21 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

“Avertizorul cel bun” si “turnatorul cel rau”

Scris de: prof. dr. Adrian SEVERIN | pdf | print

23 December 2022 13:46
Vizualizari: 5238

Pe cand romanii se pregateau sa inceapa impodobirea pomului de Craciun, Parlamentul tradarii nationale a mai batut un cui in cosciugul neamului adoptand o lege prin care a institutionalizat, oficializat, incurajat, protejat si, de-a dreptul, glorificat delatiunea si delatorii.Nu este vorba despre cei care intamplator devin martori ai unei ilegalitati si alerteaza autoritatile, ci despre o intreaga populatie chemata si organizata spre a-si supraveghea semenii si a-i preda de indata aparatului represiv al statului pe toti cei pe care ii suspecteaza de intentii necurate. Altadata numiti cu dispret “turnatori”, “ciripitori” sau “sifoane”, acestia primesc acum numele onorant de “avertizor de integritate” si constituie o “politie morala secreta” cu caracter de masa exonerata de orice raspundere pentru consecintele daunatoare ale exceselor sau abuzurilor sale.

“Avertizorii de integritate” sunt iudele statului politienesc esuat. Ei sunt garantii dezintegrarii sociale si avertisment al decesului natiunii.

Cativa aparatori naivi ai legalitatii, gata a oferi statului politienesc funia cu care sa fie spanzurate libertatile lor, ne indeamna, insa, sa nu confundam “avertizorul de integritate" cu "turnatorul". “Turnatorul” ar fi exclusiv un complice care schimba tabara din motive personale condamnabile moralmente, in timp ce “avertizorul” e un om cinstit care vede pregatindu-se ilegalitatea / imoralitatea si vrea sa impiedice infaptuirea ei.

Din pacate, asemenea distinctii se pot face numai in teorie. In practica incercarea de a le aplica se dovedeste utopica, departajarea intre “avertizorul cinstit” si “turnatorul odios” neputandu-se face; cel putin nu inainte ca efectele criminale ale substituirii insesizabile a celui dintai de catre cel din urma sa se consume.

Toti cei care au incercat in istorie apelul la asemenea “avertizori”, respectiv la institutia “turnatorilor piosi” si la cea a “turnatoriei in interes public, au ajuns sa constate ca “preacinstitii avertizori ai statului” nu erau decat fie niste escroci care raportau infractiuni inchipuite pentru a scapa de concurenti, fie psihopati frustrati dornici sa se razbune pe cei pe care ii considerau responsabili pentru nefericirea lor.

Politia cetatii trebuie asigurata de politisti, fie ei si sub acoperire. Exista, desigur, si denuntatori privati dar interventia lor trebuie primita cu circumspectie, iar denuntul calomnios trebuie aspru pedepsit. Exista si martori “protejati”, dar ei sunt cei care au asistat la comiterea unei infractiuni, iar nu cei care umbla sa caute infractori, reali sau potentiali deopotriva. Cei din urma se transforma adesea din “agenti ai legalitatii” in “agenti provocatori” (de ilegalitati).

Cand se recurge cu caracter institutional si ca practica generala la ceilalti cetateni pentru a face treaba politiei descoperind delincventi, actuali sau viitori (sic!) coeziunea cetatii este distrusa sub efectul suspiciunii si terorii generalizate, iar statul democratic se transforma in stat politienesc.

Republica venetiana a fost devastata de experienta incurajarii cetatenilor la delatiune devenita faimoasa sub numele La bocca della verita.

Numai naivii cred in distinctia dintre “avertizorul bun” si “turnatorul rau”. Nu exista nici un singur exemplu in istorie care sa demonstreze ca aceasta distinctie este fezabila si functioneaza. Nu tot ce zboara se mananca.

Repetand procedeul nu putem obtine decat acelasi efect. A crede altfel este definitia imbecilitatii. De asta data o imbecilitate sinucigasa.

Comentarii

# Alxoaie Sandu Eugen date 23 December 2022 15:44 +38

Fals,de. Severin,sunt cei pe care organili vor da vina,pentru toate eșecurile. Dle ,vor zice organili,noi nu ne porneam,daca ăștia nu ne stârneau. Bine,că nici organili nu vor sari pe toți acoperiții lor,e alta treabă,însă p'sstia îi recunoști simplu:parchează unei nu e loc,sau unde nu e voie;intra in fata,sau unde nu e lisau nu e voie,...

# Jiji date 23 December 2022 17:03 -64

Fals ,dl Severin!Poporul roman are turnatoriain sange!De la daci!Incepand cu Bastus!

# Problema e ca nu se toarna bine....se iroseste mult. date 23 December 2022 19:38 +22

Ca se toarna e okey, e chiar comod di un pic de bonton. Simte cetateanul sau cetateanaca sau nonbinarul ca e miez, ca se implica si uite, poate chiar rezolva. Dar nu ai unde turna ca e toti ageamii la primire.

# maxtor date 24 December 2022 02:05 0

"avertizorul-cel-bun-si-turnatorul-cel-rau" -e problema politica,s-ar rezolva fie in Stabor fie in Tribunal Sharia sau Kahal.

# maxtor date 24 December 2022 02:07 0

cica si azi unii isi ascund Carnetul de nevasta,de "blegu ala"(sotzu),etc.(carnetu de Partid)

# maxtor date 24 December 2022 02:09 -224

“ciripitori” sau “sifoane”, acestia primesc acum numele onorant de “avertizor de integritate” -au!(denunt,denuntator-titulatura officiala;pana si Parchetu se face ca ploua-la ei in casa,prin acoperis)

# E dezastru in Stat date 24 December 2022 23:30 +360

Nu-i asa. Daca esti functionar onest singura cale sa nu-ti pierzi mintile ese aceasta lege. Macar unii sa fie cu constiinta impacata ca su facut ce trebuie.

# Denuntul unui tanar roman date 28 December 2022 13:05 +80

Am participat la un concurs de fonduri europene si totul a fost pe pile si spagi https://www.reddit.com/r/Romania/comments/zwh8o8/am_participat_la_un_concurs_de_fonduri_europene/

# savarina date 4 January 2023 14:26 0

bună dimineata, nea savarina! legea exista din 2004, dar intr-o formă mai putin elaborata. legea 571/2004 privea fix avertizorii de integritate.

# Soarta avertizorului de integritate în România date 1 February 2023 13:40 0

Cătălin Sava este director al Unității management integrat, comercial-achiziții (UMICA) din cadrul Transelectrica și s-a constituit ca avertizor de integritate în cazul primelor de circa 300.000 de euro de care au beneficiat 456 de salariați Transelectrica., este lăsat fără post de către conducerea societății de stat. După ce a sesizat Consiliul de Supraveghere și Consiliul pe probleme de integritate al Transelectrica că există numeroase nereguli care se desprind din acordarea primelor, pe care o consideră ilegală, Sava a fost dat afară. Aviz amatorilor!

# RCA Euroins date 2 February 2023 13:55 0

Mai mulți angajați din Euroins au contactat ziarul Libertatea după ce a lansat o serie de investigații jurnalistice despre piața asigurărilor: falimentul City, o escrocherie dezvăluită de autoritățile din străinătate, în timp ce, în România, ea este învăluită în complicitatea autorităților. La doar 25% dintre cereri plătite, City a costat deja pe români 120 de milioane de euro. Suma plătită de la stat pentru falimentul City se va dubla, asta conform celor mai optimiste estimări culese de ziar, din piața asigurărilor. În februarie 2022, ASF a sesizat Parchetul, pentru că a descoperit că Euroins a respins, ilegal, mii de dosare de daună ale asiguraților RCA. Faptele se petreceau în 2021. Avertizorii de integritate din Euroins au confirmat constatările ASF că „un număr mare de dosare ale păgubiților a fost respins din burtă. Avertizorii au trimis presei documente doveditoare pentru că s-au temut că statul va acoperi subiectul

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva