19 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Explicatia noii plafonari dorite de PSD la reparatiile pe RCA: ora de manopera in service-uri a crescut cu aproape 40%

Scris de: L.J. | pdf | print

16 May 2024 09:12
Vizualizari: 1207

Preturile la manopera in service-urile auto s-au marit constant in ultimii ani. Conform unei analize a Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), media cresterii intre 2020 si 2023 fiind de 36%, fapt ce se va reflecta in pretul politelor de asigurare RCA.


 

Conform datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), plata daunelor este principala cheltuiala a firmelor de asigurare. De exemplu, in primele noua luni din 2023, rata daunei a fost de 74,4%, iar in 2022 de aproape 80%.

Ca raspuns al nemultumirilor celor 10 milioane de asigurati din Romania, parlamentarii social-democrati sustin introducerea unui pret de referinta in cazul reparatiilor pe polita de Asigurare de Raspundere Civila Auto (RCA). Prin amendamentele depuse la legea dedicata se urmareste plafonarea tarifelor maximale per ora de manopera ale service-urilor auto care fac reparatii pe RCA. Astfel, spun social democratii, clientii nu mai sunt vulnerabili in fata scumpirilor excesive, in unele situatii preturile practicate fiind pur speculative.

Practic, prin fixarea unui tarif maxim pe ora pentru astfel de servicii, atelierele auto care depasesc acest plafon vor fi obligate sa ajusteze preturile pentru a se incadra in limita stabilita. Nevoia reglementarii vine in contextul in care anumiti furnizori taxeaza excesiv serviciile de reparatii decontate de asiguratori, fapt care duce la scumpirea politelor RCA si, in final, se rasfrange tot in buzunarul romanilor.


Fluctuatii mari intre judete. Bucurestiul, abia pe locul 4


Diferentele mari de costuri dintre unele judete si Capitala aduc suspiciuni legate de modul obiectiv in care ar trebui sa fie stabilite tarifele pentru manopera in service-urile autorizate.

Acesta este si motivul pentru care Consiliul Concurentei a semnalat in repetate randuri nevoia introducerii in legislatia RCA a tarifului de referinta pentru ora de manopera in service-urile autorizate care realizeaza reparatii decontate prin RCA.

Conform analizei BAAR, judetele cu cel mai ridicat cost mediu al manoperei pe ora in 2023 sunt Braila - 226 lei, Tulcea - 187 lei, Satu Mare - 183 lei si municipiul Bucuresti - 179 lei.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva