre procurorul Constantin Conortos de la DNA Constanta (vezi facsimil 2). Desi nu apare explicit, actul de acuzare a primit confirmarea procurorului Mihai-Alexandru Stanciu, seful serviciului teritorial constantean. Totusi, nu Conortos este cel care a deschis dosarul, ci mult mai cunoscutul procuror Andrei Bodean, cel care la 3 martie 2022 s-a sesizat din oficiu (vezi facsimil 3).

 



Incheiem, prezentand comunicatul DNA din 19 iunie 2024 privind inculparea lotului Iliuta:


Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

ILIUTA VASILE, presedinte al Consiliului Judetean Calarasi, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata,

TUDOR SIMINA IULIA si DIMA GABRIEL, consilieri achizitii publice in cadrul Consiliului Judetean Calarasi, pentru savarsirea infractiunilor de:

- complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata,

- fals intelectual, in forma continuata,

M. N. (n.r. MANCIU NICOLETA), reprezentant al SC NYLVYAN SRL, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata,

SC NYLVYAN SRL, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata,

BESTEA MIHAITA CONSTANTIN, vicepresedinte al Consiliului Judetean Calarasi, pentru savarsirea infractiunilor de:

- uzurparea functiei asimilata infractiunilor de coruptie,

- favorizarea faptuitorului,

PARASCHIV AUREL, secretar general al Consiliul Judetean Calarasi, pentru savarsirea infractiunilor de:

- complicitate la uzurparea functiei asimilata infractiunilor de coruptie,

- favorizarea faptuitorului.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut, in esenta, urmatoarea stare de fapt:

1. La data de 28 decembrie 2020, inculpatul Iliuta Vasile, in calitatea mentionata mai sus, cu incalcarea prevederilor legale, ar fi incheiat cu SC NYLVYAN SRL un numar de trei contracte avand ca obiect prestarea unor servicii de paza la obiectivele Consiliului Judetean Calarasi, in conditiile in care societatea respectiva nu ar fi detinut licenta de functionare eliberata in conditiile Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor, si nici nu ar fi indeplinit criteriile de participare la licitatii. In demersurile sale, inculpatul Iliuta Vasile ar fi beneficiat si de sprijinul consilierilor Tudor Simina Iulia si Dima Gabriel care, desi ar fi cunoscut faptul ca societatea respectiva nu ar fi intrunit conditiile legale de a executa obiectul contractului, si nici conditiile prevazute in caietul de sarcini, ar fi intocmit si semnat mai multe documente (note explicative), inlesnind in acest fel castigarea licitatiilor de catre SC NYLVYAN SRL .

Actionand in maniera de mai sus, s-ar fi produs un prejudiciu Consiliului Judetean Calarasi in valoare de 582.083 lei, concomitent cu obtinerea unui folos necuvenit, in acelasi cuantum, pentru societatea respectiva.

2. In scopul ingreunarii cercetarilor care se desfasurau in prezenta cauza, inculpatul Bestea Mihaita Constantin, cu sprijinul secretarului general al judetului, Paraschiv Aurel, s-ar fi substituit, fara drept, autoritatilor deliberative, respectiv Consiliului Judetean Calarasi, si a inaintat la DNA un document din care ar fi reiesit faptul ca nu s-ar fi produs niciun prejudiciu institutiei publice pe care o reprezenta, in contextul de mai sus.

In cauza au fost dispuse masuri asiguratorii asupra unui imobil ce apartine inculpatului Iliuta Vasile.

Pana in acest moment procesual, Consiliul Judetean Calarasi nu s-a constituit parte civila in procesul penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Calarasi, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

Comentarii

# ocaua date 23 July 2024 16:29 0

Optimizati pana la ultimul magistrat..

# Indignat date 23 July 2024 16:42 +1

Asta n-am mai auzit-o! Pai nu era separatia puterilor in stat, independenta justitiei, magistrati curati ca lacrima, impartiali, corecti, devreme acasa, cu salarii si pensii nesimtite? Care-i treaba, nici macar unul care sa-si faca datoria? de ce ii platim?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.07.2024 – Judecatoarea la care a picat gruparea Coldea

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva