ZIUA JUSTITIEI, SARBATORITA DOAR DE CEI CARORA LE PASA DE JUSTITIE – Uniunea Juristilor din Romania nu uita si celebreaza Ziua Justitiei cu fast. CSM, doarme in post! Presedintele UJR Ioan Chelaru a facut marele anunt de Ziua Justitiei: UJR va organiza prima Conferinta nationala a profesiilor juridice din Romania, cu tema "Independenta profesiilor juridice". La eveniment a fost lansat primul numar al revistei Palatul de Justitie (foto)
In 1994, ministrul Justitiei al acelor vremuri, Gavril Iosif Chiuzbaian, fost presedinte al Uniunii Juristilor din Romania, a instituit "Ziua Justitiei" prin Hotararea de Guvern nr. 364 din 27 iunie 1994. De atunci, Uniunea Juristilor din Romania, condusa cu mana de fier in prezent de prof. univ. dr., av. Ioan Chelaru, organizeaza negresit, anual, indiferent de vremuri, pandemii, si evenimente, Ziua Justitiei. In acest timp, organismul care reprezinta "garantul independentei justitiei", Consiliul Superior al Magistraturii condus astazi de judecatorul Bogdan Mateescu doarme in post. De altfel, CSM nu a mai organizat un astfel de moment pentru celebrarea Justitiei din 2016. De ce? Nu se stie!
Din fericire insa, Justitia este sarbatorita an de an de juristii care si-au dedicat viata studiului Dreptului si realizarii Justitiei si care nu au facut niciodata rabat de la o celebrarea acestei zile.
Uniunea Juristilor din Romania a sarbatorit Ziua Justitiei, joi 1 iulie 2021, in sala „Andrei Radulescu” de la sediul Uniunii Juristilor din Romania din Bucuresti, unde a avut loc dezbaterea „Dreptul si Cultura”. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul media al grupului editorial Universul Juridic, care a si transmis conferinta in mediul online.
La eveniment au participat juristi, reprezentanti ai organizatiilor profesionale ale magistratilor, avocati, notari, executori judecatoresti, consilieri juridici, dar si reprezentanti ai Academiei Romane, Legislativului, Executivului si instante judecatoresti.
Evenimentul a fost deschis, astfel cum ne-am obisnuit, de presedintele UJR, profesorul si avocatul Ioan Chelaru, care a facut in timpul discursului sau un anunt extrem de important: a fost relansata revista de informare si cultura juridica intitulata „Palatul de Justitie”, publicata sub egida Uniunii Juristilor din Romania si a Societatii Academice „Titu Maiorescu”.
UJR organizeaza prima Conferinta nationala a profesiilor juridice din Romania
Si acesta nu este singurul anunt facut de Ioan Chelaru. La final, presedintele Uniunii Juristilor din Romania a anuntat un nou eveniment pe care Uniunea il va organiza. Este vorba despre prima Conferinta nationala a profesiilor juridice din Romania, avand ca tema "Independenta profesiilor juridice". Aceasta va avea loc in luna martie 2022 si va fi un eveniment de amploare ce va avea participarea si implicarea tuturor profesiilor juridice, dar si a reprezentatilor Statului. Despre acest eveniment insa vom detalia in editiile urmatoare, presedintele UJR lansand deja deschis invitatia catre cei care doresc sa participe cu sugestii, idei si contributii pentru realizarea primei Conferinte nationale a profesiilor juridice.
Discursul presedintelui Uniunii Juristilor din Romania a fost urmat de alocutiuni sustinute de reprezentanti ai Justitiei si nu numai, fiecare dintre acestia avand propria viziune asupra impletirii culturii si a justitiei. Au luat astfel cuvantul:
-Prof. univ. dr. Ovidiu Predescu, director fondator al publicatiilor „Dreptul”, prim-vicepresedinte Uniunea Juristilor din Romania;
-Conf. univ. dr., av. Mircea Ursuta, secretar de stat la Ministerul Justitiei;
-Prof. univ. dr. Titus Corlatean
-Conf. univ. dr., av. Lavinia Tec, Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timisoara
-Acad. Razvan Theodorescu, vicepresedinte al Academiei Romane
-Prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan
-Prof. univ. dr., av. Traian Briciu, presedintele UNBR
-Prof. univ. dr. Bogdan Ciuca, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania
-Judecatoarea Gabriela Baltag, membru CSM
-Av. Florentin Tuca, managing partner, Tuca Zbarcea & Asociatii
-Av. Silvia Uscov, managing partner, USCOV | Attorneys at law
Redam in continuare discursul sustinut de presedintele Uniunii Juristilor din Romania, prof. univ. dr., av. Ioan Chelaru:
"Va multumesc frumos ca sunteti astazi aici. Este un moment festiv pe care l-am pregatit de ceva timp pentru a serba ceea ce a fost stabilit legal ca fiind Ziua Justitiei. Dupa cum stiti, printr-o decizie guvernamentala, prima duminica din luna iulie a fost aprobata pentru a serba Ziua Justitiei. Din acel moment pana astazi, fara nicio exceptie, Uniunea Juristilor, cu posibilitati mai mari sau mai mici a reusit sa organizeze de fiecare data Ziua Justitiei sub forma unor intalniri mai mult sau mai putin stiintifice, sub forma unor sesiuni de comunicari stiintifice, sub forma lansarilor de carte sau altor activitati, am considerat ca indiferent de zona in care profesam in Justitie este bine sa ne intalnim si sa ne spunem ce este mai bun si sa ne aducem aminte de lucrurile pe care ar trebui sa le corectam, de fiecare apreciind ca intalnirea noastra nu trebuie sa aiba neaparat un caracter formal. Trebuie sa fie si o intalnire de socializare, nu de la nivelul unei tribune, ci de acolo, din iarba, cum se spune, ca tot suntem in perioada Campionatului European, sa putem discuta unii cu altii, sa spunem direct, elegant, asa cum sta bine unui jurist, ceea ce ne doare, ceea ce credem ca trebuie corectat, ceea ce putem face, sa facem inclusiv propuneri legislative, sa venim cu idei, sa spunem lucrurilor pe nume.
Sigur, nu intotdeauna cand lucrurile se spun pe nume, mai ales in Justitie, sunt si foarte placute. Nu intotdeauna anumite institutii isi asuma responsabilitatea pe deplin pentru acele lucruri. Dar, prima duminica din iulie este ziua Justitiei si cred ca toate institutiile din domeniu ar trebui sa gaseasca o modalitate sa aminteasca acest lucru si celor care formeaza institutia respectiva si celor care, intr-un fel, isi pun umarul la actul de justitie pentru ca este un domeniu special. Nu pentru ca mi-am dedicat eu peste 40 de ani de viata acestui domeniu, ci pentru ca este o zona umana cu sensibilitati speciale, cu consecinte asupra vietii si aici ma refer in principal la drepturile si libertatile umane atat de mult discutate si disputate mai ales in ultima perioda, si aduc aminte acum doar de perioada aceasta a pandemiei. Aceasta zona are consecinte asupra vietii semenilor nostri. Mari. Si orice greseala de aici se reverbereaza nu numai asupra unei persoane sau unei institutii, se reverbereaza vis-a-vis de toata societatea romaneasca.
Revenind la ceea ce ne-am propus noi astazi, am spus sa facem aceasta intalnire nu ca o sesiune de comunicari stiintifice. Ea este dedicata unei teme generoase, "Cultura si Dreptul", dar asta nu inseamna ca cei care sunt prezenti si doresc sa exprime un punct de vedere trebuie sa se rezume numai la aceasta tema.
Am apreciat ca este momentul sa relansam una dintre revistele cele mai cautate din Romania ante si interbelica, si apoi si postbelica, aparuta si dupa 1990. Este vorba despre ziarul, unii ii spun revista pentru ca am cautat sa aiba si o tinuta grafica deosebita, Palatul de Justitie. In paginile ziarului personalitati importante ale culturii si dreptului din Romania pe zone pe care au considerat ca trebuie sa le expuna public au scris randuri, eu as spune unele mici capodopere, zona asupra carora chiar merita sa te apleci.
Bucuria mea este ca "Palatul de Justitie" a reaparut! Eforturile, si ale mele personale, si ale echipei de aici de la Uniunea Juristilor vor fi indreptatite in viitor ca macar, asa cum ne-am propus, bianual, de doua ori pe an, ziarul "Palatul de Justitie" sa apara, sa aiba o tinuta culturala si de informatii deosebita si o tinuta grafica la nivelul pretentiilor pe care noi le avem aici.
Vreau sa va fac cateva marturisiri. In contextul actual nu este foarte usor, ca sa nu spun ca este foarte greu, ca ar insemna sa ma plang, sa conduci Uniunea Juristilor din Romania. De cand am venit aici am vazut Uniunea Juristilor din Romania ca o umbrela care asigura protectia, inclusiv de soare, a celor din zona Justitiei, din zona celor care lucreaza in Justitiei, practica Dreptul, celor care scriu la catedra sau in alte locuri, care sunt preocupati de cercetare.
Uniunea Juristilor este formata din oamenii vii! Nu suntem foarte multi. Poate unii se gandesc ca suntem cateva mii. Nu, Uniunea Juristilor nu cuprinde toti juristii din Romania care sunt cateva de mii, cuprinde o zona de elita a celor care au dorit ca in afara de profesia in sine, la bara, la pupitru, in instanta sau la cercetarea penala, sau in insolventa sau executori judecatori au gasit si au considerat ca in afara de profesia in sine mai pot face si altceva pentru ceilalti colegi. De asta am vrut sa pastram si sa mentinem functionala Uniunea cu dificultatile majore pe care stiti ca le-am avut, mai ales in perioada ultimilor 10 ani, in principal cele care tin de aspectele financiare. Dar, Dreptul nu se face numai cu bani, se face cu specialisti, cu oameni de buna credinta, oameni pregatiti si se face si cu sufletul. Drept nu inseamna numai legislatie, nu inseamna numai facerea legilor, nu inseamna numai aplicarea legilor, drept inseamna, in principal, in opinia mea, apararea omului si asezarea omului, semenului nostru, in centrul acestuia. Ideea de a-i apara drepturile, de a-i asigura garantii ca acele drepturi sunt valide si aplicabile pentru toata lumea, indiferent de ce pregatire are, indiferent ce posibilitati de a-si angaja un specialist, ideea aceasta a fost una dintre ideile care ne-au dus pe noi mai departe. De aceea, in frunte si la noi la la majoritatea celor care sunt in acest domeniu este apararea drepturilor si libertatilor umane.
Spuneam intr-una dintre intalnirile anterioare ca noi aici avem curajul sa spunem adevarul, chiar daca uneori deranjeaza asta inseamna ca macar avem aparenta ca suntem liberi si putem avea aparenta ca putem trai intr-o societate pe care unii o numesc democratica. Ma uit la generatia noua, majoritara in sala care trebuie sa faca mai mult si sa se implice mai mult.
Nu vrea sa ma intind mai mult decat trebuie, dar vreau sa va mai spun un lucru. Uniunea Juristilor din Romania are anul acesta un eveniment special care se intampla extrem de rar. Uniunea Juristilor este cea care editeaza, spun eu cea mai importanta revista de Drept din Romania, revista Dreptul care anul acesta implineste 150 de ani de la aparitie. Este, cum bine sublinia colegul nostru, domnul Ovidiu Predescu, a doua cea mai veche revista existenta in Romania, dupa Convorbiri Literare. Sigur ca nu puteam sa nu ne facem un titlu de glorie din asta si pregatim pentru aceasta toamna, iarna un eveniment care sa includa mai multe activitati. Vreau sa stiti si dvs si sa stiti si sa vorbiti cu cei care sunt interesati ca asteptam sugestii, propuneri si participare si asteptam si implicare.
Unii dintre dvs care reprezentanti institutii din domeniul Dreptului cred ca este bine sa va ganditi la ce pregatim noi la finalul anului. Nu exista jurist din tara asta care sa nu fi citit macar odata Revista Dreptul. Vreau sa va chem pe toti sa punem umarul, impreuna cu echipa de aici, pe care o coordoneaaza colegul nostru Ovidiu Predescu, sa generam acel eveniment care sa ajunga si la toti cei interesati, dar care sa ramana nu ca un eveniment festiv, ne gandim si la un banchet al juristilor, dar am dori, si usa UJR este in permanenta deschisa sa veniti cu idei, sugestii, si chiar contributii. Si aici ma refer si la institutiile statului roman care lucreaza pe aceasta zona.
Ziua Justitiei s-a dorit o sarbatoare! Haideti sa depasim multele si gravele discutii care exista si pe care le cunoastem direct sau indirect, oficial sau mai putin oficial sa ne aducem aminte ca in principal suntem oameni, ca suntem buni, ca in principal putem face vine, nu numai in profesie, putem face bine si social si astazi, pentru doua ore a meritat sa fiti la Uniunea Juristilor pentru acest eveniment".
SURSA FOTO: UNIVERSUL JURIDIC
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Teatru. 3 July 2021 12:45 +15
# nae din dealul feleacului 3 July 2021 16:26 +3
# Vasile 4 July 2021 01:28 +5