LISTA NEAGRA DE LA BRUXELLES – Document revoltator al Comisiei Europene, care a cerut in 2012 autoritatilor romane sa livreze date despre stadiul dosarelor penale ale lui "Gheorghe Copos, Adrian Nastase, Serban Alexandru Bradisteanu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remes, Dan Voiculescu, George Becali, Catalin Voicu, Tudor Alexandru Chiuariu". Toti cei de pe lista neagra au fost condamnati
Document bomba care confirma informatiile despre existenta Planului Minerva prin care partenerii strategici de la Comisia Europeana au cerut, in numele luptei anticoruptie, capetele unor inalti demnitari, moguli si oameni de afaceri romani. Lista neagra a fost prezentata in premiera la Sinteza Zilei duminica seara, 18 martie 2018, si reprezinta un document abuziv care incalca suveranitatea Romaniei si chiar principiile dupa care se guverneaza Uniunea Europeana, care nu permite in niciun stat membru amestecul politicului in actul de justitie. Documentul demonstreaza ca Romaniei i s-a impus "rezolvarea" unor dosare, chipurile pentru a dovedi ca inregistreaza progrese in lupta anticoruptie, prin metode nedemocratice si care contravin obiectivelor MCV.
In timp ce in Rapoartele anuale ale MCV s-a condamnat permanent amestecul politicienilor romani in actul de justitie, acestia fiind acuzati ca vor sa slabeasca lupta anticoruptie, politicienii de la varful Comisiei Europene imixtionau brutal in actul de justitie din Romania in scopuri pe care autoritatile romane au obligatia sa le elucideze. Au fost condamnarile date celor de pe lista neagra ordonante de la Bruxelles? Cineva din Romania a intocmit lista neagra si a pus-o in bratele Comisiei Europene, astfel incat in regimul lui Traian Basescu sa vina ordin de la imparatie ca cei de pe lista sa fie bagati in inchisoare?
Bruxelles cerea date si informatii politice sau despre politicieni pentru realizarea Raportului MCV pe justitie
Astfel, documentul reprezinta o scrisoare pe care Catherine Day (foto dreapta), cea care a ocupat timp de 10 ani functia de secretar general al Comisiei Europene, pana s-a pensionat, fiind cunoscuta ca o apropiata a Monicai Macovei, i-a transmis-o, in 10 octombrie 2012, ministrului Justitiei de la acea data Mona Pivniceu (foto stanga), solicitandu-i acesteia sa raspunda la cateva zeci de intrebari privitoare la activitatile Ministerului Justitiei, ale institutiilor de forta ale Statului roman, dar si ale Parlamentului.
Sub pretextul intocmirii unui nou raport in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, Catherine Day i-a solicitat ministrului Justitiei Mona Pivniceru, actual judecator CCR, sa ii ofere informatii cu privire la stadiul dosarelor penale ale unor politiceni, oameni de afaceri, moguli de presa sau chiar medici precum Gheorghe Copos, Adrian Nastase, Serban Alexandru Bradisteanu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remes, Dan Voiculescu, George Becali, Catalin Voicu, Tudor Alexandru Chiuariu.
Si nu doar atat. Tot pentru realizarea Raportului MCV pe Justitie, Catherine Day a cerut sa ii fie furnizate "informatii privitoare la progresul inregistrat in investigatiile legate de fraudarea referendumului din 29 iulie 2012 de catre Ministerul Public si DNA". Culmea, dosarul pe care il solicitase in scrisoare Catherine Day avea in prim-plan tot un politician greu, liderul PSD Liviu Dragnea, care a si fost condamnat in acest dosar.
In aceeasi scrisoare, Catherine Day a cerut sa fie informata si cu privire la ce s-a discutat in Parlament cu privire la modificarea Codurilor penale sau care sunt amendamentele aduse de parlamentari pe cele doua legi.
In fata unor astfel de solicitari venite de la Bruxelles printr-o scrisoare semnata de fostul secretar general al Comisiei Europene, Catherine Day, ne intrebam in ce moment a ajuns "marea coruptie" sa fie definita ca fiind formata din politicieni, oameni de afaceri, medici si moguli de presa? Cum de s-a ajuns ca "marea coruptie" cu care s-a defilat ani de-a randul sa reprezinte "voturi fraudate" sau "achizitie de aparatura medicala"? Cine a dus in derizoriu notiunea de "mare coruptie" in Romania, astfel incat sa fie ocolite tocmai puterile straine care au pus stapanire abuziv pe bunurile tarii?
Redam in continuare uluitorul document care releva ca partenerii nostri strategici sunt mai corupti decat politicienii romani pe care ii infierau in rapoartele MCV ca vor sa isi subordoneze justitia:
"Doamna ministru,
Cand ne-am intalnit saptamana trecuta, v-am promis sa va informez cu privire la detaliile misiunii noastre tehnice planificate in Romania in noiembrie. Asa cum stiti, acestea sunt misiuni regulate care ne ajuta sa monitorizam progresul si sa actionam ca o sursa importanta de contributie la raportele in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.
Comisia intentioneaza, prin urmare, sa realizeze o misiune in Romania in perioada 7-9 noiembrie. Activitatile mele vor fi legate de colegii dvs prin reprezentarea permanenta a Romaniei la Bruxelles in modul obisnuit de a impartasi cu dvs un draft al programului pentru aceasta misiune in a doua jumatate a lunii octombrie.
In vederea pregatirii acestei misiuni, v-as fi recunoscatoare daca autoritatile romane ar putea sa pregateasca un raport privitor la progresul inregistrat de la momentul adoptarii ultimului raport MCV din iulie. V-as fi recunoscatoare daca acest raport ar face referiri la progresul inregistrat in toate criteriile stabilite in MCV si, de asemenea, sa raporteze si progresul obtinut din iulie fata de recomandarile Comisiei, care au fost incluse in punctul IV din ultimul raport MCV.
In plus, v-as fi recunoscatoare daca autoritatile romane ar putea sa ne furnizeze raspunsuri la un numar de intrebari specifice, atasate acestei scrisori. In vederea facilitarii pregatirii misiunii, v-as fi recunoscatoare daca toate aceste elemente ar putea fi furnizate pana pe 26 octombrie.
Unul dintre importantele puncte pe care le-am discutat in timpul intalnirii noastre a fost situatia actuala in ce priveste diferitele Coduri juridice si aceasta va fi o tema deosebit de importanta pentru misiune. Tinand cont ca rapoartele MCV au subliniat importanta unei pregatiri clare a acestor Coduri, care sa permita punerea in aplicare rapida, am dori sa cercetam, in mod particular, de ce implementarea Codurilor pare sa fie amanata in continuare.
Serviciile mele sunt de asemenea la dispozitia colegilor dvs, pentru orice informatii suplimentare.
As vrea sa va multumesc in avans pentru cooperarea dvs in vederea organizarii acestor misiuni.
Cu stima,
Catherine Day
Intrebari:
Indicator de referinta I:
1.Va rugam sa ne comunicati o copie a stategiei de management a Ministerului Justitiei, in forma in care a fost prezentata in Parlament si o sumar al celor mai importante parti, relevante pentru MCV.
2.Care sunt primele lectii ce trebuie sa fie trase dupa implementarea Codului Civile. Care au fost dificultatile cele mai mari in ce priveste implementarea?
3.Care este calendarul de implementare pentru Codul de procedura civila? Care vor fi principalele provocari pentru implementarea acestui Cod?
4.Va rugam sa ne rezumati care este situatia actuala in ce priveste Codul penal si implementarea legislatiei. Sunt luate in vedere si alte modificari ale Codului penal? Care este situatia actuala in ce priveste implementarea acestui cod? Care sunt principalele provocari asteptate in privinta implementarii Codului penal?
5.Va rugam sa ne rezumati care sunt amendamentele la Codul de procedura penala prevazute in implementarea legislatiei. Care este calendarul de implementare pentru acest Cod. Care sunt principalele provocari asteptate in privinta implementarii Codului de procedura penala?
6.Care sunt pasii concreti care au fost luati pentru reformarea Inspectiei Judiciare, incepand din iulie 2012?
7.Va rugam sa ne informati cu privire la experienta dobandita de sistemul judiciar in implementarea legislatiei consolidate privind raspunderea disciplinara a sistemului judiciar.
8.Va rugam sa ne informati cu privire la stadiul implementarii proiectelor Bancii Mondiale privitoare la revolutia functionala si la volumul optim de munca.
9.Va rugam sa ne informati cu privire la stadiul implementarii legislatiei privitoare la sefii instantelor si grefierierilor din instante.
10.Va rugam sa ne rezumati care este situatia actuala in ce priveste problema rationalizarii prin inchiderea instantelor si a parchetelor mici.
Indicator de referinta II:
11.Va rugam sa ne informati cu privire la situatia actuala privitoare la grupul de lucru ANI-Parlament, pentru trasarea regulilor privind demiterea parlamentarilor in cazurile de incompatibilitate. Cand sunt asteptate sa apara rezultatele concrete?
12.Va rugam sa rezumati discutiile din Parlament referitoare la cererile de demitere a parlamentarilor Andon si Paslaru. In ce baza legala/procedura au fost fost aceste discutii desfasurate? A luat Parlamentul in vedere fondul acestor cazuri?
13.Va rugam sa ne informati cu privire la actiunile care au avut loc pentru imbunatatirea legislatiei privind ANI, in vedere descurajarii sanctiunilor privind conflictele de interese si incompatibilitatilor.
Indicator de referinta III:
14.Va rugam sa ne rezumati discutiile din Parlament din Comisia juridica si din Plen privind cererile de incuviintare a urmaririi penale pentru inalta coruptie a parlamentarilor Borbely si Dobre. In ce baza legala / procedura au fost aceste discutii purtate? A analizat Parlamentul si fondul cauzei?
15.Sa ne furnizati informatii updatate in ce priveste cazurile de inalta coruptie trimise in judecata de DNA.
16.Sa ne furnizati informatii privitoare la progresul inregistrat in investigatiile legate de fraudarea referendumului din 29 iulie 2012 de catre Ministerul Public si DNA.
17.Sa ne furnizati o imagine de ansamblu a cauzelor de coruptie la nivel inalt care sunt pendinte in instanta mai mult decat media celorlalte cazuri similare, cu stabilirea urmatorilor pasi procedurali, asa cum sunt asteptati de procuratura.
18.Sa ne furnizati o imagine de ansamblu a cauzelor de coruptie la nivel inalt in instantele de judecata care implica membri ai sistemului judiciar, cu descrierea pe scurt a situatiei actuale din fiecare caz, cu stabilirea urmatorilor pasi procedurali, asa cum sunt asteptati de procuratura.
19.Sa ne furnizati o imagine de ansamblu cu privire la cauzele de inalta coruptie privind achizitiile publice, cu descrierea pe scurt a situatiei actuale din fiecare caz, cu stabilirea urmatorilor pasi procedurali, asa cum sunt asteptati de procuratura.
20.Sa ne furnizati o imagine de ansmablu a situatiei actuale si sa stabiliti urmatorii pasi procedurali, asa cum sunt asteptati de procuratura, in ce priveste cauzele aflate in instante care ii vizeaza pe urmatorii parati: Gheorghe Copos (3 cases), Adrian Nastase, Serban Alexandru Bradisteanu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remes, Dan Voiculescu, George Becali, Catalin Voicu, Tudor Alexandru Chiuariu."
Iata documentul in facsimil:
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# alin 19 March 2018 18:33 -39
# biet roman saracu' 19 March 2018 19:30 +2
# obiectiva 19 March 2018 20:41 +16
# Virgula 22 March 2018 10:08 0
# biet roman saracu' 19 March 2018 21:32 +2
# santinela 20 March 2018 08:00 +1
# Bula 20 March 2018 13:04 +2
# f.b. 20 March 2018 16:20 0
# biet roman saracu' 19 March 2018 19:25 +5
# woland 19 March 2018 19:54 +3
# Jkl 19 March 2018 20:02 +5
# un mizantrop 19 March 2018 20:05 +9
# M-am cam saturat de UE si ameriloci ! 19 March 2018 20:49 +5
# Pintea 19 March 2018 21:05 +11
# O mare dezamagire 19 March 2018 23:35 +3
# Klaus-Klaus 19 March 2018 21:18 +6
# johanniskraut 19 March 2018 21:59 +3
# Dar duamna ministru ce (mai) are de zis? 19 March 2018 22:49 +6
# cati proprietari de teren au fost la primarie in 2005-2012 19 March 2018 23:29 +5
# fanezisgorila 19 March 2018 23:48 +2
# DULAUL 20 March 2018 00:55 0
# dulau 20 March 2018 01:05 +1
# Valter Cojman 20 March 2018 05:19 +1
# livia 20 March 2018 07:15 +8
# Andreea 20 March 2018 07:59 +2
# Gogu 20 March 2018 09:59 +1
# oscar 20 March 2018 10:13 +3
# Mihaela 20 March 2018 10:18 -3
# CWQ 20 March 2018 12:04 +4
# De familia Bârsan ați uitat? 21 March 2018 00:58 +2
# imun/teanu 20 March 2018 15:07 0
# f.b. 20 March 2018 16:16 0
# cucu 20 March 2018 16:25 0
# biet roman saracu' 20 March 2018 21:09 +1