BRIGADA NUFARUL – Sectia pentru procurori in materie disciplinara din CSM nu indrazneste sa se atinga de greii DNA. Trimisi in judecata disciplinara de Inspectia Judiciara, seful Sectiei I DNA, Gheorghe Popovici, si seful DNA Brasov, Cornel David-Deca, au fost spalati ca la carte. Procurorii din CSM au respins actiunile disciplinare privind comiterea abaterilor constand in exercitarea functiei cu rea-credinta si exercitarea functiei cu grava neglijenta (Minuta)
Procurorii din CSM si-au confirmat miercuri, 21 noiembrie 2018, solidaritatea de breasla, chiar daca a fost vorba despre un caz controversat – si anume: albirea a doi colegi de actiunile disciplinare demarate de Inspectia Judiciara impotriva lor. Este vorba despre procurorii Gheorghe Popovici (foto), seful Sectiei I a DNA, si Cornel David-Deca, seful DNA Brasov.
Concret, Sectia pentru procurori a CSM a respins actiunile disciplinare formulate de Inspectia Judiciara impotriva impotriva lui Gheorghe Popovici si Cornel David-Deca. Popovici era acuzat de comiterea abaterii disciplinare prevazute la articolul 99, litera t), teza a II-a, raportat la art. 99/1, alin. 2 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata si modificata.
Iata prevederile legale invocate:
„Articolul 99
Constituie abateri disciplinare:
(…)
t) exercitarea functiei cu (...) grava neglijenta, daca fapta nu intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni. Sanctiunea disciplinara nu inlatura raspunderea penala.
Articolul 99/1
(2) Exista grava neglijenta atunci cand judecatorul sau procurorul nesocoteste din culpa, in mod grav, neindoielnic si nescuzabil, normele de drept material ori procesual”.
De partea cealalta, David-Deca a fost trimis in judecata disciplinara pentru savarsirea comiterea abaterii disciplinare prevazute la art. 99, lit. m) teza a II-a si t) teza I, rap. la art. 99/1 alin. 1 din Legea nr. 303/2004.
Iata prevederile legale invocate:
„Articolul 99
Constituie abateri disciplinare:
(...)
m) nerespectarea in mod nejustificat (...) a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente;
t) exercitarea functiei cu rea-credinta (...), daca fapta nu intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni. Sanctiunea disciplinara nu inlatura raspunderea penala.
Articolul 99/1
(1) Exista rea-credinta atunci cand judecatorul sau procurorul incalca cu stiinta normele de drept material ori procesual, urmarind sau acceptand vatamarea unei persoane”.
Ambele hotarari ale Sectiei pentru procurori in materie disciplinara pot fi atacate cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Prezentam cele doua minute ale Sectiei:
1. „Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratului Popovici Gheorghe, procuror sef al Sectiei de combatere a coruptiei din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. t) teza a II-a rap. la art. 99/1 alin. 2 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca neintemeiata.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Pronuntata in sedinta publica azi, 21 noiembrie 2018”.
2. „Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratului David Deca Cornel, procuror sef al Serviciului Teritorial Brasov din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. m) teza a II-a si art. 99 lit. t) teza I rap. la art. 99/1 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca neintemeiata.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Pronuntata in sedinta publica azi, 21 noiembrie 2018”.
Amintim ca pe 31 august 2018, Inspectia Judiciara l-a trimis pe Gheorghe Popovici in judecata disciplinara, acuzandu-l ca ar fi mintit un justitiabil, informandu-l ca nu a fost supravegheat tehnic, printr-o adresa pe care a semnat-o. Asta desi realitatea era cu totul alta (click aici pentru a citi).
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# basicuta 22 November 2018 13:44 +4
# ^^ 22 November 2018 16:50 0
# Dublu Standard 22 November 2018 19:15 0
# Valter Cojman 23 November 2018 18:03 0