28 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Vicepresedintele CSM George Balan prezinta magistratilor raportul sau de activitate la sfarsit de mandat

Scris de: L.J. | pdf | print

4 January 2012 23:17
Vizualizari: 6961

 

Procurorul George Balan (foto) al carui mandat de vicepresedinte al CSM ia sfarsit in data de 6 ianuarie 2012, a dat publicitatii raportul sau de activitate pe perioada de un an cat a fost numarul 2 in Consiliu. Gestul sau reprezinta o premiera, demna de urmat si de altii. Publicam in continuare raportul integral al vicepresedintelui CSM George Balan:


In vederea eficientizarii activitatii proprii a Consiliului Superior al Magistraturii, am initiat modificari ale Regulamentului privind transferul si detasarea judecatorilor si procurorilor, delegarea judecatorilor, numirea judecatorilor si procurilor in alte functii de conducere, precum si numirea judecatorilor in functia de procuror si a procurorilor in functia de judecator. Modificarile au vizat operationalizarea principiului uniformizarii modalitatilor de numire al judecatorilor si procurorilor in functii de conducere, modificari ce au fost aprobate si adoptate prin hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 470/12.07.2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 550/03.08.2011.

In scopul informarii cu privire la activitatea parchetelor, am efectuat 22 de deplasari la sediile parchetelor de pe langa curtile de apel, unde am avut intalniri cu colectivele de procurori in care am adus la cunostinta acestora proiectele Consiliului pe termen mediu si lung si am luat act de cererile, sugestiile si opiniile procurorilor. Totodata, am avut 23 de discutii individuale cu magistratii care au solicitat intalniri cu vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii. Periodic am realizat intalniri cu conducerea Ministerului Public pe probleme legate de strategia resurselor umane in parchete dar si alte probleme de interes.

Astfel, in luna aprilie, am organizat la Consiliul Superior al Magistraturii, o intalnire cu principalii responsabili in comunicarea institutionala in materie judiciara, la care au participat procurorul general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, doamna Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, domnul Daniel Morar, procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, domnul Codrut Olaru, vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, doamna judecator Rodica Aida Popa, dar si reprezentanti ai Ministerului Administratiei si Internelor, iar in luna iulie am participat la intalnirea semestriala a procurorilor generali ai parchetelor de pe langa curtile de apel.

Totodata, in aceeasi luna, am realizat o intalnire la Consiliul Superior al Magistraturii cu reprezentantii Ministerului Public, inaltei Curti de Casatie si Justitie, asociatiile de magistrati si conducerea Inspectiei judiciare de pe langa Plenul Consiliului, avand ca tema cresterea eficientei Inspectiei.

In exercitarea atributiilor de reprezentare am avut intalniri cu delegatia Comisiei Europene sosita la Bucuresti in cadrul misiunii de evaluare a angajamentelor asumate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, cu ambasadorii Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord si Statelor Unite ale Americii la Bucuresti dar si ambasadorii statelor Uniunii Europene, Canadei, Norvegiei si Elvetiei avand ca obiect prezentarea aspectelor relevante ale procesului reformei sistemului judiciar in Romania.

De asemenea, am primit vizita delegatiei Ministerului Justitiei din Egipt in care s-au identificat principalele domenii de cooperare bilaterala.

Am participat la diferite intalniri cu reprezentantii consiliilor judiciare din Belgia si Olanda dar si la conferinta internationala organizata de inaltul Consiliu Judiciar al procurorilor si judecatorilor din Turcia avand ca tema „Reforma sistemului judiciar in Turcia, evolutia Consiliului Judiciar din perspectiva Europeana”.

In luna noiembrie am participat la reuniunea grupului de lucru al Retelei Europene a Consiliilor Judiciare cu tema „Cereri de cooperare”.

Am inceput inca din luna ianuarie 2011, impreuna cu presedintele Consiliului sa avem intalniri cu reprezentantii celorlalte puteri constitutionale (presedintele Romaniei, primul ministru al Guvernului, presedintii Senatului si Camerei Deputatilor) cat si cu liderii principalelor forte politice reprezentate in Parlament. Discutiile au privit necesitatea colaborarii institutionale pe baza participarii active si constructive a puterilor constitutionale pentru asigurarea independentei justitiei, dar si chestiuni ce au facut obiectul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

In raport de obligatiile legale, prevazute de art. 38 alin. (6) din Legea nr. 317/2004 republicata cu modificarile si completarile ulterioare, la data de 7 iunie 2011, am prezentat in fata Comisiilor juridice reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor, Raportul de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii si Raportul privind starea justitiei pe perioada 2005 – 2010.

Raportul a fost structurat pe mai multe teme privind aspecte relevante ale activitatii consiliului in domeniile managementului resurse umane, inspectie judiciara, legislatie, relatiile internationale, transparenta si obiective de viitor.

In continuarea acestui dialog interinstitutional, in luna octombrie, am participat la dezbaterile organizate in Parlamentul Romaniei cu reprezentantii clasei politice avand ca tema „increderea cetateanului in actul de justitie, conditie esentiala a statului de drept”, dar si la intalnirea cu reprezentantii principalelor autoritati (Presedintiei, Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Justitiei) in cadrul Comisiei de monitorizare a progreselor inregistrate de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar.

In cursul anului am fost invitat si am participat la mai multe dezbateri in Comisiile juridice din Senat si Camera Deputatilor privind adoptarea codurilor si modificarea legilor de organizare judiciara. Am emis 7 comunicate de presa si am dat 3 interviuri in presa scrisa si pentru televiziune. Pentru care am incheiat prezentul raport ce va fi prezentat membrilor Consiliului Superior al Magistraturii si magistratilor, spre informare”.

procuror George Balan

membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii

vicepresedinte al Consiliului in perioada

7 ianuarie 2011 – 6 ianuarie 2012

Comentarii

# Sa traiti! date 4 January 2012 23:23 +7

Palaria si paltonul dumneavoastra! Ati facut o figura serioasa in CSM in comparatie cu mascaricii de la sectia de judecatori!

# Andrei date 5 January 2012 00:13 +6

Pacat, domnule Balan, ca sunteti atat de singur in atat de mult diletantism. Pacat ca tinerii dvs colegi au pus cariera inaintea caracterului. Pacat ca magistratura duca o cronica lipsa de maestri. Felicitari pentru toata activitatea dvs ! 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.07.2024 – Judecatoarea Blanariu a primit reject. CSM a facut curat dupa procurorul Gherman

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva