Vorbe de fumoar – 25.10.2024 – Elevii, tratati mai rau decat detinutii. Urgie la concursuri (Video si documente)
* Guvernul vrea sa aduca o premiera in materie bancara. Cine va beneficia de aceasta masura, vedeti facand click aici.
* Una dintre cele mai asteptate autostrazi din Romania se misca greu. Cum arata parametrii ei in cifre, vedeti facand click aici.
* Noua lege a educatiei a introdus monstruozitati greu de banuit. De exemplu, ii trateaza pe toti elevii ca pe nista raufacatori, conferindu-le „prezumtia de infractionalitate”.
Este exact sintagma folosita de catre fostul judecator Lucian-Rares Buta (foto) de la Tribunalul Cluj (iesit la pensie in acest an). Intr-o discutie avuta zilele trecute cu deputatul AUR Ilie-Alin Colesa privind noua reglementare, Lucian Buta a denuntat contractul educational pe care Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023 pur si simplu li-l baga pe gat parintilor. Acest contract porneste de la ideea ca scoala stie mai bine decat parintele care sunt nevoile copilului si, sub pretextul combaterii violentei din scoli, introduce pur si simplu un regim Big Brother la fel ca in distopia „1984” a lui George Orwell, avertizeaza Buta. Evident: asa ceva constituie grave incalcari ale GDPR-ului, adauga fostul magistrat.
La o asemenea supraveghere permanenta nu sunt supusi nici macar puscariasii, a subliniat Lucian Buta:
„Cred ca nici macar in inchisori nu avem asemenea mijloace de supraveghere audio-video a detinutului. In penitenciare nu exista astfel de sisteme de supraveghere audio-video in interiorul celulelor. Iar copiii care petrec cea mai mare parte a timpului in clasa pot sa fie subiecte al acestei monitorizari permanente. Monitorizari permanente de nivel Guantanamo, Corea de Nord. Asta e nivelul de presiune psihologica continua. Asta e nivelul la care suntem obligati sa consimtim prin acest contract educational. Contractul educational are multiple clauze nelegale si neconstitutionale”.
In acelasi interviu, Buta a facut apel la toti parintii de scolari din Romania sa atace in instanta acest contract educational abuziv.
Urmariti mai jos intreaga discutie intre Lucian Buta si Alin Colesa:
* Consiliul Superior al Magistraturii a publicat vineri, 25 octombrie 2024, rezultatele probei eliminatorii de verificare a cunostintelor juridice din cadrul a doua concursuri: unul de admitere la Institutul National al Magistraturii, iar celalalt de admitere in magistratura pentru avocarii, notarii, executorii, grefierii etc. cu minimum cinci ani vechime in functii juridice.
La INM, este pur si simplu teroare: dintre cei 1.754 de candidati, doar 530 au fost admisi (adica 30,21%), toti ceilalti fiind respinsi.
In partea cealalta, la admiterea in magistratura, prapadul este chiar mai mare: dintre cele 1.166 de persoane inscrise, doar 294 (25,21%) au trecut de aceasta proba eliminatorie. Asadar, rata de respingere este de 69,79% la INM si de 74,79% la admiterea in magistratura.
Ce sa zicem... Ii sfatuim pe competitorii refuzati sa nu dispere, ci sa continue cu invatatul, astfel incat sa aiba succes in sesiunea de anul viitor.
Intre timp, gasiti aici rezultatele de la INM si aici rezultatele de la admiterea in magistratura. Va anticipam intrebarea, asa ca va spunem inca de pe acum: nu, CSM nu s-a dezbarat de naravul anonimizarii candidatilor.
* Este scandal la IPJ Bihor dupa ce saptamanalul Gazeta de Cluj a scris despre o politista a acestui inspectorat judetean. Iar jurnalistul Liviu Alexa a mers mai departe cu dezvaluirile despre acelasi subiect. Asadar, click aici!
Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# maxtor 27 October 2024 01:56 +1