24 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

UN MAGISTRU PENTRU ETERNITATE – Revista Manifest Romaneste anunta cu intristare incetarea din viata a profesorului emerit Emil Molcut: „A fost unul dintre putinii care s-au opus cu toata puterea incercarilor de a scoate dreptul roman si mai ales istoria dreptului dintre materiile obligatorii si trecerea lor in registru optional. Exigent, statuar ca un senator roman, Emil Molcut a marcat generatii intregi de studenti cu marea lui eruditie si cu neintrecutele calitati retorice si oratorice”

Scris de: L.J. | pdf | print

10 March 2021 12:22
Vizualizari: 7956

Un gol imens a fost lasat in galeria magistrilor Dreptului romanesc prin plecarea profesorului Emil Molcut (foto) miercuri, 10 martie 2021, la 80 de ani.



Tristul anunt a fost facut de catre Stefan Paraschiv, student al Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti si redactor-sef al revistei de cultura „Manifest Romaneste”.


Prezentam postarea de pe Facebook a lui Stefan Paraschiv:


Emil Molcut (1940-2021)

Revista Manifest Romaneste, al carei nucleu redactional este format din studenti si absolventi ai Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, anunta cu intristare incetarea din viata, in aceasta dimineata, a profesorului emerit Emil Molcut. Emil Molcut continua galeria unor personalitati legendare ale Facultatii de Drept din Bucuresti in materia dreptului roman si a istoriei dreptului romanesc: Stefan Longinescu, Constantin Stoicescu, Constantin Tomulescu, Emil Cernea. De altfel, a fost unul dintre putinii care s-au opus, cu toata puterea, incercarilor – dintre care cele mai recente au fost si cele mai agresive – de a scoate dreptul roman si, mai ales, istoria dreptului dintre materiile obligatorii si trecerea lor in registru optional.

Exigent, statuar ca un senator roman, Emil Molcut a marcat generatii intregi de studenti cu marea lui eruditie si cu neintrecutele calitati retorice si oratorice. De asemenea, profesorul Emil Molcut era un poet daruit si o figura a boemei culturale bucurestene, unde era numit cu admiratie „Ducele de Ghergani”, dupa locul unde se gaseau pamanturile parintilor lui.

Admirator al lui Maiorescu si iubitor al lui Eminescu, profesorul Molcut incepea fiecare prim curs al anului I declarand ca in 'Glossa' se afla tot adevarul de care avem nevoie, punand astfel piatra de capatai pentru orice om de drept cu autentica vocatie.

Una dintre surorile lui a fost Eufrosina (Zina) Molcut, profesoara la Filologia bucuresteana, prietena a unor mari scriitori, printre care si Romulus Vulpescu, fost coleg de facultate.

Ultima prezenta publica a profesorului Molcut, indelung aclamata, a fost la evenimentul de lansare a numarului al V-lea al revistei noastre, numar dedicat prietenului sau de o viata, profesorul Nicolae Popa. Dupa eveniment, intr-un cadru restrans, profesorul ne-a lasat o amintire de neuitat, recitand si povestind ca nimeni altul.

Primul volum al Istoriei statului si dreptului romanesc a discipolului sau, Jean Andrei, i-a fost dedicat profesorului cu ocazia implinirii a 80 de ani.

Nu ne ramane decat sa deplangem plecarea, grabita de infundarea lumii moderne in fleacuri, a unui adevarat magistru, a unui mare roman si a unui intelept, dar nu putem sa nu ne aducem aminte ca „[...] acelorasi mijloace/ Se supun cate exista,/ Si de mii de ani incoace/ Lumea-i vesela si trista.”

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca!

Interventia profesorului Emil Molcut – Manifest Romaneste V - despre prieteni, profesori si studenti:

 


 

Profesorul Emil Molcut recitand propriul poem [Vis de fata]

 


.


Nascut la 13 septembrie 1940, Emil Molcut a urmat Liceul „Victor Babes” din Timisoara intre 1954 si 1957, apoi Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti in perioada 1957-1961. In 1977, si-a luat doctoratul in Stiinte Juridice la aceeasi facultate de drept, unde a ramas sa predea din 1961 pana in 1992, parcurgand toate gradele pana la cel de conferentiar universitar. Incepand cu anul 1992, a activat ca profesor universitar la Facultatea de Drept a Universitatii „Titu Maiorescu” din Bucuresti.

Profesorul Molcut a publicat peste 30 de carti, monografii, materiale de studii, 24 de articole si a participat la 40 de conferinte interne.

Lumea Justitiei transmite condoleante familiei indoliate. Dumnezeu sa-l odihneasca!

 


Comentarii

# maxtor date 10 March 2021 12:29 +2

dreptul roman e fibra poporului roman, codurile napoleoniene sunt esenta,judecatorul judeca,nu face legea.

# Iulian date 10 March 2021 12:53 +2

Spre implinirea mea profesionala, dar si morala am avut imensul privilegiu de a porni pe un drum cu invatamintele predate de profesorul Emil Molcuț la ISDR. Va multumesc si va sunt recunoscator pentru totdeauna, domnule Profesor! Dumnezeu sa va odihneasca in pace!

# Lorenzo de Medici date 10 March 2021 13:42 +5

Văzând, acum, că anul 1992/1993 este ultimul în care a mai activat la Facultatea de Drept a Universității din București, constat cât de norocos am fost să fi fost studentul său în acel an, întâi al meu universitar, la Istoria Statului și Dreptului Românesc. Strălucit profesor, romanist desăvârșit și un demn urmaș al mentorului și profesorului său Constantin Tomulescu, unul dintre cei mai mari profesori de Drept Roman la nivel mondial. Cine nu cunoaște Drept Roman și Istoria Statului și Dreptului Românesc, a trecut prin facultate degeaba. Un jurist adevărat trebuie să cunoască principiile fundamentale ale dreptului în limba celor care le-au creat și sunt valabile și astăzi, după 2000 și mai bine de ani. Pentru asta, și nu numai, îi mulțumesc prof. dr.Emil Molcuț și-i spun: La revedere magistre, până când ne vom întâlni din nou, ”Colo, în Eliseu” !

# VIKY date 10 March 2021 13:58 +10

Drum lin spre stele. Condoleante familiei indoliate.

# Narcis date 10 March 2021 15:12 +1

Dumnezeu sa il odihneasca! Un profesor eminent, cum rar mai intalnesti in ziua de azi.

# Gilu date 10 March 2021 18:48 +1

Dumnezeu sa-l odihnească în pace !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.01.2025 – DNA are nevoie de 26 de sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva