28 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

UPDATE – In pofida verdictului Comisiei Juridice, Plenul Senatul a validat lista celor opt magistrati alesi CSM, in conformitate cu decizia Curtii Constitutionale! CSM va putea functiona!

Scris de: | pdf | print

14 February 2011 14:51
Vizualizari: 4954

UPDATE ora 20.00 - Contrar verdictului dat de Comisia juridica a Senatului, Plenul Senatului a validat, luni seara, cu 63 de voturi pentru, 48 impotriva si 2 abtineri, lista celor opt membri alesi ai CSM, in conformitate cu Decizia Curtii Constitutionale nr. 53/25.01.2011. Din momentul in care Hotararea Senatului va fi publicata in Monitorul Oficial, CSM-ul va putea functiona in compunerea restransa (fara Lidia Barbulescu, Dan Lupascu si Dan Chiujdea) suficienta insa pentru intrunirea cvorumului necesar, urmand sa organizeze alegeri pentru cele trei posturi vacante.

 


In cursul zilei de luni, Comisia Juridica a Senatului a respins validarea celor opt membri ai CSM, asa dupa cum au decis judecatorii Curtii Constitutionale, pe de o parte, iar pe de alta parte, Comisia Juridica a considerat nelegala si inaplicabila decizia CCR, in totalitatea ei. Comisia a respins luni, cu majoritatea voturilor membrilor prezenti, unica propunere existenta, venita din partea senatorului PDL, Iulian Urban, de a fi validati cei opt membri ai Consiliului asupra carora CCR nu s-a pronuntat. Presedintele Comisiei Juridice, social-democratul Toni Grebla, a declarat luni ca “nu exista o solutie legala si constitutionala pentru iesirea din criza institutionala creata”. Grebla a precizat ca judecatorii Curtii Constitutionale si-au depasit atributiile in momentul in care au declarat ca neconstitutionale Hotararile Senatului de validare a listei membrilor CSM si ca ar trebui sa se astepte deciziile definitive ale instantelor in cazul magistratilor contestati-Lidia Barbulescu, Dan Lupascu si Dan Chiujdea. La randul sau, senatorul PNL Ioan Ghise a mentionat ca, in raportul inaintat Plenului Senatului, se va solicita ca presedintele Romaniei sa intervina si sa medieze acest conflict dintre institutiile statului. Pe de alta parte, luni, atat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, cat si procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, au opinat ca Senatul trebuie sa deblocheze cat mai repede situatia CSM-ului. Acelasi lucru a fost solicitat si de catre 14 parchete de pe langa curtile de apel si de reprezentantii a 9 curti de apel, printr-o scrisoare deschisa transmisa luni Senatului.Presedintele Comisiei Juridice, Toni Grebla: “Nu exista nicio solutie legale si constitutionala pentru iesirea din criza institutionala creata”. Opozitia acuza CCR ca si-a depasit atributiile

Social-democratul Toni Grebla, presedintele Comisiei Juridice, a declarat, la finalul sedintei Comisiei Juridice ca membrii acesteia nu au convenit asupra vreunei solutii, majoritatea membrilor comisiei considerand ca "nu exista nicio solutie legala si constitutionala pentru iesirea din criza institutionala creata". Toni Grebla a mentionat de asemenea ca judecatorii CCR aveau doar atributia de a se pronunta asupra Hotararilor cu caracter normativ ale celor doua Camere ale Parlamentului, nu si asupra celor cu caracter individual. Totodata, el a precizat ca, potrivit legii, "numai CSM dispune masurile necesare (...) inclusiv repetarea alegerilor numai la instantele, parchetele unde incalcarea legii a avut drept consecinta influentarea rezultatului alegerilor". In punctul de vedere care urmeaza sa fie transmis Plenului Senatului se va preciza ca singura propunere, formulata de Iulian Urban, a fost respinsa cu majoritatea voturilor membrilor prezenti. In plus in Raportul transmis Plenului va mai fi inclusa si recomandarea formulata de senatorul PNL Ioan Ghise, ca presedintele Traian Basescu sa medieze conflictul dintre institutiile statului, conflict creat ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale. Opozitia a criticat decizia Curtii Constitutionale, prin care au fost declarate neconstitutionale Hotararile Senatului, de validare a listei CSM, sustinand ca judecatorii CCR "si-au depasit atributiile". In plus, o alta solutie recomandata de reprezentantii opozitiei a fost amanarea procesului de validare pana la pronuntarea definitiva a instantelor in cazul celor trei magistrati - Dan Lupascu, Nicolae Dan Chiujdea si Lidia Barbulescu - si organizarea de noi alegeri in structurile care i-au desemnat pe acestia. In replica, vicepresedintele Comisiei Juridice, democrat-liberalul Iulian Urban, a sustinut ca criticile la adresa CCR "sunt redundante", deoarece deciziile acesteia sunt obligatorii pentru toata lumea, inclusiv pentru CSM. In final, Urban a cerut ca reprezentanta societatii civile, Corina Dumitrescu, sa "iasa in fata si sa precizeze daca vrea sa fie rector sau membru in CSM". Opozitia a raspuns ca Dumitrescu, rector al Universitatii Crestine ''Dimitrie Cantemir'' are 60 de zile la dispozitie sa opteze pentru una dintre cele doua calitati.

Predoiu, Kovesi si majoritatea curtilor de apel si parchetele aferente acestora au cerut Senatului sa deblocheze activitatea CSM-ului

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a anuntat, luni ca procurorii generali ai parchetelor de pe langa curtile de apel si unii presedinti de curti de apel au transmis o scrisoare deschisa Senatului prin care solicita validarea cat mai urgenta a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Kovesi a precizat ca principala problema a Ministerului Public este deficitul de personal, deficit care nu poate fi redus daca CSM nu este in activitate. "Este o situatie care ne afecteaza foarte mult din acest punct de vedere. Consider ca trebuie luata o decizie cat mai rapida, consider ca trebuie sa se definitiveze odata problema membrilor CSM, sa se declanseze procedura pentru posturile care au ramas in prezent vacante in CSM, pentru ca oricum este o procedura care va dura foarte mult". Kovesi a avertizat ca si in raportul de tara se vor face mentiuni cu privire la alegerea membrilor CSM.

In scrisoarea deschisa adresata Senatului Romaniei, magistratii au aratat: „Desi pierduta in valtoarea evenimentelor interne si internationale destul de intense petrecute in ultimele zile, situatia Consiliului Superior al Magistraturii nu este nici pe departe atat de lipsita de importanta pe cat pare a fi, prin raportare la locul pe care si l-a gasit in agenda camerei superioare a Parlamentului Romaniei. Existenta Consiliului Superior al Magistraturii si structura sa sunt reglementate de art. 133 din Constitutie , nefiind prevazuta nici macar o situatie de vacanta sau de suspendare a activitatii acestuia, iar atributiile sale se regasesc in continutul art. 134 din Constitutie si in cuprinsul Legii nr. 317/2004. O sumara lectura cu buna – credinta a acestor atributii atrage concluzia potrivit careia legiuitorul nu a conceput vreun caz in care Consiliul Superior al Magistraturii sa nu isi desfasoare activitatea, or din data de 4 februarie 2011, in mod concret, in Romania, aceasta activitate a fost blocata. Situatia creata are efecte majore asupra sistemului judiciar, din toate punctele de vedere, pornind de la aspecte administrative si mergand pana la cele legate de imaginea si credibilitatea sistemului. In momentul prezent, solutia de inlaturare a acestui blocaj se afla la dispozitia Senatului Romaniei care are obligatia de a lua in considerare reglementarile prevazute de Constitutie, de Legea nr. 317/2004 si de dispozitiile care sunt obligatorii si opozabile Senatului. In acest context intelegem sa solicitam Senatului Romaniei luarea de urgenta a tuturor masurilor care se impun pentru ca in cel mai scurt timp sa fie asigurata componenta Consiliului Superior al Magistraturii intr-o structura care sa permita reluarea activitatii acestuia in conditiile legale, modalitatea de solutionare a problemei fiind strict la latitudinea titularului dreptului si obligatiei de validare”.

Judecatorii semnatari ai scrisorii deschise sunt: presedintele CA Bacau, Catalin Serban, presedinte CA Brasov, Mirena Radu, presedinte CA Cluj – Valentin Mitea, presedinte CA Craiova- Mihaela Cotora, presedinte CA Galati-Mihaela Neagu, presedinte CA Oradea-Dana Cigan, presedinte CA Ploiesti – Valentina Gheorghe, presedinte CA Suceava – Cezar Hancu, presedinte CA Targu – Mures – Florin Dima. Procurorii semnatari ai scrisorii deschise catre Senat sunt: procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, procurorul general al PCA Alba Iulia – Vasile Luha, procuror general al PCA Bacau - Ionel Sentes, procuror general al PCA Brasov – Camelia Petrescu, procuror general al PCA Bucuresti- Lia Palade, procuror general al PCA Cluj – Florin Danut Magyar, procuror general al PCA Craiova- Elisabeta Dragut, procuror general al PCA Constanta – Camelia Elena Grecu, procuror general al PCA Galati – Didina Danaila, procuror general al PCA Iasi - Iulian Ispir, procuror general al PCA Oradea - Valentin Mirisan, procuror general al PCA Pitesti- Mihail Aldea, procuror general al PCA Ploiesti – Liviu Mihail Tudose, procuror general al PCA Suceava- Vasile Mandici, procuror general PCA Targu-Mures, Dan Petru si procuror general al PCA Timisoara- Vasile Bac.

La randul sau, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a opinat ca singura solutie legala este validarea, de catre Senat, a celor opt membri ai CSM despre care nu face vorbire decizia Curtii Constitutionale si ca intarzierea validarii acestora submineaza increderea in stabilitatea institutionala a Consiliului, alimenteaza ideea blocarii activitatii sale din interese politice si creeaza premisele blocajului functional, cum ar fi in cazul incuviintarii unor masuri cerute de procuror sau numirea de noi judecatori la instanta suprema. Ministrul Justitiei a cerut
presedintelui Senatului sa initieze procedurile necesare punerii in aplicare a deciziei CCR privind validarea membrilor CSM. Predoiu a conchis ca CSM este o institutie care isi are izvorul in Legea Fundamentala a tarii si ca orice amanare directa sau indirecta a constituirii si asigurarii functionalitatii acesteia reprezinta o atingere adusa Constitutiei, cu atat mai mult cu cat este dispusa expressis verbis de decizia CCR.

Comentarii

# calu date 14 February 2011 17:12 +2

nea grebla esti atat de prost ca nu se poate discuta nimic cu tine. tot ce e clar la altii, la tine e neclar. la tine e la fel ca atunci cand la Constantin Brancusi unde ai predat acum cativa ani erai nesimtit si nu veneai la cursuri apoi numai tu stiai cum treceau studentii examenele. esti acelasi dobitoc, nu te-ai schimbat.

# Cristi P. Sturzu date 14 February 2011 19:31 0

Beutura bat-o vina. sa-l auzi pe Sova, ce elucubratii scoate. Cica UNBR e ministyer...ha ha ha ha.

# Hugo date 15 February 2011 07:32 +4

Senatorii trebuie sa fie niste tampiti perfecti! Solutia e stupida, erau doar doua variante posibile, astia au scos din burti pe a treia!
Daca, de ex., s-a inlaturat Lupascu din ecuatie, trebuiau ori sa valideze pe urmatorul clasat, ori sa reia in intregime alegerile pe segmentul curti de apel (solutie logic corecta)! Dar ce au facut ei e ridicol, adica Lupascu nu a influentat alegerea lui dumbrava alcoolicus si serban, dar a influentat-o pe a lui tudoran?

# DOREL date 14 February 2011 17:46 0

CALULE esti mult prea portocaliu,iar fratioare cu atacuri la persoana ?
Mia nene, nu puteti si voi sa articulati cateva cuvinte in afara tintarului pe care il primiti de la cotorceanu ?

# Maricica date 14 February 2011 17:49 0

Au cerut deblocarea 9 CA si 14 PCA ? Nu este rau, dar in ce sens ?
LUJU, spune-ne mai mult, daca ai informatii ! Este foarte important de stiut ! De aici se pot desprinde concluzii esentiale si se pot anticipa urmatoarele miscari.

# anonimus date 14 February 2011 20:14 -1

Ma "calu"-le,taci si mananca ovaz!Domn'
Grebla nu-i prost.E depasit de evenimente ...vorba aceea"socoteala de-acasa nu se potriveste cu a din targ"

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva